Börserna steg i USA under gårdagen efter det väntade beskedet om oförändrad styrränta från den amerikanska centralbanken Federal Reserrve. Utvecklingen är blandad i de asiatiska tidszonerna men mycket talar för att Stockholmsbörsen öppnar uppåt. Kronan stärks återigen till sin starkaste nivå på flera år.
Spotify föll. |
S&P-500 gick +1.24%, Nasdaq Composite +1.35% och svenska OMXSPI +0.57%. I Asien går under morgonen ASX 200 +0.72%, Hang Seng +1.05%, Nikkei -0.09%, SSE Composite +0.09% och Straits Times -1.81%.
Det som talar emot en positiv börs i Stockholm är bland annat att kronan återigen stärks och dollarn faller än så länge med -0.48%. Guldpriset är dock rätt stabilt på 1962 USD per troy ounce och 551:- SEK per gram.
Det eviga förlustbolaget Spotify föll, men förvånansvärt lite och gick bara -1.84% på beskedet om ännu en storförlust. Som kund är det väl bara att tacka och ta emot att man delvis får betalt av aktieägarna för att lyssna på musik. Fast det är en något förenklad bild. Man hade faktiskt ett positivt kassaflöde på flera miljoner dollar. Anledningen till förlusten är realiseringen av optionsprogram för personalen, inklusive ledningen, på grund av den höga aktiekursen, vilket exempelvis för de svenska anställda innebär att man måste betala arbetsgivaravgifter om 31.42% för de konverterade personaloptionerna. Förenklat kan man säga att ju högre aktiekurs Spotify har, desto större förlust kommer man göra och det har egentligen inte med bolags verksamhet att göra. Annat än att personalen hade krävt högre ordinarie löner om inte personaloptionsprogrammet funnits.
Påminner om 90-talet innan bubblan och Prosilvia, som gick som tåget (på den tiden alltså, inte som tåg går idag) på sin icke existerande verksamhet som en försmak till IT-bubblan. Följande autentiska konversation utspelade sig i ett fikarum på Ericsson:
– Så du jobbade på Prosolvia, tjänade du mycket på optionerna?
– Köpte en 740 för pengarna.
– Bara en Volvo 740? Nej, det var ju inte mycket.
– BMW 740.