“Det man förlorar på gungorna får man ta igen på karusellen.”
Om vårens distansarbete delvis ska permanentas och arbetsgivare dra ner på de egna lokalytorna, så kommer det ställa krav på våra bostäder, både i yta, antal rum och i utformning. Dels behöver man avskildhet och större utrymmen att arbeta på, dels kan det ställas krav från arbetsgivaren på grund av arbetsmiljölagar, eller möjligheten att hyra arbetsplatsen av arbetstagaren, vilket ställer en del krav åtminstone för egenföretagare.
Nybyggd villa någonstans i Sverige. |
Under en period 70-tal och tidigt 80-tal byggdes det ofta väldigt stora bostäder, mycket för att man ännu inte hade övergivit källare och suterränghus pga fuktproblem. Källarplanet och suterrängplanet var inte istället för markplan eller övervåning, utan utöver denna. Således hade man rum som t ex det beryktade hobbyrummet och gillestugan på den tiden. Och var man företagare byggde man även kontor eller motsvarande i källaren.
Äldre villor från före andra världskriget kan också vara byggda som tvåfamiljshus eller egentligen två lägenheter, en per plan. Dessa har sedan byggs om till enfamiljshus med stora mängder rum. Dessutom har de till detta ofta en källare.
Men sedan försvann källarna på villorna med start 80-talet på grund av fuktproblemen och suterrängvillor uppfördes endast undantagsvis på branta tomter, och då helst egentligen inte ändå. Man började till och med bygga fyrarumsvillor – vardagsrum och tre sovrum för den standardiserade 2+2-familjen. Strunt samma i att tvåbarnsfamljen inte är standard längre, utan det vanligaste verkar vara tre barn om man tittar på statistiken för när äldsta barnet är säg tio år gammalt.
För lägenheter har några egentligen extra rum inte byggts sedan 1800-talets våningar, där man i anslutning till köket – ofta ute i köksingångens separata trapphus – hade pigrum åt tjänstefolket.
En del (många?) talar lyriskt om distansarbete efter att det tillfälligt visats sig fungera utmärkt för vissa arbetsplatser under våren och en del arbetsgivare talar om att minska kontorsytorna och jobba mer hemifrån.
Men som många upptäckt i vår, så har utrymmena för arbetsplats i hemmet varit begränsade. Det kanske har fungerat med en distansarbetare. Men inte med två. Fundera på kraven på bostaden om två personer i princip permanent ska jobba hemifrån? Att sitta i samma rum går bort, på grund av alla videokonferenser, telefonsamtal och annat. Att sitta i köket går också bort av samma anledning så fort barnen kommer hem från skolan och liknande tillfällen.
Framtidens bostad behöver alltså två extra rum för att stödja dubbelt distansarbete. Istället för en fyrrumslägenhet ska man ha sex rum.
Därtill kan det komma krav på utformningen av arbetsplatsen, då det blir arbetsgivaren som har ansvaret, vilket gör att det inte kommer fungera att sitta i en skrubb under trappan eller i en garderob. Det kan handla om ventilation, belysning, ljudnivå med mera – vem vet vad för krav som ska tillämpas på våra hem framöver på grund av detta?
Många har förtjust sett hur mycket pengar och ttid man sparar på att slippa jobbpendla. Men ska man istället betala för en större bostad så äts det snabbt upp.
Ska man sedan få betalt av arbetsgivaren för att hyra ut arbetsplatsen, så kan det ställa ytterligare krav. Är du egen företagare behöver du t ex i princip ha arbetsplatsen avskild från bostaden, med en separat ingång och tillgång till toalett utan att behöva röra dig i resten av bostaden. Kanske finns i de där gamla husen med källare, men i färre nybyggda hus om det nu inte var egenföretagare som byggde dem.
Anekdot kan vara min far, och den villa jag växte upp i som han byggde – där byggdes en separat ingång i källaren med en hall med toalett och dörr in till ett stort arbetsrum. Det fanns både plats för skrivbord, ritningsbord (man ritade analogt på den tiden och kunde behöva några kvadratmeter för att rulla ut ritningar) och mötesbord. Då jobbade han ändå mestadels inte hemma.
Över huvudtaget var den villan byggd 1970 typexempel på hur stort man byggde på den tiden. Fyra sovrum, varav ett permanent var inrett som gästurm, ytterligare ett arbetsrum åt min mor som var lärare – på den tiden fick lärarna inget arbetsplats på skolan, men behövde å andra sidan bara vara på jobbet när de hade lektioner samt hade femton veckors semester (sportlov, jullov, påsklov, sommarlov), matsal, vardagsrum, gillestuga, det där stora arbetsrummet, det som idag skulle kallas spa (dusch och bastu samt relaxavdelning), tvättstuga och separat klädvårdsrum där symaskin, sybord och strykbräda permanent kunde stå framme. Då var inte vinden inredd ännu, men förberedd för yttterligare tre rum. Glömde jag garaget och tillhörande förråd och carport? Strålande tider med 85% marginalskatt, 10-20% årlig inflation och 100% avdragsrätt på lånen, dvs staten betalade 85% av räntan och inflationen gav 15-25% i löneförhöjningar om året, så det gick fort att amortera. Fast något hobbyrum hade vi inte, pingisbordet fick stå i garaget istället. För övrigt lär den villan inom några år hamna på marknaden igen pga åldersutmaningar och livets ofrånkomlighet. Blir intressant att se, då ens barndoms minnen lätt tar sig andra proportioner än verkligheten.
En lösning kan vara att uppföra en bohlinare, attefallshus eller friggebod om man nu har villa, vilket kanske är den billigaste varianten att lösa separat arbetsplats. Bohlilnarens 30 m2 lär räcka till två kontor (7+7=14 m2), toalett (2 m2) och resten till ett mötesrum för fyra pers + pentry. Vi kanske till och med kommer få se separata bohlinare erbjudas för just detta upplägg.
Men för lägenheter? Maximal profit för bostadsrättsexploatörerna verkar vara 2-3 rum, kanske fyra. Det är inte många lägenheter med fler rum än fyra som byggs.
Ett resultat av krav på större bostäder för att klara distansarbetet kan bli att rörelsen av svenskar bort från storstäderna ökar i takt – dels för att bostaden blir billigare per m2 längre bort från staden och man inte längre behöver bo centralt för att jobba, och dels för att villa blir det nya svarta för tjänstemän i trendiga yrken istället för att trängas i en lägenhet i centrala Stockholm.
Nu kanske distansarbetet bara var en tillfällig fluga våren 2020. Men ska det institutionaliseras behövs det större bostäder med utrymmen anpassade för arbetsmijlölagarnas krav. Fast räntorna är åtminstone låga, även om alla leverantörer därför ser till att ta betalt därefter.
Coronakrisen kan i alla fall ha olika mer eller mindre revolutionära effekter på samhället. Bloggen har redan avhandlat butiksdöden när allt fler nu vant sig vid e-handel, kanske rent av testat det för första gången.
23 kommentarer
Ett par 3D-glasögon och man kan sitta naken i soffan under de virtuella mötena.
Vi har inrett ett rimligt hemmakontor i radhuset pga troligt fortsatt distansarbete under hösten och sedan förmodligen mer av den varan på permanent basis. Det finns inte plats för ett till så vi ser snarare framför oss att jag och frun får lägga upp ett schema och ”boka” arbetsrummet på olika dagar så det funkar.
Hyr kontor på drygt 12 kvm med tillgång till pentry, lunchrum, konferensrum etc några km från hemmet. Betalar drygt 1000 kr i månaden ink allt utom fibern som är direkt. Har trots allt arbetat hemifrån igen. Där har jag och frun delat på ett 9 kvm rum. Vi kommer nog att behöva inreda ett mer dedikerat mötesrum.
Ventilation löses med Mitsubishis miniventilation.
Jobba? Please… Det är SÅ pre-corona-krisen!
Pendlar man bara två dagar per vecka kan man åka ganska långt de gångerna. Jag hoppas fler kommer flytta längre bort från städerna och att det får landsbygden att blomstra igen.
Undrar dock hur många par som båda jobbar hemifrån är. Det speglar inte riktigt min bekantskapskrets kanske – känns ovanligt.
Hoppas också att landsbygden kommer blomma upp igen. Vi är ett par (två egna företagare) som innan delat på ett rum i ett kontorshotell i stan men nu vill köpa hus på landsbygden med det utrymmet hemma istället, och då inte dela rum utan ha var sitt. Vi har fler i vår bekantskapskrets som redan gjort men också planerar för den förändringen så jag hoppas det blir vanligare!
Förstår det. Man får så mycket mer för pengarna längre från städerna. Sen gillar jag lugnet också och skolor som är lite mindre.
En nackdel med att bo ute på landet, är att man troligen får långt till sina barn och eventuella barnbarn i framtiden. Finns gott om exempel på det idag, och kanske än mer påtagligt i corona tider.
Har i alla bostäder haft ett rum med skrivbor och riktig kontorsstol. Ibland har skrivbordet stått i sovrummet, men de senaste 30 åren har jag ett dedicerat rum/bibliotek med läshörna, som växlat funktion från hobbyrum, dataspelrum, till ren arbetsplats vid hemarbete. Ergonomi är mycket viktigt, annars får man musarm eller rygg/nackproblem.
För närvarande med barnen utflugna är vi två på 6rok, vilket ger två gästrum med allrum på egen våning för besökare. Vid tillfällen då barn med respektive bytt lägenhet har de flyttat hit några månader i väntan på att hitta en ny lägenhet. Då har de fått husera på övervåningen, vilket har fungerat helt smärtfritt.
Vad gäller utrustning så borde om detta fortsätter arbetsgivaren stå för dockningsstation, kontorsstol, skrivbord, mus och skärm, samt någon slags ersättning för utrymme och internet. Hittills har det inte varit möjligt/för krångligt av skattetekninska skäl. Men regler kan ju ändras om det behövs, det är ju precis det man har politiker till.
Kostnaden för "utrustning" är kaffepengar för arbetsgivaren.
Källare fungerade alldeles utmärkt så länge det stod en oljepanna som spred värme direkt och höll murstocken varm samtidigt som den drog i sig ordentligt med luft och ordnade god ventilation. När man släcker pannan börjar allt elände med fukt rätt snart.
Låter högst rimligt
Ett annat problem som redan har uppstått är den dåliga ergonomi som oftast hemarbete medför. På de flesta arbetsplatser finns bra rutiner. Bra kontorsstolar, höj och sänkbara bord. Stationära datorer med separat skärm och tangentbor. Bra belysning osv.
Nu vid hemarbete tar man med sig sin laptop och sätter sig vid köksbordet.
Problemen har redan exploderat med ffa mycket mer nacke och skulderbladsproblem.
Rädsla att besöka gymet p.g.a rädsla att smittas av Corona gör ju inte saken bättre.
En annan aspekt som nog också kan vara lurig vid hemarbete är om man har krav på t ex patientsekretess. Min fru är läkare på en vårdcentral och de kan vid egna lätta förkylningssymtom nu ta emot digitala videobesök hemifrån.
Mitt hemkontor/hobbyrum dög inte för det pga att det är för lyhört till resten av huset, så hon fick hitta ett annat utrymme längre bort i källaren där det är två dörrars ljuddämpning till resten av huset.
Jag funderar snarare kring hur många moderna kontor ser ut per idag. Kanske är det dags att bygga om kontoren igen för att också inkludera kravet på att vara mer smittisolerande? Kanske hägrar då en återkomst av de individuella kontorsrummen där var och en kan stänga till om sig. Jag blundar och drömmer mig tillbaka till en svunnen tid…
När man upptäckt att distansarbete fungerar kan man fundera om man överhuvud taget behöver personal som arbetar i dyra Sverige. Vi har många branscher där arbetsspråket redan är engelska och där man man inte är låst till specifika nationella standarder och normer.
Flyttade från villa i Sthlm och köpte villa i Småland i vintras. Drygt 200 m2 varav hälften källare. Mer 'rätt' än vad jag kunde tänka mig 🙂
För de som bor centralt i lägenhet så finns det ju mängder av butikslokaler som kan bli små kontorshotell i närområdet.
Alla "hemma arbetare" jag talat med har rutnat på det vid det här laget.
De är väldigt pratsugna av sig och bjuder gärna över en på fika för att få social kontakt.
Svensken skall arbeta och vara produktiv, inte vara social och pratsugen
Hälften av jobbtiden går åt till möten, så nog får man prata tillräckligt. Och räcker inte det kan man slänga några ord med grannen över altanräcket.
Intressant. En sak till är att det idag är svårt att få avdrag eller så för att man använder ett rum till jobb i sin lägenhet/vila.
Det lär komma krav och frågor på det.
För att kommentera huset på bilden. Hur tänkte arkitekten där? Fruktansvärt fult med den färgen på tegel ihop med den vita putsen. Herregud, finns det ingen sållning nuförtiden? Sen har vi fönstren som är helt malplacé i mått och utplacering. Alltsammans ser ut att vara utan smak, ordet jag finner bäst är nyrikt. Jaja det är en högst subjektiv kommentar över denna katastrof.