Dags för lite fredagsmys i detta luftkonditionerade svala hem och arbetsplats. Förra vinterns inköp av luftvärmepump, som även fungerar som AC känns ännu mer klockrent de senaste dagarna när temperaturerna ute stuckit iväg över 30 grader, medan det varit svala 21 grader inomhus.
Inomhusenheten. |
Förra sommaren var inte behovet av ac särskilt stort, även om den kickar in när temperaturen går öve 26 grader utomhus, vilket nu optimerats till 25 grader. Vädret och temperaturerna var inte riktigt som 2018 förra sommaren, men just nu är det rätt varmt och har varit så några dagar.
Dock kan acn med fördel köras dygnet runt vid sådana här lite längre värmeböljor, eller möjligen stängas ner nattetid. Fördel köra över natten är förstås att det inte går åt lika mycket energi att kyla ner igen.
Dagens utomhustemperatur enligt hemautomatiseringsträsket. |
Förr har jag varit skeptisk till ac i den felaktiga tron att det kostar och är onödigt. I själva verket kostar det bara några kronor om dagen och höjer livskvaliteten enormt.
Temperaturer där acn sitter, avstängt över natten. |
Vintertid kan jag värma med ved, men det är svårare att kyla med ved, åtminstone med kommersiellt tillgänglig tillförlitlig utrustning.
Att inte förgås av värme höjer trevnaden när man är inomhus, för t ex jobb, matlagning osv enormt och kan bara rekommenderas. Dessutom räcker även min ganska klena solcellsinstallation mer än väl för att täcka acns låga energiåtgång, så kylningen sker på förnyelsebar energi.
Naturligtvis ska man först se till att ha isolerat huset, ha persienner, gardiner, rullgardiner eller allra helst markiser utvändigt, för att hålla nere temperaturen. Men sedan har man ac ovanpå det.
En av redaktionsmedlemmarna uppskattar acn. |
Så ärligt talat – när det gäller uppvärmningsalternativ så är möjligheten till kylning ett starkt argument för luft-luftvärmepumpar, särskilt som vi med klimatförändringarna kan vänta oss allt fler väldigt varma sommardagar framöver. Detta i kontrast mot den dyrare bergvärmen, som inte ger kyla.
Men som sagt, se till att isolera ordentligt först. Det fungerar både vintertid och sommartid.
Själv kör jag Mitsubishi Hero med wifimodul, som integreras med Home Assistant. Kommer köra det även i maskinhallen.
Ni får ha ett fortsatt trevligt fredagsmys. Just nu är det bara 29.7 grader ute efter tidigare topp på 31.7, och framåt kvällen kan temperaturen rent av bli så låg att man bekvämt kan vara ute… Framåt söndag-måndag ser det ut att bli åska, regn och sedan drägligare utetemperaturer runt 18-20 grader.
Mojito i skymningen hos en vän utanför byn. |
47 kommentarer
Markiserna är det bästa jag någonsin köpt till huset. Får se om den portabla ac:n för 3000 spänn och som är på väg med Posten blir ett lika lyckat köp.
Bli inte besviken bara om den låter mycket. En del av de där mindre enheterna för ett fasligt oväsen.
Portabel AC funkar bra att punktkyla ett rum, men räkna med ett jävla oväsen som sagt. Kan vara gött att få ner sovrumstemperaturen inför läggdags, nattetid går det ju ha öppet fönster.
Och dyrt blir det. En sån där är våldsamt ineffektiv. Den heta luften den blåser ut genom en ventil ersätts med ny varmluft utifrån pga undertrycket den skapar.
Lät installera en Panasonic HZ35UKE Flagship luft-luftvärmepump för drygt ett år sedan. Den ger max 7,7kW värme eller 4kW kyla. Har inte behövt slå på golvvärmen sedan dess. Den värmer hela huset på vintern, och kyler på sommaren när det behövs. Har nästan halverat elförbrukningen, vilket innebär att den betalar sig på ca 2 år.
Det jag tittade på när jag valde den var främst COP, effekt och ljudnivå på inomhusdelen.
Som jag skrev i en tidigare kommentar hade jag kyla på hela dagen igår, och den drog 3,7kWh. Överkomligt i elkostnad, trots tokhöga elpriser, för att att få en dräglig tillvaro. Helt klart värt de ca 3kr det kostade i el.
Noterar att jag inte behöver slå på den förrän framåt lunch då värmen börjar leta sig in i huset, sen kan den vara på fram till solen gått ner och utetemperaturen gått ner igen.
Hur blir spridningen av kyla? Placering av inomhusdel när man har 2 våningar?
Spridningen blir bra för värme (har två våningar), men det kanske beror på utformningen av huset. Trodde först jag skulle behöva ta upp ett spjäll till övervåningen eller sätta in en luftflyttare, men den blåser ut i hallen, sedan letar sig den varma luften uppför trappen. Kanske beror det på mekanisk frånluft som suger ut luft till en annan värmepump som återvinner värmen i frånluften och värmer tappvatten.
För kyla spelar det inte så stor roll då vi mest är på undervåningen, men kylan lyckas även till en del sprida sig till övervåningen. Kan bero på vilka ventiler som är öppna i fönstren, att den kalla luften till en del sugs upp till övervåningen av den mekaniska frånluften.
Annars kan man köpa en inomhusdel till, alternativt (billigare) sätta in en luftflyttare (typ en fläkt i ett rör) mellan våningarna.
Det kallas visst värmeflyttare på svenska, Air mover på engelska (luftflyttare).
Ge 4kW kyla låter fysikaliskt intressant. Ta bort värme med hastigheten 4kW låter mer korrekt.
Tack, är ute efter kylan. Har sedan tidigare vattenburen värmesystem med bergvärmepump.
@Niklas, du har förstås helt rätt, men det är så det säljs.
@Sjunkbomben, roligt att kunna hjälpa något lite. Det finns en hel djungel av produkter därute, bara att välja och vraka.
Fördelen med en luftvärmepump är att den reagerar direkt. Om man har glömt att slå på den kan man sätta den på "force" och då kyler den ner undervåningen på några minuter, fast det låter en del. Har den normalt på max halv fläkt för just att fläktljudet inte skall störa. Och det räcker gott och väl normalt.
Har innedelen i samma rum som jag har TVn så jag är lite överkänsligt mot brusande fläktar. Det funkar dock bra med de nämnda inställningarna.
Det blir aldrig perfekt oavsett vilken kombo man kör. I ena huset kör jag berg- luft samt eld, i andra huset kör jag luft samt 3 eldstäder. Är väl så nära idealet man kan komma efter förutsättningarna men det finns alltid utrymme för förbättringar (fler enheter).
@Stefan, precis vad jag menar. Man bör anpassa det efter de förutsättningar man har.
Sjunkbomben.
Placering av luft beror på hur det ser ut hos dig.
Har själv 2 st tvåvåningshus. I ena är pumpen placerad i trapphuset i höjd med den övre våningens golv. Det ger bra spridning både uppe och nere.
I det andra huset är det inte lika öppen planlösning och då är pumpen placerad ovanför ingången och trapphuset är placerat direkt till höger. Även det fungerar och ger värme både uppe och nere. Kräver dock så klart att fläkten går på höga varvtal för att få spridning och effekt.
Vi kör två separata installationer, en på entréplan och en på övervåningen där vi har sovrummen. Källaren är sval nog ändå.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Har just insett hur stor skillnad i produktivitet det blir.
Nu ska installeras markiser och AC!
Det går att mäta skillnaden i dödsfall också, då värmeböljor i Europa i princip alltid för med sig en ökad dödlighet, detta trots att temperaturerna under dessa värmeböljor i regel inte är värre än vad man regelbundet har i vissa amerikanska delstater. Skillnaden är att förekomsten av luftkonditioneringar i dessa amerikanska delstater i regel är över 90%.
Jordvärme vore inte möjligt hos oss. Västkusten, havsnära, kraftigt sluttande tomt och berg i dagen på stora delar av den 🙂
Jag tror bloggaren missat att man kan använda ett borrhål i berg för såväl värme som kyla. Det krävs dock en lite dyrare installation med en enhet för växling av luft/vatten. Det kan t.o.m. vara en fördel att under sommartid växla ned värme för att undvika långsiktig nedkylning av marken/berget.
Bergvärme är med borrhål och kyla/värmedrift nästan 10 ggr dyrare än en LLVP.
Och SCOP är marginellt bättre, det är kalla vinterdagar som COP är. stabilt för bergvärme och LLVP krok ar
Att ladda berget sommartid är inte någon större poäng med för små enfamiljsanläggningar, om inte borran är satt fel. Men då skulle man inte ha bergvärme öht.
Bergvärme är bra som primärvärme där LLVP behöver komplwtteras med mycket direktvärkande el.
Källare.
Har en sval jordkällare, men den saknar TV, Wifi och fönster, så jag köpte AC i stället.
En Luftluftvärmepump(med AC funktion) passar ypperligt för exempelvis sommarstugan eller en villa/lägenhet med väldigt öppen planlösning. Men själv flyttar jag värmeenergin ner i sjöslingan och ut i sjön. Kyler bostaden och värmer badvattnet, flugor i en smäll osv.
Jo sommarstugan/BOL kör jag en Mitsubishi heavy också uppkopplad så jag kan gå från underhållsvärme ca10°C till ner behagliga 22-23 om jag nu besöker stugan under vintern(vilket jag ofta gör)
Kamin och luftvärmepump är en mycket bra kombination. Kör man fläkten på låg nivå mot golvet så sprids värmen från kaminen väldigt bra, annars "fastnar" värmen från kaminen oftast i taket om man inte har nån rörelse.
”Detta i kontrast mot den dyrare bergvärmen, som inte ger kyla.” Där har blogginnehavaren fel.
Med bergvärme pumpar man runt vattnet i hålet och ha en värmeväxlare med fläkt, samtidigt som man laddar hållet. Mycket låga driftskostnader för kyla men högre investeringskostnader än en luftvärmepump. Vad som ger lägst systemkostnad inklusive driftskostnad har jag inte kunskap nog att kunna avgöra. Däremot har jag några vänner som har denna lösning och de är nöjda med hur den fungerar.
Kör ni kyla i radiatorer och golvvärme då? Borde bli rejält med kondens och fuktskador, medan luftvärmepumpen droppar av den kondensen utomhus istället.
Systemkostnaden beror förmodligen vad man utgår ifrån. Har man vattenburen värme kanske det är mer ekonomiskt att köra bergvärme (150k typ). Har man luftburen värme är det förmodligen billigare och mer energieffektivt i livscykelanalys att köra luftvärme(25k typ). Har man som jag direktverkande el-golvvärme är det en no-brainer. Luftvärme är billigast och enklast, och ger mest och snabbast tillbaka för insatsen. Återbetalning på insatt kapital 2 år, max.
Jag tänkte på just bergvärmen körd baklänges som kyl sommartid, men det stöp på den komplicerade värmepumpen, och extra luftkanalsystem för att undkomma kondensproblemen. Tror marknaden för såna don är ytterst begränsad, vilket säkert gör det väldigt dyrt för en one-off. Enklare att skaffa en kloss till.
Annars skulle det ju öka verkningsgrad och sannolikt livslängd på bergdelen.
Vattenburen golvvärme plus kamin. Beställt solel. Saknar just i dag en luft-luft.
Ganska vanlig kombination med bergvärme och kyla.
"Frikyla" kallas det.
Med frikyla cirkulerar man den "kalla sidan" (som går ner i borrhålet) till en fläktkonvektor, separat slinga från värmeslingan. Extremt billig kylning i drift.
Trots att jag har bergvärme valde jag en AC (split med inomhus/utomhus-del) i alla fall.
Utmaningen för mig var att dra "frikylan" från värmepumpen till övervåningen. Långa rör som måste isoleras från kondens, svårt att få till det estetiskt.
Enklast var att kontakta en vp-firma och få en extremt tyst Mitsubishi installerad för 17000:- inklusive allt och hyfsad billig i drift iaf.
Izze
Bäst att vara tydlig här att luft inte är tyst.
Ju hårdare fläkten går desto effektivare är de.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lite off topic, men är det någon som testat batteribyte på en macbook pro från 2014. Min har börjat bli lite jobbig efter några tusen laddningar. Några rekommendationer vore informativt. Det är inte så att den är ohanterlig. Bara att batteriet tar slut ofta. Får ladda den varje dag nuförtiden.
Min Air 2011 är inne på sitt tredje eller fjärde batteri, den blir ju som ny varje gång men batteritiden konkurerar inte med nyare modeller. Själva bytet låter jag närmaste applemek göra.
Bytte batteri på en MacBook Pro 2013. Hade väntat mig betydligt bättre resultat. Batteritiden förbättrades inte nämnvärt.
Börja med att kolla med Coconut Battery om det faktiskt är något fel på batteriet, och hur stor kapacitet som återstår. Det ger en bra bild av vilken förbättring du kan förvänta dig.
Ifixit har både batterier och bra instruktioner för hur du byter. Du behöver en specialskruvmejsel (pentalobe) för att öppna datorn, så glöm inte att köpa en sådan.
Man ska inte hålla på med kyla i villor i Sverige. Husen är konstruerade med en fuktspärr på insidan av all isolering. Det hindrar den fuktiga varma inneluften på vintern från att skapa mögel i väggar och tak. Kyler man på sommaren vänder man ju på kakan. Varm fuktig uteluft börjar vandra in i väggar och tak utifrån. Det är därför fuktspärrar monteras på andra sidan isoleringen i hus där ac inne är norm.
Hälsningar från en svettandes byggnadsarbetare.
Vissa nätter går AC(bara igång på natten) och andra nätter sover jag ute i tältet. 15 år sen jag satte in luftvärmepump och den har räddat sömnen många sommarnätter
Det här är verkligen något som vi missar när vi bygger i Sverige. Bor i nytt hus med energiklass A/B och fjärrvärme. Det är toppen sett till både komfort och ekonomi större delen av året, men sådana här varma sommarveckor not so much. Visst hjälper tjock isolering mot värmen också, men det agerar mycket som fördröjning av värmevågen så det blir som varmast till läggdags istället för (som ute) på eftermiddagen. Här har äldre hus som istället kompletterats med luft-luftpump en klar fördel. Att installera det i mitt hus endast för kyla några veckor om året känns svårare att försvara ekonomiskt.
Svaret är ännu mer, tjockare isolering.
Har AC på jobbet, i bilen (såklart), husvagnen (med 230 V anslutet), garaget (luftvärmepump) och huset. I Huset som för övrigt också är försett med markiser och rullgardiner har jag bergvärmepump som ger kyla på sommaren via ett separat system. Jag utnyttjar i princip bara borrhålet och kollektorvätskan. Med en separat cirkulationspump och ett avsett kylelement med fläkt blåser tyst bergsval luft ut i huset. Cirkulationspumpen drar 9 watt enligt display och fläkten 35 watt enligt spec. Dessutom värmer jag borrhålet med detta vilket knappast missgynnar uppvärmningen på vintern.
Således mår både jag och plånboken bra i värmen.
Bör inte fläkten sitta lite längre ner från taket för att få bättre luftflöde in? Eller är det en av de modellerna som är byggd för att kunna sitta nära tak? Vill minnas att min installatör var väldigt mån av att sätta den 5-10cm från taket. Sen gjorde jag ju en tabbe och köpte mig ett litet okänt märke med oduglig wifi-modul som får timeout ständigt och ej kan sättas in i mitt smarta hem.
Luftvärmepump är bästa investering jag gjort i kåken. Inte bara halveras uppvärmingskostnaden med råge och den betalar sig själv på drygt ett år, dessutom kör även jag ac årets hetaste dagar och slipper få värmeslag.