Kanske föga överraskande är sjuksköterskelönerna högre i privat sektor. I övrigt innebär generellt specialisering högre lön än att vara grundutbildad sköterska, men det kan också finnas en koppling till antal år i arbetslivet, vilket också ökar sannolikheten för specialisering.
Sjuksköterskelöner 2018, offentlig respektive privat sektor när komplett data finns för privat sektor. Data: SCB |
Alla siffror avser år 2018 och månadslöner, dvs avtalad månadslön före påslag för obekväm arbetstid, jourer etc.
2018 var medianmånadslönen 33 200:- SEK per månad för grundutbildade sjuksköterskor i offentlig sektor. Privatanställda hade 24% högre lön med en median på 41 200:- SEK i månadslön. Lönespridningen är också enorm inom den privata sektorn för grundutbildade sköterskor, vilket kan bero på att man här även kan hitta sköterskor anställda inom t ex läkemedelsutvecklingen, som för kliniska studier. 90:e percentilen är 68 900:- SEK, dvs 10% av de privatanställda sjuksköterskorna har 68 900:- SEK i månadslön eller mer. Ingen annan kategori av sjuksköterska har så stor lönespridning.
Generellt innebär det ett lönepåslag i median att vara privatanställd. Undantaget är ambulandssköterskor och företagssköterskor (vilket det tydligen finns även i offentlig sektor…).
Bland grupperna med högre lön privat är den ökade medianlönen i snitt 7.4%.
Specialisering innebär alltid högre lön i median än för enbart grundutbildad sjuksköterska. Dock innebär också specialisering att man generellt är äldre – om inte annat tar utbildningen tid – vilket brukar innebära högre löner. Det finns ingen möjlighet i SCB:s data att titta på ålderns påverkan. Så kanske får man likartat lönepåslag med åldern och erfarenhet, och det är inte säkert att det just är specialiseringen som ligger bakom.
I snitt innebär specialisering ett lönepåslag på medianlönen om 11.8% jämfört med grundutbildning. Störst påslag ges till intensivvårdsjuksköterskor med +19.9% i lön, följt av anestesisköterskor och operationssköterskor med +16.0%. Ambulanssköterskor har +15.7% i medianlön och barnmorskor +14.8%. Dessa siffror avser skillnaderna i offentlig sektor.
Medianlönen 2018 var en månadslön på 30 900:- SEK i månaden, och sjuksköterskor har alltså högre lön än median för landet. Notera att detta är månadslöner, och inte inkomster. Personer som får pension eller går på bidrag är alltså inte medräknade när man tittar på medianlönen. Medianinkomsten är således lägre på grund av de som inte har lön alls. Utdelningar från egna företag i fallet privat sektor är inte med som lön.
34 kommentarer
En förklaring till de högre delen av lönerna skulle kunna vara, precis som för andra kategorier löntagare, att vissa tar på sig mer ansvar och får ledande positioner, typ chefer och liknande. Även om en sköterska blir chef så är hen ju fortfarande sköterska, precis som att en ingenjör fortfarande är ingenjör även om hen blir chef.
Det är en hel del skifttillägg och ob där eller hur? Olika regioners åtgärder med AST (man jobbar ex halvtid och får plugga halvtid mot avtal att stanna några år) kan göra att det är olika attraktivt att plugga vidare.
Sen vet säkert ni i branscher som it eller ingenjör – är det verkligen lika stora skillnader där mellan privat och ex myndighet eller region? Jag är under intrycket att it-killarna inte behöver ta en paycut för att de jobbar för skattemedel men jag vet inte. Vore intressant med en jämförelse.
Stat, Region och kommun ska inte vara löneledande är en grundförutsättning men man måste säkert göra undantag inom vissa områden. Annars kan väl jobbet upphandlas genom de stora konsultbolagen som jag har en känsla av har rätt låga löner också (inom IT).
Nej visst ska de inte vara löneledande men målet behöver ju inte vara lönedumpande heller. Det finns ingen konstig orsak till att vårdplatser stängs för att sjuksköterskor inte vill jobba där 🤷🏼♀️. Det är lägre löner och sämre villkor än andra jobb har (ärligt talat vem siktar på det om man lätt kan låta bli).
Sen när det gäller specialistutbildning så är en rätt stor del av utbildningsplatserna tomma. Likt polisutbildningen ser uppenbart inte målgruppen det som en tillräckligt bra idé.
Kollade Sveriges ingenjörer, medel för kommun ligger på 85% av privat. Statligt ca 90% av privat. Själv arbetar jag inom IT och har samma erfarenhet att det är privat, statlig, kommun som är ordningen om man vill ha hög lön. Har däremot inga siffror, men skulle säga att det liknar ingenjörerna. Beror till viss del på att alla konsultfirmor är privata, men är samma situation för sjuksköterskor.
Min fd sambo var konsultsjuksköterska från mitt bolag så hade relativt bra insyn i branschen runt 2015-2017. Många konsultbolag inom vården körde timanställningar och betalade ut allt i lön helt utan förmåner, anställningstrygghet osv. Så en vanlig sjuksköterska kunde lätt tjäna 50 000+ kr per månad. Jämfört med IT så kunde sjuksköterskor få samma lön trots att företagen fick ungefär hälften av arvodet, det var en väldigt omogen och osäker bransch. Men det drar upp lönerna i statistiken rejält.
Statlig vs offentlig sektor var inte heller den stora skillnaden lönemässigt utan berodde mer på tjänsten. I Stockholm var det lättare att få högre lön på kommunala äldreboenden och liknande jämfört med privata sjukhus eftersom det var så många som ville arbeta på sjukhus. Geografi var också en viktig faktor, många mindre orter som hade betydligt högre löner än Stockholm eftersom det var sån brist på sjuksköterskor som ville jobba där.
Det är en fri marknad. Att inte vara löneledande innebär att man främst rekryterar från oerfarna/nyutbildade, andrasorteringen och ideologiskt drivna individer. Försöker man via politik/lagar stoppa privata konkurrenter gör man istället sektorn som helhet oattraktiv. Kan det vara så att lönenivåerna hänger ihop med låg produktivitet, långa väntetider och bristfällig service?
Kristoffer det är inte en sån bransch.
Du får gärna förklara på vilket sätt jag har fel. Har jobbat offentligt samt privat inom branschen i snart 16 år och från mitt perspektiv stämmer det i högsta grad.
2.5 år, grund 28000kr/månad. specialkompetens. Stockholm, dvs sveriges dyraste region att leva i.
15 år . specialkompetens/ metodansvar, dvs tillägg. 35000kr/månad.
Också sthlm
(Anhörga till mig.)
Satsa på sophämtare i Stockholm, 36700 kr/mån i medel och inga studieskulder.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/sa-mycket-tjanar-sophamtarna-jamfort-med-andra-yrkesgrupper
Åtminstone i vissa områden krävs rätt god fysik för att var sopåkare. Förmodligen inte ett jobb som man klarar ända fram till pensionen.
All sophämtning jag sett har hjälpmedel för inlyft. Tror det är väsentligen tyngre fysiskt för vissa vårdyrken.
Du måste nog ha ett visst psyke för att klara det längden. Kanske inprisat i lönen ?
Jag har redan ett yrke jag är nöjd med.
Dock med dålig lön men bra arbetsuppgifter och bra kolleger.
Obs. Ej sjukvården, där skulle
jag aldrig stå ut.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag är visst inte läskunnig. Tur jag läste om.
Sopåkare och sjuksköterskor jämförs alltså? På riktigt?
Äpplen och köttbullar.
Eller vi kanske ska låta sjuksyrrorna jobba på ackord dom också. Jag menar så de kommer upp i lön. Staffetläkare är ju en beprövat koncept, låt syrorna få betalt för varje dos antibiotika, morfin,vaccin etc som administreras, varje förband som läggs, varje stygn som tas bort. Blir säkert super bra.
Förövrigt, räknas "körkort" för särskilda fordon som utbildning? Eller är det bara kunskap/kompetens förvärvad på statlig inrättning som betraktas som "utbildning"??? Ändå en berättigad fråga, då vi bor i Sverige .
Är svaret "nej" så förklarar det en hel del vill jag mena…
Sopåkare var mest för att provocera. De har en väldigt stark fackförening och Stockholms stads upphandling motarbetades med kriminella metoder men nu har man en annan leverantör och en annan kostnadsbild.
Intressant, kände jag inte till. Vilka slags kriminella metoder användes? Och vem/vilka utförde dessa? Individer i fackföreningen?
Stark fackförening, det sållar väl till Transport? Eller?
Transport är ju ett av de absolut svagaste fackförbund,och har suttit i knät på organisationer som SAF/Svenskt näringsliv i decennier. Det trodde jag var sk common knowledge…
Hela historien finns på nätet men i korthet så satte man alla möjliga käppar i hjulet som att gömma nycklarna till alla fastigheters soprum som man skulle tömma!
@sjunkbomben Du får gärna vara specifik i din källhänvisning. Var det någon som dömdes för dessa "käppar i hjulet" ?Vilka brott begicks.?
Jag känner igen det här med nycklarna till soprummen. Men jag minns det som att de inte var märkta och åkarna som fick sparken efter ha vägrat att sänka/ändra sin ersättning helt enkelt "glömde bort" vilken nyckel som gick vart, ( Möjligen barnsligt beteende, men brottsligt? Ytterst tveksamt.) Men du påstår alltså att nycklarna gömdes/stals från företaget? (om jag inte missminner mig Reno Norden,ett mycket illa skött bolag med utländska särintressen)
Som sagt du för gärna vara mer specifik/tydlig.
På Karolinska sjukhuset i Stockholm. Får nattsjuksköterskor dubbelt ob. Så ca 12k, istället för 6k tidigare. Kanske gäller hela Region Stockholm? Så med exempelvis 33k i grundlön, blir det ca 45k brutto, ex ev övertid. Och övertidspass finns enligt samma källa, väldigt gott om. Och ger ca 6k per pass brutto, inklusive ob.
Ja, sjuksköterskor tjänar hyfsat bra , de har varit duktiga på att gnälla unisont i media de senaste decennierna. Sånt ger resultat när man är en stor och relativt viktig grupp.
Undersköterskor däremot har fortfarande en del gnäll att stå i, för där är ersättnin/löner betydligt sämre och min erfarenhet är att denna grupp är minst lika viktigt som SSKor. Och många USKor är säkerligen lika kompetenta som en hel del SSKor efter några år i arbetet oavsett vad det står på papper gällande utbildning
Pröva att jobba natt och se hur lyxigt det är.
Så länge inte argumentet är "ahmeevadå, jag räddar folks liv va!!" eftersom det tyder på våldsam narcissistisk störning (skillnaden mot tex ingenjörsyrket är att sjuksköterskan får personlig cred av både sjuka och anhöriga, inte att sjuksköterskan räddar fler liv). Och även om narcissistik personlighetsstörning kan kallas en mycket olycklig sjukdom så är det ett beteende som ändå är väldigt svårt att acceptera.
3 års utbildning, ofta dålig arbetsmiljö, riktigt obekväma arbetstider, ofta otacksamma organisatoriska strukturer, får ganska dåliga grunder för att bredda sig till andra sysslor… blir svårt att kalla 45k brutto för någon jättelön.
Turbopropp, vem tvingar dessa människor att jobba natt? jobbade som fälttekniker inom elkraft i min ungdom, många nätter ute på jobb blev det, utomhus i minusgrader eller i storm. Finns många yrken som "lyxigare" än sjuksköterska och många som inte är det. Det fina är att de allra flesta i vårt land helt själva väljer vad de vill jobba med. Med tanke på hur mycket gnäll det är från sjuksköterskehåll om "dålig" lön och arbetsförhållanden så verkar ändå folk utbilda och ta anställning som det, helt otroligt. Så värdelöst kan det inte vara. Att folk inte kan ta ansvar för sina egna livsval är inget nytt, men jag hade iaf vett att plugga ytterligare en vända och komma bort från livsfarligt arbete utomhus under nätter istället för att gnälla. Sen så är jag tacksam för att det finns människor som vill arbeta med att säkra elkraftsförsörjning, inom vården etc för det skulle bli riktigt jobbigt för oss kontorsråttor om dessa inte gjorde det dom gör
Rikard l. Du svarar ju på din egen fråga.
Att som ung stå ut och slita lite nätter är normalt. Men Kanske inget man mäktar med som 45 årig 3 barns mor, som de flesta är någon gång i livet.
Som jag tolkar din attityd så kan jag glädja dig med att både polisen och sjukvården dräneras på erfarenhet.
Stort grattis ! Mot botten !
Jag hade nog orkat med jobbet nu som 40+ men inte för den ersättning som erbjuds. Detta är väl den springande punkten. På en fri marknad så blir det sällan brist på arbetskraft, även om arbetsgivarna drivs i statens regi. Det finns givetvis pengar att höja ersättningen tills dess att stackars SSKorna ligger i nivå med börs VDar(men med betydligt mer fikapauser),då kommer det knappast vara brist på personal i vården. Kan dock inte lova att gnället från denna yrkesgrupp upphör. men som du säkert känner till så läggs årligen enorma summor av våra gemensamma medel(skattepengar) på en massvis med trams. Istället för att höja lönerna för människor som valt ett yrke där förutsättningarna och ersättningen är väl kända, men som sen skaffat 3 ungar och kommer på att det är ändå inte så fett att Jobba natt, men 9-17 går bta om det generar minst 60 papp i månaden (siffra tagen helt ur luften,när faktiskt SSKorna blir nöjda vet nog ingen) . Vi får antingen se till att våra skattepengar prioriteras annorlunda (högst osannolikt scenario) eller så får folk ge fan i att skada sig, bli sjuka etc utanför kontorstid(inte heller sannolikt). Har du någon bättre lösning så dela gärna med dig.
OBS! Jag är inte av uppfattning att Sverige ligger ens i närheten av det traditionellt betraktas som en sk fri marknad vare sig i inom den privata sektorn eller inom det offentliga. Finns enormt mycket politisk styrning på gott och ont(mestadels det senare)
Rickard vad jobbar du med och vilken lön ligger du på?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@andromeda jag är sen drygt 1 år tillbaka egen företagare och har ännu ej plockat ut någon lön. Min senaste utbildning var till "elingenjör" och min senaste anställning i branschen generade 49k/månad (samt förmånsbil). Varför detta skulle vara intressant när vi pratar om SSKor och deras ersättningar/villkor förstår jag inte riktigt. Men du kanske kan förtydliga?
Det är intressant om båda är bristyrken och kräver ungefär lika lång utbildning. Är du civil eller bara högskoleingenjör? Ssk särskilt spec är ett bristyrke men det pressas ner trots det och det betalas av patienterna.
Som jag ser det undrar jag om du verkligen gjorde skäl för pengarna. Varför är den branschen inte lönepressande på samma sätt. Antar att jobb natt/helg inte ens var med i ekvationen.
Det är vanligt att missunna andra men jag har aldrig fattat varför man gör det. Önskar dig lycka till med företaget.
Jag har ingen specifik/formell utbildning för just "el ingenjör" ,har en examen som VVS ingenjör ,men el biten byggde jag som reservkrafts elektriker med många jobb nätter med gissningsvis arbetsförhållanden som skulle fått tom akutSSKor att fundera på vad som egentligen är rimligt. Samt självstudier. Det har jag skrivit om tidigare. Jag vet att det är främmande för många svenskar, men kompetens går att tillskansa sig på annat sätt än på statligt finansierade lärosäten.
Du har rätt i att båda yrken ses som sk bristyrken. Men vad utbildning överhuvudtaget skulle ha med lönesättning att göra får du gärna förklara närmare. Zlatan har ingen formell utbildning, får han då inte ha högre lön en bibliotekarie som har flera års utbildning på statlig inrättning?
Sjuksköterskor utför ett mycket viktigt arbete, men det är inte värdeskapande på samma sätt som andra yrken tex många typer av ingenjörer. Då betalar marknaden inte lika bra. Men nu anser jag ju att SSKor efter alla rimliga mått tjänar "bra" särskilt i privat sektor och det även utan jobb utanför kontorstider. Och som jag tidigare skrivit. Utbildar man sig till och tar anställning som sjuksyrra har man väl förhoppningsvis en klar bild av hur yrket är. Om jag väljer att ta anställning som rörmokare och sen gnäller på att det är tidiga mornar och att jag får avföring på kläderna emellanåt skulle jag sannolikt och med all rätt betraktas som en idiot.
Tack för din lyckönskningar, de kan behövas, jag är duktig på teknik, men inte lika duktig på kundrelationer:)
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.