SCB rapporterar att antalet personer som levde på sociala ersättningar och bidrag under 2019 var det lägsta sedan 1990 eller så långt statistiken sträcker sig.
Sverige. |
Med sociala ersättningar och birdag avses sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, arbetslöshet, arbetsmarknadsåtgärder ekonomiskt bistånd och etableringsersättning.
Det totala antalet som 2019 levde på detta var 12.7% av befolkningen i arbetsför ålder eller 741 979 personer. Antalet är det lägsta någonsin i SCB:s statistik, som sträcker sig tillbaka till 1990.
Eftersom befolkningen dessutom har ökat så kan man bara dra slutsatsen att som andel av befolkningen är rekordet ännu bättre.
Det föreligger regionala skillnader. Lägst andel lever på bidrag i pendlingskommuner nära storstad, eller 9.5%, medan landsbygdskommuner har 16.1% på bidrag. Storstäderna har 11.5%, Överlag är trenden att ju mindre ort desto fler på bidrag. Även fler kvinnor än män lever på bidrag, som fördelar sig på 54.3% kvinnor och 45.7% män.
Någon systemkollaps har alltså inte förelegat, utan den enda kollaps som skett är antalet personer på bidrag och sociala ersättningar.
Detaljsiffror och en graf över den fallande utvecklingen hittas hos SCB.
Siffrorna avser 2019, dvs innan coronakrisen. Det lär nog på grund av pandemin ta några år innan siffrorna är tillbaka på 2019 års nivåer, men det var gott jobbat av Sverige fram tills dess.
61 kommentarer
Om man har ett hittepå-jobb – alltså ett riktigt hittepåjobb ala ren aktivering – i vilka siffror hamnar man då?
Så som vårt system ser ut blir det ju inte speciellt meningsfullt att bara titta på resultatet, och jag tror få av oss är intresserade nog att gräva djupt.
Ja 90 talet var kännt för att inte ha hittepåjobb som AMS, ALU osv
Tycker ändå det är en rätt talande graf då dom har med "bidrag* "*) Sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, arbetslöshet, arbetsmarknadsåtgärder, ekonomiskt bistånd och etableringsersättning" Det tråkiga blir väl att när Covid krisen är över så kommer det ha gått upp till 1,5-2 miljoner.
@Trollolol, kanske, men systemet är för komplext för att jag ska veta det. Döljer sig fler hittepåjobb? Vad betyder ens siffrorna, att alla andra tar exakt 0:-? Inga subventioner? Osv.
Avseende covid är ju en ganska given följd just att rena stimulans-jobb försvinner utan minsta chans till naturlig återvändo. Det kanske finns 50 000 sådana jobb, eller 500 000. Vem vet, vi har haft 30 års bonnröta i Sverige medan dessa byggts upp långsamt och tämligen organiskt. Nu kom en smäll och det är väl inte rimligt att i en handvändning hitta på alla stimulans-jobb som försvinner igen.
@IngeGlid, AMS fyllde väl ändå någon funktion när det begav sig? Det är ju grejen med socialistiska lösningar, de är ofta effektiva i en ögonblicksbild men med baksidan att de är dömda att gå mot bedrövlighet eftersom mänskligheten är organisk.
Det är såklart det finns mkt hittepåjobb? Hela samhället består av hittepåjobb då vi effektiviserat jordbruket, fabriker, it, m.m m.m. Vet att Lars hade en enkät om hur många som ansåg att deras arbete egentligen var meningslöst, och det var en hel del. All hittepåbyråkrati vi har skapar ju mängder av onödiga arbeten.
Det är väl enklast att definiera det som så att: Tangentbord=låtsasjobb. Klart! Alla nöjda!
Vad går gränsen för meningslösa hittepåjobb om de finns sådana jämfört med övriga offentligt anställda?
Jobba med typ digitala värdepapper är väl så meningslöst att jag får ont fingertopparna av att behöva skriva om det.
@Sjunkbomben, säg att vi har en icke värdeskapande aktivitet som endast syftar till att aktivera. Som exempel har det länge funnits delar av AMF som endast syftar till att den aktiverade inte ska vara "ledig", då vi bestämt oss för att "ledighet" inte kan belönas av välfärden. Sedan lägger vi till några jobb för att administera den här aktiveringen, samt ett par chefer för att administrera administratörerna. Detta är ett uppenbart led av "hittepåjobb", som inte kommer tillbaka naturligt bara för att ekonomin kickar igång.
Även inom det offentliga finns positioner som antingen inte ens försvinner i en ekonomisk kris, alternativt snabbt kommer tillbaka, helt enkelt för att ett fundamentalt behov finns. Det finns ju en massa mer demokrati-legitimerade delar av både stat och kommun som en mycket stor majoritet är eniga om att vi vill finansiera gemensamt.
Men ordet jobb måste innebära att någon slags prestation som ska utföras typ stansa nummerplåtar, sortera kläder för återvinning, stå med en väst i tunnelbanan och beredd att svara på frågor. Så jag håller inte med dig.
Det behövs väldigt enkla jobb för t.ex. sådana med intellektuella funktionshinder där dessa jobb kan betyda väldigt mycket med sociala kontakter och känslan att göra något.
Någon skulle kunna hävda meningslösheten i kryptovalutor också…
Sedan finns det alltid verksamheter som måste omstruktureras och rationaliseras för att omvärlden förändras, teknisk utveckling förändrar förutsättningarna osv.
Om arbete med kryptovalutor finansierades av staten vore det ju ett sådant läge, att det vore svårt att veta vad som borde finnas och inte finnas. Nu blir det ju rent motsatt så att den världen endast kan bedrivas på fundamenta, eftersom det inte finns några (åtminstone ovanligt; möjligen något mindre i tex Schweiz) allokerade pengar via toppstyrning.
Men ja, jag kommer inte försöka gå in och peka på precis vilka jobb som är "låtsasjobb", för det kan jag inte. Vad gäller statliga "låtsasjobb" skulle det inte heller vara hållbart, eftersom en opposition bara skulle kunna gå in och peka på att X antal miljoner i genus är finansiering av låtsasjobb och enkelt vinna den debatten. Så enkelt är det ju dock inte i något område alls.
Märkligt med Malmö och Göteborgs stora underskott i kassan om allt fler inte behöver bidrag utan bidrar.
Kolla åldersfördelningen i Malmö så blir det än mer intressant. Pensionärer kostar är något som är OK att säga så att säga.
Sedan finns ju detta med kommunernas egna pensionsskuld som få verkar känna till.
Rent spontant menar jag att detta inte kan stämma på långa vägar (När SCB,som politiskt instrument, sköter om statistiken behöver sätta kritiska glasögon på)Första tanke är att man har hunnit kategorisera om för definitionen för vem som räknas som arbetslös)
Det är inte för utan att SCB har förskönat siffrorna eftersom informationsinsamlingen varit direkt felaktig
Hade du klickat in på länken hade du sett att det var definierat vad som ingick.
Ja det var ju det där med, lögn förbannad lögn och statistik.
Så då går vi på politisk ideologi och känsla istället för hårt data? Låter väl inte helt rimligt…
Verkar rimligt. Det finns väl ingen anledning att använda data om den inte stämmer med hur man själv vet att det är.
Det blev ännu en skärmdump från kommentatorsfältet på den blogg. En riktig guldgruva!
"Rent spontant menar jag att detta inte kan stämma på långa vägar" Skönt uttalande! Helt OK att ifrågasätta, men då får man nog källhänvisa till annan data och förklara varför den är mer vederhäftig, annars är det ju bara snömos.
Finns rätt många kommuner som har problem med försörjningsstöd och inte vill tillåta fri bosättning, skönt att dessa politiker har fel.
"Det föreligger regionala skillnader" står det i bloggtexten, så dessa politiker har antagligen inte fel.
SCB blir väl ett politiskt instrument bara om man inte gillar den statistik som redovisas?
I många kommuner måste folk jobba för att få försörjningsstöd vilket leder till att man får en lägre ersättning än en som har en vanlig anställning. Det är samma sak med OSA-anställningar där bruttolönen brukar ligga på 19000 kr för ett heltidssarbete.
Instämmer med bloggaren att det är gott jobbat av Sverige till dags dato.
Dessutom naturligtvis så att a-kassa, sjukersättning etc. är inga bidrag … de är försäkringar.
Och slutligen att det finns ingenting som heter hitte-på-jobb … däremot finns ett antal arbetsmarknadspolitiska åtgärder av typ aktivitet och utbildning.
Hej bagdad Bob!
Nej det finns inget som heter hittepåjobb. Det finns heller inget som heter korruption i Sverige. Vad gäller det förstanämnda hittade jag på ett nytt ord, vad gäller det sistnämnda har jag tagit ett befintligt ord. Detta har för och nackdelar, som irriterar folk olika mycket.
Med hittepåjobb menar jag jobb som inte existerar för att de genererar ett produktionsvärde. Välkommen att ge mig ett bättre ord för detta så ska jag använda den istället.
Först blev jag irriterad på ditt idiotiska påhitt .. sen tänkte jag att du kanske har nåt behov eller underliggande sjukdom och jag ska inte döma ..
Jag är iaf glad att vi tydligen kunde ta in rekordmånga invandrare (oavsett flyktingstatus eller ej) under några år och fortfarande sänka nivån på antalet bidragstagare ..
Mm, alla som klarar av att problematisera saker de inte får serverat av pappa har en sjukdom. Det är du som är frisk.
Linus Jönsson: Din definition angående genererande av produktionsvärde är en pärla i sig! Jag kommer därvid omedelbart att tänka på ett antal förekommande verksamheter inom bank- och finanssektor … för att inte tala om mäklare vad gäller fatighetssektor.
Och sedan kan ju själva begreppet produktionsvärde fortsatt diskuteras … vilket det ju gjort alltsedan Smith och Ricardo för 200 år sedan och framöver.
@Chief karlsson, ja, att konstateta att det finns en massa "hittepåjobb" är inte nära en lika komplex uppgift som att peka ut precis vilka jobb det handlar om. Nu är ju fokus på hittepåjobb en stat skapar för att just skapa jobb. Om dessa är 10 000 eller 100 000 har jag ingen aning om, men vad jag spekulerar i är att de är för många för att spontant uppfinna på nytt under återbyggnad från smällen.
Ute i det fria näringslivet sker dock samma rensning. Alla stora organisationer har en massa positioner som i bästa fall adderar 0 produktionsvärde. Alla ledningar vet detta men att bli av med dem är inte möjligt/lönsamt, då det är för svårt att reda ut vilka och inte riskera verksamheten genom att ta bort fel pusselbitar.
Det är däremot inte samma tröghet åt andra hållet, dvs det finns större möjligheter att låta bli att nyanställa dessa positioner om de rensats i en sån här situation.
Kul att se dej Linus. Var är krigszonen?
Chefen
I en försäkring finns det ett samband mellan premie, omfattning och ersättning vilket t ex sjukförsäkringen delvis saknar. Dessutom har vi avtalsfrihet när det gäller försäkringar, vilket saknas för t ex sjukförsäkringen.
Det är väl, lindrigt sagt, för väl att det inte finns någon avtalsfrihet rörande sjukförsäkringen! Folk kan ju inte tänka.
Det borde det fan i mig inte finnas för A-kassan heller. Jag har sett odödliga alfahannar som skrattat åt medlemsskap i denna. När sedan deras flashiga kneg råkade kursa vid någon småkris så visade det sig att man inte sparat undan sin feta lön utan fick gå till socialen. Jag kräks över att behöva betala skatt till sådana tärande individer.
Som en sista kommentar till den vidriga BD: fråga FHM istället. Vi gjorde samma analys, och möter samma förvåning. Lyssna på Tegnell; de har kört öppna kort om detta sedan någon vecka tillbaka. Enda skillnaden var att jag skrev om det några dagar tidigare.
Alla är jätteglada över hur våra siffror än så länge avviker så kraftigt från övrig empiri. Eller ja, alla utom idioter som du är jätteglada över det.
Somebody: Förändrar inte det faktum att vi talar om en försäkring i ordets bemärkelse. Försäkringen fungerar enligt inkomstbortfallsprincipen liksom annta i socialförsäkringssystemet. Premien som förvisso administreras av arbetsgivaren ur det samlade löneutrymmet inom arbetsgivaravgiften är proportionell mot inkomsten. Obligatoriet är lagstiftat av anledning som måhända ej här behöver diskuteras i detalj men som pseudonymen Sälen i sin kommentar härovan tangerar.
Linus Jönsson: Måhända när det akuta är överståndet, förutsatt att det någonsin kommer att nå dithän, finns kanske anledning förmoda att Världen inte ser ut på samma sätt som innan Pandemin. Med det sagt att det är fullt möjligt att vi då har att förhålla oss till arbetslöshetssiffror som får dagens att framstå som närmast full sysselsättning … samt att pensioner och nivåer i socialförsäkringssystem kommer att märkbart sänkas och en del av dagens medelklass kommer att upptäcka att avståndet ner till rännstenen inte är så förtvivlat stort.
Linus: "vidrig" är nog inget omdöme man ska slänga omkring sig om man är pedofil va?
But anyway, källa på att FHM bedömde att Sverige skulle se ut som en krigszon idag tack?
Chefen
Nej, du får noll i ersättning över vissa trösklar men fortsätter betala in premien, dvs ett bidragssystem med inbyggd omfördelningen. Förvånande att du är okunnig om detta.
@chief karlsson, jag verkar mer positiv än de flesta. Det kan finnas viss bias där, då jag själv alltid arbetat utifrån antagandet att man inte "förtjänar" bra lön, jobb, situation i livet osv, så att vi hamnar i en jobbig situation ligger inte på något vis utanför vad jag räknat med när jag gjort mina livsval.
Men med det sagt är det ett antal år nu då jag väntat med att driva igång eget, då jag just väntat på nästa ekonomiska kris. Det är tråkigt att den kommer via just en pandemi, men om vi bara pratar ekonomi händer sånt här ibland och min bedömning av läget var att vi hade så läskigt mycket skräp i systemet, även såklart globalt – men i synnerhet i Sverige. Jag hade ingen lust alls att gå in och bygga vidare på det korthuset, inte minst då så otroligt stor del av ekonomin till slut vilade på nepotism och korruption (se bara vår kära bostadsmarknad). Så utöver ohållbarhet fanns inget som lockade principiellt heller.
Jag har alltså ägnat både en och två och tre tankar kring vad som skulle hända om Sverige hamnade i en jobbig finansiell kris. Generellt har jag värderat det som något vi tar oss igenom och bygger något väldigt mycket bättre av.
Menar såklart inte att det inte är beskymmersamt om 30% blir arbetslösa samtidigt, men har sett det som mer eller minder omöjligt att undvika under min livstid.
USA (tex vs Kina) är lite läskigare. Inte så att jag drömmer mardrömmar – jag tror det decentraliserade USA reder sig i vanlig ordning via starka och svaga komponenter – men lite läskigt är det med tanke på att det rör så otroligt stora system. Och går den biten åt helvete kanske det inte hjälper så mycket att titta på hur det går för Sverige.
Somebody: Nejdå … det är mig långt ifrån obekant att samtliga socialförsäkringssystem inkl. inkomstpensionen har trösklar som de du nämner. Samt att jag instämmer i och dessutom försvarar att dessa tröskeleffekter som gör att vissa premier/avgifter på höga inkomstnivåer inte får motsvarande utfall i nivåerna på ersättningarna. … Av var och en efter förmåga, till var och en efter behov för att uttrycka det förenklat.
Linus Jönsson: Tack för substantiell replik med personlig touch! Jag respekterar dem som har förmåga formulera sig väl även om jag inte i allt delar de åsikter som framförs. mvh
Den allmänna sjukförsäkringen i Sverige är inte en försäkring. Varför måste man låtsas att den är det?
Det är ett bidragssystem som ska hjälpa folk som inte kan arbeta vid sjukdom att överleva.
Det fungerar på samma sätt i flera välfärdsstater och rätt implementerat är det (tror jag) bättre än de flesta alternativ som brukar föreslås. Den svenska implementation har nog en viss förbättringspotential.
Chefen
Följdaktligen så verkar alltså inte försäkringen enligt inkomstbortfallsprincipen, eller hur?
Det är ungefär som att betala en försäkringspremie för en villa värderad till 10 miljoner och vid brand få ersättning för en villa värderad till 6 miljoner. Det försäkringsbolaget skulle inte få några kunder i de segmenten.
Därför missvisande att tala om försäkring.
Somebody: Jag har redan i replik härovan bemött ditt argument om tröskel. Våra socialförsäkringssystem fungerar enligt inkomstbortfallsprincipen underförstått att nämnda trösklar finns.
Av den anledningen med tanke på finansieringen ur arbetsgivaravgiften och därvid underförstått att denna avgift med delavgifter är en del i löneutrymmet, även om en del kan diskuteras rörande den däri ingående Allmän Löneavgift, kommer den även framledes att definieras som försäkring.
Nej, det är ingen försäkring med rimliga definitioner av försäkring. Varför gå med på detta nyspråk?
Den allmänna sjuk-"försäkringen" fyller ett gott syfte (även om den borde reformeras en del) så varför inte ha ett namn på den som bättre beskriver vad den är?
PD: Det finns ingen anledning beskriva det hela som nyspråk! Även om namnet ändrats till sjuklön och under 2000-talet begränsats genom dels införande av arbetsgivares sjuklöneansvar och dels maximalt antal ersättningsberättigade dagar är det fortfrande en försäkring som omfattar dem med SGI, sjukpenninggrundande inkomst, enligt inkomstbortfallspricipen upp till takbelopp och finansieras via Sjukförsäkringsavgiften om 3.55% inom Arbetsgivaravgiften som tas ur det samlade löneutrymmet.
Med andra ord: Det är en försäkring … inget annat!
Jo, givetvis är det nyspråk som är/var avsett att ge intrycket att det handlar om ett försäkringssystem. Sjuklönen bekostas helt av arbetsgivaren så det är en annan sak.
Det offentligt finansierade systemet för att ge sjuka pengar när de inte kan arbeta heter fortfarande sjukförsäkring utan att vara en försäkring i traditionell mening. Som 'Somebody is wrong on the internet' skrev en bit upp så skulle en försäkring utformad på det sättet inte sälja så bra i andra sammanhang.
Det är samma språkbruk som när man kallar en löneskatt för arbetsgivaravgift.
Jag är /för/ ett offentligt finansierat sjukbidragsystem, men jag är /emot/ att kalla saker för nånting de inte är.
Vad kallas det när staten betalar en lön för en individ att befinna sig på en arbetsplats och inte direkt ha någon arbetsuppgift och ibland inte ens kunna språket. i några år ?
Aktivitetsersättning…
Arbete…?
Drottning Silvia?
Politiker?
Apanage.
Tydligen inte hittepåjobb, men ingen har hjälpt mig hitta det riktiga ordet.
Linus, det är lugnt. Jag ska fråga din mamma nästa gång vi ses. Hon brukar visa prov på stort och varierat ordförråd varje gång vi ses.
Gigekonomin och projektjobben är här.
En samlad uppmaning till alla som blir nedslagna och känner sig deppiga över blogginlägget: Skit i siffrorna. Det är ändå för jävligt! Jag ordinerar två timmar Flashbackterapi á fem tillfällen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
På tal om Flashback, igår på TV såg jag din tröja på en överlevare i Raqqa. Bl.a. vid 58:47, https://www.svtplay.se/video/25746224/i-kalifatets-ruiner
AMS budget är fortfarande runt 70-miljarder, då måste kommunernas soss minskat med dom ökade skatteintäkterna från dom tidigare sossbidragstagarna, finns-fanns en viss ökning av ålderspension i förtid, iaf. under Reinsvältds tid, ålderspensionärer räknas inte varesig som arbetslös eller bidrag men kan räknas som sysselsatta.