Inflationen som mätt enligt KPIF (dvs utan påverkan av Riksbankens styrränta reporäntan) var i april negativ för första gången någonsin, och konsumentprisdeflationen är här. Det kan potentiellt få en del intressanta effekter, bland annat genom skattehöjningar om det hela står sig.
KPIF 198801 – 202004. Data: SCB |
De svenska hushållen upplevde den positiva situationen att det blev billigare att leva för KPIF-Svensson. Eller åtminstone för den som inte gått på floskeln om “inflationen betalar av mina skulder”, genom den positiva händelsen konsumentprisdeflation.
Detta är dock politikernas mardröm, eftersom deflation inte gör att de kan låna pengar och betala lånen genom de högre skatteintäkter inflation innebär via t ex ökad moms och högre löner.
Dock används ju KPI eller KPIF till olika justeringar av t ex brytpunkter i skattesystemet, olika prisbasbelopp med mera. Nu vet jag inte exakt skrivelse, men brytpunkten för statlig skatt (“marginalskatt”) räknas upp med inflationen varje år. Om deflationen kvarstår kommer det i så fall – givet att lagen inte är skriven annorlunda – att brytpunkten för statlig skatt sänks istället för höjs, vilket innebär en skattehöjning.
Men några långvariga perioder av deflation brukar det inte bli. Får vi både recession och deflation är depressionen här. Vilket brukar anses vara småtrist. I sig är dock konsumentprisdeflation inget negativt – vem vill inte att allt ska bli billigare – problemet är att det ekonomiska systemet är riggat på ett sådant vis att prisdeflationen egentligen bara uppkommer vid ekonomisk kris. Deflation blir ett symptom på djup ekonomisk kris, inte krisens orsak.
Annars är det ingen som gnäller på att Internet, mobiltelefoni med mer ständigt blir billigare. Inte ens de med skulder …
13 kommentarer
Skiktgränserna höjs med _KPI plus två procentenheter_ enligt lagen, så det är lugnt. Man har redan räknat med lägre prisbasbelopp i senaste vårbudgeten, vilket innebär att den automatiska skattesänkningen som denna skiktgränsökning normalt innebär beräknas bli lägre än annars.
Sen är det köpkraften som är mest intressant, såklart.
Fallande priser är positivt då folk får mer pengar över att spendera på annat.
Det som är problematiskt är fallande penningmängd. Då har folk mindre pengar att spendera, man får konkurser, banker stramar åt kreditgivningen och det blir en negativ spiral.
Tyvärr verkar man blanda ihop dessa fenomen. Troligtvis därför fallande penningmängd leder till fallande priser (då ekonomin anpassar sig efter reala förhållanden).
Här behöver man skilja på orsak och verkan.
Om nu dyra semesterresor ställs in så borde folk få mer pengar över till annat, är det kanske så att man semestrar för lånade pengar då borde skulderna minska eller sätter man in semesterpengarna på banken, vem vet. Hur som helst är det någon som vinner på det hela och några förlorar, skall bli intressant att se facit.
Tror inte att någon är upprörd över en låg inflation i sig. Hur det slår mot eventuella löneförhandlingar är dock en annan fråga.
lämnade in bilen på servis märkesvärkstad så garantierna gäller 850kr + moms. vet inte om jag vill se priser som stiger, tycker det är dyrt som det är. Att köpa någons arbete är relativt dyrt också målning av huset osv kostar fruktansvärt mycket i Sverige är måttot själv är bäste dräng.
Staten ökar kostnaden för tjänsteutbyte med cirka 250%. Ifall du är säg målare och vill anlita en bilmek, bilmeken vill anlita dig. Ni kommer behöva jobba totalt 4.5h för att ha råd att anlita varandra 1h var (totalt 2h arbete). Resterande av de arbetade 2.5h tillfaller statskassan.
Själv ÄR bäste dräng.
Men bilmeken och målarens barn behöver gå i skola. Och bilmeken var ju föräldraledig för två år sedan. Och när målaren börjar hosta lite väl mycket efter alla lösningsmedel hen drar i sig så behövs även lite sjukvård. Allt detta måste ju givetvis betalas.
Den dolda inflationen betalar relativt av dina skulder i kronförsvagning (tillgångspriser). Jag anser att Den offentliga varukorgen sedan länge har tappat all form av verklighetsförankring, sett ur ett helhetsperspektiv. Tyvärr. Men det är en charad för att göda tillgångspriser.
Hmmm jag är sugen på att köpa skog! Är det någon som har några tankar kring det? Jag har några miljoner som jag tänkte investera i något som är värde bevarande. och så tycker jag det är roligt med jakt och vedhuggning. Sen är jag rätt asocial så en liten timmer stuga mitt ute i ingenstans med mark runt känns fint.
Är inte så insatt, men har inte skogen varit väldigt övervärderad ganska länge, sett till avkastningen? Kanske kan hoppas på lägre priser nu när ekonomin hamnat i en permanent, långsamt nedåtgående spiral.
När kommer det börja synas på hantverkarfakturorna tro?
En kompis blev efter ROT fakturerad 1 750 kr för tio minuter uppsättning av tvättmaskinsuttag.
Jag hade själv en elfirmaägare på jobb här och enligt uppgift ligger ingångslönen utan ansvar, OB eller övertid på 45 tkr/månad för svenskspråkiga i SV Skåne. Sviktande konjunktur? Nja..
Gissar att den fasta framkörningsavgiften ingick i den där summan, men att timtaxan hade blivit lägre om det har varit ett arbete som tog längre tid. Se bara på sotarn eller brandinspektören..