“Det går inte att klå börsindex över tiden, så köp en indexfond med minsta möjliga förvaltningsavgift!”
Att det inte går att klå börsindex utan att man lika gärna kan satsa på en indexfond har blivit en sanning, men det finns ett fundamentalt feltänk med detta. Det går visst att klå index över tiden utan ansträngning, eller har åtminstone historiskt gått att göra detta. Hur då är frågan?
Ja, du. |
Svaret är egentligen rätt enkelt och baserar sig på det simpla fundamentala faktumet att allt ingår inte i index, speciellt inte yngre tillväxtbolag, så kallade småbolag.
Nej, det går knappast att slå index över tiden om man sitter och plockar bland en uppsjö av bolag som ingår i index. T ex har Stockholmsbörsens totalavkastningsindex OMXSGI gått +64.90% de senaste fem åren. Storbolagsindex som representerat av nollavgiftsfonden Avanza Zero har gått +38.87% på fem år. Ska man sitta med “H&M och Ericsson är alltid lönsamt”, så kan man lika gärna hålla sig till indexfonder.
Men till saken hör att de stora vinnarna på börsen ingår inte i index. Ta t ex Tesla, som inte ingår i S&P-500 (än), helt enkelt för att man inte har visat vinst tillräckligt många kvartal. Först när bolaget blir moget och stabilt, så förs det in i index efter att den stora tillväxtfasen varit.
Detta gäller i synnerhet småbolag. Tro nu inte nödvändigtvis att småbolag innebär små bolag – det kan finnas miljardbolag i småbolagsfonder, steget under brukar kallas microcap när man tittar på ännu mindre bolag.
Många småbolag, särskilt de yngre och snabbväxande ingår helt enkelt inte i indexfondernas börsindex.
Tar man istället en titt på småbolagsfonder så får man helt andra siffror än ovan.
Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige har gått 139.17% på fem år, Länsöfrsäkringar Småbolag Sverige +163.57%, AMF Aktiefond Småbolag +134.90%, SEB Sverigefond Småbolag C/R +174.67%, Skandia Småbolag Sverige +115.90%, SEB Nordenfond Småbolag +143.09%, Handelsbanken Svenska Småbolag +114.05%, Nordea Småbolagsfond Sverige +122.72% för att nämna några. Förvisso finns det några som bara gått som index, som Carnegie Småbolagsfond A på +65.71% och Catella Småbolag 66.02%, men dessa avviker så rejält att man kan titta närmare på vad de har för förvaltningsregler. Notera för övrigt att storbankernas småbolagsfonder hittas i toppskiktet, trots att dessa är större och med mer kapital bör ha svårare att överprestera. Ändå verkar de klara sig bättre än många så kallat aktivt förvandlade fonder från mindre fondbolag. T ex ett bolag som verkar syssla med att mocka ur stall har en småbolagsfond som bara gått +121.11%, vilket är sämre än i princip samtliga storbankers motsvarigheter.
Och det här gäller inte bara de senaste fem åren. Småbolagsfonder går i princip alltid bättre än börsindex på en positiv börs.
Fast inte på en negativ. Under coronakraschen så föll en del av de här fonderna upp mot 40-50%, även om de snabbt återhämtade sig. Vilket för oss över till det väsentliga:
Småbolagsfonder är högre risk (=större rörelser även på nedsidan) vilket innebär att tidshorisonten bör vara minst en konjunkturcykel på 8 – 10 år. Kortare tidshorisont så kan småbolagfonder vara mycket olämpligt om man behöver pengarna vid fel tillfälle.
Så nej, det går att klå index utan ansträngning. Genom att köpa småbolagsfonder med aktier som ännu inte ingår i index, och som fortfarande är snabbväxande bolag. Dessutom är tillväxtmöjligheterna ungefär lika för småbolag oavsett marknad (så länge man inte justerar för valutan), så man kan med fördel antagligen välja svenska småbolagsfonder. Småbolag som småbolag.
Frågan bör istället vara kan du via stockpicking på hela din portfölj klå de bästa småbolagsfondförvaltarna? Där hittar man den väsentliga frågan.
För övrigt kan man anta att när centralbankerna fortsätter trycka ut pengar på finansmarknaderna kommer dessa pengar börja jaga småbolagen, i jakt på undervärderade tillväxtbolag, som därmed kommer tryckas uppåt mer än storbolagen.
Sedan ska man som alltid aldrig lägga allt i samma korg, men det ska ligga småbolagsfonder i din fondportfölj.
16 kommentarer
Du har investerat såpass länge att du mycket väl vet att det är ett benchmark index man jämför med, inte storbolagsindex.
Tex PLUS Småbolag Sverige Index som följer Carnegie Small Cap Return Index.
Precis.
Visdomen att "man inte kan slå index över tid" handlar inte om att man inte kan slå OMXS30 eller S&P500… Det handlar om att majoriteten av aktiva fondförvaltare och i synnerhet privatsparare inte kan välja aktier inom en enskild SEKTOR eller FAKTOR (småbolag) för att slå motsvarande index.
Ja, men då kanske man inte ska välja fetbolagsindex och tro att det är vad man ska nöja sig med?
Har själv bland annat fonden ”PLUS småbolag Sverige index”.
Fonden har funnits mindre än 3 år men uppnått drygt 20% senaste året och drygt 50% sen start för nästan 3 år sedan. Avgift 0,44%.
Citat: Fonden ska i sina placeringar efterbilda sammansättningen av indexet Carnegie Small Cap Return Index, som innehåller cirka 200 aktier noterade på Nasdaq OMX Stockholm, och därigenom uppnå en värdetillväxt som motsvarar utvecklingen för detta index.
Kör även PLUS Mikrobolag Sverige Index. Fonden har funnits mindre än 3 år men nått drygt 30% senaste året men bara totalt drygt 30% sedan starten 2017. Avgift 0,48%.
Citat: Fonden är en aktieindexfond med målsättning att följa utvecklingen på den svenska aktiemarknaden för mikrobolag. Fonden ska i sina placeringar efterbilda sammansättningen av NASDAQ OMX Stockholm Small Cap GI, som innehåller cirka 100 aktier noterade på Nasdaq OMX Stockholm, och därigenom uppnå en värdetillväxt som motsvarar utvecklingen för detta index.
Hur stor andel småbolag bör man ha i en långsiktig fondportfölj?
Nu går det nog att få bra avkastning på ett slumpmässigt val av småbolag. Mer pengar trycks in av centralbankerna
Och så länge dat fortsätter måste många nog av småbolag ha ett köptryck.
Men det finns trender så tex fossilbolag ligger illa till. Fastighetsbolag med mycket kontor eller köplador riskerar drabbas av nätköpen.
Själv har jag mest investerat i energi, ai, 3D-printing och mina bostäder. Sålde mesta av vind för tidigt, men med hyfsad vinst. Störst förlust i Obducat.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Hur gick det med våg-grejen? den var ju lovande men såg ngt projekt som det skulle kosta att skrota nu? KK? Var det det bolaget du talade om?
Var inne i ett vågbolag förra millenniet och det gick under. Allt kan inte lyckas. Inte med i senare vågade försök.
När det gäler hav har jag enbart satsat under ytan i modern tid. Månkraft som start men havsströmmar som det gigantiska. Drakar som flyger med krafter ca 1000 ggr vind och alldeles nära elproduktion ut på nätet, Minesto heter bolaget.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nu är väl "småbolag" (small cap) ett index i sig.
I övrigt är det korrekt att small cap över tid genererar bättre än large cap. Dock med större volatilitet.
Önskar att jag läst flera såna här inlägg för 10 år sedan. Istället har det blivit för mycket av sanningen dvs för mycket fokus på indexfonder och fonder med låg avgift.
Ja men då blir väl frågan om man ska köra stockpicking eller indexpicking.. Själv har jag nästan inga index, mest för att det är tråkigt. Men ja hade jag kört AP fonden sen start i PPM skulle jag ju ha mer pengar där nu är den ju inte index iofs.. Och där blir det ju lite speciellt med olika regler.
Lägger en hel del tid på picking och lite trejding men har inte vågat räkna timtaxa på det jämfört med index, men det är en hobby.
Bra inlägg av Lars, mycket viktig poäng.
Fast även om man jämför äpplen och päron, alltså storbolagsindex och en dyr, aktivt förvaltad småbolagsfond, så är det bara typ de senaste 10-15 åren som den senare har överpresterat. Innan inte. Är det rimligt att påstå att den kommer göra det alla kommande femårsperioder? För att den har gjort det på sistone säger ju inget om framtiden.
Att titta på en enstaka, kort tidsperiod, på en liten marknad är ju inte direkt något som ger hela sanningen 😉
Det verkar snarare som att det bredaste indexet är det med bäst avkastning:
https://www.longtermtrends.net/large-cap-vs-small-cap/
Wilshire Small Cap klår inte Wilhshire 5000-indexet. Speciellt inte de senaste fem åren.