Tunga fordonsindustrikoncernen AB Volvo säger upp i princip samtliga 5 000 konsulter med omedelbar verkan rapporterar Dagens Industri. Man hänvisar till force majeure, men uppsägningarna kan vara brott mot avtal. Oavsett får konsulterna gå direkt.
Lindholmen Science Park i Göteborg är hem för många av de berörda konsultbolagen. |
Det blev alltså en total konsultslakt hos AB Volvo i spåren av förra veckans permitteringar av 20 000 anställda. I princip samtliga konsultavtal ska ha rivits upp och 5 000 personer varav en stor del IT-konsulter, blir med omedelbar verkan av med sina uppdrag.
Juridiken är dock tveksam enligt artikeln hos DI Digital, då Volvo hänvisar till kryphål i avtalen och force majeure. Normalt ska uppsägelsetiden vara mellan 3 – 12 månader. Det går förstås att dra Volvo till tinget, men man får förmoda att lastbilsjätten räknar med att få vill stämma sin storkund, då man gärna vill få uppdrag igen i framtiden, och att andra kommer gå i konkurs innan eventuell tvist avgörs.
Det är inte enbart IT-konsulter som ryker, utan även korttidsanställda och andra konsulter.
Men var ska tusentals IT-konsulter i Göteborg hitta alternativa uppdrag på kort tid i dagens ekonomiska läge? Hur länge kan konsultbolagen behålla de anställda i hopp om att få tillbaka uppdragen?
En stor del av konsulterna sitter i Göteborg och detta blir en hård smäll för Stor-Göteborg och hela Västsverige. IT-branschen har ju framställts som trygg och tillväxtbransch, med höga löner och tillhörande belåningsutrymme för de anställda, samt tillhörande skuldberg och uppblåsta bostadspriser. Samtidigt kraschar eventuella besparingar man hade på börsen i en perfekt storm.
Förhoppningsvis är krisen snabbt övergående och AB Volvo öppnar upp igen. Annars kommer vi få se personliga ekonomiska tragedier på sina håll.
Efter en sådan här smäll kommer de drabbade att hålla hårdare i slantarna en längre tid, även när de fått tillbaka sina jobb.
Men i Dagens Industri rapporterar även mäklare om att de inte ser något annat än stigande bostadspriser framöver…
Dagschart Semcon. |
På börsen reagerar konsultbolagens aktiekurser. Semcon faller exempelvis 14.45% i skrivande stund (förmiddagen 10:37). KnowIT -6.83%.
Jag är övertygad om att flera bloggläsare, kanske hundratals, rent av tusentalet läsare, är drabbade av detta. “Jobbar med IT” är den vanligaste sysselsättningen här, och Göteborgsområdet näst vanligast efter Stor-Stockholm. Hör av dig och berätta (anonymt) hur din personliga situation ser ut.
64 kommentarer
Kollegor jag pratar med inom mitt skrå (inköp) andas att kanske inte AB Volvo är dom enda som sitter och tittar på att aktivera Force Majeure klausuler avseende konsultkontrakt. En intressant parameter är att när (om) det vänder så kan man förvänta sig en sannolik uppskalning som går långsammare än nedskalningen och då sannolikt till lägre timpriser än vad man har i dagsläget (utbudet är ju ganska stort då).
Som du skriver. Nedskalningen går betydligt fortare än vad uppskalningen kommer att göra. Särskilt kommer det bli så i detta fall. Hela världen har fått sig en rejäl tankeställare och redan nu varnas det för att det till hösten och vintern kan komma en ny Coronavåg, må vara inte lika allvarlig som idag samt att världen då kommer att vara mer förberedd men det gör att företag kommer att ta det lugnt med uppskalningen.
Inte för att man måste dra paralleller, men det var den andra vågen av spanska sjukan som var värst och som drabbade unga mellan 20 och 40 år.
"Men var ska tusentals IT-konsulter i Göteborg hitta alternativa uppdrag på kort tid i dagens ekonomiska läge?"
De får väl syssla med hushållsnära tjänster.
Notera att det är olagligt att köpa sex, även om det inte är förbjudet att sälja.
Ja, de 20000 permiterade måste ju ha gott om pengar att köpa tjänsterna för samtidigt som de absolut inte har tid att tvätta fönstrena själva;)
Kunskap om I/O-portar användningsområden finns menar du?
Veoneer deklarerade Force Majeure för sina underleverantörer i förra veckan.
Jobbar INTE med IT men känner folk som berörs av Volvos beslut. Kan inte vara lätt att hitta jobb för så många samtidigt.
Så… hur påverkar det folks vilja att köpa bostadsrätter i Göteborg, tror du?
Jag vet inte faktiskt. Dom som jobbar som IT konsulter hittills har ju oftast redan bostadsrätter. Dom som är helt nya på i branschen och inte köpt hittills kommer ju självklart inte köpa innan dom fått jobb igen. Vad tror du?
Bostadsmarknaden kommer frysa ihop som under finanskrisen. Nu väntar alla på vad som ska hända med jobb och ekonomi. Men förr eller senare blir det dags att sälja och då kan det bli något billigare än idag, tror jag.
Fundera också på småföretagares och deltidsanställdas ekonomi i det här läget…
Det må hända fast då drog ju Riksbanken och regeringen igång marknaden med avskaffande av fastighetsskatt, sänkta inkomstskatter och sänkt ränta. Det kan man i och för sig göra nu med till priset av en kollapsad valuta men frågan är om det går att göra valutan hur svag som helst. Överprissatt nybyggnation lär ju bli svårast att kränga.
Ja, vi har inte samma möjligheter nu eftersom räntan som bekant är noll och vi redan har sänkt fastighetsavgiften rejält (och avskaffat bostadsrättsföreningars inkomstskatt, mm). Det blir visserligen nya lån, kanske höjt bolånetak, mer amorteringsfrihet mm men banker lär vara ganska osugna på att låna ut större summor till folk, särskilt när arbetslösheten skenar.
Det blir som på 90-talet, fast mycket djupare krasch, och kanske återhämtar vi oss snabbare.
Var det inte så att vi lyckades återhämta oss snabbt då genom att efterfrågan fanns globalt? Tror du bostadspriserna kommer att krascha totalt alltså?
Jag tror det blir en nedgång. Verkar redan vara på gång med lite action…
"Vi har sett de senaste veckorna att ökningstakten för antalet publicerade annonser för bostadsrätter eskalerar. Förra veckan var det i riket 20 procent fler bostadsrätter som lades ut, jämfört med samma vecka i fjol, och hela 39 procent fler i Stockholms innerstad. Det kan vara ett tecken på en stressad marknad"
"Han konstaterar också att prisförväntningarna i Hemnets egen köparbarometer fallit kraftigt, där andelen av bostadsköparna som tror på sjunkande bostadspriser ökat till 45 procent i mitten av mars från endast 16 procent i början av månaden. Det är den högsta andelen som tror på sjunkande priser sedan i december 2017."
Alla springer åt samma håll nu. Kommer vara allmänt kaos ett tag, särskilt när USA går igenom sin våg.
@Joakim: Vem är det du citerar? Har dock svårt att se en nergång ifall amorteringsfrihet råder i kombination med artificiellt låga räntor där Riksbanken stöttar obligationsmarknaden. Vore nästan bättre för oss alla om vi får en prisåtergång till runt 2012 års nivå. Lönerna var inte så mycket lägre då och priset på pengar låg på liknande nivå.
Kan läsa på olika börsnyhetssiter. Det blir kraftigt minskad omsättning snart, sen kommer det finnas folk som måste sälja och då blir det nedgång. Räntorna är redan låga, det är inte där skon klämmer. Banker kommer inte låna ut om din inkomst är osäker, så du har redan ett tak vs inkomst.
Vi får se. Bor man för livet så ordnar det sig såklart. Tråkigt mest för den som precis köpt.
@Joakim: Ja för den som precis köpt nybyggt och inte köpt för att bo där i minst 10 år kan det bli tråkigt. Det är lite som alias Stefan brukar säga: "Det finns marknader i marknaden". En del bostäder är ju billiga men flockbeteendet gör ju att det som är hypat drar iväg högst. Men och andra sidan är ju amorteringen den stora "kostnaden" i nybyggda bostadsrätter i GBG/STHLM så blir man av med den är ju boendet fortfarande billigare än en hyresrätt av samma standard.
Fast många har förstås amorteringsfritt i fem år. Boendekostnaden är i mitt fall <40% för motsvarande HR. HR finns iofs inte att få tag på utan lång kötid. Men det är säkert annorlunda i Stockholm.
@Niklas: Nej det är nog samma sak på dom flesta ställen. En nybyggd BR 2a som är köpt för ca. 3 miljoner kostar ca. 2500 kr i månaden i ränta (netto) + runt 3500 kr i månadsavgift med dagens räntenivå. Där 2orna kostar 3 miljoner går det inte att hitta en nybyggd hyres 2a för 6000 kr/mån.
Ok tack. Jag bor i en 4:a för runt 7kkr i boendekostnad. Skulle gissa på att motsvarande centrala HR ligger en bra bit över 15kkr. Men idag ser HR angenämt ut ifall man måste flytta eller bor där man bor en kortare tid. Många förhållande kan nog lätt bli ansträngda i dessa tider. Men vi får se vad som händer på bostadsmarknaden framöver. Neråt bör det rimligen gå.
Men varför nybyggt? Finns ju flera riktigt OK områden rätt centralt där i GBG?
Nya hus suger fett. Iskall feeing, drömmen för en arkitekt är att rita med linjal.
Vi kommer att gå mot en gigekonomi och projektekonomi.
Daglönar menar du som sitter på torget och väntar på att en kund ska gå förbi och eventuellt ge dom en almosa mot lite arbetstid?
Är vi inte där redan? Nu är jag visserligen själv anställd, men vi är verkligen ett sådant bolag där anställning bara innebär att man bygger något tillsammans. Svårt att bli världsledande ensam, inom något överhuvudtaget. Och projeketen vi gör är ju "gig". Vi har en viss specialisering, men den gör hos relevanta hos extremt många kunder. Ett projekt är oftare än vecka än det är ett halvår.
Oroa er inte,detta är snart över, experterna börjar ana en botten i börsraset och att aktier nu är billigt.
https://omniekonomi.se/experterna-anar-en-botten-i-det-kraftiga-borsraset-har-slutat-salja-alla-aktier-i-panik/a/g7AVGA
Kan ju i och för sig stämma men känns ju inte som att botten är nådd när allt fler företag är på väg att stänga ner sina fabriker för tillfället men ännu inte gjort det. Även om allt detta skulle ta slut idag och vi hade kunnat rulla igång allt imorgon har viruset satt sina spår i hur folk kommer se på överkonsumtion och risk. Tror inte att det första man gör om man återfår sitt jobb som IT konsult är att köpa en ny Volvo och bostadsrätt på lån.
Tror väl på 2 st så kallade relief-jumps på börsen:
När smittspridningstakten avtar
När västvärlden återgår till jobben och beslut om öppnande av produktionsenheter tas igen
Men fram till dess kanske det rasar lite till.
Goofy: Jag instämmer. Har mycket svårt att se att börsen ska långsiktigt lyfta i nuläget. Tycker dock att det är intressant att många reggar köp nu, eller är det så enkelt att de s.k. börsproffsen har en egen agenda och försöker påverka folk att köpa?
De flesta verkar ha en agenda just nu. Hur många strutsar som ljuger om att viruset bara attackerar äldre – att enda faran är ekonomin – sitter på en svajig titel och en hög belåning?
Hur har företagen i USA påverkats hittills? Om de stora börjar stänga i samma omfattning som här i Sverige blir det nog fortsatt fall på börsen.
@Known: Som här i Sverige? Japp, men börsen faller nog mer om det blir som där i Europa.
@Mr Perfect: Det är väl i och för sig rätt vanligt att folk har en agenda. Det är som att lyssna på en mäklare vad dom tror om bostadsmarknaden framöver. Det "experterna" tror är i själva verket vad dom hoppas på.
@Goofy, där kom du med dagens sanning. Ska bli intressant och se om "experterna" kan prata upp marknaden trots att realekonomin nu rasar.Kan dock komma något positivt ut detta då generation "allt ska upp" får sig en tankeställare.
"Har mycket svårt att se att börsen ska långsiktigt lyfta i nuläget."
Vad betyder detta? Att du tror vi sett all-time-high som aldrig kommer slås?
@Mr Perfect
ATH kommer vi självklart få se men frågan är ju bara hur lång tid det tar. Vid IT bubblan fick vi se ATH 15 år senare ungefär.
Ja men då ser man ju att det kommer ske ett lyft långsiktigt. Därför jag inte förstår vad som menas med uttalandet.
Visst kommer det ett långsiktigt lyft av själva index. Men vad ett nytt ATH värt efter inflationsjustering och skatt ? Ingen vet. Och ska börsen först gå ner 40% eller 85 % ?.
Mångt o mkt aktieutdelningarna som står för ev vinst.
Stefan h: Skrev fel, ska ej stä ”långsiktigt”.
@Bengt: Det blir intressant att se vilka som kommer ut som vinnare ur den här "krisen". Eliten kan ju ha skapat en börskris för att köpa på sig tillgångar billigt.
Ett annat globalt industribolag i Göteborgsregionen, som ej tillverkar bilar, betalar ut bonusar till sina tjänstemän i övermorgon och samtidigt har sverigedivisionen skjutit upp lönerevisionen till Oktober månad. Den globala organisationens inköpsavdelning arbetar febrilt med att cancellera ordrar.
Att detta ska vara över snart har jag ju svårt att tro, det har inte ens börjat att minska i Europa och i USA är det bara i sin startfas.
Jag tror nog att det kommer blåsa betydligt mer innan den här stormen lägger sig.
Mjo. Prognos: när vi börjar rada yngre utanför sjukhuset backar FHM igen, och sätter retroaktivt in Italien-liknande karantän för åtminstone Stockholm.
Grejen är nämligen att FHMs prognosarbete för sjätte(?) gången är svårt att lita på. De har ju räknat med att förvsinnande få yngre behöver vård. Vilket inte stämmer med Spanien, Italien, Holland, USA.. och rimligen inte för Sverige heller. Det vore märkligt.
Glömde den ekonomiska prognosen: men om det inte är uppenbart tror jag iaf inte svensk ekonomi bottnat ännu.
Men då håller vi ju med varandra….eller har vi missförstått varandra någonstans på vägen?
@Linus Jönsson Har inte FHM sagt att yngre är överrepresenterade bland antalet bekräftade fall i Sverige p.g.a. det är vanligare att yngre skidsemestrar i alperna? Då borde väl vi redan se fler yngre hårt drabbade av viruset i den svenska statistiken? Ser du inte heller något problem med att Nederländerna, USA, Sverige osv. definierar "yngre" personer som 20-45 eller 20-50 år gamla? Som att en 20-30 årings hälsotillstånd generellt är lika bra som en 40-50 årings? Kan det inte vara så att fördelningen av dem som ligger i intensivvård inom denna "yngre" grupp i själva verket är skev åt den äldre delen av åldersspannet? Jag har haft svårt att hitta statistik på exakt alla observationer fördelade på ålder inom denna grupp.
Håller med om att andelen unga på intensiva är en funktion av andelen unga som smittats _och_ insjuknat i den väldigt mycket farligare varianten av sjukdomen. Då borde den gruppen kanske peaka tidigast, men det är gruppen som kommer efter som kommer ha det jobbigast (dvs äldre släktingar eller svaga mm).
Jag tror man ska akta sig lite för önsketänkande, vi vet inte jättemycket ännu om COVID-19, men det är ganska stor andel ändå som kräver intensivvård, även utan riskfaktorer. Detta är exakt vad läkare i sydeuropa nu försöker få folk att förstå, för det finns fortfarande folk som inte tror detta är värre än säsongsinfluensa för dem personligen…
@Emil, mm siffrorna är inte perfekta. Många regioner har rapporterat att typ 50% är under 65. Som du säger bör de flesta av dom fortfarande vara över 40.
Men just biten med att yngre drabbas hårt har länge varit tydligt. Desto sämre med siffror kring huruvida dessa yngre har andra sjukdomar. I Sverige är det dock 29% (senast jag kollade) utan underliggande sjukdomar (dvs icke riskgrupp, kan ju vara något vi missar där).
Tegnell har ju verkligen (objektivt) både rätt och fel i observationen. Ja, klart det var fler <50 än >80 i Italien och att detta påverkar statistiken. Men han sa samtidigt att siffrorna därmed inte indikerar något problem för yngre. Detta är ju helt fel. Något enstaka svårt fall skulle då kunnat trilla in, inte 10 pers.
Under tidigare konsultneddragningar har jag sett att det kan gå oerhört snabbt när man väl vill i många fall. Det är lite av poängen med just konsulterna, särskilt de som är mer av bemanning-karaktär.
Det är effekten av att alla går på en gång som blir en smula svårsmält…
Om man som dystopiker får säga något positivt. Åtminstone om de med likvida medel (och de inte försvinner genom konfiskering eller hyperinflation). Borde inom mkt inom snar framtid innebära kap på kapitalvaror som ex.vis bil o båt. Sen har vi bostadsmarknaden där den med likvid kan
få sin putsade kyrka med 5 meters takhöjd, internetanslutna kylskåp och stooora fönster billigt. Givetvis på bekostnad av andras misär.
Vet dessutom inte om fastighetsmäklarna nu blivit desperata. Har de senaste dagarna fått flera samtal från mäklarbyråer som erbjuder värdering. Förut bara något enstaka.
Begnt: OM du hittar en bra polack kan han ge dig arbetare från Vitryssland och azerbadjan?
Ska de bli billigare nu?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Säger man upp all utveckling samt permiterar och så småningom säger upp sina anställda utvecklare så sipprar kunnandet långsamt bort. Är det början på slutet för svensk fordonsindustri?
Början på slutet var ju SAABs nedlägg o sen Scanias inlemmande i Folka.
Jag tror det går bra, kolla kronan, men nu ska man ju diskutera
flygandet framöver tycker jag, liksom räntan här i Riket
Spelade Bellman läpp?
Nä, Sverige har väl typ de senaste 2000 åren tagit in kompetens utifrån när det behövts. För gruvdrift, metallurgi, skeppsbygge, teater, musik, produktionsteknik, matematik, lagar, handel…
"Annars kommer vi få se personliga ekonomiska tragedier på sina håll."
Men så är det ju jämt? Vi vet ju nästan allt om framtiden men vi vet inte när och hur riktigt.
@Known
Jobbar för ett stort amerikanskt företag. Hittills har påverkan mest handlat om produktionskapacitetsbrist i Kina. Men nu står man inför efterfrågetappet. Man kan idag varken se hur djupt eller hur länge, vilket innebär att man förbereder sig för flera olika scenarier. Rimligen står många amerikanska företag inför samma osäkerheter och det borde rimligen påverka börsen även framåt. Tror att det går upp och ned i väntans tider, men så snart vi ser om det accelererar eller bromsar kommer börsen reflektera detta. Jag tror inte botten är nådd, har själv (något sent kan medges) klivit av börsen helt. Väntar på att fastighetspriser dippar för att kanske investera där istället (inte som spekulation, utan för att det kan vara ett bra tillfälle).
Lite intressant att det tar tre dagar för pressen att få nys om att Sveriges största företag sparkar 5000 personer.
Förstår inte själv varför pressen skulle hålla på info, men det skvallras om att HM permitterar imorgon, och lite luddigare att Sthlm stängs ner fre-sön.. inget jag sett att någon skrivit om.. förstår inte riktigt tanken med en tredagars karantän.. men samtidigt kan jag tycka att det kanske inte vore så dumt…stäng ner varje fre-sön i några veckor.. vore ju nytänkande iaf (men säkert korkat, inväntar El-Jay)
Tre dagar låter knas. Tre veckor desto mer rimligt.
Men vi måste räkna med att det KAN göras panikåtgärder. Det är trist, men när regeringen arbetat mot dålig information så många steg, och reaktivt ändrat via data de redan borde haft, så är det ju svårt att inte tänka så.
Så rent hypotetiskt kan man tex stänga Stockholm tre dagar vid indikationer på att man arbetat mot fel data. Det skulle då tex kunna vara tre dagar för att ta fram en ny plan och avgöra just om Stockholm ska stängas. Förra helgen åkte folk till Åre och afterskiade.
Ingen försvarar nog afterskin här. Men vissa här verkar tro att FHM består bara av GD och Tegnell. Här är alla experter inom allt som hör sakfrågan till. Får ni svar på era underbyggda inlägg? Eller hänger ni mest här och är bittra o sprider panik för er egen oförmåga till annat?
@Niklas tror du missförstår vad som hänt här och problemen med FHM. Det finns ingen som helst anledning att tro att det sitter 500 kroniskt överutmanade människor och dregglar på FHM. Det är inte vad detta handlar om.
Jag provar med vad jag tror är en pedagogisk fråga, då det är ett så oerhört uppnebart sjuk-i-huvudet-agerande: Varför tror du att Tegnell ojade sig över att det inte är jämställt om Spotify får skicka hem sina anställda så de inte sprider viruset?
A) Tegnell är allmänt korkad och fattar ingenting
B) Tegnell är inte korkad, men saknar däremot helt och hållet kompetens gällande just viruspandemier och folkhälsa. Han har inte ens sunt förnuft där. Titeln kom i cornflakespaketet.
C) FHM och Tegnell vill oss illa, det är en konspiration.
D) Tegnells arbete har mer att göra med en samling riktlinjer inom bland annat jämställdhet än det har att göra med att förbereda samhället för viruspandemier.
D1) Detta beror på att Tegnell vill ha det så, Tegnell tycker virus är överskattat
D2) Detta beror på att Tegnell inte bestämmer vad Tegnells uppgift är
Om du tror att vi som ifrågasatte (och konsekvent hade mer rätt än) FHM gjorde detta för att vi trodde att FHM vill oss illa eller för att FHM består av idioter kan jag nämligen förstå vad som blir fel när du försöker begripa varför, och att du landar i slutsatsen att vi andra måste vara bittra hobbytyckare (och att du via någon kognitiv dissonans missar att vi statistiskt bevisligen agerade rätt).
Men det är alltså inte vad som har hänt här. Det är också därför jag hela tiden försökt skjuta in fotnoten att tycker att Tegnell verkar både sympatisk och kompetent inom sitt område (i den mån hans område är expert och rådgivare snarare än kommunikatör).
Det var förövrigt någon som skrev klokt någonstans ungefär såhär ”Åtgärderna är utformade för storföretagen. Små och medelstora företag kliar sig i huvudet och försöker förstå/få information om hur permitteringarna ska gå till (genomföras korrekt så man kan vara säker på att få pengarna tillbaka) Storföretagen bara kör.”
Volvos utdelning (lite lat här och exponerar mig för hån om det inte är samma företag det gäller, men principen hoppas jag går fram) t ex vet jag inte riktigt hur den hänger ihop med detta kriterium:
”Företag som kan visa på tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter att klara de utmaningar som till exempel kommer i kölvattnet av covid-19. Svårigheterna ska alltså vara orsakade av ett förhållande utom arbetsgivarens kontroll och specifikt drabba företagets verksamhet.”
Sånt funderar iaf min arbetsgivare på.. har vi rätt att permittera trots att vi (i nuläget) inte riskerar konkurs, och fortfarande har (lite mer än) hyfsad beläggning. (Ska jag gissa trycker vi på knappen imorgon eller på onsdag).