Dags för lite fredagsmys. För att säkerställa att jag är frisk innan jag ger mig ut på t ex jobbresa eller hemester, så coronajoggar jag. Någon lagom sträcka jag ofta springer, för att säkerställa att allmänkonditionen och syreupptagningsförmågan inte är påverkad – om man skulle vara smittad och sjuk borde det synas på resultaten, som också blir en bra historik över eventuellt hälsotillstånd. Och föreläsningar i Mora och Kungsbacka nästa vecka. Detta inlägg är helt ovetenskapligt.
Standardsträckan på ganska standard tid. Nej, jag är inte 25 år längre, utan det dubbla. |
Om man är mätbart fullt frisk borde man inte ha dåligt samvete för att röra sig ute i offentligheten, även om man naturligtvis följer FHM:s rekommendationer kring hygien och social distansering. En regelbunden och upprepad sträcka för motionsjoggning borde vara en rimlig mätare på att hälsotillståndet inte är påverkat.
Själv är jag på inget sätt en högpresterare, utan är mer inriktad på att klara hyfsade sträckor i hyfsat tempo, mer än att satsa på personbästa. Inriktningen är kötta på, tillräckligt för att kunna promenera upp för Mont Blanc eller Kilimanjaro med egen full packning. Uthållighet, inte explosiv prestanda.
En av de vanliga sträckor jag springer hemma är uppifrån berget, ner runt byn och till stranden och sedan tillbaka hem igen. Ganska exakt en mil, plus eller minus några tiotals meter i mätfel eller lite beroende på hur man genar i olika kurvor.
Inför återvändandet till civilisationen har jag just gjort dessa coronajoggar för att säkerställa att jag har normalt hälsotillstånd, såväl vid coronahemester som vid jobbresa till Stockholm.
Sekundärt kan det knappast skada att hålla lungor och hjärta i form inför eventuellt insjuknande. Konditionsträning ger förhöjd syreupptagningsförmåga, och det är nog inte en nackdel om man blir sjuk i Covid-19.
Så ta hand om er, och se till att coronajogga regelbundet och inför eventuella besök till civilisationen. Underpresterar du kan du vara på väg att bli sjuk, och bör stanna hemma. Detta är förstås helt ovetenskapligt.
På måndag kommer hålla min föreläsning Är du förberedd? i Mora, givet att jag fortsätter springa på normaltider på söndag. Lena håller samtidigt samma föreläsning på Kungsbacka bibliotek, och vi bägge håller föreläsningen tillsammans på tisdag i Kungsbacka. Kom i tid, på grund av pandemin är antalet besökare begränsade. Vill du ha en signerad Redovisningsavdelning Marviken köp den i förväg hos din lokala bokhandlare då mina ex just nu nästan är slut. Boken Är du förberedd? har vi gott om.
Ha ett fortsatt trevligt fredagsmys i självisoleringen, eller om du nu coronajoggat ute i civilisationen…
55 kommentarer
Som äventyrare har säkert frugan din en Pulse-Ox mätare. Finns ganska goda rön om att de som blir mer dåliga än väldigt milda symtom har sämre syresättning.
Inför andra vågen kommer kanske de som har Apple Watch att få övervakning av detta. Sensorerna finns redan på plats men möjligt att de sparar det som en feature till AW6. Nya Fitbit Charge och vissa Garmin kan logga PulseOx 24/7. Bra sätt att upptäcka dold sömnapné om inte annat. Användbara också för att följa acklimatiseringsprocessen vid höga höjder (och låga höjder).
Vissa klockor kan även notera andningsfrekvens.
Tror stenhårt på att eHealth med fjärrmonitorering kommer att explodera framöver. AI styrt och med läkare som ytterst ansvariga.
Oximeterfunktionen i dagens smartklockor och mobiltelefoner är inte lika bra som den utrustning som används inom sjukvården.
https://www.wired.co.uk/article/blood-oxygen-spo2-covid-wearables
En mindre riskabel metod för att kontrollera ifall man är sjuk är att hålla koll på sin vilopuls. Är den markant högre än normalt så är man knappast frisk och bör låta bli sitt träningspass.
Om man då vid sjukdom tränar riskerar man som alla vet att bli värre sjuk så vilopulsen bör man alltså slänga ett öga på innan träningspasset ifall man inte känner sig helt säker på att man är frisk.
Och börjar pulsen sen ändå dra iväg ordentligt mycket högre än normalt tidigt under träningspasset så är man knappast heller kry och bör vända och promenera hem.
Jag använder väldigt sällan febertermometer, jag tycker pulsen oftast ger mig tillräckligt god information. Har jag feber så är pulsen högre.
Som komplement till det där kan jag rekommendera att hålla koll på sin morgonvikt, som förstås också skall "testas" under jämförbara former, förslagsvis direkt efter att man pissat och vid behov gjort nummer två.
Följande kanske bara gäller för mig, men jag har märkt att jag oväntat går upp i vikt 1,0-1,5 kg genom att binda vätska dygnet innan jag känner några förkylningssymtom. Med oväntat menar jag då att jag inte har ätit något särskilt extra dagen/kvällen före – den sortens morgonviktökning kan ju också förekomma efter en rutinavvikande festmåltid av något slag. Sedan brukar viktökning hålla i sig proportionerligt till mat- och vätskeintag under förkylningen, innan den försvinner ut den naturliga vägen när förkylningen är på väg att gå över.
Extra bonus: Man kan ringa eller mejla till sin chef och "jag kommer nog i morgon, för nu har vattnet gått" – det skämtet blir aldrig gammalt. 🙂
Tillägg: Har inte varit svårt förkyld överhuvudtaget de senaste tre åren, bara haft kortvarigt ont i halsen några gånger. När ovan nämnda viktökning syns på vågen före symtom uppstått så börjar jag omedelbart trycka i mig vitlök, C-vitamin, D-vitamin, Zink, Esberitox och drar samtidigt ned nästan totalt på alla formera av godis och onyttigheter samt switchar till lågt intag av kolhydrater (det blir ju ändå ingen träning av om det är förkylning på ingång).
Bra är blodtrycksmätare, åtminstone för oss INTJ. De ger hela tiden nya fakta i en aldrig sinande ström av fiktion.
Gör precis detsamma. Trodde tom jag hade corona häromdagen när det kändes som att jag flåsade mig igenom ett pass och lungorna aldrig hängde med pulsen riktigt. Visade sig att styrketräningen gett resultat och lungorna nu är svagaste länken (gjorde väldigt bra resultat efter en återhämtningsperiod).
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
I morgon skall jag ta min förebyggande medicin mot cancer , diabetes , corona , demens ,benskörhet , depression ,självmord mm genom att springa 4 km .
Snyggt.
4 km kan väl vara lagom för en 60+ åring ?
Och det stämmer,
i princip Ju sämre form man är i desto sämre preppad är man vid störningar som Covid. Ta nu och skärp dig.
När jag var yngre körde jag testlopp på milen ungefär en gång i månaden på sommaren – så hårt jag kunde. Men det var på den tiden när eventuella skador fortfarande läkte ut helt utan några kvarstående besvär. Sedan hade jag halvmilen som test ett tag, men det ledde till ännu mer skador så det är en sällsynt sträcka numera, lätt att gå ut för hårt på för det känns aldrig som det är särskilt långt kvar ens i början.
Nuförtiden vintertid har jag ett jämförelsepass som jag kör inomhus på löpband, försöker utföra det med jämförbar ansträngning, ej max, men progressivt, en gång varje vecka, om schemat tillåter.
På sommaren utomhus varierar jag mellan några olika testpass i olika terräng, kör dem lite hårdare än vintertestet, och någon gång ibland på milen på löparbana så snabbt som den gamla slitna kroppen tillåter (har inte varit under timmen ännu i år).
En slamkrypare så här på våren är pollenallergi som kan ge rejält mycket mer flås för samma ansträngning utan att man ens tycker man upplever några särskilda allergisymptom för övrigt. Det är iallafall min upplevelse. Men som sagt, kan man dra sig runt milen på en timme så är man knappast svårt sjuk.
Ja, det är fasen i det underbart att springa direkt efter ett tungt lite längre sommarregn. Luften känns helt rentvättad, man springer som en gud och ingenting känns i närheten av så jobbigt som förra löppasset.
I söndags drabbades jag av plötsligt blodtrycksfall efter min löprunda och svimmade. Om detta beror på lömska virus som vill förgöra mig eller på att det var förhållandevis varmt, för tjocka kläder eller på att jag strax innan druckit en halv flaska vin vet jag inte.
Hm.
Har haft liknande problem. Det kommer med åldern(+55). När jag sprungit 4km i för snabbt tempo får jag det, Posturalt ortostatiskt takykardisyndrom, eller i folkmun POTS.
https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=7730
Beror lite på din fysiska status och. Stannar du plötsligt upp upphör muskelpumpen och venklaffarna inte är i bästa form så samlas blodet i underkroppen och blodtrycket sjunker.
Använd stödstrumper eller som vi män säger, kompressionsstrumpor. Och givetvis kolla upp det hos en läkare.
Bra tips där Sjunkis med stödstrumpor. Antar att du kan berätta om dina erfarenheter. pros and cons – lista etc . Är i idel öra.
Egentligen syftade jag på Tomas som svimmade efter träning. Men stödstrumpor har viss effekt mot gubbvad men jag har märkt att det är mer viktigt att ha rätt skor (dämpade) och att inte överträna. Får man en känning, växla till cykel, simning eller vila, man tappar inte så mycket som man kanske tror om man bara vilar istället för att förvärra en liten skada.
Sjunkbomben: så kallad gubbvad förebyggs genom att 1. Bygga upp styrka i vaderna 2.öka rörligheten generellt. Det vill säga det som sker med tung styrketräning i fullt rörelseomfång.
Skor skyddar inte från skador, det är löpningen i sig som fördärvar, skadefrekvensen är densamma för barfotalöpare som för skolöpare. Det finns egentligen inga belägg för att kompressionsstrumpor hjälper mot något alls, i löpningshänseende alltså. Det är rätt skönt, tycker väl en del.
Fantastiskt. Ingen som reagerar på halv flaska vin. Istället glider diskussionen in på stödstrumpor…
Utgår från att det var ett kvalitetsvin så då är frågan vad som hände med den kvarvarande halvflaskan, annars ser jag ingen koppling…
Sannolikt en brist på kalorier/energi. Nästa gång dricker Tomas upp 70 cl Chablis Grand Cru och slår nytt personligt rekord.
Kör krigardiet en eller två gånger i veckan (fasta 20t), men har inte märkt av något extra problem att springa på fastande mage.
Angående gubbvad.
Innan man stärker upp en muskel i ett stresstillstånd, som gubbvad, där djupa vadmuskeln är spänd och blodgenomströmningen försämrad måste man först göra djupmassage. Stenhård massage för att mjuka upp vaden.
Att inte göra detta innan stärkande övningar inleds kan förvärra och fördjupa skadan. Dagen efter ska det kännas som en rejäl muskelvärk och ofta så känns det helt bra två, tre dagar efter massage och man kan inleda rehab.
Ju äldre man blir, desto mer bör man styrketräna. Långnötande konditionsträning som jogging är knappast särskilt nyttigt. Det sliter enormt på kroppen, försliter lederna och är katabolt. Som ung man kan man komma undan med det, eftersom man har goda hormonnivåer och hög andel muskelmassa i alla fall. Ju äldre man blir desto viktigare att bibehålla styrka och muskelmassa. Lite prowler någon gång i veckan håller "flåset" på topp – helt överlägset löpning.
All träning är bättre än ingen.
Större muskelmassa ökar dessutom viloförbränningen så håller man igen på kaloriintaget så…
Sedan kan man kombinera I form av cirkelträningar, Hiit, Tabata, Crossfit-liknande om man bara vänjer kroppen, främst muskelfästen och leder sakteliga. Inte världsrekord i burpees direkt alltså.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Cykla max i 30 s , vila 4 min och upprepa 4-6 ggr så är du hemma
Man behöver inte så mycket mer än sin egen kropp. Snittar 50 armhävningar när jag känner för det. Har även ett par hantlar som jag kör med när jag känner för det.
Grejen är att bara göra en grej, och då göra så många rep man orkar, och sen en till. Musklerna säger till hjärnan att nu är det dags att dra på ordentligt, öka produktionen av hjärnceller, etc.
Tror nog jag haft den här saken. Det jag märkte mest var tidvis en märklig känsla i bröstet/luftvägarna. Sen en diffus syrebrist. Fick kippa efter andan då och då utan att uppleva särskilt mycket mer än det eller ens ansträngt mig innan. Och när jag en gång gömde mig under ett täcke vid kurragömandet var det som att dra en plastpåse över huvudet. Hade tuppat av ganska fort om jag varit kvar. Så håll extra koll på syresättning är ett råd och lita inte helt på allmäntillståndet. I övrigt har jag varit aktiv med mycket trädgårdssysslor och inolja trapp etc. Tror det har hjälpt att hålla igång utan att överanstränga.
Dagen jag springer milen på 70 min kan ni köra mig direkt till palliativa.
Behöver du ett telefonnummer?
Jag springer under 60 min om jag får platt och asfalt, men som sagt jag har ingen ambition att springa snabbt. Kvalificeringskraven för Mont Blanc och Kili var under 60, så det klarade jag av med god marginal.
Den sträcka jag springar är med flera rätt saftiga backar, tre kilometer grus och en km sand/tallbarr längs stranden. Det lägger på en del.
att springa är fantastiskt också som äldre om möjligt men det gäller att göra det smart.
jag springer inte ett steg på asfalt. bara på gräs. och korta sträckor gärna intervall.
Håller med i stort. Att springa är bara så enkelt. Bara att dra på sig skorna och dra iväg. Sen slänger man allt i tvättmaskinen när man kommer hem och går in i duschen. Är nog den enklaste och mest effektiva formen av motion. Gå till gym, pfft, glöm det, jag springer, använder min egen kropp som vikt när jag vill.
Glöm inte förkylingseffekten som kan inträffa!
Bra tid där, orkar inte riktigt med den längre (59 år) och seriöst på väg utför, men nästan, ger inte upp hoppet riktigt än.
Sju minuter per kilometer är ingen "bra tid" hur man än vänder och vrider på det. Det är en skön och lugn joggingtur.
Köpte en pulsmätare bara för att se var jag låg på en normalsträcka. Svaret var 160 i puls på 5km normal fart, 6 min/km, vilket är min normalfart för en gamling som jag på kortare sträckor (typ 4-6km). Dålig syreupptag? vet ej, kanske borde gå till doktor efter Corona och se vad som är fel.
Puls säger egentligen ingenting om man inte vet sin maxpuls, maxpuls är sjunkande med åldern, vissa har naturligt högre och vissa lägre. 30 min med 160 i puls är nedvarvning eller lätt återhämtningspass för vissa. För andra är det zon 5 och absolut maxprestation. Det beror helt enkelt på, inget som kan jämföras absolut från person till person.
Har en vän som med lätthet kan gå mot 220 på ett vanligt joggingpass. Jag har uppmätt "maxpuls" 193 och hade bokstavligen talat dött om jag ens kom i närheten av 220. Vi är i ungefär samma ålder och prestationsnivå.
Puls är som sagt inte hela sanningen. Ett vältränat hjärta har stor slagvolym och pumpar mer blod för varje hjärtslag. En annan ytterlighet är någon med kärlförträningar, då är blodtrycket och pulsen hög av den anledningen att det är högre motstånd. Mer relevant är olika test som Coopers test som matchar 90 % mot ett arbetsprov och ger en bra siffra på en kondition, den tar också hänsyn till ålder och kön.
@Sjunkbomben, ja för vilopulsen stämmer det att vältränade ofta har låg vilopuls, men maxpulsen är lite annorlunda. Coopers är bra för att uppskatta vo2max och det är mer ett värde på absolut kardiorespiratorisk kapacitet. Det är lite inriktade mot springsporter dock, eftersom det är viss taktik inblandad. Går man ut i fel tempo för 3 km kommer man prestera sämre, men gör man det ett par gånger borde man få till tempot. Men det blir ju att nörda ner sig lite.
Grundinställningen tycker jag alltid ska vara, röra sig = bra, inte röra sig = obra. Det är där samhällsproblemet finns. Många lever på riktigt sina liv med att deras största vardagliga ansträngning är att gå ut till bilen. För dessa människor skulle 60 minuter daglig promenad ha en positiv inverkan på kroppen.
Köpte pulsklocka för något år sedan och tycker att det går att se en del långsiktiga trender kring hälsa/sjukdomar om man framförallt tittar på vilopulsen och kanske också vo2 max.
Oftast brukar vilopulsen gå upp kring fem-tio slag när jag antingen sprungit på kvällen, druckit alkohol (ett glas vin påverkar också har jag märkt) eller håller på och bli förkyld.
Oftast går ju förkylningar över på några dagar och vilopulsen går tillbaka till normala nivåer (kring 46) men efter en influensaperiod i vintras tog det typ 2-3 månader att få ner vilopulsen till normala nivåer. Trots att jag löptränade en del under perioden var också vo2 max uppenbart lägre. Funderar på om jag var småsjuk under perioden eller om eftersläpningar från influensa tar så lång tid att bli av med?
Maxpuls under ett enskilt pass känns mycket svårare att göra bedömningar kring men de gånger jag sprungit uppenbart sjuk brukar pulsen vara lite knasig, men oftast märks förkylningen i benstyrkan före pulsen.
Härligt gubbar för veckans andra köpsignal. Första signalen var vem som har bäst bredband. Nu vet vi även vem som tränar bäst. Sverige är därmed som pre Corona bland bloggens välavlönade och vältränade män. Blue skies.
Just alkoholen var något som överraskade mig när jag började hålla koll på puls för att effektivisera träning. Bara 1-2 glas vin till maten dagen innan påverkade puls markant morgonen efter. Kör man bara en kort träning spelar det ingen roll men när man håller på med endurance-distanser slår sånt stenhårt.
@Stefan inget har sagts om resultat eller vad som är bra och dåligt tycker jag.
Jag tycker det enda viktiga är att man rör på sig för det moderna samhället är stillasittande i sådan omfattning att det kraftigt påverkar folkhälsan. Som ovan nämnt, 60 minuters promenad dagligen räcker för vissa. Det är väl knappast något någon skulle klassificera som vältränat.
Men skulle det förvåna dock? Finns gott om undersökningar i ex USA att daglig träning är ett fenomen som främst hittas hos white collar workers med minst 3 års universitetsutbildning. Det är väl typexemplet för en bloggläsare. Se denna artikel exempelvis:
https://www.outsideonline.com/2229791/why-are-most-endurance-athletes-rich#close
Och generellt gillar man att diskutera något man gillar att göra. Statistiskt sett borde bloggens målgrupp ha ett överintresse av den typen av träning som användning av puls som träningshjälp, är det då konstigt att så blir fallet i ett inlägg som handlar om just detta?
Inget konstigt alls. Märks tydligt att det är ett annat sentiment på Main- och Wall Street
Har man hyfsad kondition och är relativt normalviktig finns det en mycket större sannolikhet att överleva intensivvård och rehabiliteringen som kommer därefter
Min empiriska forskning visar att vägen till ett långt liv går inte i löpspåret utan via tobak.
https://www.dn.se/nyheter/varlden/jubilerande-116-aring-firar-med-cigg/
Tog min medicin men blev ovanligt trött och känner det mer i benen efteråt än vanligt .
Ska det föreställa raps eller maskrosor?