Dags för en liten enkät om hur ekonomin som definierad av BNP kommer utvecklas med coronakrisen. Alternativen att välja mellan är WULVJI, vilka förklaras nedan.
![]() |
Pengar. |
Så hur kommer ekonomin utvecklas efter coronakrisen, om vi definierar ekonomin som BNP. Eftersom det är populärt att prata om V- eller W-formad återhämtning så kan vi välja mellan lite olika bokstavsalternativ.
W betyder att det vänder upp snabbt, men sedan dyker det igen innan det man får den slutliga återhämtningen.
U innebär en nedgång, långvarig botten med lång lågkonjunktur eller recession och sedan återhämtning.
L innebär nedgång och att ekonomin sedan stabiliserar sig på denna nya lägre nivå, för att egentligen aldrig återhämta sig.
V är en V-formad återhämtning, dvs snabbt ner och sedan snabbt upp igen.
J innebär en nedgång, men sedan att ekonomin tar fart ännu starkare än innan. En positivare variant av V.
I innebär bara att det fortsätter krascha nedåt för att aldrig återhämta sig. Rätt ner i källaren helt enkelt.
Men vilket alternativ tror du på? Svara i enkäten nedan.
9 kommentarer
Jag tror de som misstänkt att covid-19 inte handlar om sjukdomen utan en ekonomisk reset kommer få rätt när historien skrivs. Informationsbaserad ekonomi tar över från en oljebaserad.
Fördelen med oljan har varit att det funnits ekonomiska incitament för de som kontrollerar mest att folk har rest omkring och konsumerat då de ökat efterfrågan på olja.
Så fungerar inte "information", när information styr skall vi sitta hemma framför datorn.
Bara en sådan sak att IT-jättarna slopat krav på utbildning, de kommer börja anställa folk som visar att de lärt sig själva säger mycket.
Intressant tanke – du sammanfogar några olika saker jag funderat på.
Informationskonsumtion sker onekligen fortare när man sitter på ett ställe och inte har en efterfrågan på att slösa bort tiden på att resa.
meh. Jag ville välja alla…
Så enkäten går alltså ut på att gissar hur väl deflatorn representerar realekonomin?
Ekonomin, U.
Börsen, WWW.
Jag tror på ett Y, men där den högre delen har en betydligt flackare lutning än den vänstra.
Vore intressant att få åsikter ifrån den som kritiserat Sveriges strategi, kommentera de ekonomiska utsikterna. Förutom initial smitta i Svergige P ga kända anledningar,så har ju de nordiska länderna hyftsat jämna kurvor. Så det vore intressant att höra andra sidan av strategin. Men de verkar tysta nu.
Jämför med 1929-32. Det kan vara inledningen vi sett hittills. Troligen har vi långsiktiga effekter av detta som vi inte förstår än så länge. Medicinskt är Covid19 en svår sjukdom för en del patienter, antikropparna försvinner efter några veckor enligt nya studier, en stor andel av drabbade får permanenta skador på hjärta och eller lungor. Samtidigt verkar en stor del av smittade vara utan symtom eller med mycket lätta symtom.
Konsumentbeteende kan påverkas permanent när det går upp i de breda folklagren att Covid19 kan vara med likt hiv än en förkylning och ingen vet vem som drabbas. Som en halvtaskig skräckfilm.
Hur många branscher och sektorer står inför mer eller mindre permanent lägre nivå på efterfrågan?
Kanske dags att hamstra en pall med popcorn…? 🙂
VL, gissar jag, dvs ett V först och ett L sen.