Dags för en liten enkel graf, som visar coronakrisen – nämligen konjunkturbarometern för den osårbara IT-sektorns högavlönade och kreditvärdiga IT-konsulter.
Konjunkturbarometern för IT-konsulter sedan april 2003. Data: Konjunkturinsitutet |
Det historiska datat för konjunkturläget hos IT-branschens IT-konsulter sträcker sig bara tillbaka till april 2003, så man missar hur det såg ut under hela IT-bubblan. Dock var 2003 någon form av lågpunkt, och finanskrisen 2008 – 2009 var värre.
Fast coronakrisen är än så länge värst för en enskild månad. Avgörande för helheten är dock hur långvarig krisen blir.
Programmerare sägs vara det vanligaste yrket i Stockholm, och med höga löner och tillhörande kreditvärdighet har IT-sektorn varit starkt bidragande till de uppblåsta bostadspriserna i våra storstäder. Ur det perspektivet är det inte så konstigt att bostadspriserna är på väg nedåt i en för bostadsmarknaden rask takt.
Väldigt få sektorer är osårbara för coronakrisen, och inte ens den tidigare självpåtaget osårbara IT-branschen klarar sig helskinnade. Men som för de flesta andra branscher kommer konjunkturen en dag vända upp igen. Gäller bara att kunna betala räntorna på bostadslånen tills dess, fast ekonomin har ju stresstestats vid beviljande av lån, så det kommer nog gå bra.
Någon annan bransch läsarna vill se historisk utveckling för? Kommentera gärna, tar någon minut att fixa grafer för en enskild bransch.
35 kommentarer
teknikkonsulter vore ju intressant…
I princip samma. Bättre runt skuldkrisen dock.
Jepp, vi är "pretty f*cked" just nu. Vi är väl uppe i en beläggning på kanske 50% jmf med tidigare då vi inte kunde fylla efterfrågan. Skulle dock säga att det inte är helt nattsvart, många som blev permitterade lyckades hitta nya uppdrag. Så skulle säga konsulter med vettig kompetens alltid kommer ha jobb.
"Så skulle säga konsulter med vettig kompetens alltid kommer ha jobb."
Oavsett hur djup krisen blir kommer det ju alltid att finnas en grupp människor som alltid får jobb.
Det enda man kan hoppas på är att krisen inte blir så djup att man plötsligt befinner sig på fel sida cut off för vettig vs. ovettig.
Lär dig plinka gitarr. Skriv en kort sång om hur bra regeringens politik är. Hamna på den säkra sidan. Ansök om kulturbidrag. Lev flott.
Kan ju förstå konsultbolag som har stor exponering mot tex Volvo som slängde ut alla konsulter på ett bräde att de behöver ta hjälp av regeringens permitteringsstöd… Men jag har en känsla av att bolagen nu också permitterar den del av konsulternas odebitterad tid oavsett Corona eller ej. Det tycker jag inte är ok.
Anekdotiskt också att inom vårdcentralerna (privata) permitterar man nu på deltid. Finns ju pengar att tjäna på att dra ner 25% på en person och låta staten betala! Sjukvården borde väl vara den sista att få ta del av permitteringstödet!?
Låter märkligt. Arbetar själv på privat vårdcentral och vårdbehovet är oförändrat. Tvärtom är det snarare personalbrist då vi konstant har 10-20 procents sjukfrånvaro. Möjligen att vissa yrkesgrupper såsom sjukgymnaster kan ha det tuffare. Kan iofs inte se att sjukvården ska ha mindre rätt att ta emot permitteringsstöd än andra verksamheter om efterfrågan på vissa tjänster minskar som följd av pandemin.
I Stockholm har man ju beordrat läkare på privatsjukhus att inställa sig för tjänstgöring på Karolinska – det fanns tydligen någon finstilt paragraf i avtalet med landstinget som möjliggjorde sådana diktaturfasoner.
Därav blir ju övriga yrkesgrupper inom den privata vården utan vissa arbetsuppgifter. Om sköterskor också beordrats över vet jag inte, men i så fall ryker ju även sköterskemottagningarna inom det privata.
Peter Andersson: Om sådant förbehåll finns avtalet med Region/Landsting är det överhuvudtaget inte fråga om diktaturfasoner utan om fullföljande av ingånget avtal. Elementärt inom avtalsrätt.
Eventuella effekter av fullgörande av avtal ligger på den avtalsslutande partens ansvar.
Således finns i detta fall ingenting att vidare diskutera.
Det finns krislägesavtal (som nu gäller för Intensivvården):
https://skr.se/arbetsgivarekollektivavtal/kollektivavtal/krislagesavtal.32467.html
Kortfattat måste du göra som du blir beordrad om du lyder under avtalet.
@ chief karlsson & Svinto
Diktaturinslaget ligger alltså i påtvingandet av paragrafen i det finstilta inom avtalet mellan privat och region, eller hur?
Detta eftersom de privata inte hade något annat val än att acceptera avtalet såsom det är innan de fick börja.
Själva hänvisandet till paragrafen faller sedan inom avtalsrätt, men det är ju inte mycket till tröst för de som tvingades skriva på för att överhuvudtaget få starta eget.
Dels har båda parter accepterat avtalet, dels är det helt rimligt att samhället får tillgång till den kompetens/resurs som behövs i en kris. Jämför att man skulle ha privat brandkår som bara rycker ut till de som har avtal men är finansierade av via skattsedeln.
Vart slutar begreppet skattefinansierad?
Byggbolag inom infrastruktur ?
Oavsett så TROR jag krisavtalet hänger på en skör tråd. De jag hör är att personalen är sliten.
Ang resurs frivillighet. Vid de stora skogsbränderna var tillresta brandmän där frivilligt(med betalt), inget tvång alltså.
Peter Andersson: Ett avtal är alltid ett resultat av en förhandlingssituation där vissa grundkriterier alltid finns fastlagda. I det här fallet den klausul som här diskuteras. Om förhandlingspart ej accepterar grundkriterierna för förhandlingen så sluter denna part inget avtal och motparten står alltså fri att förhandla med annan part som accepterar grundkriterierna. I det aktuella fallet finns ett avtal byggt på dessa grundkriterier som parterna enats om.
Alltså finns ingenting vidare att diskutera.
Pseudonymen Sjunkbomben har helt kortfattat och korrekt uttryckt det i replik härovan … med tillägget att samhällsintresset alltid har prioritet framför privatintresset.
Det är inget sluttande plan. En privat vårdgivare som har avtal med en region får ersättning för patientbesök d.v.s från skatt. Det är helt upp till varje vårdgivare att driva sin verksamhet utan avtal med region men de lär inte få så många kunder om de ska betala fullpris.
Nu var ju grundfrågan, se första post i tråden, en anklagelse om att privat vård utnyttjade permitteringsreglerna för att på falska premisser tjäna pengar – när det finns en helt naturlig (om än halvt diktatorisk) förklaring till varför dessa faktiskt verkligen bokstavligen tvingats dra ned på verksamheten.
Det säger rätt mycket om företagsklimatet här i landet – att du som företagare samtidigt kan bli BÅDE tvångskommenderad att jobba på plats X OCH anklagad för att falskpermittera den personal du har ansvaret för på plats Y – och politruker som er rusar till för att försvara tvångsmetoderna istället för de oskyldigt drabbade.
Som sagt, nationellt nödläge går före den enskilde.
Peter Andersson: Angående mina repliker har jag ej överhuvudtaget kommenterat permitteringsreglerna utan endast grundkriterierna för avtalen mellan Region och anslutna privata vårdgivare … ingenting annat.
Så det där med politruker får stå för Din räkning.
De privata vårdbolagen är i de flesta fall till en övervägande del finansierade av regionerna. Vad är det för fel att de som till allra största del står för försörjningen har en möjlighet att ställa särskilda krav för ett krisläge?
Vad kom först – hönan eller ägget? Vad kom först – reglerna som endast tillåter en sorts avtal eller påskriften av den sortens avtal?
Felet är som konstaterats ovan t.ex att de som beordrats arbeta på annan plats samtidigt blir anklagade för att vara dåliga/fuskande arbetsgivare när de inte samtidigt är på sin vanliga plats.
Ts slutkläm/påstående "Sjukvården borde väl vara den sista att få ta del av permitteringstödet" är ju idiotiskt i dessa fall – de borde vara de FÖRSTA att få stöd när det är statens eget ingripande som leder till att deras anställda blir permitterade/arbetslösa.
Intensivvårdens personal gör nu +70-timmarsvecka och går hem med sår i ansiktet efter ansiktsmaskerna. Man har stödgrupper och ambulerande psykologer för att hålla modet uppe. Det här håller inte så länge till helt oavsett avtal.
Svinto. Stämmer med mina observationer.
@Peter Andersson2020-04-24 12:34
Varför fick inte de privata starta eget utan att acceptera det nu diskuterade avtalet?
Åtminstone några av de privata vårdgivarna tycks inte känna sig speciellt tvingade av diktaturfasoner.
" Vi och våra medarbetare har stått beredda att trycka på knappen och mobilisera sedan allvaret i situationen blev uppenbart. Och nu händer det. Vi är enormt stolta över alla våra medarbetare som nu går in och gör en stor insats, vi vet att detta kommer att bli tufft. Men nu handlar det om att rädda liv", säger Aleris chefläkare Bo Wihlborg.
https://www.aleris.se/coronavirus/aleris-gar-in-och-stottar-den-akuta-covid-19-varden-i-stockholm
På mitt jobb har alla itkonsulter fått kicken. En av de köpte br för 5 miljoner i slutet på förra året, den andre villa i en rikemansförort till Stockholm med stora lån. Det kan bli tufft om de inte får nya uppdrag.
Service och tjänstyrke 🙂
Det finns fortfarande företag som är relativt oskadda och delårsrapporterade ok för Q1. Vore intressant att se vilka sektorer eller företag det är.
Ser gärna historisk utveckling för läkemedelsindustrin som är min bransch. Sägs ju vara relativt okänslig för konjunktur. Går än så länge helt OK för oss men påverkas förstås av att främst vanliga vården inte kan/vill lägga resurser på att samarbeta eller sälja tjänster till oss i den utsträckning vi är vana vid.
Som en fotnot, "gruppen" jag representerar kommer med 99,99% sannolikhet säga upp alla ramavtal för konsulter för att omförhandla dessa inom kort. Nu representerar inte "gruppen" hela marknaden men både i norden och globalt så köper vi en ansenlig volym inom segmentet. En analys pågår också för att se över fler segment där samma manöver kan genomföras men konsulter står i första ledet, notera också att detta denna gång inte är begränsat till bara IT-konsulter, alla vertikaler är i siktet.
Hoppas man också inser vilka konsulter det är man lockar när man på inköpsavdelningar stolt lyckats pressa ner timpriserna. Det är väl känt inom branschen att det ofta är juniora och/eller skräpkonsulter som säljs in på löpande band som resurskonsulter i större bolag, alla andra som har alternativ söker sig någon annanstans.
Man kan undra vad som händer med IT-konsulterna löner då vi återkommer till ett mer normalt läge som vi förhoppningsvis gör. Återkommer de till dagens nivå eller kommer de att mer permanent sänkas? Det är en verksamhet där det finns en utländsk konkurrens från länder med betydligt lägre kostnadsläge än Sverige och mycket IT arbete kan göras remote eller av konsulter som temporärt arbetar i Sverige.
En erfarenhet av de senaste veckornas händelser är att det funkar utmärkt när svenska IT-personer jobbar hemifrån men inte när indier gör samma sak.
Indierna kan arbeta på sina arbetsplatser i Indien då det funkar efter Coronakrisen och arbeta remote mot Sverige.
Beror nog på vad man har för företagsnät. De indier vi jobbar som sitter i Indien jobbar lika bra som de svenskar och indier som jobbar från Sverige. 70% av styrkan jobbar hemifrån, och företaget presterade bättre än börsen förväntade i Q1. Snarare kan det på kort sikt ge en boost att jobba hemifrån då mycket bullshit försvinner.