En fördel större investerare har – även privata större investerare – är att de vågar kontakta bolagsledningar direkt och bilda sig en personlig uppfattning om personerna bakom ett börsnoterat bolags ledning och styrelse. Som småsparare kan detta vara svårare, men det finns en sak du kan göra, nämligen gå på bolagstämman.
Lite fina papper inklusive Krüger. |
En sak jag upplever kring både bolagsledningar i lyckade bolag, såväl som lyckade privata investerare, entreprenörer och företagare, är den sociala förmågan. Eller åtminstone förmågan att prata med folk. Även om börsnoterade aktiebolag inte får delge något kurspåverkande annat än via officiella kanaler till alla aktieägare samtidigt (t ex via pressmeddelanden, eller framträdanden i media), så kan man vid samtal med bolagsledningar ändå få ett informationsövertag. Nämligen hur ledningen tänker och ser på saker som inte berör bolaget, samt vad de är för personer.
Därmed kan man avgöra om man bör hålla sig långt borta från eventuella silkestungade psykopater, eller tryckkokare utan någon egentlig vision att bygga ett bärkraftigt aktiebolag.
Själv minns jag exakt punkten när jag kom till insikt om IT-bubblan, vilket var sommaren 1999 när min arbetsgivare gick samman med ett coolare IT-bolag. På den berörda kickoffen på en anrättning i Bohuslän lyckades jag få ett snack med den blivande nya koncern-VD:n från det coola bolaget. Och det visade sig att han enbart hade floskler att komma med, hade noll branschkompetens och hade som enda strategi att blåsa upp aktiekursen. Där och då insåg jag att det var en bubbla, samt började se mig om efter en ny arbetsgivare. Sedan gick det som det gick. Upp som en sol, och finns inte längre. Men VD:n cashade nog hem och kan antagligen leva gott resten av livet.
Jag har själv deltagit på många bolagsstämmor, när det rört sig om på den tiden Göteborgsbaserade bolag som Dice och Riddarhyttan, vilket också gav facit på kompetensen hos ledning och styrelse. Sedan blev det också uppköp av bolagen.
Har du betydande investeringar i bolag, se till att gå på bolagsstämmor. Det finns ledningar och styrelser som inte har en aning om vad de håller på med, eller vars mål är helt andra än dina egna. Ibland kan det räcka att se foton, eller ännu hellre inspelade teveinslag för att få en uppfattning om vilka man ska undvika. Ingen nämnd, ingen glömd.
Sedan får man ha respekt för att många lyckade personer har psykopataktiga tendenser. Det betyder inte nödvändigtvis att en investering i deras bolag är felaktiga, men det gäller att gå ur i tid. Oförmågan att medge fel kan förstås vara en styrka, tills den inte är det längre.
Framför allt så har inte alla bolagsledningar samma mål med ett företag som du som investerare har. Och dessa outtalade odokumenterade strategier kan gå tvärt emot de officiella.
Så gå på bolagsstämmor och försök bilda dig en uppfattning om personerna bakom ett bolag. Annars kan du lika gärna hålla dig till fonder.
11 kommentarer
Jag med och … de tar kontroll och punkt. Lars, verkligheten er annan med makt. Dina/mina ord noteras men, "value, nothing, tid, tid och tid ..!
Vet inte om jag begår fotfel totalt här nu när jag nämner bolagsnamn och annat och i så fall ber jag om ursäkt men, jag blev så nyfiken när jag lästa om dina personliga upplevelser kring sammanslagningen du var med om. Om jag nu träffat rätt i min research så var du på Linné Data när Cell köpte upp dom? I så fall vill jag minnas att VD:n för Cell var en f.d. Accenture konsult och här kan jag till 100% dela din syn. Jag träffade vederbörande vid några tillfällen professionellt och en snackepelle modell större hittar man endast med viss möda och om det kan glädja dig så har jag sågat honom medelst fotknölarna i ett inte oansenligt sällskap. Synd på Linné dock som jag också hade lite att göra med i form av Ceasar, i mitt fall var jag aldrig besviken på dom vilket är ovanligt i IT världen.
Ah, Accenture! De har jobbat hårt på ödmjukheten genom åren:
http://4.bp.blogspot.com/_wiSipmg3Ozg/SczOxJGhuvI/AAAAAAAACMg/ZhWNs0T9p-Y/s1600-h/Accenture.bmp
Det där är precis dom ödmjuka och empatiska Accenturekonsulterna jag minns med värme!
Vars enda svaghet var sin ödmjukhet
Jag gillar bild till vänster. Hyperinflation made in Germany!
Givande erfarenheter.
Min första bolagsstämma avnjöts i Karlstad och bolaget hette Uddeholm och det jag minns var middagen efteråt. God mat gott vin och alla fick bla en kortlek och rakblad. Efter middagen fanns fri sprit och fina cigarrer, men jag rökte inte och brydde mig inte om kortspel där och då. Alla verkade glada och nöjda med tillställningen, ingen ifrågasatta siffrorna.
Har sedan varit på stämmor där det varit stor oenighet.
En riktigt speciell stämma som drog ut till efter midnatt ledde till att jag utan föregående avsikt lite senare blev tillfrågad och hamnade i styrelsen. Valberedningen sa strax före ajournering att de inte längre stod bakom sitt förslag till styrelse.
Var med på Fermentas stämma i en ishall i Södertälje. Årets svensk kom och bugade sig för varje bord när vi åt efteråt. Hallen var fylld av bord. Senare behövde jag gå på toaletten och samtidigt kom vd in med en reporter med mikrofon som fortsatte intervjua honom även skvalande vid pissrännan.
De flesta stämmor har mest gett ekonomisk kunskap men som Lars skrev är nog den uppfattning man kan få om ledande personer i företaget viktigast. Numer går jag mest på presentationer av företag och talar mycket med de andra deltagarna efteråt.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Finns eg någon ägarandelsgräns för när en bolagsledning borde svara en investerare?
Ta Fortnox och huruvida de siktar på 100 % AI t.ex. utan det siktet är bolaget värt nada, men de vill inte kommentera saken.
Läs om Dooer och deras resa om du vill veta vad som väntar Fortnox.
Sjukt bra reklam har de också, https://youtu.be/RBOM6F64KxI
Vad har hänt med dooer förutom att de bränner kapital?
Som redovisningskonsult vet jag hur det är med "tidsbesparande" system samt när chefer och kunder tycker det ska vara gratis på ena eller andra sättet. Dooer verkar vid påsyn vara lite väl bra. Köpt tid måste bort, företagaren måste kunna köpa programmet och köra det själv. Gärna med en defensiv AI som hellre de är av för lite än för mkt mtp ev fel/skattetillägg.
Branschen säger dock rakt ut att nearshoring i östeuropa/Indien bara är en övergångslösning innan full AI, när den nu kommer.
Då blir bokhållarna arbetslösa…