En liten ganska ny snäcka på Göteborgs krogkust är Bar la lune på Vasa kyrkogata 1. Det är en ungdomlig och nyskapande nördig vinbar, med rätt priser och extremt självsäker personal. Och det är göteborgskt knökfullt – inga bordsbokningar – och räkna med att stå och vänta i en timme på en sittplats. På en tisdag. Stark rekommendation för den som älskar vin och enkel mat inspirerad av franska köket, och uppenbarligen platsen dit man går om man är 25 – 35 år gillar vin, och ska på dejt.
![]() |
Svårt till omöjligt att ta några miljöfoton utan att få med folks ansikten, så det blir som det blir. |
Bar la lune har ingen meny, ingen tidsbokning och trots att man är en vinbar har man ingen vinlista. Dagens enkla franskinspirerade rätter, oftast kalla färdiglagade på utmärkta råvaror, är utskrivna på ett enkelt papper med dagens datum, så förmodligen varierar maten dag till dag.
När det gäller vinvalen får man helt enkelt säga till personalen (självaste ägaren Oskar själv visar det sig – tidigare bla sommelier på stjärnkrogen Upper House) vad man gillar, bli tillrättavisad med ett “nä, det tror jag inte du vill ha” och serverad fantastiska viner. Naturligtvis med möjlighet att smaka först och ta in något alternativt glas istället. Det går förstås om man har god syn att inventera de utvalda viner som finns på hyllorna. Annars ska man ha tretusen flaskor i ett förråd på hemlig plats (Hisingen tydligen) att plocka ur.
![]() |
Bord. Dejt pågår längst bort. |
Kunderna är liksom personalen unga avslappnade människor i åldern 25-35, med enstaka personer över fyrtio (som undertecknad). Spelutvecklare, universitetsanställda, unga tidigt i karriären.
![]() |
Ståplats. |
Det är ett riktigt göteborgskt hak, fast med vin istället för öl. Och tydligen omåttligt populärt. Känslan är som att hamna i en hole-in-the-wall i gamla stan i Barcelona.
Själva fick vi de sista sittplatserna, vid ett bord vi fick dela med ett annat sällskap. Så var vi ju där 17:20 på en tisdag. Därefter fick man antingen luta sig mot baren, luta sig mot en vägg, eller helt enkelt stå mitt i lokalen med vinglas i handen och vänta på att en plats där man kan luta sig eller ställa ifrån sig vinglaset blir ledig.
Och folk var beredda att stå och dricka vin i en timme för möjligheten att få en sittplats i den naturliga rotationen ståplats-hängplats-sittplats-betala och ut.
![]() |
Ståplats och barplats. |
Klientelet var mestadels unga par, ofta tidigt i förhållande utifrån trånande ögon och kroppskontakt eller första (tinder?)dejt utifrån nivån av försök till trevande kroppskontakt. Glöm att komma hit i något större sällskap, även om fyra herrar lyckats bänka sig vid ett bord, antagligen kollegor på AW, och som hängde på låset vid öppning 16:30. Spontan känsla var att hälften av kunderna antagligen var läsare av den här bloggen – dvs samtliga manliga kunder.
Jag har aldrig varit med om en restaurang där den vinkunniga personalen har ett sådant här självförtroende, med perfekt känsla för vad som passar till maten utifrån kundens preferenser. Glöm allt vad fisförnämlighet och vita dukar heter bara, hit kommer du för att dricka riktigt gott handplockat vin till enkel mat.
Kommer tillbaka. Senast 17:00 dock, så man får chans på sittplats.
16 kommentarer
Var det en vin-vin situation? (Göteborgsvits snodd från freudian slip productions)
lol
Rätta mig om jag har fel, men jag trodde att en bar var en allmän plats där du får fotografera så mycket du vill, om inte annat sägs. Om du publicerar bilderna i någon form är du emellertid skyldig att inhämta tillstånd av dem som kan identifieras ELLER photoshoppa deras ansikten så att detta inte är möjligt.
Publicering av bilder i enlighet med GDPR kan motiveras med ett eller flera av de sex rättsliga grunderna för behandling av personuppgifter: samtycke, avtal, rättslig förpliktelse, intresseavvägning, uppgift av allmänt intresse eller myndighetsutövning samt grundläggande intresse.
Några av dessa är av uppenbara skäl inte tillämpliga i det här fallet, men intresseavvägning är definitivt tillämplig. Bloggarens intresse av att informera bloggens läsare kan anses vara ett större intresse än den enskildes intresse att inte synas på en publicerad bild. Det är så journalistiska bilder kan publiceras utan samtycke av den avbildade, t.ex.
Finns inga ansikten. Enda är pixlat.
Frans: för eget bruk ja, men när cornu postar dem här så är det inte för privata ändamål. Då blir GDPR tillämpligt.
PD: vilken av grunderna går INTE bort? Samtycke KANSKE, men med tanke på cornus beteende så får jag anta att han inte inhämtat samtycke (dessutom kan samtycke återkallas vilket är besvärande när man skall publicera på nätet). Får anta att datalagringen går än mer bort av liknande skäl. Osv, osv.
Enligt datakyddsförordningens artikel 85 ska yttrandefriheten inte vara underordnad rätten till integritet. Undantag ska göras för behandling av personuppgifter som sker för journalistiska ändamål eller för akademiskt, konstnärligt eller litterärt skapande.
OK, då finns kanske undantag får GDPR av den anledningen. Dock är det inte skäl för att publicera irrelevanta bilder på folk.
Säkert jättetrevligt om man tillhör målgruppen. Håller med om att kunnig personal som serverar bra tillredd mat i kombination med ett gott vin är en enastående upplevelse. Själv är jag för gammal (50+) för att trängas och köa och föredrar ett glas vin med god mat i vårt avsides belägna bail-out (i fasighetsdelarationen benämnt fritidshus) med egen brunn, vedspis och kamin. Men jag kan även uppskatta enkel mat som ärtsoppa, hårdmacka och en öl därtill.
Hur var prisnivån?
Angenäm.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Även om menyn byts ut varje kväll så vore en presentation om vad menyn var för kvällen trevligt att få.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Göteborgs Barcelona alltså. Det blir svårare och svårare att tyda din ironi.
Ack, fel inställning. Som gammal kypare vet jag att gästerna inget vet utan de ska uppfostras. Som de gör i den klassiska scenen från filmen Le grand restaurant:
https://www.youtube.com/watch?v=GdmLplrizLA