Med maj månads siffror för antalet döda rapporterade från SCB:s särskilda uppdateringar på grund av coronapandemin, så är Sverige nu uppe i det högsta antalet döda per capita sedan 2013. Alla årtal före 2010 var dödligare per 100 000 invånare.
Antal döda per 100 000 invånare i Sverige januari – maj. Data: SCB |
SCB uppdaterar sin dödsfallstatistik varje vecka nu under coronapandemin och datat släpar efter i cirka två veckor innan det blir i princip komplett. Gårdagens data gör det därmed möjligt att redovisa antalet döda inklusive maj månad.
Dödligheten per capita, specifikt antal döda per 100 000 invånare, var januari – maj med 414 de högsta siffrorna sedan 2013, även om alla år före 2010 innebar högre dödlighet.
Olika länder rapporterar dödsfall i corona olika. En del likt Sverige rapporterar alla döda med en coronainfektion som dödsfall i corona, medan en del andra länder redovisar annorlunda, t ex en cancerpatient som får corona redovisas som död i cancer – inte helt orimligt om man utan cancerbehandligen och cancern inte tillhört riskgruppen. Oavsett hur man rapporterar är det i slutändan bara dödsfallstatistiken som blir jämförbar, eftersom död är död oavsett orsak inklusive tragiken för de anhöriga och för den överarbetade sjukvårdspersonalen. Man ska också komma ihåg att det inte är ovanligt att anhöriga åldrade livspartners dör relativt kort efter att livspartnern gått bort – inom månader eller något år, då sorgen gör att livsgnistan sviker, även om de inte dör med en coronainfektion i kroppen.
Eftersom det främst är i kända riskgrupper det avlider människor av Covid-19 så kommer helårssiffrorna visa på faktisk eventuell överdödlighet – en del av dessa hade dött av andra orsaker annars, t ex i princip alla som redan låg i pallitativ vård – slutvården inför döden – av andra orsaker. Det kan rent av vara så att man behöver titta över 2-3 år för att i slutändan kunna skatta effekterna av coronapandemin på dödligheten, eftersom ett år med högt antal döda följs av år med lägre antal döda, och tvärt om, på grund av riskgruppernas utveckling. Det kan också finnas långtidseffekter på folkhälsan som höjer dödligheten, t ex övervikt av innesittande, eller långvariga lungskador.
Oavsett är varje dödsfall en tragedi för de anhöriga och vårdpersonalen. Oavsett dödsorsak.
Vill man göra politik av dödsfallsstatistik så får man väl även skylla förra årets rekordlåga antal dödsfall per 100 000 invånare – de lägsta någonsin – på regeringen och Folkhälsoinstitutet. Eller är det bara dessas ansvar när det går åt fel håll? Vad är förklaringen där i normalfallet med icke-pandemi? Regeringens välfärds- och sjukvårdspolitik, som i så fall var den bästa någonsin 2019? Varför var dödligheten per capita så mycket högre under Alliansen, rent av bitvis högre än under en global pandemi? Eller så gör man inte politik av frågan för att man därmed öppnar idiotiska dörrar.
Siffrorna per capita baserar sig på SCB:s redovisade befolkningsstorlek per år för åren 1980 – 2019, och för befolkningen per den sista april för år 2020.
49 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Beep. Brott mot kommentarsreglerna.
Men om du absolut vill veta var medelåldern i Sverige 2019 den högsta någonsin.
"Inte statistiker, men …"
Jaha där ser man.
Jag vet inte vad Turboprop skrev men jag fick också en förbjuden tanke om vad den minskande dödligheten per 100.00 kunde bero på.
Men det är alltså så att medelåldern 2019 var den högst någonsin.
Med mitt ögonmått i tabellen verkar dödligheten ändå ha sjunkit med 5-10% från början av perioden till slutet.
Som jag räknar borde det betyda en ökad förväntad medellivslängd med lika mycket, 5-10%.
Det stämmer inte med annan statistik jag sett.
Så det måste finnas något mer i detta.
Kanske har svenska folket börjat dö på hösten i stället för på våren?
Att det varit så lite influensa se senaste åren att liemannen nu har minus på timbanken tycker jag inte verkar som tillräcklig förklaring.
Förväntad medellivsläng för födda 98-02 var för män 77 år, 2015-2019 var den 80.75, eller en ökning på 4.8%. Hittar inte siffror för 1980 just nu, men gissar på minst 10% ökad medellivslängd, ja.
Hittade nu. För män födda 1977-1980 var förväntad medellivslängd 72.43. Medellivslängden (för män, du kan själva kolla kvinnor, redovisas separat) har alltså ökat 11.5% under perioden i grafen ovan. Frågor på det?
Berättelsen i mitt eget huvud är att viruset inte är så jävla farligt.
Men när jag nu ser på tabellen och dessutom läser din statistik blir min jobbiga tanke att viruset skulle kunna innebär en sänkt genomsnittlig förväntad dödsålder på kanske två år fram till stora medicinska genombrott eventuellt görs. I så fall är det kanske helt galet att som nu lätta på reserestriktioner och annat.
(Men jag tror fortfarande att det var helt rätt av Sverige att inte stänga skolorna.)
Tror dödlighet kommer avta, i takt med att de som kommer upp i risk ålder har haft corona tidigare. Om det nu inte kommer vaccin eller annan medicin som löser det.
Riktigt bra journalistik! Bedrövligt att övriga medier är så ytliga och oförmögna att relatera till verkligheten.
Det är kanske inte antalet döda som är det som vi ska fokusera på utan mer på "vad fan får vi för pengarna?"
Vi betalar en hel del för en bra vård. Samtliga riksdagspartier har dessutom lovat mer pengar till "vårdskolaochomsorg" de senaste två decennierna.
Man behöver inte leta särskilt länge för att hitta grova brister i hur man har gjort inom åldringsvården för att minimera smittspridningen.
Så det kanske är detta vi borde diskutera i stället för det faktiska antalet döda?
Förra året fick vi tydligen mer för pengarna än någonsin i så fall.
"Jag skiter i om det är sant, det är för jävligt i alla fall!"
Kan man applicera samma tänk på försvarsbudgeten ?
Nja, det haltar väl på punkten att försvaret inte fick mer för pengarna.
Men vi har fått massor av fred ?!?
Vet ej, folk pratar ju om krigszon.
Självklart regeringens fel när det går fel. Det är ju bara att extrapolera. En färja förliser på Östersjön i storm efter att ha tappat bogvisir – regeringens får skulden på något vis åtminstone för att inte bärga. En tsunami slår in i semesterparadis – regeringens fel som inte hämtade hem alla omedelbart. Lite som när skörden slog fel förr i tiden. Då låg kungen risigt till. För att inte tala om Magnus Erikssons ansvar för pesten.
Vi har behov av att rikta vår ilska mot någon och sedan vi avskaffat gud så får regeringen ta smällen. När allt går bra är det för att vi själva varit duktiga.
Regeringen är alltså det närmsta Gud vi har nu? Jag trodde själv det var kändiseliten!
Vadå ska vi offra någon i blot nu pga corona eller vadå?
I bibeln står det skrivet, det är regeringens fel! Jag vet inte vilken rad och vers, kapitel eller del…
Fast just regeringen är ju ansvarig att agera på uppkomna situationer.
Pricis som andra offentliga verksamheter, är man som politiker ovillig att ta ansvar är man på fel plats.
@Turbo – Ska vi tacka regeringen då de räddat oss ifrån Köpenhamnssiffror i dödsfall per capita jmf med Skåne?
Du får tacka vem du vill. Men det blir löjligt när vissa vill få det som att makthavare är utan ansvar av utfallet.
orsak att ni på landet klarar er bättre är väll att ni bor glest och är utan tunnelbana.
Glest och glest, vi bor ju faktisk i Skandinaviens mest befolkade storstadsregion. Att dina argument tryter, är det också regeringens fel?
Nä, du förstår nog inte att man delegerar nedåt i en verksamhet. Så det är nog inte lönt att diskutera mer med dig. Jag antar att du alltid skyller på att det är någon annans fel, och att individen inte har något som helst ansvar. Vem var det nu som hade sportlov vecka 9? Var det regeringen fel det med?
Oj blev du sårad? Men vad Tråkigt.
Vi skickar lite glesbygdsbidrag som tröst, sådant verkar ni ju gilla där nere.
Uppgifter delegeras, inte ansvar.
Utmärkt exempel på projicering, Turbo. Nä låt nu fakta tala för sig själv, fakta har inga känslor. "Uppgifter delegeras, inte ansvar." Är du ett barn eller? Herregud alltså vilket mähä du utger dig för att vara. Civilkurage är nog inte din grej ifall jag får gissa. Jag gissar på att du är statligt anställd. Kanske nåt för ditt CV? Jag kan ta uppgifter, med jag tar verkligen inget ansvar. Intellektuellt pinsamt minst sagt.
Och jo ansvar och uppgifter delegeras. De hänger liksom ihop. Uppgiften är arbetsbeskrivningen och ansvaret är att uppgiften utförs enligt beskrivningen. Men herregud, att du inte ens förstått det. Så ifall jag utför ett städjobb så är det våra politikers fel ifall ifall jag är slarvig. Jo tjena
Det är skillnad på att ha och ta ansvar. Lär dig det.
För just nu är det du som är pinsam.
Ok för att du ska förstå.
Poltikerna är de som ger dig förutsättningarna att göra ett bra städ jobb.
Har man ansvar så ingår det att även ta ansvar. Det går liksom hand i hand. Var det ditt bästa argument till försvar? Pinsamt som sagt, vare sig du förstår det eller ej. Jag som trodde på att bloggens besökare var till stor del mensamedlemmar. Tji fick jag.
Ok, så det är politikerna som ger mig förutsättningar för att göra bra städjobb. Inte arbetsgivaren eller så då? Bra då vet vi, hur det fungerar i städbranschen 😉
Missar jag en dammråtta så är det Stefan Lövéns fel, eller varför inte FHMs fel?
Så igen ska vi tacka våra politiker i regeringen för att vi i Skåne är mindre drabbade av Corona än i Köpenhamn, en enkel fråga bara…
Ja om du städar på en offentlig verksamhet. Så har kvalitet prioriterats via budgeten.
du har alltså svårt att se sambandet mellan tilldelade medel och resultat.
Med den insikten hoppas jag att du inte sitter på något ansvar.
Niklas kan väl delegera den där städningen vidare till någon klåpare och se om han även slipper ansvar för att det inte blev gjort.
borde kanske vara ett krav om 24 timmars betänketid innan man svarar på twitter och FB samt att man frågar en kompis om det man skrivit är rimligt innan man postar? Så kanske vi hade lite mer balanserad nyhetsrapportering och samhällsdebatt som följd?
Enligt en krönika av DNs Moskvakorre rapporteras inga dödsfall som coronarelaterad om den avlidne hade någon annan sjukdom 🙂
"Ryssland: Läkare avskedas för att de vägrar följa omöjliga order" är rubriken.
Tydligen skrivs även dödsorsaken systematiskt som lunginflammation och ej Corona.
Tror iaf också att det framöver endast kommer vara intressant att jämföra absoluta dödstal globalt för att kunna jämföra olika i övrigt likvärdiga länder.
Samtidigt som knappt någon längre dör i covid i grannländerna skall alltså våra äldre få tillbringa hela sommaren i påtvingad isolering. Tortyr. Psykisk tortyr. Man får de politiker man förtjänar och dumsvensken har verkligen förtjänat det här.
Har pratat med några kunder i andra länder som nu "öppnar upp". När de öppnar upp närmar de sig Sverige, det är inte vidöppet.
Jag avundas verkligen inte de som måste gå ut med mask på sig, där man stängt ner alla skolor, stänger ner så mycket som bara går och folk sitter hemma.
De jag pratat med upplever det hela _mycket_ påfrestande.
Det där stämmer ju inte såklart, det är nog bara i Nya Zeeland man kan umgås hur som helst utan risk. Dessutom kan snart en betydlig del av svenska folket som har antikroppar börja umgås med vem dom vill, det är vi och ett par länder till ensamma om.
Bra inlägg. Jag hade en liknande post förut men inte alls lika djup.
Varför använder bloggaren data från 1:a januari när det första rapporterade dödsfallet i Sverige inföll först 12:e mars? Det skulle också vara intressant att jämföra 2020 mot trendlinjen för de senaste åren.
Tja, då blir ju bilden plötsligt en annan. Isåfall är ju dödligheten typ dubbelt så stor eftersom halva tiden har gått utan någon pandemi.
Nej, det går inte att redovisa från mars, för då får man inte med slutet på året. Det bästa är att redovisa över influensasäsong, november-maj.
ja ska man försöka fånga överdödlighet pga pandemin måste man givetvis utgå från första kända dödsfall dvs början på mars och framgent så länge Covid-19 fortfarande härjar. Självklart kommer det att visa på överdödlighet när ca 5400 personer avlidit i sjukdomen under de senaste fyra månaderna.
Sjukvården är fortfarande hårt belastad inom vissa geografiska områden pga C19 och alla uppskjutna operationer väntar. Dessutom vore det intressant att följa om antal sjukskrivningar och tillika långa sjukskrivningar ökat under motsvarande period. Det är vad jag tror iallafall.
Eftersom Sveriges regim inte har kontroll över smittfallen (och inte bryr sig heller eftersom man betraktar detta som en vanlig influensa) kommer dödstalen och sjukskrivningarna att fortsätta på en relativt hög nivå jämfört med våra grannländer.
Historik är visserligen intressant men skall man titta på överdödlighet bör man rimligen jämföra med någon slags förväntad dödlighet. Vi vet ju att det är stora skillnader i födslotalen över åren och de som är riktigt gamla just nu är födda på 20-30-talet då det inte föddes så många. Detta påverkar självklart dödligheten. SCB kan säker räkna ut förväntad dödlighet med ganska bra precision.
https://www.scb.se/contentassets/d761eaa8cc5a4dba80da72be233e441b/fodda_doda_1900_1999.png
Signatur sib kan maila mig om vem hen är ifall vederbörande vill bli vitlistad.