Att preppa för en pandemi är ganska rakt på sak. Man behöver ha mat, dryck och medicin hemma för kanske två veckors sjukdom eller sjukdomsutbrott, samt tidsfördriv. Därtill hygienartiklar som handsprit för att minska risken för smitta när man jobbar eller behöver lämna hemmet pga dålig planering. Vad behövs? Foto och svar nedan.
Pandemiutbrott. |
Detta inlägg är generellt och handlar inte om det pågående utbrottet av 19-nCoV i Kina, som i skrivande stund INTE är ett internationellt eller svenskt nödläge och inte verkar vara farligare än den vanliga årsinfluensan du struntade att vaccinera dig mot, oavsett vad olika hysteriker vill lura i dig. I själva verket talar mycket för att 19-nCoV är mildare än årsinfluensan, men vad gör inte media för lite klick och panik?
Den stora samhällsrisken vid pandemi är att för många blir sjuka eller drabbas av panik på grund av okunskap eller felaktig och bristfällig information och inte inställer sig på sina arbetsplatser, vilket får samhällsfunktioner att sluta fungera som önskat. För enskilda i riskgrupper för smittan finns förstås även andra risker, men en samhällskris handlar om hur samhället påverkas.
För att minimera risken att bli smittad, så man inte kan utföra sitt jobb, så bör man stanna hemma så mycket som möjligt. Det samma gäller om man blir sjuk, även om de flesta som blir sjuka alltså inte löper några risker utöver obehag och sänkt prestationsförmåga. Man ska som sjuk stanna hemma för att inte sprida smittan.
Det finns åtminstone fyra platser med stor risk för smitta – kollektivtrafiken, sjukhus, apotek och mataffärer. Platser där många rör sig, och i synnerhet platser där många sjuka människor rör sig. Jobbar man inte på dessa vill man alltså undvika dem. Det kan alltså vara bättre att ta cykeln eller bilen och skippa kollektivtrafiken under ett större sjukdomsutbrott.
Och framför allt så är det för sent att gå till apoteket och hamstra receptfri medicin eller gå till mataffären för att bunkra mat när sjukdomsutbrottet är på plats. Detta ska vara preppat – förberett – långt innan. Du vill inte trängas med andra och riskera bli sjuk.
Insjuknar du i t ex influensa kan du antagligen räkna med upp till två veckors sjukdom. På samma sätt vill du antagligen inte heller gå ut och handla under de två veckor där sjukdomsutbrottet är som värst. Såldes behöver du mat och förbrukningsvaror i hemmet för åtminstone två veckor. Ett ganska gediget förråd alltså, som i övrigt du förstås redan har hemma som prepp för andra kriser. Vad som generellt behövs för en veckas kris hittar du här. Dubbla det.
Medicin för två veckor behövs också, vilket i fallet influensa eller för den delen coronavirus för en person utanför riskgrupperna innebär smärtstillande och febernedsättande. T ex ibuprofen (Ipren). Exempelvis kan man vilja ha två veckors behov för alla personer i hushållet, enkelt räknat två förpackningar var, eller åtta förpackningar för ett fyrapersoners hushåll. Till detta vill man ha engångsnäsdukar, och antagligen även lindrande halstabletter. Rekommendationen vid i princip all form av sjukdom är att dricka mycket. Matlusten kan vara begränsad. Därför finns även vätskeersättning på bilden ovan, men kan i hemmet enkelt blandas genom att tillföra druvsocker och lite salt till vatten. Är du hemma kan du med fördel droppa i några droppar citronjuice eller annan smaksättare av drycken.
Handsprit är bra för att minska smittspridning och minska risken att smittas, men i hemmet är det bäst att tvätta händerna ordentligt på vanligt vis, två och varmt vatten i minst 20 sekunder. Ska man tvätta händerna med sprit måste den vara minst 70% alkohol.
I övrigt behöver du tidsfördriv för att härda ut två veckor hemma vid sidan om jobbet, eller två veckors sjukdom. Några bra böcker, sällskapsspel, fjärrkontroll till teven och kanske en surfplatta att slösurfa med och hänga på sociala medier med ifrån ditt sjukdomstillstånd i soffan.
Och förstås en mobiltelefon med numret till din vårdcentral respektive 1177 Vårdguiden om du behöver råd från professionell personal kring eventuellt sjukdomstillstånd. Du får inte råd kring din eventuella sjukdom från vare sig Expressen, Aftonbladet eller Facebook (eller den här bloggen), utan via personlig direktkontakt med medicinsk personal via telefon eller besök, och i andra hand officiella websidor som 1177.se, Who.int eller Folkhalsomyndigheten.se. Kom ihåg att säkraste sättet att bli smittad på, fast du egentligen bara hade en vanlig förkylning, är att uppsöka vårdanläggningar och trängas med andra panikslagna människor, varav en liten del faktiskt är sjuka i pandemin.
Så kallade ansiktsskydd är högst tveksamma. Det finns snarare indikationer på att de får bakterier och virus att fastna framför din mun och näsa och ökar risken för smitta, och deras funktion är främst att få dig att se otrevlig, okunnig och antisocial ut. Är det effekten man vill uppnå är ansiktsskydd utmärkta. De kan dock skydda mot höga halter avgaser i luften, vilket sällan är ett problem i svenska städer.
Ska du absolut ha andningsskydd krävs det professionellt medicinska eller militära grejer, samt kunskap om hur man använder dessa, samt sanerar dessa och dig själv efter användning. Ingen större vits att ha dem om du sedan tar på den smittade utsidan när du kommer hem. Eller för den delen springer runt på stan med ansiktsmask, men utan engångshandskar, och saknar saneringsdusch i isolerat utrymme efteråt.
48 kommentarer
Ansiktsmask fyller väl mest ett syfte att inte sprida smitta vidare om du ändå vill/måste gå ut.
Tvivlar. De flesta masker ju ofta helt ofiltrerade backventiler som underlättar utandning. Så högst marginell minskning.
De flesta ansiktsmasker fångar inte upp viruspartiklar; de är avsedda för att hindra spridning av bakterier eller inandning av småpartiklar. De kanske kan ge en illusion om att man kan begränsa smittan, för att hindra panik. Tvättning av händerna, där man gnider in tvål under 20 sekunder, för att viruspartiklarnas hölje ska gå sönder, och sedan sköljer, kan vara en effektiv åtgärd. Handdesinfektion eller handskar på i affärer och allmänna kommunikationer kan vara bra. Vädring eller bra ventilation kan minska virusmängden i luften. Att handla i affärer tidigt på morgonen, när det inte finns så mycket folk och viruspartiklar på ytorna kan vara bra. Att bunkra upp konserver, te, juice, drycker och mat i förväg kan vara behövas, liksom värktabletter, halstabletter och godis att suga på, pga att aptitlöshet har nämnts som symptom och man behöver energi. Många får diarré av coronaviruset, så lite extra tp kan behövas.
Dödligheten har hittills varit ca 2%, d v s mycket högre än för säsongsinfluensan. En simulering har visat att 65 miljoner människor kan dö under 18 månader, d v s mer än pga spanska sjukan, som krävde 50 miljoner liv, när 500 miljoner insjuknade. Men kineserna var handlingskraftiga och satte i karantän 40 miljoner människor, så smittan har förhoppningsvis begränsats kraftigt. Det finns videos om hur kineser tuppar av på gator och i lokaler, lik som ligger inplastade i sjukhuskorridorer och uppsättning av tältsjukhus på parkeringsplatser. Men alla svårt sjuka, som är hemma och inte kan få hjälp då, när de behöver syrgas och intravenös dropp? En mardrömsscenario skulle kunna vara när piloter tuppar av mitt under flygningen. Om alltfler insjuknar eller stannar hemma i förebyggande syfte under en längre tid, finns inte tillräckligt med nyckelpersoner, vårdpersonal, brandmän, elektriker, rörmokare och driftpersonal till kärnkraftverken osv.
Finns inget som säger att de där videorna är relevanta eller ens autentiska. På en av dem så är det uppenbarligen fejk, eftersom personen tar emot sig när den faller, och alltså inte alls tuppade av.
Eftersom kineserna fått panik så går varenda person med förkylning till sjukhuset, och det återspeglar inte faktisk sjukdomsspridning. Eventuella lik i korridorer beror också antagligen bara på ordinarie dödsfall, som inte kan hanteras eftersom 2000 kineser står på kö och tror att deras förkylning är coronavirus.
Enbart på något av fotona är det ju fler personer i en sjukhuskorridor än vad som diagnosticerats med sjukdomen. Sprid inte sådant, det bidrar bara till att ge fel bild och driva fram panik. Folk klarar inte av att tänka.
De sprids just nu i finska nyheter på nätet, med stor läsarkrets.
Visar ju bara hur okritiska personer är.
Tur att vi har den här bloggen så vi får reda på hur det faktiskt ligger till ute i den stora vida världen.
Hur stor är risken för att vi ska drabbas av en pamdemi nu när turismsäsongen börjar och kineserna strömmar in i landet. Vad blir de ekonomiska effekterna?
Kan man inte i alla fall vara överens om att inkubationstiden är en väldigt försvårande omständighet när det kommer till det här viruset?
Spanska sjukan t.ex. hade ju ett betydligt snabbare förlopp.
Säkerligen. Därtill är förhållandena helt annorlunda nu än när SARS härjade 2003-2004. Nu är väl kineserna typ världens vanligaste turister. Så var det inte 2003-2004, då resandet till och från Kina var på en betydligt lägre nivå. Därtill har massor med kineser flyttat in till städerna de senaste femton åren.
Så det blir förstås annorlunda, även om modeller för smittspridning är tämligen etablerade och icke-kontroversiella.
Dock är det så att dödligheten utanför riskgrupperna verkar vara mycket låg, influensanivåer. Man kan ta inställningen att detta är att likställa med en influensa, ungefär. Skillnaden är att 19-nCoV ännu inte är färdiganalyserad och att det inte finns vaccin. Trots allt vaccinerar sig många i riskgrupperna mot de väntade årsinfluensorna. Jag är inte i riskgrupp, men vaccinerar mig ändå varje år, då jag inte har tid att vara sjuk.
Har inte vaccinerat mig för influensa och inte haft influensa på +30 år. Däremot någon förkylning vartannat år eller så. Kan vara så att influensa yttrar sig som en mild förkylning om man har tur. Vaccin som tas fram per årsbasis hinner inte testas ordentligt, därför väljer jag att inte använda dem. Däremot har jag inget emot vaccin som genomgått rigorös testning över flera år.
Ingen tvingar dig att vaccinera dig, men sprid inte felaktigheter om att det inte är testade vaccin. Årsvaccineringarna mot influensa är beprövade vaccin, som funnits i många, många år, där man väljer ut en mix av vaccin mot de influensor som har brutit ut tidigare på hösten och börjat sprida sig. Det är alltså inga nya vaccin, utan rejält beprövade dito mot kända influensastammar som återkommer igen och igen.
Men det är förstås alltid en risc-benefit-avvägning. Ifall dödligheten är hög kommer avvägningen i ett annat läge.
Ger ju också helt eller partiellt skydd mot nya mutationer av befintliga stammar.
För mig är det ett strikt ekonomiskt avvägande. Ingen arbetsgivare betalar min sjuklön, utan det gör jag som egen företagare själv. 150 kronor för ett vaccin är en extremt billig försäkring mot en halv till en månads förlorad inkomst, och ännu värre om jag bryter kontrakt om sista leverans av ett bokmanus, då åker en årslön.
De är förstås inte testade förrän man ser resultatet efter något år. Men det är förstås upp till varje person att göra sin egen bedömning. Jag har gjort min.
Du sprider desinformation. Vaccinet mot influensastam X är samma sedan 10-20 år tillbaka. Ingen tvingar dig att ta vaccin, men sprid inte lögner.
Jag förstår din ståndpunkt, och skulle agera likadant i din situation.
Jag pratar med vårdpersonal om detta varje år, inklusive vilka stammar man vaccineras mot respektive år, och jag tror nog lite mer på deras kunskaper om vaccinet ifråga än om en anonym Svinto på Internet, med all respekt.
Nej, grundreceptet är detsamma, men man tillfogar nya delar efter en prognos på vilka virus som man tror kommer att frodas. Processen kanske är eller verkar säker, men jag väljer fortfarande att inte stoppa i mig sånt som inte är testat ordentligt. Kanske jag dör för det beslutet, men det är mitt beslut.
Suck. Man uppfinner inte nya vaccin varje år för befintliga stammar. Ge dig. Tror du att man t ex tar fram nya vaccin för hepatit, mässlingen osv varje år också eller?
Vad man gör är att blandar tre olika befintliga vaccin i en spruta, så ger man en spruta, istället för tre olika sprutor. Skillnaden är medicinskt och kemiskt absolut noll, men det är mer praktiskt att sticka patienten endast en gång.
Och ja, det brukar vara 2-4 olika influensor man vaccinerar mot varje år. Vaccinet håller några år, så över tiden är man vaccinerad mot rätt många olika influensor, och helt eller partiellt mot nya mutationer av dessa.
Exakt, precis som du säger, nya muterade virus används för att skapa det årliga vaccinet. Hade det varit samma som föregående år hade det ju varit meningslöst att göra ett nytt vaccin varje år.
Vad gäller hepatit, mässling, och andra lågmuterande etc så är det en annan klass av virus där gamla beprövade recept kan användas år efter år.
Nu verkar ju inte vanliga influensavaccin ha skapat några problem som exempelvis det i all hast framtagna svininfluencavaccinet, så det är nog inget problem. Å andra sidan hade jag nog tagit svininfluensavaccinet om jag var i dåligt skick i övrigt. En kollega till mig tog det och var dålig i flera veckor efteråt. Personligen är min uppfattning att jag klarar en vanlig influensa utan större problem, och förmodligen även en svininfluensa. Och med det track-record jag har på influensa så är min bedömning att jag kan vänta 20 år till innan jag behöver överväga det. Således är det upp till varje person att göra sin egen informerade bedömning om man skall ta det eller inte. Exempelvis har jag tagit "fästingvaccin" i förebyggande syfte, så jag är inte emot vaccin som sådant. Jag gör bara en informerad bedömning utefter min risksituation.
Nej, Svinto. Anledningen till olika vaccin är att årsinfluensorna skiljer sig från år till år. Det är samma gamla vaccin som används igen när influensa X dyker upp.
Inser dock att du är en vetenskapsförnekande antivaxxer, så jag slutar här. Man ska inte diskutera med idioter.
Ja, det var ju precis det jag sa. Grundreceptet är detsamma för influensavaccinet, sen bygger man på med det som är nytt för året. Du vill uppenbarligen fortsätta diskussionen i och med dina provokationer, men även jag slutar här. Ingen idé att diskutera med en övermäktig intelligens 😉
Någon som minns när Merkel tog folkets vaccin?
Sug på den.
https://en.wikipedia.org/wiki/Influenza_vaccine#Annual_reformulation
S&P500 0,88 % faller pga att ett andra fall av virussmittad person har rapporterats.
Aj då.
Svart svan ?
Guldet upp 1%
USA börserna ner 1,30%
Virusoro
En vanlig ingång för virus är via ansiktet och ögonen. Mätningar visar att människor pillar sig i ansiktet och ögonen förvånansvärt ofta. Har man då virus på fingrarna är det kört.
Staden Wuhang bygger ett nytt sjukhus från grunden pga virusutbrottet. Sjukhuset kommer att stå klart om 6 dagar. Något föt Karolinska sjukhuset att ta efter.
Så kallade munskydd är ju bra att ha för att minska risken att sprida vidare sjukdomar. För att skydda sig mot smitta är det ett andningsskydd av FFP3-klass som behövs.
Apropå ansiktsskydd, de ska tydligen nyproducera skyddsmask 90 nu, fast denna gången ska de CE-märkas och Nato-godkännas (troligen vill de hålla alla dörrar öppna, eller tänka sig att exportera dem). Verkar vara en bra design om de kör på samma 30-åriga konstruktion.
Yes. 90 är en jätte bra mask.
Det är väll den mask som sitter bäst/tätast mot flest ansikten. Antagligen pga alla hundratusentals fejjor man mätt på pliktverket 🙂
Om jag ska invända mot något är det sikt förhållandet. Två små titthål känns 40tal. Riktigt helglas ska det vara.
Ja det kan jag hålla med om. Enda nackdelen jag kan tänka mig med 90-masken är att alla med glasögon behöver dyra speciella insats-glas som alltid är ett krångel att få fram. Men det kanske man inte kommer undan.
Well.
brandförsvarens AGA/interspiro mask för rökdykning kan man ha special glasögon i tror det koatar några tusen. Kommer inte ihåg exakt prisuppgift.
Skyddsmask 90 kräver nog andra brillor
, fast de lär imma igen. Det är ju ingen ventilation i en vanlig gasmask.
Det är olyckligt att propaganda mot ansiktsmask sprids. Masker med rätt klassning är obligatoriska i vården vid misstanke om allvarliga luftburna smittor. Självklart krävs korrekt handhavande men om man inser att det viktiga är att undvika virus infiltration via mun och näsa inser man nog också vikten av att inte gnida in mun och näsa och ögon med maskens utsida vid avtagning.
Läkare i Wuhan i Kina har goda erfarenheter av ansiktsmask, eftersom de skyddar mot stänk av virus-droppar från hostande och nysande patienter. Man kommer inte heller åt att röra munnen och näsan med fingrarna, som kan överföra viruspartiklar. Om influensa-viruset svävar i luften, skyddar masken inte så bra, men då är det viktigt med bra ventilation. Två läkare som tog hand om coronavirus-patienter finns bland de insjuknade, den ena av dem dog, 62 år gammal, men den andra klarade sig. Han tror att viruset gick in genom ögat, när han inte använde skyddsglasögon.
Jag tycker man ska vara försiktig att spekulera om dödligheten av två anledningar:
– Om man tittar på andelen döda/utskrivna patienter så är dödligheten rejält hög. I Lancets studie låg den på 15% (plus 17% som inte var utskrivna). Kontrollgruppen var dock liten (41 personer från området nära marknaden i Wuhan)
– Den andra stora oklarheten verkar vara andelen milda fall. Vid vanliga influensor finns det ett mycket stort mörkertal, men vid tex Sars-utbrottet hittade man väldigt få antikroppar från förmodade milda och oupptäckta fall. Av uppenbara skäl finns inga undersökningar från det nya viruset om andelen milda fall är stort men ett tecken kan vara den snabba spridningen.
En svårighet i sammanhanget verkar också vara att viruset har en inkubationstid på upp till två veckor, att alla inte får feber och viruset verkar kunna smitta innan symptom bryter ut (Lancets studie visade symtomfritt barn med virus i luftvägarna).
The Guardian tar upp mycket av dessa frågor:
Varför är detta något värre än normal influensa?
Vi vet ännu inte hur farligt det nya coronaviruset är – och vi vet inte förrän mer information kommer in. Tjugosex dödsfall av 800 rapporterade fall skulle innebära en dödlighet på 3%. Det är emellertid troligtvis en överskattning eftersom det kan finnas en mycket större pool av människor som har smittats av viruset men som inte har drabbats av tillräckligt allvarliga symtom för att besöka sjukhuset och därför inte har räknats med i uppgifterna. Som jämförelse har säsongsinfluensa vanligtvis en dödlighet under 1% och tros orsaka cirka 400 000 dödsfall varje år globalt. En annan okänd faktor, av vilken forskare borde få en tydligare idé under de kommande veckorna, är hur smittsamt coronaviruset är. En avgörande skillnad är att till skillnad från influensa finns det inget vaccin mot det nya coronaviruset, vilket innebär att det är svårare för utsatta medlemmar i befolkningen – äldre eller personer med befintliga andnings- eller immunproblem – att skydda sig själva. Ett förnuftigt steg för att få influensavaccinet, vilket kommer att minska belastningen på hälsovården om utbrottet förvandlas till en bredare epidemi.
Det har blivit mycket lättare att vaccinera sig mot säsongsinfluensa, pga att apoteken har börjat erbjuda den tjänsten, det går väldigt smidigt och fort, med en sjuksköterska som är där en dag i veckan. Förut vägrade vårdcentralen att vaccinera mig, men sedan hittade jag en privat vaccinmottagning i Nacka Forum, men numera vaccinerar jag mig på mitt närmaste apotek, både mot influensa (fyrvalent vaccin, dvs fyra influensa-stammar) och ibland fästing-hjärnhinneinflammation. Jag har ofta blivit väldigt påverkad av influensa och nästan medvetslös under några dagar. Ibland har jag fått problem med andningen. En gång var jag sjuk i fem veckor pga influensa, som började väldigt hastigt, från helt frisk till sängliggande på 5 minuter. För de flesta unga, friska människor är vaccination dock inte nödvändig.
Myndigheterna är oroliga för s k "superspridare" av coronaviruset, som lyckligtvis inte är lika smittsamt som mässling eller sars.
Mässlingsviruset är luftburet och tar sig in i kroppen via andningsvägarna eller ögonen. En person som är mottaglig för mässling kan bli smittad av att bara gå in i ett rum där en mässlingssjuk person vistats de senaste två timmarna. Även om den smittade gått ut därifrån. Man har räknat ut att om en mässlingssjuk person bara träffar mottagliga personer, så smittar varje person i genomsnitt 15-18 andra personer. Inkubationstiden är 10-21 dagar. Man är alltså frisk i 10-21 dagar efter man blivit smittad innan man blir sjuk och kan smitta andra.
En person misstänks ha smittat totalt 14 personer (13 sjuksköterskor och en läkare) med coronavirus i Wuhan, Kina. Alla de smittade är vårdpersonal som har arbetat på sjukhuset. Nu är forskare oroliga för att potentiella "superspridare", som vanligtvis är en person som infekterar mer än tio personer, kan komplicera kampen mot coronaviruset.
Under sars-epidemin fanns en enda ”superspridare”, som hann ensam smitta minst 20 personer med sarsviruset innan han själv dukade under. De flesta var hans medpassagerare i ett Pekingplan från Hongkong. När en 72-årig man flög till Peking fick nio turister från Hongkong, tre taiwanesiska affärsmän, en kvinna från Singapore, två kinesiska regeringstjänstemän och två flygvärdinnor smittan av honom. Senare, när "superspridaren" flyttades mellan tre sjukhus, spreds sarsviruset till flera sjukvårdsanställda. Fem dagar efter flygresan till Peking avled mannen i den svåra luftvägsinfektionen, som sannolikt orsakas av en variant av coronaviruset. "Superspridaren" hade själv fått viruset av ett syskonbarn, som var inlagt på Prince of Wales-sjukhuset i Hongkong. Mannen hade symtom på sars redan före den ödesdigra flygresan den 15 mars och han lades in på sjukhus dagen därpå. En läkare och en sjuksköterska fick då smittan. Mannen hann sprida viruset till fler anställda i sjukvården när han sedan flyttades till två andra sjukhus
Hur flygbolagen hindrar smittspridning under resan:
Många flygplan är utrustade med en så kallad "Infection Kit" med hygienutrustning och bruksanvisning. Om kabinpersonalen misstänker infektion, ska de vidta skyddsåtgärder under flygningen, för att skydda sig själva och andra passagerare:
En passagerare som misstänks ha smittats av ett coronavirus ska sitta så långt som möjligt från andra passagerare och uppmanas att bära skyddsutrustning och, om möjligt, ett eget toalettutrymme ska reserveras till den drabbade patienten. Dessutom minskas antalet personal som hanterar patienten till en enda och skyddas ordentligt.
Och jag som trodde att huvudsyftet med andningsskydd är att inte smitta andra när man kan bära på virus utan att veta om det.
Jag vet inte om bloggaren skämtar, jag tror det, men för säkerhets skull: nej, sprita inte händerna. Framför allt inte med vodka 😀 Tvätta med tvål och vatten, tjugo sekunder minst!
Du har fel, vanlig influensa orsakar inte lunginflammation, det gör Corona i 100% av fallen. Att säga att en lunginflammation är mildare än en vanlig influensa tyder på extremt låg kunskap i ämnet. Du kommer nog att ändra dig när du får lunginflammation första gången.
Öh, nej. Varför ljuger du? Coronavirus ger inte alls alltid lunginflammation.
Och jag har haft lunginflammation flera gånger. En gång dubbelsidig och på gränsen att läggas in akut.