Att diktaturen Folkrepubliken Kina nu infört diktaturlagar i Hong Kong är knappast en slump. Det handlar inte om att världen är upptagen med coronakrisen, utan om att Kinas ekonomi växt så mycket sedan man tog över Hong-Kong 1997 att man inte längre behöver ha en exklusiv och frihetelig port in i landet. Maktförhållandena mellan världens nu näst största ekonomi och ett försvagat Storbritannien som lider dubbelt av coronakrisen och Brexit är helt annorlunda nu, och Boris Johnsons erbjudande att ge tre miljoner Hong Kong-bor brittiskt medborgarskap ändrar inte detta. Dessutom gäller de nya lagarna även utländska medborgare, som kan kastas i livstids kinesiskt fängelse om de kräver frihet för Hong Kong.
Hong Kong. Photo av Simon Zhu på Unsplash |
De av Kina nu stiftade diktaturlagarna i Hong Kong frångår det arv av en brittisk rättstradition som har gällt i territoriet även sedan Kina tog över 1997. Att vilja ha ökad frihet och självbestämmande i Hong Kong klassas nu som terrorism – och vi vet ju att alla att terrorism är dumt – och kan ge upp till livstids fängelse. Straffen kan dock mildras om man tjallar på andra i sann kommunistisk rättstradition.
Många tidigare dissidenter, små som stora, har nu dragit sig undan, men lagarna gäller retroaktivt. Alla som någonsin uttalat sig för att Hong Kong ska vara oberoende från Kina kan nu terroriststämplas och slängas i fängelse.
Det hela är även ett brott mot avtalet mellan Kina och Storbritannien om återlämnandet av Hong Kong, vars del i Kinas rekordresa i världsekonomin inte ska underskattas. Men året är inte längre 1984 när avtalet om återlämnande skrevs under och inte heller 1997 när överlämnandet skedde. Kina har växt enormt i makt såväl militärt som ekonomiskt, medan Storbritannien gått åt det rakt motsatta hållet. Snart kanske inte ens Storbritannien finns kvar som eget land, om Skottland kräver att få lämna unionen efter Brexit. Så protesterna från Storbritannien om brott mot avtalet faller nog för döva öron i Beijing.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har nu sagt att man kommer erbjuda medborgarskap till vad som beräknas vara ungefär tre miljoner Hong Kongbor, och med det uppehållstillstånd i Storbritannien. Inte för att det hjälper, om man inte flyr Hong Kong, för de nya lagarna gäller även utlänningar.
Samtidigt är inte Hong Kong längre nödvändigt för Kinas ekonomiska makt och tillväxt. Territoriet behöver inte längre fylla funktionen som port in till Kina, även om man förblir en av platserna i världen med flest miljardärer och högst HDI, liksom det sjätte största finanscentret och fjärde största i Asien. Shanghai är trots allt numera större. London är för övrigt klassat som på andra plats i Global Financial Centres Index, men ett års tapp, till vilket inte är osannolikt pga Brexit, så trillar man ner förbi såväl Tokyo, som Shanghai, Singapore … och eventuellt Hong Kong, rent av Beijing. Den forna brittiska kolonin skulle i så fall bli en större finansiell hub än London.
Och frågan är om den internationella finansen bryr sig om diktaturlagarna? Pengar luktar inte, och Kina i egenskap av världens näst största ekonomi – snart världens största – är helt enkelt för attraktivt för att man ska bry sig om demokrati och sådant tjafs. Vi pratar här inte om något fattigt land längre, där det inte kostar något att rynka på näsan åt regimen och inskränkningarna i mänskliga rättigheter.
Dagschart Hang Seng. |
Kanske är det därför Hong Kong-börsen Hang Seng inte verkar bry sig det minsta, utan tvärt om stiger, i morse hela +2.85%. Det värsta finansmarknaderna vet är osäkerhet, och nu vet man att alla försök till separatism eller snack om frihet och mänskliga rättigheter i Hong Kong belönas med resten av livet i fängelset. Så då är det bara att köpa…
Skrivarbläcket på de nya så kallade lagarna hade inte ens torkat innan Kina grep minst 30 personer i de efterföljande protesterna…
Beskedet från världssamfundet är Kina är så mäktiga ekonomiskt idag, att de kan göra vad de vill, ingen kommer protestera ändå.
Och det bådar inte gott för framtiden. Mycket vill ha mer, och tro inte att regimen i Beijing vilar på någon demokratisk-humanistisk grundsyn. Hong Kong var nog det kinesiska lackmustestet, precis som Georgienkriget 2008 var det kaukaiska lackmustestet när det gäller Ryssland.
20 kommentarer
Både Ryssland och Kina har nu visat att de inte bryr sig om internationella avtal när det gäller att öka sin territoriella maktsfär.
Nog bara inse att NATO-länderna nu måste öka sina försvarsanslag till minst 2%. Trupp kan behövas i länder som angränsar dessa skurkstater, då det bara är tidsfråga innan de slukar ytterligare mark.
Det enda maktmedel Putin och Jinping förstår är militär makt.
Glöm bojkotter, de löser ingenting.
Det är mycket svårare att slå till om de måste döda NATO soldater.
Det är rätt stor skillnad mellan ledningen i Ryssland och Kina. I Ryssland en kleptokratisk maffiastat som agerar kortsiktigt, i Kina en post-kommunistisk vildavästernekonomi, men med det diktatoriska partiet som det allestädes närvarande organet för att hålla samman det hela och skriva historien. Partiet ser långsiktigt och använder alla medel för att hålla trycket uppe mot ett långsiktigt mål, för de vet att motsidan kommer att vekna vid något tillfälle, och då tar de lite mer, och lite mer. De verkar föredra ekonomiska intiativ före militära för att utöka sitt inflytande.
De använder ju sovjets salamistrategi. Förövrigt så är Kina mist lika kleptokratisk det finns inget annat land med så många miljardärer i partiet som ccp. tex. När de "testade" alla i wuhan var befolkningen tvungen att betala för det samt att de var tvungna att gå till ett företag som ägdes av en i partiet. Förövrigt var det antagligen de tester som Europa skickade tillbaka för att de inte var trovärdiga. Kina strävar till och med att bli sovjet ver 2.
Igår Tibet, idag Hong Kong, imorgon Taiwan…Kina har lovat, att inför kommunistdiktaturens 100-årsjubileum 2049, så ska Taiwan återföras till Kina. Är det någon som tvivlar på att de gör det?
De har förmågan och viljan att ockupera Taiwan.
Allt hänger på hur andra demokratiska stater ser på det hela. Själva kan Taiwan inte försvara sig.
Japp. Taiwan är mig veterligen åtminstone halvallierade med USA, men det är ju ändå lite löst. Västvärlden måste vakna. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, praktiskt taget hela (Väst)världens datorfabrik, får under inga som helst omständigheter falla i fascisternas händer, då är det ute med oss. Taiwan är vad Kina kunde ha blivit utan kommunisthelvetet, men nu får vi, inklusive taiwaneserna, glömma det och rädda det som räddas kan. Kina ska behandlas som Sovjet, inte som nu när vi kastar allt av värde vi har åt vår framtida bödel.
Varför så förvånade?
Citat från det kommunistiska manifetet:
»Kommunisternas teoretiska läror vilar ingalunda på idéer och principer, som uttänkts eller upptäckts av den ena eller andra världsförbättraren.«
Mänskliga rättigheter ryms med andra ord inte inom kommunisternas ideologi.
En kommunist anser att ändamålen helgar medlen, punkt slut.
Ryssland och Kina har i nuläget ett slags Molotov-Ribbentrop paktläge. Egentligen har Kina ganska omfattande bakomliggande krav på Amurlandet som Tsarryssland plockade av Kina en gång i tiden. Kina ökar hela tiden sitt inflytande i Centralasien, särskilt i Kazachatan vilket Kreml inte ser som idealiskt. Kazachstan balanserar emellan och vill inte ta Eurasiska Unionen (Putins nya Sovjetkoncept) till överstatlighet. Kreml vågar inte riskera att reta upp Kina, men måste projicera makt för att visa att man inte leker med Ryssland. Det projiceras genom att flexa muskler och visa aggressivitet västerut. Inget som riktas mot Kina direkt, men indirekt sänder man budskapet till Peking att man är salta gossar som inte lägger fingrarna emellan. Förr eller senare blir det en brännpunkt kring Centralasien. Precis som Molotov-Rinbentrop pakten finns det ett bäst före datum för den rysk-kinesiska relationen. Ryssland är långt ifrån samma kaliber som Sovjet en gång var och Kina är många gånger mer än vad Maos Kina en gång var. Det finns ett bäst före datum när Ryssland kommer med mössan i hand till väst.
Bra analys, hoppas vi överlever efter det det brinner upp och vi har en segrare i asien
Vad får dig att tro att de inte kan komma överens om något som båda känner sig någorlunda nöjda med? De tycks ju trots allt ha en hel del gemensamma intressen. Är Kina beredda att ge allt för att bli världens härskare så småningom? Jag tror inte din tes är fel, diktaturer misstror varandra djupt, men vill ändå höra hur du motiverar det.
Blir det som du skrev så har Europa en gyllene chans att ställa saker till rätta. Innan Europa ens ska komma till förhandlingsbordet med Kreml i ett sådant scenario så ska man ställa absolut krav på att Ryssland lämnar Krim (Ukraina), Sydossetien och Abchazien (Georgien) samt Transnistrien (Moldavien) omedelbart. Först när det är gjort kan vi snacka om vad vi ska bistå Ryssland med i kampen mot Kina. Då ställer vi som krav att Königsberg ska lämnas (oklart till vem dock, kanske bäst som ett särskilt protektorat underställt EU) samt Finlands gränser under mellankrigstiden. Om Kreml tvärvägrar kan man – efter lång tid naturligtvis – föreslå kompromissen att även de gamla finska områdena ska ställas under EU-protektorat, och som sista kompromiss demilitarisera endera eller båda. Sen kan vi hjälpa moskoviterna puckla på kineserna. Kazakstan är ju i full gång med att gå över till alfabetet från kyrilliskan, och det är ett – för regionen åtminstone – mycket progressivt land, så Europa har definitivt intressen där.
Finns en fredlig lösning:
Kleptokratin i Kreml tar helt enkelt och säljer territorierna Peking vill ha.
Viker en tiondel av pengarna till pensioner och tar resten själva.
Kina pressar på flera håll just nu. Mot Indien i Kashmir, kör över Hong Kong och stärker sitt direkta inflytande Centralasien.
Att RF och Kina är på var sin sida kring just Kazachstan. RF vill att Eurasiska Unionen blir överstatlig, med Kazachstan duckar stödda av just Kina i att det bara skall vara bilateralt. Kina vill ha fria händer i Centralasien och RF vill stärka greppet. Happy googling kring detta. Någon kommer att backa, hittills RF.
Laowhy, "C-Milk" flydde nyligen Kina efter typ tio år. Han fick nys om att han var efterlyst och stack till Hong Kong, https://youtu.be/z7CPqROtanA
Snyggt
Senaste nyheten från Kina är att man inte kommer att acceptera (tillåta?) att Hongkongbor flyttar till Storbritannien. Kommer vi att få se en ny Berlinmur?
Kan bli som med judarna i Hitler-tyskland.
De regimkritiker som flytt till HK kommer radas up och skjutas eller skickas till arbetsläger. Om jag vore i HK skulle jag fly nu. Kina kommer likt Nazityskland under 30-talet bara dra åt snaran hårdare och hårdare.
Finns ingen framtid där längre.
Jag säger som judarnas vänner i Nazi-tyskland sade efter 1933: "Get OUT!"
Lyckligtvis följdes rådet av åtskilliga framstående vetenskapsmän/kvinnor som sedan bidrog till de allierades – och inte Hitlers – kärnvapenutveckling.
Sluta köpa Kina-Volvo personbilar!
Vet inte varför någon egentligen är förvånad? Kina är en av de värsta diktaturerna på planeten. Vårt aningslösa förhållningsätt till Kina sen lång tid är problemet.
Exempelvis fritt ur minnet från "OÄ" boken i geografi på högstadiet under första halvan av 90-talet "Indien är en demokrati och utvecklingsland samtidigt som Kina valde en annan väg genom kommunismen och idag är ett utvecklat industriland"
Kina har utnyttjat vår svaghet och tro på "frihandel" till att reformera Kina till en västerländsk demokrati. Därav all tekniköverföring osv som skett som krav på "tillträde".
Hur mycket av exempelvis Huaweis framgångar beror på överföring av teknologi från Ericsson för tillträde till marknaden?
Man kan tycka vad man vill om Trump, men en sak har han haft rätt i (i varje fall i vad han säger publikt) och det är Kina.
Så nu kan bloggarjäveln aldrig mer besöka Kina eller Hongkong….
Som sagt håll ögona på Kazachstan. Möjlig brännpunkt när Kina ökar sitt inflytande. Om man googlar finns en hel del seriös info om det hela. Än så länge har Kazachstan lyckats balansera det och trätat emot vidareutveckling av Eurasiska Unionen.