SCB har publicerat preliminär dödstalstatistik för februari och mars månad. Den visar inte på någon överdödlighet, inte ens när man stryker de senaste två veckornas eftersläpande siffror.
Antal döda 1 – 20:e mars åren 2015 – 2020, samt medel för dessa år. Data: SCB |
SCB har publicerat förtida preliminära rådatasiffror för antalet döda i Sverige, och siffrorna visar ingen överdödlighet trots coronautbrottet. Detta gäller även när man som ovan tittar på enbart 1:a till 20:e mars, då SCB skriver att datat för de senaste två veckorna är osäkert på grund av eftersläpning av inrapportering. SCB:
“Statistik för två veckor tillbaka i tiden väntas inte förändras i någon större utsträckning.”
De tjugo första dagarna i mars innebar i alla fall färre döda än medel för perioden under åren 2015 – 2020, även om något färre dog förra året.
Antal döda i Sverige per månad. Preliminärt data för mars 2020. Data: SCB |
Det kan ju rent av vara så att generell smittspridning har gått ner på grund av åtgärderna mot coronaviruset och att riskgrupper för andra sjukdomar därmed inte smittas av t ex vinterkräksjukan eller säsongsinfluensan. Därmed kanske färre dör totalt sett just nu. Äldre och sjuka kommer förstås dö ändå längre fram, kanske nästa års influensasäsong och vinterkräksjukesäsong, vilket kan leda till höjda dödstal nästa år. Man kan också tänka sig att färre dör i arbetsplatsolyckor eller i trafiken i nuläget.
Räkna dock med att siffrorna för mars kommer höjas något när de inte längre är preliminära. Likväl ser inte coronapandemin att ha orsakat fler döda än så länge. Alla dödsfall är förstås tragedier för de anhöriga oavsett orsak, men en del som förlorats i coronapandemin hade kanske dött av andra orsaker istället, eftersom det främst är riskgrupper med andra sjukdomar eller hög ålder som avlider.
41 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det var för få avlidna den 20 mars. För att påverka statistiken nämnvärt. För April, tror jag att dödstalen i COVID-19. Kommer att märkas i statistiken.
Är böjd att hålla med.
Det lilla jag ser själv, och det jag får höra av vänner i sjukvården(sthlm) gör mig pessimistisk
Vi hade bara 30 döda i Covid-19 20 mars. https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa
Finns motsvarande data från typ Spanien eller Italien?
Mm, bra att SCB går ut med detta snabbt. Myndighetssverige funkar så långt.
Fast fram till 20:e mars hade vi bara 28 fall av döda pga Covid-19 enl FoHMs siffror. 591 nu. Inget som fortsatt ger avtryck men vi har (enl FoHM iaf) inte nått peaken än. Återstår att se om den blir mild och att vi har jättestora mörkertal. Vi håller tummarna!
EUs överdödlighetsstatistik ser rätt otäck ut för Italien, Spanien och Frankrike men kanske blir utvecklingen då annorlunda här… Den uppdateras på torsdagar och ska bli intressant att följa.
Tyvärr är det nästan bara Sverige som par pålitlig statistik, många andra länder tror jag att sjukvården klassas allt som det som producerar mest intäkt. Även tyskland har haft skandal med överbehandling när det blev bättre betald. Och jag tror andra länder ännu mindre. Men det är bara min tycke.
Enligt euromomo var det överdödlighet för Italien förra veckan. Men det innebär ju inte att det blir onormal överdödlighet för helåret. 2017 dog det nästan 25000 av influensan i Italien. Italien stack ut där. Så rimligt att Italien sticker ut gällande covid-19 då det gäller samma riskgrupper.
I övrigt, dödstalen i Sverige. Är det personer som dött med covid-19 eller av covid-19? Inte hittat svar gällande om man gör den uppdelningen. Känns orimligt att man hunnit fastställa dödsorsak. Man kan ju dö direkt av covid-19, covid-19 kan vara en katalysator för underliggande sjukdom eller så har inte covid-19 med det alls att göra.
Euromomo visar mycket riktigt mycket stor överdödlighet för Italien och Spanien, men visar ingen överdödlighet för Frankrike. Däremot stor överdödlighet i England och över normalt i Belgien.
Det släpar efter en del så kika in på torsdag.
Viktig journalistik!
Riksmedia har verkligen tappat bollen när de inte kan undersöka en så enkel och viktig fråga – i landet med världens bästa statistik!
Följ upp!
Ja Tegnell har nämnt att både vinter kräk och influensa har ner. Tror kan sa kraftigt, nämndes i kontext att åtgärder har fungerat för att minska smittspridning.
Tänk om folk kunde låta bli att släppa iväg sina barn för tidigt till dagis och skola och stanna hemma från jobbet då de är krassliga. Om det så krävs att karensdagen (för dessa högst smittsamma tillstånd som influensa och vinterkräksjuka) och att arbetsgivare och egenföretagare får ersättning från dag 1 av staten. Tänk vad pengar och liv vi skulle spara då? Bord vara tämligen enkelt att bygga ett system som granskar hur olika personer använder dessa förmåner för att stävja missbruk. Frun har blivit inlagd flera gånger på sjukhus pga Noro-virus trots väldigt (extremt hög) försiktighet och handhygien.
Folk som är oumbärliga på jobbet får i de fall det går jobba hemifrån.
Det kan komma att gå fort nu när regeringen gett sig själv utökad makt, den store ledarens popularitet gått upp med 20% på bara några dagar, och statistik visar att karantänisering av icke produktiva (icke essentiella) minskat den totala dödligheten i det socialistiska lyckoriket.
Varför inte förbättra allting ytterligare 20% per månad genom att förlänga karantäniseringen så länge som möjligt och utöka den till så många som möjligt?
Och det här med att folk får karantänisera sig i småkluster lite hur som helst – det är väl ändå himla ineffektivt. Kan vi inte bara koncentrerat samla ihop alla icke essentiella icke produktiva i egna stadsdelar eller stora läger? Så länge staten undviker gamla belastade ord som ghetton och koncentrationsläger så är det ju ändå en beprövad metod att skilja de oumbärliga från de överflödiga.
Fast varför stanna där? Dessa tärande ickeproduktiva måste ju fortfarande äta mat och använda toalettpapper som kanske behövs bättre på annat hål. Veterinärer kan kanske kallas in och hjälpa dem att somna in för gott under kontrollerade effektiva former? Eller någon form av gasning i större kammare?
(Inlägget innehåller spår av ironi och kommer aldrig att kunna ske i verkligheten – hoppas jag)
Blir du aldrig sjuk och får symptom i denna smittsamma kräksjuka då. Men FredL hur vet du då att det inte är du som först återkommande blir asymptotiskt sjuk och smittar din fru med NORO-viruset hela tiden och att hon då överför smittan till sin arbetsplats?
Du bör nog googla lite mer på hur det fungerar. Puss!
Är den som är asymptotiskt sjuk väldigt nära att vara sjuk, men blir bara sjuk när tiden går mot oändligheten?
Eller är det rätta ordet asymtomatisk?
Såg på någon sajt statistik över antalet avlidna per månad/vecka från ett par år tillbaka för olika länder. Enligt de diagrammen hade Italien en precis likadan topp av avlidna under vintern 2016/17 som de har nu.
Givetvis svårt att jämföra en extra elak säsongsinfluensa med covid-19 bl a med tanke på hanteringen med karantän etc. Dock kan det ändå ge visst perspektiv.
Hela Italien är inte lika hårt drabbat. I Bergamoprovinsen, med drygt 1 miljon invånare, dör det normalt sett 900 personer varje mars. I år dog 5400.
Dog nästan 25000 i influensan 2017 i Italien. Samma riskgrupper som nu.
Drog en liknande slutsats som bloggaren är inne på tidigare idag när jag googlade ”hur många dör i influensa”. Siffran är 200-700 i Sverige, med tillägget att lunginflammation orsakad av influensa dödar 2000-3000 varje år. Då influensa även orsakar andra följdsjukdomar är siffran högre. Eftersom årets influensa drabbar ytterst få på grund av åtgärder mot Corona kan resultatet bli att färre dör av sjukdom den här våren än vad som är normalt relaterat till influensa med flera sjukdomar vars spridning hindras av åtgärderna mot Corona.
Med reservation för att uppgifterna kommer från en kombination av medialäsning och killgissning.
20 mars var ackumulerat dödstal för Corona 16 personer i Sverige. Jag förstår inte riktigt vad som är meningen med blogginlägget.
Om inte annat så är ingångsvärden alltid bra att ha inför framtiden, någonstans måste man ju starta och man vet aldrig när det kommer till nytta, när man behöver följa en utveckling.
Fyrtioåriga män blir t.ex i de flesta regioner erbjudna ett besök på vårdcentral med EKG och blodprover och undersökning. Många avstår från att gå dit eftersom de känner sig kärnfriska. Därmed får de heller inte någon baseline från friskskedet inför framtida jämförelser. De som sedan får hjärtinfarkt tio år senare – tja, då finns det inget gammalt friskt EKG att jämföra med när man skall bedöma exakt hur skadat hjärtat har blivit och vilken behandling som vore den bäst anpassade efter det.
Ianric, bloginlägget är relevant då vi inte vet om det blir överdödlighet för året. Det kan förövrigt bli överdödlighet för helåret som är normal. Sen kan det givetvis bli rejäl överdödlighet med. Men det vet vi inte förrän hela 2020 har passerat.
Lite konstigt med statistik ändå. Om frysarna är överfulla med kroppar på Stockholmsjukhusen måste det ju vara vi lantisar som håller oss levande i högre grad just nu. Men det kommer väl ikapp antar jag.
Kan också bero på olika stora årskullar. Det kan vara en mindre årskull som är i 80-90 års åldern och då äts överdödligheten upp i det glidande medelvärdet.
Anledningen till att frysarna fylls med kroppar är ju framförallt för att så många (vanliga, ej corona-relaterade) begravningar skjuts upp pga corona, inte för att det är någon extrem ökning av döda pga corona.
Förmodligen är det precis som @tolvtretton säger. Troligtvis har anståndsansökningarna ökat markant hos Skatteverket nu också i ju med situationen.
Läser att GBG börjar förbereda ishall/ar och kyl containra.
Gissa varför…
*container
För att nedstängningen av samhället i princip gjort att begravningar upphört. Kropparna ligger kvar på bårhusen.
Det är problemet.
En rimlig effekt
Ja just begravning kan ju anstå en stund, om krematorier jobbar på så blir det ju inte problem med kylförvaring heller.
NEJ! Men politiker/folk skrek sig hesa ner forna Jugoslavien brende doda kroppar! Vanligt forfarande under krig med monga doeda. Hort men noedvendigt for att bromsa epedemier/sjukdomar!
@Dan
Vanligen kremeras den döde efter begravningsceremonin.
Kanske det, låter onödigt.. vi har ju ingen tradition med öppna kistor. Är ju ingen flitig besökare på begravningar men har inte sett någon död person på riktigt där.
Nä, den döda kroppen ligger ju i en stängd kista så den syns inte, men jag tror att många vill ta farväl till den avlidne på traditionellt sätt (dvs i en kista). Att ha en urna med aska vid begravningen tror jag inte många skulle acceptera. Irrationellt, javisst, men människor är inte alltid rationella och speciellt inte i dessa sammanhang.
Alexander Bard om Corona och om tiden efter krisen:
https://youtu.be/och_DMIQ_QQ
"No time to die"
Senaste Bondfilmen…
Passar bra in här
👍😉
Premiären framskjuten till i höst… p g a corona.
Det behövs helt klart mer statistik och fakta i denna krisen. Media och politiker fokuserar på fel saker som vanligt. Man vinner inga val på fakta, däremot på känslor, och de kan enklare manipuleras. Tyvärr.