När vi ändå är inne på missuppfattningar om skattskyldighet så är inte vinster på guld skattefria. Däremot är så kallat investeringsguld (tackor och investeringsguldmynt) fritt från moms, vilket lett till dåliga formuleringar om skattefritt guld och tillhörande missuppfattningar.
Investeringsguld. |
Alla kapitalvinster, dvs där du säljer något dyrare än du köpte det för, ska beskattas i Sverige. Skatten är 30% på mellanskillnaden, och i vissa fall kan man helt eller delvis kvitta mot förluster i samma tillgångsslag. Det går inte nödvändigtvis att kvitta en förlust i obligationer mot en vinst i aktier eller en vinst på bostadsförsäljning mot en förlust på aktier.
Några få undantag finns eventuellt, t ex valutakursvinster (och oftast förluster pga växlingspåslagen, som därmed inte blir avdragsgilla) på en mindre resekassa. Enklast är dock att se till att aldrig växla tillbaka utan istället använda upp de sista pengarna på flygplatsen, så slipper man oroa sig över om man är skattskyldig eller ej.
Även reavinster på investeringsguld är alltså skattepliktiga och ska redovisas i deklarationen, trots olyckliga rubriker om “frivillig skattskyldighet vid handel med investeringsguld” hos Skatteverket. Den frivilliga skattskyldigheten handlar om moms och berör bara företag, som kan välja att lägga på moms.
Varför vill man lägga på moms? T ex guldsmycken är belagda med moms, och därmed kan en guldsmed förhoppningsvis köpa guld inklusive moms.
Men du som privatperson ska alltid skatta för vinster i investeringsguld.
Vill du slippa reavinstskatt på investeringsguld ska du istället välja pappersguld köpt i ett investeringssparkonto eller kapitalförsäkring, och får då istället betala en schanblonmässig skatt på värdet varje år.
Man kan tycka att Skatteverkets formuleringar kring frivillig skattskyldighet eller formuleringar som “i vissa fall är handel med guld inom landet undataget från skatteplikt. Det gäller vid försäljning av […] investeringsguld” är olyckliga. Även dessa ord om undantaget från skatteplikt avser momsen.
Vi tar det igen – du är inte befriad från reavinstskatt när du säljer investeringsguld med vinst. Man kan dock önska att Skatteverket förtydligar detta och skriver det uttryckligen på sina sidor om guld, så slipper man höra denna eviga missuppfattning från olika håll.
För övrigt ska förstås även företag betala skatt på eventuell vinst vid guldhandel, men det faller in under bokföring och bolagsbeskattningen. Investeringsguld är alltså momsfritt, men inte skattefritt.
20 kommentarer
Ironin över att man tvingas betala skatt på den redan gömda oärliga inflationsskatten.
En annan fördel med att handla pappersguld är att handlar man utanför ISK är det betydligt enklare med kvittning.
Eftersom det inte behövs i en ISK måste det anses vara enklare.
Missförstod nog. Glöm det.
Hur är det med silver? Silver är momsbelagt, kan man som privatperson dra av momsen vid försäljning?
Ett sådant uppenbart utmärkt tillfälle att ta 25% från medborgaren kan ju inte missas. Glöm det, degen ska in. Guld har en särställning. Vi får se hur länge det varar.
Jag har silvermynt som jag fått betala moms på, ska man skatta för en eventuell vinst vid försäljning också???
Självklart.
Det är inte alla länder som tillämpar reavinstskatt. Är det möjligt att passa på att sälja sitt guld vid ett tillfälle då man är skattepliktig i ett sånt land?
Hur svårt kan det vara? Det är bara att stoppa lite av guldet i fickan, nästa gång du åker till Tyskland och köper öl. Där är försäljning av guld som innehafts längre än ett år skattefritt. Vid innehav under kortare tid än ett år, finns ett fribelopp på 600 Euro.
Googleöversättning från bifogad länk:
…/Skatter på vinster på guldförsäljning
Skattemyndigheterna behandlar vinster från försäljning av fysiskt guld som en privat försäljningstransaktion enligt § 23 EstG. Detta innebär att vinsten från försäljning av mynt eller barer är skattefri om innehavstiden är minst 1 år. Om försäljningen sker före denna ettårsperiod förfaller personlig inkomstskatt. Det finns dock en undantagsgräns på 600 euro.
Förordningen gäller både investeringsguld och skrotguld./…
https://www.gold.de/steuern-edelmetalle/
Har man Sverige som skattehemvist så spelar väl detta inte någon roll, om man inte vill fuska? Betalas det ut kontanter i Sverige el Tyskland vid försäljning?
Ingen aning. Jag har aldrig sålt guld i Tyskland. Jag bara googlade då tanken slog mig, när jag läste inlägget.
Bor du i Sverige ska du betala skatt på dina vinster, oavsett var de sker.
Dessutom finns det knappt något investeringsguld för 6000:- SEK med dagens guldpriser.
Var det alltså någon som på riktigt trodde att du kunde investera i något, göra en vinst, men inte behövde dela med sig? Alla uppenbara sådana möjligheter har för länge sedan täppts till. När allt sådant var tilltäppt gav man sig på plastpåsar och sugrör. När inte det räckte gick man på pizzakartongerna.
Om man köpt 50000 frimärken och säljer dem för dubbla priset om x år? Verkar jobbigt faktiskt. Tänkte inte på det…
Det är häftigt att betala skatt
Självklart bidrar man så mycket det bara går. Staten lägger ju bara pengar på bra saker nu för tiden.
Det är riktigt fult av staten att ha skatt på ädelmetaller och även valutor. Det är Fiat valutan som tappat i värde pga bla utspäddning från stater inte guld som gått upp. Alltså du betalar skatt på en valutasänkning. Liknande sker inom bostäder mm. Ett ex på bevis för detta är entreprenad och lantbruksmaskiner, där går priserna upp även på begagnat. En Valmet med lastare sålde lantmännen för 5 år sedan för 350000 samma traktor gör i dag för över 400000 . Jag köpte en beg minigrävare för 6 år sedan för 75 000 dom går i dag för 90000 osv. Nästan allt går upp i pris runt om förutom det som går att automatisera. Det är stöld och bedrägeri att ta ut vinstskatt på guld. Punkt
Håller helt med. Men det blir aldrig nån vinst om du aldrig säljer. 😉
Jag köper inte guld för att spekulera en vinst utan för att bevara värden. Tänk dig Zimbabwe-inflation, det är ju orimligt att man skall vinstskatta för värdeökningen i guldet mot Zimbabwe valutan från den ena dagen till den andra. Ena dagen kan du köpa en motorcykel för en Oz guld, nästa dag kostar samma motorcykel också en Oz guld men denna gång får du skatta 50% på guldet om du handlar med det