Det ser ut som att vi är på väg mot en svart måndag istället för en svart fredag. Börserna i Asien kraschar och oljepriset kraschar 29% i skrivande stund. Ska man gå på finansmarknaderna som indikator är vi på väg mot en ekonomisk kris som kan vara värre än finanskrisen, och då har korthuset bara börjat falla.
Björn. |
I skrivande stund är oljepriset (WTI) ner 28.29% och kostar under 30 USD, vilket är en extrem krasch som visar på total frånvaro av tro på världsekonomin, som drivs på olja. Indikatorn i sig talar för att vi står inför en ekonomisk kris som kan vara värre än finanskrisen, fast denna gång är bubblorna och obalanaserna så mycket större efter att ha blåsts upp för att rädda ekonominerna från skuldkrisen. Nedersta våningen på korthuset kallas obligationsbubblan och ovanpå den står skuldbubblan.
Just nu är dock i princip allt ner, inklusive guldet som faller 2.20% i svenska kronor på både fallande guldpris och fallande dollar. Men tro inte att SEK kommer vara osårbar särskilt länge.
Dagschart ASX-200. Logaritmisk skala. |
Australiens ASX200 kraschar -7.33%, japanska Nikkei-225 -5.37%, Hong Kongs Hang Seng-index -3.53%, Singapores Straits Times -4.78% och kinesiska SSE Composite -2.09%. Det senare lever ofta sitt eget liv och säger inte så mycket.
Det finns två alternativ här, nedgången är psykologisk och överdriven begränsad till finansmarknaderna påhetsad av coronahysterin, eller så är nedgången kopplad till reala faktiska effekter på den verkliga ekonomin som hysterin och myndigheternas åtgärder orsakar.
Lugnar inte hysterin ner sig kan det här fortsätta nedåt ett bra tag till. Psykologiska stöd riskerar att ryka och följas av kapitulation, om nu inte stöden håller under dagen.
Och du, tro inte att din belånade bostad inte kommer påverkas av hysterin. Till en början kan du ju fundera på hur många hysteriska storstadsbor som i coronatider vill gå på en visning, men när allt kraschar så stiger marknadsräntorna och med det räntorna på den skuldbubbla som ska finansiera bostadsbubblan. Bostadspriserna har inte stått emot tidigare börskrascher som 2008 och 2011, men statistiken släpar naturligtvis efter.
Stora faran är nu att belånade positioner – både på finansmarknaderna och i den reala ekonomin – måste avvecklas. Och med den överbelånade ekonomi skuldbubblan och obligationsbubblan gett oss har vi ett enormt korthus, där allt kommer rasa om det hela tar fart.
Men förhoppningsvis lugnar hysterin och på sina håll paniken ner sig, och saker återgår till det normala, och folk lär sig att inte bli hysteriska då det får konsekvenser.
Fast i veckan väntas vinstvarningar från tunga svenska storbolag. Vi får väl se hur det blir med varsel också.
Ha en fortsatt trevlig måndag.
83 kommentarer
Kom igen gubbar, det är detta vi har förberett oss på under alla dessa år! Buckle up!
Om det nu ska bli en kris kan det väl bli en rejäl en? Något som leder till några faktiska reformer och ombalansering av pengar/makt. Det kommer behöva bli grisigt för stunder, men med ljus på andra sidan vi har svårt att föreställa oss nu.
Virus bryr sig inte om ifall du förberett dig.
Svårt att veta hur medveten ett virus är, men om de nu är brydda så borde just mr Corona vara brydd över min hazemaskin laddad med ytdes och Yes!
Vidare syftade jag mest på förberedelser inför krashen(tm), vilket har varit en betydligt längre röd tråd genom bloggen än vad Corona har.
Sedan pratar du om ljuset på andra sidan. Var inte så säker på att du får en önskad eller ens bättre position efter ombalanseringen av pengar/makt. Man ska vara ytterst försiktig med vad man önskar.
Absolut. Personligen har jag globalt sett haft det extremt bra hela mitt liv, så risken är stor att jag skulle få det sämre om det nu rörs om ordentligt i grytan.
Jag tror inte att vi har förmåga att undvika historiskt stora "reset" händelser. De tenderar bara att bli grisigare ju längre vi lyckas skjuta upp dem.
Men förhoppningsvis är jag bara onödigt dramatisk och allt kommer rulla på som vanligt efter några månader eller ev år.
Exakt så. Detta är 2008 eller 1974. Det blir permanenta reala effekter och börsen ska då ner.
Känns ju väldigt konstigt att ett virus får såna här effekter. Hur djupt ner tror du det kan gå?
Ingen vet. Det är omöjligt att förutspå. Men titta på Italien och fundera på hur deras ekonomi och företag mår idag.
Jag har ingen aning. Dåligt antar jag men det är väl inte en stor andel av världsmarknaden?
Italien är med i G20, så jo de är en stor andel.
Tänk sedan om samma sak händer i Frankrike, Tyskland och USA.
Ingen har någon aning, därav svängningarna.
Kina är ganska stort.
Italien är väl typ världens 7-8 största ekonomier (BNP)
Ok men vet ni hur står andel av världens totala börsvärde Italien står för? Var hittar man sådan information?
Hysteri är ju ordet, är ju inte många år sedan svininfluensen 2009-2010. Då hade vi 60 miljoner smittade och över 500 000 döda. Jag kan inte ens minnas att det pågick några diskussioner om åtgärder på firman med avseende på svininfluensen. Men för detta virus känns det som hela världen satt sig i stabsläge så fort man hört talas om en anställd som hostade för två veckor sedan… sinnessjukt.
Får se om du får rätt att detta blir den svarta svan som utlöser obligationsbubblan, då blir det inte vackert detta, stor arg före detta medelklass som kommer undrar vart deras välstånd tog vägen.
Som jag bloggat om tidigare – idag har vi sociala medier på ett helt annat vis än 2009-2010, och med ett tonläge och ett bruk som leder till sådant här.
Peter. Skillnaden är även att svininfluensan inte var en helt ny sjukdom och det fanns dels medicin mot sjukdom som vaccin mot virus att tillgå rätt fort. Det som gör Corona så pass allvarlig är kombinationen av hög smittbarhet, dödlighet och brist på flockimunitet samt beprövade mediciner och utvecklade vaccin.
Svininfluensan hade en mortalitet på ca 7 promille och coronan just nu ca 3 procent. Skulle vi få 60 miljoner smittade i Corona på kort tid så kan således det röra sig om 1,8 miljoner dödsfall. Men troligtvis fler då sjukvården inte kommer mäkta med utan vaccin och mediciner.
Mer utdraget förlopp kan ge fler fall men även lägre dödlighet och möjlighet att få fram medicin och vaccin.
Osäkerheterna är stora och den här kan i värsta fall slå som spanska sjukan. Vår globala ekonomi är inte redo för något sådant. Kedjorna är för bräckliga.
Vaccination på firmans bekostnad kommer jag ihåg från 2010. Annars var det inte speciellt hysteriskt när svininfluensan härjade.
Även här är folk hysteriska alltså, att tro att dödligheten är 3% är ju idiotiskt. Detta baserar sig ju på rapporterade fall vilket självklart är otroligt underrapporterat från flera länder. Sverige och Sydkorea precis som bloggarjäveln påpekat är ju mer trovärda länder gällande denna rapportering och indikerar ju lägre dödlighet.
Även i Sverige kan det gå många oupptäckta pga avsaknad av eller mycket milda symptom. Dn hade tex en intressant intervju med den första personen som konstaterades smittad i Danmark, han hade mycket lätta symptom och blev själv väldigt förvånad när han fick reda på att han var coronasmittad (testades pga hans fru, som visade sig inte vara smittad, fick feber efter en familjeresa till Italien).
Inrapporterade fall är ju absoluta tal, ingen uppskattning. Skattat kanske 1 inrapporterat = 2.5 faktiska fall i Sverige (killgissning). Ingen som vet exakt så klart.
Peter. Mortalitet på ca 3.1 procent bygger på en kinesisk studie där man räknade med en viss nivå av mörkertal. Det är alltid svårt att beräkna en mortalitet under en epidemi och framförallt i inledningen av nya utbrott och platser. Det finns olika sätt att räkna på och det enklaste är att antalet döda genom antalet smittade, men då får man ju med nya smittade och dödlighet inträffar oftast senare i sjukdomsförloppet. Jämför man tex hur förhållandet är mellan avlidna och symptomfria får man en bättre korrelation till tiden. Just nu är det 6+% av antalet avslutade fall som renderar i avliden patient. Lägre i Kina och högre i övriga länder pga tidsfaktorn.
Att Sydkorea har så pass låg dödlighet jämfört med Italien kan enklast förklaras med att de sluppit utbrott på sjukhus och agerade snabbt och resolut genom att sätta 100 000 tals i karantän och genomföra masstestning och kontaktspårning. Sen kanske asiatisk sjukvård är bättre rustade än europeisk? Även Kina utom hubei provinsen har visat på bra siffror i nivå med svininfluensan.
Slutlig mortalitet beror på en mängd faktorer och där lyckad olika länder mer eller mindre bra. Ett utbrott i ett land med underutvecklad sjukvård och smittskydd och hygienfaktorer skulle naturligtvis kunna ha väldigt hög dödlighet.
En vanlig förkylning kan vara dödlig i många länder fast vi fnyser över det och går till jobbet och skickar ungarna till förskola dör vi och dem smittar andra. Men ekorrhjulet måste ju rulla.
Utmärkt Lars! Det är tonläget i sociala medier som i förlängningen leder till börskrascher! Fantastiskt.
Raset på oljan beror väl ändå på att OPEC+ samarbetet sprack och inte på öl-viruset? Liten "duel" mellan Saudi och Ryssarna
Är i så fall ett gott exempel på hur korthuset rasar.
Oljepriset går väl ner delvis för att Saudarabien sänkte priserna efter resultatlösa förhandlingar med Ryssland. Vilket verkat ha gett ett oljepriskrig.
Jag tror snarare att den riktiga orsaken är oroligheterna i ekonomin.
Oljepriset är ju "drabbat" av finansiella produkter – dvs det säljs inte som en vara utan det är terminer, warranter, shorts osv osv. Det gör att oljepriset snabbt kan skjuta upp eller ner beroende på hur investerare ser på framtiden och inte så mycket på hur mycket olja det produceras för tillfället och hur mycket köparna av denna olja behöver och är villiga ett betala.
Sen om SA och Ryssland inte kan komma överens om att dra ner eller upp produktionen påverkar nog lite men bara en liten del av priset.
Ja, Saudi straffar Ryssland som vägrat gå med på produktionssänkningar, ökar produktionen och sänker oljepriset med 6-7 dollar.
Oljepriset faller väl för att oljan ger sämre utdelning för varje investerad dollar, eller enhet i valfri valuta. Eftersom oljan driver tillväxten så kan den inte hålla den prisnivå som skulle behövas. Det finns ingen efterfrågan på olja över 100 USD/fat.
Straffar verkligen Saudi Ryssland?
Kanske tvärtom?
@PJ – Jag tror du har rätt. Ryssland får också en möjlighet att trycka till USA som försöker blockera Nordstream osv
Det beror väl på vilka mål dem har och hur mycket pengar att bränna det finns.
Mayday mayday! Jorden går under! Sälj allt ni äger.
Fast de s.k. experterna tror något annat:
https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/experter-spar-ljusare-tider-6989895
Exakt så. Blir några veckor (eller bara dagar) nu när alla doomers och gloomers får sina femton minuter i rampljuset.
Sen sänker Riksbanken räntan (efter behov) eller så genomför Magdalena Andersson nån annan finanspolitisk åtgärd och vi är tillbaka till det normala. Världen gick inte under och bostadsmarknaden imploderade inte den här gången heller.
Tror det kan visa sig svårt att möta denna kris med räntepolitik eller finanspolitik. Dessa åtgärder är skapade för att ge lite planekonomiska instrument när marknaden inte vill gå åt rätt håll och kan då stimulera utbud och efterfrågan efter behov. Men när utbudet och efterfrågan är påverkade av andra faktorer än marknaden som tex stängda fabriker, stoppade transporter, stängda konsumtionsplatser osv, så kan det nog vara svårare att stimulera igång. Faran är att man nu lägger för mycket krut på att undvika krascher när krutet behövs sen för att bygga upp när krisens grund har passerat.
Varför skall man inte sälja när det går ner? Det är ju i teorin långt mycket bättre att sälja och vänta ut fallet och gå in igen på en låg nivå.
Det är klart att budskapet från "rådgivare" finns där att man skall hålla i sina aktier och se den långa bilden för att om alla sålde blev ju priset noll och "proffsen" vill ju kunna sälja av.
Abbe. Teorin är helt rätt, men sen ska du lyckas med det i praktiken. När ska du kliva in på marknaden igen? Imorgon? Övermorgon? En månad? 2 månader? Eller kanske 1 år? Precis, time:a marknaden, hade vi alla lyckats med det så hade ju ingen jobbat =).
@Abbe problemet är att det aldrig "går" ner, vad du kan konstatera är att det "gick" ner. Ska man generalisera dem som säljer när det "går ner" har man alltså förmodligen hittat de som presterar allra sämst eftersom de hela tiden säljer när värdet kraschat.
Prius, se det som en försäkring, du går ur marknaden, sätter ett pris där du köper in dig igen, lämpligen där du klev ur och kanske 5% över detta pris. Går börsen ner våldsamt så sitter du i cash. Vänder den kliver du in igen med en liten förlust och kan följa med upp igen. Du har betalt din "försäkringspremie". Exakt var man skall kliva in igen är såklart den stora frågan, men titta på lite gliande medelvärden, tidigare stöd och nyckelnivåer. Även om du inte tajmar exakt så borde det räcka gott för att förbättra dina positioner med många %.
Jag har tex aldrig tidigare sålt (eller bytat som det heter) pensionsfonder som ligger i aktier förr, har nu bytt alla aktiefonder mot räntefonder på hela min tjänstepension. Hann så klart se ett stort tapp innan jag sålde (omöjligt att pricka rätt för en privatperson) men allt sammantaget ligger värdet inte så långt ifrån ath (som var 2019).
Varför skulle jag inte sälja, om jag är orolig att börsen kommer gå dåligt en tid framöver? Vad skulle jag vinna på att sitta kvar i aktiefonder i dessa tider?
Många kommer nog upptäcka att de har missbedömt sin risktolerans nu. Ja, en gissning är att det lär dröja mycket länge innan nya ATH. Men vi får nog nära gratis pengar framöver. Kommer dock inte hjälpa med utbudsstörningarna.
Följ de kommande dagarnas presskonferenser i Frankrike, Tyskland, USA och Sverige från folkhälsomyndigheterna.
@Chris Allt går att lösa med finanspolitiska åtgärder. Företagen bryr sig nog inte om de betalar sina räkningar med pengar från kunder eller från staten.
@JP: Jag bedömde min risktolerans till -20% som mest. Valde portföljstrategi efter MDD men om aktiemarknaden faller -30% eller mer kommer jag ändra portföljstrategi till mer aktier.
Sven-Erik. I ett läge där man går mot en lågkonjunktur så kan finanspolitiska åtgärder absolut stimulera marknaden. Tex så kan staten öka hushållens köpkraft och därmed öka efterfrågan på varor och tjänster vilket kan dra igång hjulen. De kan även stimulera företag så att de kan hålla verksamhet igång och på det sättet låta hushållen bibehålla köpkraft.
Bekymret är att det är svårt att med finanspolitiska åtgärder påverka en kris som ger effekter på utbudet, och då kanske i ett annat land tom. Effekterna av ett utbudsunserskott är tex stigande konkurrens om befintliga varor hos företag och konsumenter vilket leder till inflation och i dessa fall behov av minskade finanspolitiska stimulanser.
I den ekonomisk teorin är utbudet obegränsat och det är efterfrågan som måste stimuleras för att driva tillväxt.
När utbudet begränsas blir det svårare och efterfrågan brukar då anpassa sig till utbudet. Betyder dock inte att utbudet fördelas rättvist så någras efterfrågan kanske får förändras till verkligheten. Man kanske måste köpa fläsk om man inte har råd med när osv.
@ Sven-Erik: Det känns tryggt att Magdalena kommer rädda världsekonomin 🙂
@Linus Jönsson, om det går ner som det gjorde nu strax efter en brant uppgång, så var det inte några problem att gå ur efter typ några dagars fall som fortsatt pekade neråt och i relation till dagens kurs ha räddat många kronor.
Är man inte med i matchen och säljer när det bottnar ur så är det ju inte kul. Men om det börjar luta neråt, sälj om det går och köp när det bottnat ur.
När vet man det? Om man låter uppgångar visa sin styrka innnan man går på och går av när det börjar svikta, inte vänta ut.
Hur skall man bedöma konjukturbarometern?
Det var ju en rejäl "korrigering" runt juni 2016 ner mot 1323 på OMX30. Om det denna gång går ner under det så är det ju en liten milstolpe.
2016, var det "greklandskrisen" eller vad hände då? Har iofs för mig att Grekland krisade som värst 2015.
Kommer inte ihåg men det var iallafall en "korrigering"
Brexit omröstningen. "Experter' sa i veckor att britterna skulle rösta för att stanna. När det inte blev så, så samma"experter" att jorden typ skulle gå under eller åtminstone att solen aldrig mer skulle gå upp över London. Hur det hittills har blivit,vet vi. Sist jag var i London sken solen flera minuter under den veckan
Jag tror att Ryssland just nu leder över Storbritannien i "The Great Game".
Jag ser mest kommentarer om rea och att köpa på sig i den ekonomigrupp jag är med i på fb.
Det är mantrat bland de som ligger i fel positioner och som bara kan göra pengar på en stigande börs. Att ligga kort är betydligt mer lukrativt än att följa med raset och inbilla sig att man sparat massa pengar för nu kan man köpa billigt.
Jag lägger inte in pengar i sparande nu alls eftersom jag går +-0 nu men tidigare besparingar har inte rört. Kör indexfonder på lång sikt för jag har noll koll.
Nu hänger allt på USA. Om det blir ett signifikant Coronautbrott där så ser det riktigt illa ut.
Konsumtionen där driver/sänker världsekonomin. Jag ligger väldigt lågt tills vi vet
hur det utvecklar sig i USA. Vad än alla nyväckta "köplägesexperterna" säger.
Rykten om folk som åker till sjukhusen med symptom och går därifrån med en räkning på $3000. USA är ett land där väldigt många inte sätter sin fot på ett sjukhus om de inte är akut döende, vilket spär på misstänksamheten i landet.
Ja. USA har "för hög dödlighet" jämfört med antal konstaterat smittade (jämför med Tyskland och Sverige). Det betyder att de har samhällssmitta, och det betyder att väldigt många människor kommer dö när sjukvården slutar fungera och intensivvårdsplatserna blir fulla. Det blir inget kul.
Precis, sjukvårdsssystemet där inbjuder inte till varken bra smittspårning eller behandling för alla. Man har knappt börjat testa så inget vet status heller.
Lite perspektiv till en "vanlig influensa" – During the 2018-2019 season, the CDC estimates 16.5 million people went to a health care provider for the flu and more than 34,000 people died in the U.S. The prior season saw 61,000 deaths.30 jan. 2020 – Var inte så mycket i media om det?
COVID-19 är ungefär 10 gånger dödligare än vanlig influensa. Problemet är att så många behöver intensivvård. Om en stor del av befolkningen smittas tar IVA-platserna slut och många fler dör.
Följ t ex Italiens siffror för antalet döda, så får man en bild av som sker när vården slutar fungera.
Det går rykten om att Niguarda-sjukhuset i Milano redan prioriterar bort respirator för alla patienter över 60 år. Stämmer det?
Known, hur många respiratorer finns det i Italien? Hur stort är behovet idag? Sannolikt är det tyvärr sant.
Enligt texten jag läste ca 3000 respiratorer i hela Italien, men hur många som finns på just det sjukhuset eller i den regionen och hur många som faktiskt är tillgängliga för corona-patienter framgår inte.
@Joakim Persson: Finns det veerkligen så pass mycket säker statistik att luta sig mot att man kan påstå något tvärsäkert om dödligheten av Covid-19 jämfört med "vanlig" influensa?
@PD: Det vi vet är tyvärr att det är många allvarliga fall som kräver inläggning. Vi vet ganska mycket från Kina nu. Det ser inte bra ut. Även sådant som "mild cases" var mer än bara snuva, utan hela vägen till lunginflammation. 15% krävde ventilator/syresättning.
"Another surprise: the Chinese data where the 80% “mild” cases number comes from —that was not a “mild cold”.
That was: you have a fever, possibly even a full pneumonia. Not your run-of-the-mill sniffles.
“Severe” (which was ~15%) meant you were on oxygen or a ventilator."
Det allvarliga är som sagt när de där 15% inte har personal som hjälper dem. Det är på väg att ske i Italien.
Men hur kommer du fram till att Covid-19 är tio gånger dödligare än en "vanlig" influensa? Vilken slags influensa jämför du med då, f.ö?
Vem citerar du?
@PD, som jag förstått kommer det ifrån WHO's expertdelegation när de studerade effekterna i Kina ledd av Dr. Bruce Aylward. Seasonal flu avses förstås. Precis som JP är inne på, slår man i taket för vad sjukvården klarar hantera, blir det inte kul.
Tack! Har du en referens så att jag kan läsa det själv?
Tyvärr inte direkt till WHO. Här är nåt iallafall:
https://www.nytimes.com/2020/03/04/health/coronavirus-china-aylward.html
Intressant artikel. Tack!
Kul du uppskattade den. Referensen till WHO rapporten finns med i artikeln visst. Men intervjun var mer intressant tyckte jag.
https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/who-china-joint-mission-on-covid-19-final-report.pdf
Nån som vet vad som händer mwd NOK? 97 öre nu, ner mer än 2%.
Förvånansvärt stabil kurs. Norges utveckling och därmed kronkurs hänger på Saudis vilja eller ovilja att knäcka USA (och skylla på annat).
Deras produktionskostnad sägs ligga runt $9 per fat. En bit däröver borde botten ligga.
Det kan åtminstone leda till flera lediga bostäder åt ungdomar.
Hörde om ett företag som varnade sina anställda att om de rest privat till områden med smittade så skulle de stanna hemma två veckor med tjänstledigt. Andra stoppar tjänsteresor helt. Lätt att inse hur det kommer drabbar flygbranschen. Fast undrar om inte de här åtgärderna för att stoppa Corona skapar ett större problem, ekonomins kollaps. Det är risk att det här är det som många väntat på sen 2008. Inga problem är lösta skulderna större än nånsin, räntevapnet förbrukat. Ska världsbankerna trycka ännu mer pengar nu och försöka få fart på hjulen igen? Men miljöaktivisterna blir väl nöjda nu när CO2 utsläppen minskar.
Hur långt ner faller $TSLA idag?
(-14% premarket)
Till alla som inte får in i sitt huvud hur allvarligt viruset är, så rekommenderar jag den trovärdigaste källan som existerar just nu.
https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/who-china-joint-mission-on-covid-19-final-report.pdf
Sammanfattning finner ni här:
https://www.reddit.com/r/China_Flu/comments/fbt49e/the_who_sent_25_international_experts_to_china/?utm_source=share&utm_medium=ios_app&utm_name=iossmf
Det var skrämmande läsning. Det är ingen vanlig influensa. Den höga dödligheten på vissa platser beror på att så många behöver andningshjälp och att sjukhusplatser saknas. Det är alltså den stora nyttan med att dämpa spridningen även om den inte går att stoppa helt, att inte alla behöver vård samtidigt. Det påminner mycket om spanskan förutom att den inte alls drabbade äldre över 50.
Ja, man behöver inte va ett geni för att inse hur allvarligt det är genom att titta på övriga länder som fått sätta in panikkarantäner. Läste att även Italienska läkarna förstått allvaret i det hela, ge det några veckor till så tar även vi det på allvar. Toppen måste planas ut.
Rekommenderar för övrigt att youtuba Dr Campbell, han lyfter fram hur viktigt det är att inte ha D Vitaminbrist, finns tydligen en gedigen studie på detta gällande lunginflammationer, både bakteriella och virala. Vitamin D hjälper mot kroppens "överreaktion" enkelt förklarat.
Man kan också läsa rapporter från Iran som t.ex. den nedan. Man kan bara hoppas att vi har någon skillnad i genetiska förutsättningar som gör oss mindre känsliga för viruset. Nästa vecka tar sjukvårdens skyddsutrustning slut och därmed upphör alla förutsättningar för vård.
"Om jag säger att 50% av stadens vårdpersonal är nu smittade av Corona har jag inte överdrivit! Det är nu så fullt på begravningsplatser att vi måste begrava liken på varandra!
Jag vill inte skapa panik, men många dödsfall kan kopplas till Corona men eftersom de inte testas/testades hamnar siffrorna utanför Corona fallens statistik!"
Staden Rashts representant i iranska parlamentet…
Jag spår att bostadsbubblan kommer att punkteras nu, ingen pyspunka som många hoppas på.
Nej då. Snart kommer helikopterpengarna!