Varslen och där lagen tillåter det permitteringarna i besöksnäringen duggar nu tätt. Tre konkreta exempel är att Scandic nu varslar 2000 anställda i Sverige eller cirka 50% och kommer behöva dra ner även utomlands. Norwegian ställer in 4000 flyg och permitterar hälften av personalen uppger NRK. Stureplansgruppens varslar ett okänt antal enligt DI. Detta är bara ett axplock och med all sannolikhet början på en brutal slakt för besöksnäringarna.
Veckochart Norwegian-aktien. |
Är väl inte så mycket mer att säga om saken.
Besöksnäringarna inom enbart hotell och restaurang omfattar 200 000 anställda i Sverige. När en av de största arbetsgivarna – Scandic – varslar hälften så får man lite proportioner på vad som är på väg att ske. Det kanske inte blir så illa som 100 000 varslade eller konkursdrabbade, men det är inte otroligt att det kan vara på väg dit.
Många hotellkedjor är en form av fastighetsägare, som vill få högre avkastning på sina fastigheter. Lite som att bygga hotell i spelet Monopol. Således finns belåning av fastigheterna i botten.
Och restauranger har extremt låga vinstmarginaler. Ett tapp om så bara på några procent i omsättning kan vända en överlevande verksamhet till förlust och snabb konkurs.
Inte ens trendiga Stureplansgruppen klarar sig, utan varslar nu trots prima lägen mitt i centrala Stockholm, Göteborg och Åre. Omfattningen på varslen är enligt DI dock okända än så länge, utan förhandlingar pågår med facken.
Flygbolag har inte heller direkt varit lönsamma och Norwegians aktiekurs har nu slaktats över 86% på tolv månader, till och med mer än Oscar Properties.
En bloggläsare berättade om att vederbörande suttit ensam med motparten på två timmars affärslunch på en av Stockholms bästa platser. Normalt fullbokat. Nu tomt.
Själv skulle jag föreläst på Netnod Meeting 2020 om två veckor. Blev precis inställt. Skulle vara runt 200 besökare, vilket säger något om vad som pågår i besöksnäringen nu. Konferensanläggningar åker också på stryk.
Många framgångssagor inom alla branscher, som byggt sin affärsmodell på evigt goda tider, kommer nu att rensas ut. Framgångssagor kommer bli till mardrömmar, men några kommer resa sig ur askan.
Kö till incheckningen på populära Steam Hotel i Västerås för två veckor sedan. Vi får se hur koncernen klarar tomma bord och rum. Skulderna ska betalas, även om man varslar personalen… |
40 kommentarer
Jaha -11% på börsen idag, nu börjar till och med jag som inte har en krona i aktier någonstans att bli orolig.
Blir det lika illa som -90 – 93? Från 1% arbetslöshet till 10% Sedan boprisfall på det. Jag var med då. En hemsk tid.
Räntan var ju dock "lite" annorlunda då.
Jag har oftast fel men en sak har jag lärt mig, så länge räntan är låg finns det inget som kan rubba bostadspriserna i nån större utsträckning.
Med vilka pengar ska arbetslösa betala kontantinsatsen på nya lägenheten, och vilken bank ska låna ut pengar till arbetslösa?
Fast det är klart, om inga affärer görs så sjunker ju inte priserna.
@Ola: Men med tanke på bostadsbristen är det fler potentiella köpare än objekt även om arbetslösheten ökar.
Så här kommenterar ErikOlsson:
”Mäklarna på Erik Olsson har inte märkt särskilt mycket av coronaviruset. Vi upplever fortfarande marknaden som stark. Vi säljer många bostäder i jämförelsevis snabba försäljningsprocesser till höga slutpriser”, säger han.
Han tillägger att ”någon enstaka” av alla mäklare vid Erik Olsson har berättat om visningsbesökare som pratar om viruset och att någon person bokat av sig från en visning just med hänvisning till oro för coronaviruset.
”Visst har vi många besökare på våra visningar, men en normal människa exponerar sig för mycket som är mer riskabelt än att gå på våra bostadsvisningar”, säger Johan Nordenfelt.
Han konstaterar att börserna fallit som en följd av viruset, men att den direkta effekten på bostadsmarknaden är liten eftersom det är få som köper en normal bostad genom att sälja aktier. Förutsättningarna för att låna pengar till en bostad är det som avgör, menar han.
I ett lite längre perspektiv tror han att coronaviruset rentav kan stärka bostadsmarknaden.
”Om viruset dämpar ekonomin kommer vi att få behålla de unikt låga räntorna längre tid än annars. Viruset skulle till och med kunna leda till att räntorna sänks igen om ekonomin behöver stimuleras”, säger Johan Nordenfelt.
Han bör ju ha helt rätt om räntan. Men som en sann mäklare pratar han ju sig varm om de positiva (för marknaden) effekterna och undviker de negativa. Tror inte att en rusande arbetslöshet i en kraschande ekonomi kommer göra susen för bostadsmarknaden men som sagt så länge folk kan fortsätta bo billigt i befintligt boende lär ju ingen känna sig tvungen att sälja heller.
@Stoffe: Vid förra finanskrisen resulterade krisen i ökad disponibel inkomst och sänkt pris på pengar. Då kan man dra slutsatsen av att krisen då ledde till ökade bostadspriser.
Denna gången kanske det leder till ännu lägre bostadsräntor genom att Riksbanken köper bostadsobligationer, en paus i tvångssparandet (inget amorteringskrav) och en lättare kreditprövning (under påtryckning av politikerna. Per Bolund var ju inne på att hota bankerna).
Svårt att spekulera i bostadsprisernas utveckling men ökar risken på marknaden kommer naturligtvis bankerna vara avsevärt restriktivare med lån. Högre arbetslöshet och svårare att få lån lär knappast vara positivt för fastighetspriserna. Dessutom kommer troligen alla förbud till följd av krisen leda till en omfattande inflation i takt med att försörjningskedjorna blir sämre. Med de stora intäkterna i finanssektorn och turism lär ju Stockholm drabbas rejält om nu krisen skulle bli långvarig. Effekterna bör synnas även på övriga Sverige. Detta trots viss bostadsbrist och hög efterfrågan av överbelånade hushåll.
De flesta hotell äger dock inte sina fastigheter, utan hyr dessa av specialiserade hotellfastighetsägarbolag, och vanliga fastighetsbolag. Dessutom är hyran ofta kopplad till omsättningen, så de är delvis skyddade från att "vräkas".
Detta kommer drabba människor i Sverige med invandrarbakgrund extra hårt. Många anställda inom enklare inom hotell & restaurang. Spä på de stora klyftor som redan finns tragiskt nog.
Fast Sverige är ju i ett ypperligt läge med låg belåning. Det är bara att låna pengar och betala ut bidrag till konjunkturen är god igen.
Yrkesfördelningen bland invandrar är inte vad du tror. Men visst, det blir ett stålbad för alla.
https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2020/kockar-och-it-specialister-ar-de-vanligaste-arbetskraftsinvandrarna/
Min arbetsgivare importerar flera nya utvecklare från olika delar av världen varje månad. Jag har fler invandrade än infödda kollegor. Men det är lite olika segment av invandring vi pratar om, tror att nyckelordet i "kockar-och-it-specialister-ar-de-vanligaste-arbetskraftsinvandrarna" är just "arbetskraftinvandrare"
@Gofry nej Sverige har inte låga skulder. Staten har en låg skuld men det hjälper knappast om banksektorn skulle få problem.
@Tim så sant. Invarare genrellt har sämre löner och enklare jobb än genomsnittet.
@Sjunkbomben: Hur stor del av invanderingen består av arbetskraftsinvandrare?
Var ungefär hälften av normalt på den lunchrestaurangen jag var på i Kista idag. Och värre kommer det att bli då stora arbetsgivare nu uppmanar sina anställda att jobba hemifrån i avvaktan på utvecklingen av pandemin. Trots allt är ju de anställda det mest värdefulla vissa företag har, och det gäller att minimera störningen i verksamheten så gott det går.
Det finns ett socialt skyddsnät här. Det blir en nedgång några månader men jobben kommer tillbaka. Tänk vilken katastrof det däremot blir i ett land utan skyddsnät.
Fortsätt drömma om fungerande skyddsnät i det här landet. Finns inte kvar. Lår det gå en vecka till..
Närmaste månaderna är "uncharted waters" för världsekonomin. Oerhört spännande att få uppleva! "Who want to live forever?!"
Hamstring i Stockholm. Slut på potatis, flytande tvål, toapapper etc. och förstås handsprit på MAXI Lindhagen på Kungsholmen. Liknande på andra butiker.
I Västerås har jag under de senaste dagarna handlat 3 gånger på 3 olika affärer, visst hamstringsbeteende men inga stora mängder, i princip allt jag velat köpa har funnits (förutom torrmjölk). Stor skillnad mellan butiker dock. Min sambo var på ICA Maxi idag och där var det fyllda vagnar. På City Gross (Erikslunds köpcenter med bla IKEA) klockan 17 idag var det nog glesare än vanligt och inga stora inköp bland de som handlade. Inga tomma hyllor men vissa saker var det lite mindre mängder av kanske….
Ica maxi nacka. Brödhyllan helt urplockad. Köttkyllan typ tom. Lök slut. Frysvaror typ allt slut. Kaffe på rea 20kr "maxi party" pasta, mjölk fil bregott slut. Lite juice. Alla gick med gigantiska vagnar fulla med toapapper osv. Emballage utspritt på golven Riktigt apokalytisk stämning
var på willys igår kväll det var knökfullt har inte sett så mycket folk någonsin på willys. Till och med lång kö till självscanningen.
Toapapper tog slut medans jag stod i kön och kundernas cagnar var fulla av basvaror
Det här pandemin har potentialen att medföra fler dödsfall än digerdöden, eftersom världsbefolkningen är så mycket större. Än så länge pekar dock inget på att den ekonomiska utvecklingen skulle bli så negativ som efter år 1350. Den kan dock medföra långsiktiga förändringar i samhället, till exempel genom att långresande blir mindre accepterat politiskt och socialt. Man hör nu krav på att resor i framtiden ska kräva visum med personlig intevju och lämplighetsprövning. Ett land kan i princip inte neka egna medborgare att komma in i landet ens om de är smittbärande. Därför kan man fundera över att börja kräva utresevisum. Den som inte kan lämna landet kan inte heller återvända till det.
En effekt kanske blir att man inrättar bättre beredskap för nästa nya virusutbrott. De som hade sars (Honkong, Singapore, Thailand och Japan) har klarat sig betydligt bättre och haft långsammare spridning än Europa. I Europa har viruset växt med exponentiell fart , medan de nämna länderna haft en betydligt långsammare utveckling.
https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca
Efter tsunami-katastrofen så startade man ett internationellt samarbete med ett nätverk av Tsunami-sensorer i Stilla havet för att lindra effekterna av nästa stora tsunami. Jag kan tänka mig nåt liknande efter Corona-pandemin.
Kanske vissa minimikrav gällande utrustning, personal och beredskap på alla internationella flygplatser så att man bättre/snabbare får koll på smittor. Kan nog finnas en poäng med att alla länder gör likadant så att det inte "läcker" igenom smitta i vissa länder. Nu beslutar alla länder själva om hälsokontroller, inreseförbud, flygstopp, karantän etc. Man kan säkert få bättre effekt och bibehålla känslan av kontroll om man samarbetar tätare och har gemensama beteenden.
Sedan kommer nog de flesta länder öka sin beredskap ofantligt för den här typen av pandemi med tanke på vilken effekt Corona redan har fått på världsekonomin.
I Sverige tror jag vi kommer se ett mer Japanskt beteende med större kollektiv försiktighet (och fler munskydd på stan).
Det stora är väl att kineserna förbjuder marknader där man säljer levande fladdermöss och dylikt till folk som gillar fladdermus på grillen. Det har junproducerat en farlig okänd influensa nästan var 10e år.
Vilka aktier ska man köpa sen när det vänder?
Förslag!
oljebolag, de har tappat 50% i år och inga halv-U-länder har råd med solceller, elbilar och kärnkraft efter det här…
När röken lagt sig och vi kommit ut på andra sidan måste man diskutera vad som skall göras för att förhindra att det händer igen. Exempelvis att hela tiden monitorera tillståndet på virusfronten och ha beredskap för att stämma väldigt tidigt i bäcken. Det blir betydlig mindre kostsamt än att försöka mitigera skadorna när det är för sent, som nu.
Det kanske borde ligga under UN eller WHO att ha en slags myndighet som läkare kan rapportera till om de misstänker att ett nytt virus är på gång, OCH som har bemyndigande att vidta kraftfulla åtgärder, via varje lands virusförsvar som de måste upprätthålla. D.v.s. ett världsomspännade kommando för ett enda ändamål, att bekämpa virus och sjukdomar som dyker upp, för att säkra marknaden som genererar vårt välstånd. Förmodligen kommer viljan att finnas direkt efter nuvarande kris, men kommer med tiden att försvagas till ingenting. Det räcker förmodligen att lägga en mindre del av varje lands BNP på det, betydligt mindre än på ordinärt försvar.
Eller så blir det som Johan Norberg säger Dead Wrong!
Det viktigaste att göra för att förhindra nya virusutbrott är ju att förbjuda wet-markets i Kina och övriga Sydostasien,sättet som dom behandlar djur på är vidrigt och en källa till nuvarande virus utbrott.
Enligt alla hobbyexperter så finns det ju ingenting man kan göra. Av någon anledning så hjälper det inte att stänga gränsen mot det landet som är drabbat. Tydligen kan viruset flyga flera mil över ängar och hav.
@Kalsari, jag ser inte på videor där folk pratar, tar alldeles för lång tid. Finns det inte text får det vara. Poängen är dock att vi har ett försvar mot invasion av främmande makt, men inget mot virus. Och då virus är världsomspännande och sabbar marknaden som genererar vårat välstånd borde det finnas en vilja att förhindra det. Marknaden är vår vän, men den är också en psykopat utan självinsikt och intelligens, och måste verka inom vissa ramar för att prestera optimalt för att generera maximalt välstånd. I och med att den är en psykopat utan självinsikt måste den försvaras av folket för att kunna fortsätta att prestera, en slags nyttig idiot. Den heliga treenigheten. Folket, välståndet, och marknaden.
Vad hade Kina kunnat göra annorlunda, och bättre, för att hejda den här smittspridningen?
(Förutom att för länge sen stänga djurmarknader som odlar virus, alltså).
Iran ber om IMF lån på 50 miljarder kr för att bekämpa Corona i landet. USA har VETO.
Är det ingen som var med när Saddam knalla in kuwait? Då försvann 50% av inrikesflyget över en natt. Och rätt mycket annat.Själv sumpade jag 35% av omsättningen. Ett tryckeri tappade 70%. Vad som kom sen vet ni ju.