En del tror sig fortfarande kunna bli vinnare på aktiemarknaden och coronakrisengenom så kallad stock-picking, t ex inom livsmedel eller vaccin. Men blir man egentligen det, eller är det då bara ren tur?
Den ekologiska livsmedelsbutiken Paradiset på Södermalm gick just i konkurs. Så mycket var livsmedelsbutiker vinnare… |
När folk flockas till att köpa pasta och toapapper, eller ska sitta hemma och binga Netflix drar en del slutsatsen att man ska köpa aktier som Axfood, ICA eller Netflix. Andra köper vaccinbolag utifrån hoppet att dessa ska hitta ett vaccin mot SARS-CoV-2 och tjäna mångmiljardbelopp.
Bloggen anser dock att detta är att lura sig själv. Det handlar om spelberoende individer som tror sig vara smartare än den kollektiva marknaden och som inte alls blir några vinnare, annat än om de har tur.
Låt oss titta på branscherna.
Livsmedelsbranschens enda systematiska tillväxt är befolkningstillväxten. Det är en mogen bransch, med stenhård konkurrens och tillhörande marginaler. Den drabbas inte särskilt av något alls, annat än den demografiska utvecklingen.
Köper nu folk på sig pasta och toapapper idag, så köper de mindre av detta längre fram när krisen är över och över tiden så kommer man köpt lika mycket ändå. Om man lade upp permanenta lager var omsättningsökningen en engångseffekt och gynnar inte heller livsmedelsbranschen. Tvärt om kommer sämre tider göra att livsmedelshandeln kan missgynnas, när folk slutar köpa oxfilé och köper falukorv istället.
Således kan man lika gärna sätta pengarna på bankkontot under tiden, om man nu inte är spelberoende utan lyckas sälja av aktierna och ta ut vinsten. Det är helt onödigt att övervintra i livsmedelsbolag – risken är snarare att du inte säljer i tid och missar en del av uppgången i de verkliga köplägena längre fram.
Någon långsiktig vinnare blir iaf varken ICA eller Axfood.
Netflix var redan skyhögt värderat (p/e 60 på 2020 års konsensusestimat). Eventuella nya kunder strömmar in på gratiserbjudanden, kanske hänger kvar ett tag under krisen, men slutar sedan när de sett allt de vill se. Dessutom är Netflix abonnemang fastpris, och ju mer folk tittar desto dyrare blir infrastrukturkostnaden för Netflix. Det är alltså dåligt för Netflix att folk tittar mer. Helst vill man ha betalande kunder som inte tittar. Med coronakrisen är det snarare tvärt om.
Oavsett är Netflix redan minst sagt fullvärderad och knappast någon lysande långsiktig investering. Risken är snarare rekyl när de smartaste (som aldrig är du) säljer av för att sätta i något lägre värderat tillväxtcase.
Slutligen vaccin.
Av alla vaccinbolag är det på sin höjd en som kommer få fram ett vaccin först. Självklart kan bara en vara först. Det finns inget som säger att ditt bolag är rätt bolag. Var det det hade du tur, och kunde lika gärna satsat pengarna på hasardspel.
Alternativet är att köpa tio vaccinbolag och hoppas att en av dem träffar rätt. Dock kommer deras kurser redan vara uppblåsta, så även om en blir en vinnare och stiger 5x, så faller de övriga 50% på missen och nettovinsten för den som köpt alla tio blir noll.
Generellt är det mycket svårt att hitta lågt värderade långsiktiga vinnare på en sådan här kris – kriseffekterna är tillfälliga och övergående och kan inte bidra till långsiktig uppvärdering.
Snarare kommer man hitta vinnaraktierna bland bolag som värderas ner. Inte de som värderas upp under krisen.
Sälj således Axfood, ICA, Netflix och vaccinbolag – kanske medan du fortfarande har vinster – om du vill bli en långsiktig vinnare och klå index. Egentligen bara den vanliga vinnande strategin – sälj dyrt, köp billigt. Inte köp dyrt. Timingen när man ska köpa och sälja får du själv avgöra, detta inlägg är generellt.
Det låter lite som jante, men du är aldrig smartare än marknaden som helhet över tid. Din aktiestrategi måste därför basera sig på att du själv är dum i huvudet, men ändå fungera. T ex överlåta besluten åt någon programmatisk portföljstrategi 60-30-10 med automatisk ombalansering, konjunkturmodellen eller något annat som gör att hö-hö-experterna idiotförklarar dig när börsen är på topp och sedan tystnar när allt kraschar. Enda som krävs är att du är envis och känslokall och inte viker från strategin. Intelligens har inte med saken att göra.
70 kommentarer
Citrix?
Om det blir som Mad Max, så borde det väl vara läge att investera i företag som såna där läderjackor med bara en ärm.
Skämt åsido fi rekommenderar att bankerna inte ger utdelning, blir detta hörsammat tror ni?
Seb har ju redan backat…
Avseende läkemedelsbolag så är väl även produktionskapacitet en fråga i det korta loppet?
Givetvis går patentet till den som uppfinner ett vaccin först – men med tanke på omständigheterna så kommer varenda politiker i världen att vilja få igång produktion överallt och snabbt som fan. Produktionslicenser till alla andra?
Avanza? Torde rimligtvis tjäna på ökad turbulens, då fler affärer görs. En börskrasch borde inte ha varit diskonterad i den tidigare kursen.
Det är egentligen inte så viktigt att titta vad som händer just nu och ta beslut gällande nutiden (det är så enkelt som Cornucopia skriver, "köp billigt, sälj dyrt"). Vill man göra en investering på längre sikt så ska man fundera på vilket sätt coronakrisen ändrar förutsättningar för alla bolag – vad som händer med globalisering, vad som händer med resursutnyttjande, vad som händer med transport och branscher som är beroende på varandra. Ska outsourcing finnas kvar i så stor utsträckning? Ska EU, USA, andra utvecklade länder försöka minska sitt beroende när det gäller billig arbetskraft? Vad händer med olika obligationer/valutor/råvaror på sikt? Var ska "safe heaven" finnas? Jag vet inte men är tacksam för förslag…
Rörfirmor? När toapappret tar slut använder de som inte bunkrat istället hushållspapper eller till och med tidningspapper med mycket stopp i avlopp till följd. Men det lär också enbart ha en temporär effekt på omsättningen.
Jag fattar inte riktigt det här med toapappret. Vad är tanken med det egentligen? Hamstringen dvs.
Tänker sig folk att de skall skita oftare nu av någon oklar anledning? Eller tänker man sig att det kommer bli så stor sjukfrånvaro hos SCA att man inte kan producera dasspappret? Eller att viruset skall sprida sig till skogen och få träden till att plötsligt försvinna?
Dom är skiträdda.
Nu kanske jag missar något, men har vi noterade VVS-bolag i Sverige..?
Det är väl inte så konstigt med hamstringen? Jag såg till att köpa mat så att jag klarar mig i två veckor, ifall jag blir sjuk, och därmed inte kan/får gå till butiken. Att alla då plockar på sig en extra förpackning toapapper samtidigt är knappast förvånande.
Det är alla hemarbetande människor i karantän som inte längre kan sno med sig dasspappret från jobbet som ändrat sina köpvanor.
Vem fan vill dö skitig i röven
Det är skitjobbigt när toapapperet tar slut. Lite brist på hummer och vin kan man tåla några dagar, men inte toapapper.
Är inte så säker.
När jag passerade den lokala rörfirma var postlådan otömd och det stack upp ett brev, fråm Intrum..
Hyfsat stor firma. Kan de vara så att många icke akuta rörjobb skjuts upp?
Dr-ing: jo det är lite märkligt när man tänker efter. Det där med influensa är inte någon speciell nyhet. Risken att bli sjuk så man inte kan gå och handla har ju hela tiden varit ett överhängande hot.
Det är dock inte så att det är något ohanterbart problem. De flesta har väl någon vän som man kan be om en tjänst? Om inget annat så kan man väl numera beställa mat över nätet och jag misstänker att man kan få med sig ett paket toapapper också i en sådan beställning.
Sen låter det ju som att det inte är frågan om att någon bara passar på att handla ett paket toapapper.
De flesta som får influensa torde inte vara så sjuka i tillräckligt många dagar att det blir ett problem att inte kunna gå och handla.
Medellångsiktigt allt med digitaliserad/digitaliserbar kärnverksamhet. Detta ser man alltså INTE via att företag har digitala kanaler osv, då det i väldigt många fall är outsourcat. Och outsourcade komponenter är INTE kärnverksamhet. När jag arbetade strategiskt med digital handel var något jag fokuserade på detta, fast närmade mig det från andra hållet: vad jag observerade var att företag efter företag började outsourca kärnverksamhet. Som den kokande grodan; de förstod inte riktigt när det hände.
Det man får leta efter om man vill vara en magiker som ska spöa marknaden är ju just vad marknaden felvärderat. Detta kan man i princip bara se i områden där man själv är instatt. Jag själv har tjatat i många år nu om vad jag anser att marknaden missat (globalt, men i synnerhet i Sverige):
– Merparten av all "digitalisering" är buzzword och att göra analoga processer med digitala verktyg
– Outsourcar man sina digitala kanaler i en digitaliserbar branch har man inte digitaliserat sitt företag, man har outsourcat sin kärnverksamhet d.v.s. anledningen att företaget finns
Baksidan är förstås om vi når ett så dåligt läge att teknisk utveckling och resurser bromsar upp. Men inget tyder ju på det ännu.
Jo mycket tyder på att allt stoppar upp, det har med utilitarismen parat med demokrati och "omnämbarismen" att göra. När jag var barn fanns det nästan ingen manuell biltvätt, nu är det nästan norm att tvätta billigare än maskinen på macken gör manuellt, samtidigt går det knappt (ekonomiskt/legalt)att laga en 10-15 år gammal BMW där en liten grej pajat. Men den skrotas iaf utan de fina tvättreporna. Psykologiskt handlar ju världen om tro hopp och inse varför hunden hoppar.
ICA och Axfood tar ju volym tillfälligt och förmodligen i framtiden också från restaurangbranschen.
Svår fråga bland många. Kommer GB att ta marknadsandelar därför att importen av italiensk glass upphört? Kommer hembränningen hos kvinnor att öka därför att importen av billiga bag-in-box haltar?
Tja, senast jag var och handlade så var jästen slut men inte druvorna eller sockret.
Katrinplommon var slut där jag handlar. Kändes märkligt med tanke på toalettpappersbristen. 🙂
Det här med jästen alltså, färsk jäst håller ju inte länge men ändå verkar folk ha storbunkrat.
Månadssparande i ett antal fonder av kvalitet och index i Sverige, USA, global, Bransch. Kryddar det lite med ffa oljebolag som fallit tungt och även fraktbolag. Jag vet att jag säkert gör fel och inte köper på lägsta kurs. Det kommer att blöda på kontot. Men med uthållighet och konsekvens varje månad köpa på nedgången så borde det bli en bra investering på sikt.
Intressanta bolag IPC, Suncor energy, Lundin pet. Maersk bl a.
Jag köper hellre aktier och fonder idag än för 1 månad sen, då det var så himla rätt!
Det är en bra poäng, många tror sig vara smartare än marknaden i genomsnitt och Axfood/ICA handlades redan före krisen till stora premier.
Nu har de fallit mindre än mer utsatta bolag (se t ex H&M), men det är generellt dumt att försöka lista ut vem som är vinnare på det sättet — man är inte direkt först ut med tanken…
Fortsatt volatilt under mycket lång tid framöver, särskilt nu när USA är på väg att bli centrum för epidemin…
Smith&Wesson och Colt alltså? :p
H&M är just en guldklimp i det här fallet, för de gör/försöker göra precis rätt saker. Vad gäller initiativ för digitalisering ligger de rent av i framkant, vilket är ovanligt i Sverige.
Det kan ju gå helt och helvete, att pivotera stora företag är en otrolig utmaning. Men jag tror det gör dem till ett företag marknaden missbedömer helt vad gäller risk/reward, för man måste vara rätt insatt för att se nyanserna i vad de gör just nu.
Hm var i nedåtgående trend sedan typ 2016 eller något sådant, även innan coronakrisen. Bra sätt att förlorar pengar på "man ska alltid köpa HM".
@Joakim: Hur kommenterar du glädjeskuttet på börsen idag? 🙂
Jag har sagt innan, Goofy, att det kommer vara rejält svängigt (volatilt) under lång tid framöver.
Är nog en alldeles utmärkt tid att fortsätta månadsspara och balansera om enligt önskat riskfördelning, givet att man tror att detta inte är som 1929. Men exakt vad värdet är på börsnoterade företag är riktigt svårt att räkna på, vi vet inte hur djup den _ekonomiska_ delen av krisen kommer bli, hur mycket som permanent skadas i ekonomin etc. Min grundtanke är att det blir skador, men begränsade (fasta tillgångar, kunnande, teknologi etc finns kvar) — dock oklart hur stor del som sedan kapas tillbaka när det hela ska finansieras på olika sätt. Så jag tycker inte det går att sätta något vettigt rimligt pris generellt. Men som sagt, det är som jag skriver nästan varje gång, på 10++ års sikt man ska se sina investeringar ändå.
Jag har bara svårt att förstå hur börsen kan hoppa nästan 10% i USA mitt i coronakaoset och allt fler fabriker som stänger ner. Är det glädjande nyheter för marknaden?
Tyckte jag läste att du dragit ner på risken (d.v.s förändrad riskfördelning)?
Spekulerar du?
Jag tror att vi kan vara nära en skuldbubbla likt den på den tiden ja. Vad mer finns att göra för centralbankerna och till vilket pris? Att trycka pengar uppfostrar ju folk i att ta på sig lån ansvarslöst eftersom man vet att det alltid finns någon annan som bailar ut en.
Något har jag dragit ned efter att det faktiskt verkade vara allmän smittspridning i stora delar av Europa, men jag har fortfarande klar övervikt aktier. Tror absolut det kommer vara helt OK på lång sikt och kommer fortsätta köpa för nya pengar.
Ombalansering är fortsatt bra strategi.
Nu blir det nog värre om någon vecka även i USA. Får se vad dom hittar på. Helikopterpengar? Hörde ju på något youtube klipp om att man pratar om att ge varje amerikan 1000 USD i månaden i ett års tid. Bra för aktier. Dåligt för fiatvaluta.
Andrew Yang blir nog lite sur om de snor hans idé, men kanske glad för att den genomförs.
Man köper väl inte axfood / ica för att bli rik. Mer att de påverkas mindre av en kris.
En branch som antagligen kommer går bättre är renodlade casinobolag online
Något som påverkas minst vid kris är bankkontot. Förstår inte denna eviga press på att varenda dag, vecka, månad vara exponerad mot risk, även mitt under den kanske största krisen sedan 1929.
Där har du helt rätt.
Att det bara skulle beror på tur är ******. Vi som såg kraschen komma bytte till bolag som har gått upp, gick ut bolag som uppenbart skulle förlora och blankade.
Nu är det för det mesta för sent att agera. Men Koreanska och Taiwanesiska bolag som blivit billiga är nog ett bra alternativ. De bolag som producerar test och antivirala kommer antagligen gå bra i år så kan man hitta ett som inte gått upp för mycket kanske det kan vara en väg framåt.
Jag tror även det är smart att inte ha för mycket SEK. Det finns en uppenbar risk att valutan faller jämfört med valutor från länder som klarar smittan bättre.
"Gå bra i år." Ja, köp du ett bolag på p/e 60 som kommer "gå bra i år". Men sedan är det nästa år…
Gilead Sciences Inc har ett P/E-tal på 17,04. Upp mer än 10 % i år. De tillverkar Remdesivir. Gick in 28 januari.
Skrev om det här: https://cornucopia.cornubot.se/2020/02/forsta-fallet-av-19-ncov-i-sverige.html
Jag tror dock de är för stora för att kunna öka så mycket mer i år. Koreanska och Taiwanesiska bolag som blivit billiga är nog ett bra alternativ nu.
Hur ica/axfood skulle tjäna mer pengar när folker ersätter de spontanshoppade havskräftorna med veckoplanerad falukorv i ugn med pulvermos är svårt att förstå.
Ett gratis investeringstips annars för alla stockpickers är att kolla trendade varor på prisjakts popularitetslista. Jag skulle köpa ny webkamera, men det skulle alla andra hemmajobbare också så det finns knappt i lager någonstans längre.
Lågoddsaren DAX Alcogel 85 Hand Sanitizer 600ml har rusat från plats 50000 till plats 1 och är alltså sveriges nu populäraste vara, vad folk nu ska med den till när det finns det trevligare och precis lika effektiva alternativet tvål är en annan fråga.
Nu har ju webbkameror under lååång tid varit extremt dyra, man kan nästan köpa en telefon med bättre selfiekamera till lägre pris. Och nu med kronan…
Försäljningen i mindre butiker har ökat, kommer öka. Skulle tror att marginalerna är betydligt högre i små butiker än stora vilket skulle öka lönsamheten avsevärt om små butiker ökar försäljningen på de storas bekostnad. Ica och Coop är dom som har de allra flesta mindre butiker med någorlunda omsättning, då blir Ica kvar som går att satsa på börsen. Willys har inga små butiker typ på landet så då kvarstår Ica gruppen.
Jag skulle nog ändå satsa mina pengar på ICA gruppen trots tidigare argument emot
Går ju också att vara iskallt kalkylerande. Shorta cannabis-bolagen när deras stam-slutkunder dör som flugor?
Varför skulle kunderna dö? Rökningen? Är inte CB-bolagen mycket för ny tech i att få i sig drogen/medicinen?)
Kan inte påstå att jag är så insatt i cannabis ala 2020, men jag *tror* att väldigt många röker klassiskt, utan filter.
Någon som är mer.. laid back.. får gärna rätta.
Jag känner en man som hade ett litet närlivs, jag kan ju säga att OCB med extra papperlappar (kallade filter men vad det filterar som rullad papplapp vette tusan)+ rosa Blend gick rätt OK…
Men industrin måste ju satsa på mer avancerade produkter än bushweed för fattiga arbetare och ungdomar?
Rent krasst tror jag att de som överlever kommer gå bättre (än de som konkar). Det brukar vara så. Bara till att sälja de som kommer gå i konken och köpa aktier i bolag som kommer överleva:)
Företag som arbetar med att få distansarbete att fungera? Microsoft, Cisco, Zoom typ.
MSFT har ju varit given i många år, snyggaste pivoten under min livstid. Cisco för distansarbete..? Enligt min erfarenhet är det just Cisco som gjorts något redundanta i och med Microsofts tjänster. De som gjorde tunga investeringar i Cisco-prylar för några år sedan integrerar nu dessa med Teams, för prylarna är ju sunk cost.
Teams har gjort att vem som helst med 0:- i plånboken kan köra VTC i världsklass med 250 deltagare. Tycker det är oklart vad Zoom ska göra också, för Teams prickar hela spektrat från 5-500 000 anställda idag.
Kör zoom och teams dagligen men zoom är helt överlägsen på just webb/telefonmöten och har en suverän mobilklient. Teams är en bredare produkt med andra förtjänster och även om mötesfunktionen är ok för internt bruk fungerar den inte så bra med externa deltagare i olika länder som deltager över olika kanaler och enheter. Gissar att teams bygger på Skype/Lync vilken inte heller var en höjdare.
@Joakim, jo? Jag menar inte att ni inte har problem av någon anledning, men fungerar för externa deltagare i olika länder och enheter är just vad den gör. I synnerhet vad gäller skalning.
Det stämmer att det är en stor och växande produkt, däremot är mötesaspekten just vad som drar från början.
Och nej, Skype/Lync är legacy. Det enda det har att göra med Teams är att du från SfB kan kommunicera sömlöst med Teams. Detta är pga att alla inte kan förväntas kliva av Skype över en natt, så Skype-användare måste kunna kommunicera med Teams-användare.
Getinge har 25% av världsmarknaden enligt dem själva på ventilators som länder febrilt jagar just nu i och med att så stor del av de covid-19 fallen behöver hjälp med andningen.
Getinge tillverkar enligt dem själva 10.000 st per och kör nu i 2 skift och skulle köra 3 skift om det inte var för brist på delar från underleverantörer.
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-getinge-ventilator/swedens-getinge-to-deliver-500-ventilators-to-italy-as-demand-rockets-idUSKBN2133NL
I Canada har läkare det dock lyckas att köra 9 patienter på en ventilator om patienterna har samma lungkapacitet/storlek, kanske något Svenska vården kan använda sig av vid en kritisk brist på dessa?
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8136299/amp/Doctors-turns-one-ventilator-nine-genius-DIY-mechanics.html
Tech-jättarna, the big five (Google, Apple, Amazon, Facebook och Microsoft), har tillräckligt med kapital för att klara ut stormen och kanske till och med gå starkare ur den. Mindre spelare får det svårare.
Kan nyansera bilden för streaming. Självklart hade det varit en bättre affär om ingen netflixkund hade streamat någonting alls men det funkar ju så klart inte så. Eftersom streamingbolagen inte kör med bindningstid försvinner ju kunderna om de inte hittar någonting att titta på.
Dessutom försöker streamingtjänsterna styra in sina kunder mot att följa tv-serier på deras plattformar eftersom kunder som har aktiva serier igång är mindre benägna att säga upp sitt abonnemang jämfört med kunder som endast tittar på filmer på tjänsten (kunden får snabbt slut på innehåll att titta på när den har sett de filmer den ville se). Dvs det ligger i branschens natur att locka kunden att använda produkten så mycket som möjligt, och tv-serier "kostar" ju mer för tjänsten att leverera (pga massor av avsnitt över ett gäng säsonger istället för ett par filmer). Får du inte kunden att fortsätta titta på nästa avsnitt samt hitta nya serier att se efter sista avsnittet på sista säsongen försvinner kunden och därmed intäkterna.
Så om folk använder netflix väldigt mycket nu, är det mycket bra för netflix långsiktigt. De kommer ha många nya kunder som kommer ihåg att det finns en massa bra att titta på på netflix.
Grattis till er som köpt dippen och fick vara med om den bästa börsdagen sedan 2008!
Tack! Köpte som fan igår med följd av att min fru blev förbannad och tyckte jag var väl tidigt ute. Sålde de svenska under en hektiskt kvart innan börsen stängde. Har amerikanska och kanadensiska kvar som jag ska okulärbesiktiga innan ev försäljning.
Men min fru är glad igen nu när jag visade upp kontot 😉
Bra jobbat.
Med så mycket pengar som centralbankerna tryckt och kommer att trycka framöver är det inte helt omöjligt att detta vänder tidigare än väntat. Lyssnade på Maria Landeborn som kallade denna enmånadsdipp för en lågkonjunktur som nu kanske vänder till högkonjunktur.
Goofy. Vart lyssnade du på henne?
https://www.youtube.com/watch?v=F9Asu6FD0Nk
Vad händer visavi finans om vi får högkonjuktur? Och att det såg ljust ut? Hyllar alla stöd?
Priskriget Saudi-Ryssland samt den minskade frakten bör väl ge köpläge i olja/LUPE?
Med en yrvaken ekonomi borde väl Kina vara ett alternativ? Allt de vi inte köper som karantänhukande kan ju deras medelklass hugga in på i form av tidigare export.
Vore det inte bättre att bara köpa olja på termin? Nån gång kommer den nog stå markant högre under en rätt begränsad tid? Känns ju möjligt att nå 35$ om man säger…
Ja, det kan man såklart göra.
Om Systembolaget hade varit börsnoterad hade jag köpt aktier.
Likvider är också en position.(1)
1. Men guldrelaterat kommer ge en högre avkastning framöver, till högre volatilitet och risk.
Vinnare vetef-n om det finns några. Läkemedelsbolag (Big Pharma, inte några one-shot wonders) känns som det borde vara ett hyffsat tryggt kort dock.