1.6K
Dags för lite härligt fredagsmys denna underbara sommarfredag. Finns det någon bättre kombo än Skogaholmslimpa med Kalles Kaviar (och Bregott som smör, förstås)?
Inser nu med eftertankens kranka blekhet att jag borde gjort bloggens logga istället för euron. |
Nej, det finns antagligen ingen mer klassisk kombo än Skogaholmslimpa och Kalles. Det kan finnas bättre kombinationer, men ingen lika klassisk. Den har allt som prefabricerade halvfabrikat har att erbjuda, det bästa av Sverige på en tallrik. Svenskt, unikt och med en ordentligt knuten höttande näve mot omvärlden, som aldrig skulle kalla sockerblandningen Kalles för kaviar.
Så om ni inte kan nämna en mer klassisk kombo, så önskar jag er härmed ett underbart fredagsmys!
59 kommentarer
Leksands knäckebröd, kokt ägg och kaviar är min favorit. Men om det är så klassiskt bryr jag mej inte om.
Matjessill och färskpotatis
Eld och rörelse? Sex och våld?
Skämt åsido, gäller det bara mat? Eller t o m bara mackor?
Dubbelmackor? Med din mamma?
Ja, din mamma är väl mer att anse som nån slags skagenröra, går inte ens att avgöra vad som är vad vid en okulär besiktning.
Tycker också att räkor är godare på mackan än Kalles kaviar
Skogaholmslimpa, ett smörpaket, varmt vatten och chokladpulver i snuskburken. Ah, det var tider det!
Enig med Stigw, dock med eller utan ägg. Knäckebröd med smör (alltid smör) och kaviar är en klassiker! Sirapslimpa var förbjudet i mitt barndomshem.
Falukorv och makaroner
Helst stuvade, mumma!
Föredrar Flora framom Bregott – trots den innovativa reklamen.
Falukorv och makaroner. Allt sköljs med Absolut, Explorer, Renat eller liknande, resten av fredagskvällen.
Blut und Boden kanske? Putin och Medvedev?
Kanske inte en klassiker (mer än för mig): Tunnbröd, Bregott och nykokta färska räkor (direkt från fiskaren jag var inhyst hos).
Annars, fotboll och sommaren 94 är väl en klassiker för rätt många, skulle jag tro?
Dahlin och Andersson
Svensson och Grip
Schwarz och Thern
Lite svart grovkornig kaviar på limpmackan med Kalles förvandlar den från vardagsklassiker till en festlig fredagsmysmacka, extragod dessutom.
Gin och tonic
Snyggt!
Förakta aldrig enkelhet.
Vodka Apelsinjuice
Zingo och explorer, gärna ljummen.
Ungdomsklassiker.
Ja brännvin o jos är det bästa. Dock extremt svår att beställa på krogar i storstadregioner.
Sprit och våld.
Hur får du in sex i den mixen, eller är du en sån där incel?
En flaska lägenhetsbråk eller Skeppet som Explorer kallas.
Midsommar och dåligt väder.
Att i förtid klaga och skämta om det ovan.
Ärtsoppa och pannkakor är en udda kombo utanför Sverige.
Ärtsoppa var bra käk för dåtidens arméer eftersom ärtor kan lagras väldigt länge och är lätta.
Pannkakor tillkom senare då ärtsoppa ansågs vara alltför enkel för att utgöra en lunch.
Och punsch
Limpa och kaviar är gott, men smör och dylikt slutade jag med för ett halvsekel sedan.
Ingen näring bara godsaker i 50 år?
Pilsner och snus.
Havremjölk och ekologiskt fair-trade kaffe, framtida klassiker får vi hoppas.
Eller inte, soya pojkar finns det redan för många av 😃
Limpmacka med kaviar är gott. Men addera ett par skivor lagrad prästost på detta så har vi mackornas nirvana.
Observera att osten ska ligga ovanpå kaviarn som ICKE får vara utbredd. Tjockt lager bregott underst såklart. Avnjutes med kaffe eller oboy.
Milde himmel.
Om vi istället fokuserar på nyskapande framtida klassiker kombos så vinner Linus Bylund lätt med OSHLMG (ost som har legat mellan gurka).
Men det är ju inte Skogaholmsbröd på bilden!
Men jag håller med om att Kaviarmackor är gött. Men hur uttalar ni det egentligen, med kort första a eller inte?
Är det Pågen limpa kanske?
Dunder och snus?
Gene tunnbröd och hushållsost, brutet och vikt på mitten.
Svenskt, unikt och med en knyten näve mot omvärlden (och omgivningen i allmänhet): surströmming, mandelpotatis, hembryggd sprit och lingondricka.
Helt rätt. Oskars från Tynderö ska det vara. Ett lingon, inte mer
Suedegsjäst grovbröd med ekologisk tomatmarmelad brett med vegansk smör avnjutandes Greta Thunbergs sommartal till en klassisk IPA från ett obsyrt bryggeri ingen hört talas om, levererad hem med ett garanterat klimatkompenserat cykelbud under tiden jag kammar mitt skägg.
Hasse och Tage
Helan och Halvan
3 koppar svart kaffe, en yngre upplaga av mig hade sagt 3 muggar OBoy med tillhörande ostmacka
Leksandsknäcke, riktigt smör, gårdagens kokta potatis, aromat.
Ja! Knäcke, Bregott, skivad kall kokt potatis och kaviar (men Ejderns, för böfvelen!)
Alternativt: Knäcke, rökt makrillfilé, Pilsner, på en Bohushäll med havsutsikt.
Knäcke = Wasa Rågi. Accept no substitute. Aromat umami (MSG) var för teenagers.
Limpa, leverpastej och ättiksgurka.
Tjock grillad korv+senap och ketchup, allt i en tunnbrödsrulle med potatismos och räksallad nedsköljt med en kall välskakad Pucko.
Bolånetork med full leverage. En klassiker av vår tid.
Senaste 20 åren, avkastning runt 10-20% /år ;-). Slå det på börsen, dessutom med lyxigt och billigt fint boende som bonus.
Klassisk, var påbudet. Då är det avgjort med prickigkorvmacka gjord på Skogaholms sirapslev med smör.
Fan, du hann före. Kontrar med vad min mormor brukade kalla för "en liten smörgås": Två sorters hembakt bröd, Wasa delikatessknäcke, riktigt smör, sveciaost, ädelost, skinka, gurka och tomat, sill och småvarmt. Ljuva barndomsminnen från mitten av förra seklet.
Om du plussar med bakad levertjohej och inlagd ättiksgurka så är detta delikatesser för mig som jag klassar som litet smörgåsbord.
messmör på hårt bröd?
Det ska vara den gsmla sirapslimpan från Skogaholm med rinnigt smör och prickig korv.
Mesost på finskt rågbröd!
Grovt rågbröd med sill, helst Falkeskog, en klick gräddfil och nyklippt hembränd gräslök.
Runda av med fralla från kvartersbageriet och äkta norsk getost.
Möjligtvis med några skivor ost på då kanske.
Den heliga ostmackan! Bröd,Bregott och (mycket viktigt och lutherskt) EN skiva ost som precis täcker mackan.