JÖK-partierna S-C-L-MP skriver i en debattartikel hos Aftonbladet att man vill införa en reform för korttidsarbete vid oförutsedda kriser, där staten ska gå in och betala de anställda vid nedkortad arbetstid under upp till nio månader på grund av kris, likt coronaviruset. Men när detta kan införas är allt annat än tydligt.
Riksdagsarbete pågår. |
Reformen ska innebära att där det finns avtal mellan fack och arbetsgivare så ska arbetsgivaren kunna få stöd i sex månader och möjlighet till tre månaders förlängning vid “tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter som rimligen inte hade kunnat förutses eller undvikas”. Om det inte finns avtal mellan fack och arbetsgivare blir det inget.
Det hela kallas för “ett tydligt besked redan i dag om att systemet snart kommer att vara på plats”.
Fast som alla vet är det inte så enkelt. Lagar ska stiftas, IT-system ska tas fram för att stödja detta, rutiner hos berörda myndigheter ska skapas.
Bara formuleringen om “rimligen inte hade kunnat förutses eller undvikas” blir ju intressant att formulera juridiskt, så det inte blir några kryphål eller systemet inte kan missbrukas. Annars kunde man ju som egenföretagare gått ner i lön, fått staten att betala mellanskillnaden, och istället ta ut lönen efter krisen är över. Dock faller detta på att det behövs ett avtal mellan fack och arbetsgivare.
Så beskedet är vare sig särskilt tydligt eller kommer vara på plats snart. Realistiskt sett kan det väl ta några månader till år innan man fått igenom detta inte bara politiskt, utan även i praktiken. Halvårsskiftet?
Debattartikeln finns hos Aftonbladet, men på grund av kommande okända tillämpning av EU:s så kallade länkskatt kan jag inte länka dit.
Tillägg: På regeringens presskonferens sade nu finansminister Magdalena Andersson (S) att första augusti kan vara ett datum där detta börjar gälla.
11 kommentarer
Tyskarna har redan ett liknande system på plats så de kunde rimligtvis förutse det.
Blir intressant att se hur Ingves reagerar om det aktiveras. Han tjatar hål i öronen på lyssnare vid varje sammanträdande om hur viktiga reallönerna är. Åtgärden är kraftigt inflationshämmande.
En variant kunde ju ha varit helikopterpengar/medborgarlön.
Hongkong delade väl nyligen ut helikopterpengar.
Här i Sverige står kreditistituten för pengarna och staten står för skuldsaneringarna vilket slog rekord förra året.
Staten och kapitalet
Men det är inte dom som ror….
Jag tycker det verkar vara en rätt pragmatisk lösning som blir bättre än att många får gå.
En lösning enbart för de större företagen, vi som driver mindre företag där ingen är fackligt ansluten lär inte kunna få hjälp denna väg. Detta trots att vi nu lider brist på reservdelar och bara genom att betala brutala överpriser kan hålla verksamheten rullande.
Det är väl precis som vanligt i det här landet?
Att jobba deltid lite halvt ofrivilligt är ändå ett lågt pris jämfört med tvärtom. Att jobba utan vila, utan semester, beordrad övertid. https://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2020/03/Semestern-kan-avbrytas-vid-coronakris/
Kollektivtrafiken kommer ju ändå att vara den enskilt största smittorisken för arbetspendlande vuxna och skolungdomar
Oklart för mig hur förkortad arbetstid/skoldag skulle hjälpa mot det.
En resa till jobbet, en resa hem från jobbet – är ju detsamma oavsett om arbetsdagen är 4 timmar lång eller 8.
Att tillfälligt öka privatbilismen genom att tillfälligt avskaffa momsen och alla försäljningsskatter på nya och begagnade bilar torde vara en mycket bättre smittbekämpningsåtgärd än förkortad arbetstid.
Eventuell brist på parkeringsplatser i arbetsplatstäta miljöer löses genom ett nationellt påbud om tillfälligt tillstånd att (under organiserade former) parkera på alla offentliga gräsmattor och närliggande parker.
Det skulle kunna vara nationalekonomiskt bra även utan extraordinär virussmitta.