Nedan hittar ni en tabell över real avkastning för guld mellan olika år sedan 1993 fram till och med 2019. Vilka år har det guld varit en dålig investering att köpa och hur många år tar det i sämsta fall innan man kommit ikapp inflationen?
50 gram guldtacka. |
Tanken med investeringsguld är förutom att balansera och minska risken i en portfölj att guldet ska åtminstone följa inflationen och potentiellt vara ett skydd mot hög inflation eller hyperinflation. Hur har det varit med den saken sedan Sverige släppte sin valuta fri 1993?
Valet av just 1993 beror på att det är så långt som Riksbanken har data för USDSEK i sin statistikdatabas. Beräkningarna av guldpriset är utifrån medelpriset i USD per år och medelpriset på USDSEK per år. Detta är en förenkling, eftersom SEK och guld rör sig lite olika över året, men duger antagligen väl som approximation. Den intresserade läsaren kan förstås gräva ner sig på enskilda dagar om vederbörande så önskar. För 2019 finns inte de slutliga infaltionssiffrorna för året, och här har antagandet gjorts att inflationen för helåret blir som för november 2018 till november 2019, dvs 1.8%.
Utvecklingen avser alltså guld i svenska kronor och är justerad för svensk KPI.
Real avkastning guld åren 1993 – 2019p. |
Som man ser var det generellt dåligt att köpa guld under 90-talet och den som köpte som sämst 1994 fick vänta till 2006 innan man klådde inflationen, dvs 12 år. Allra bäst var det dock att köpa år 1999. Annars tog det tre år att komma ikapp inflationen om man köpte 2002. 2011-2012 var också dåliga år att gå in. Den som köpte 2012 fick vänta i sju år innan investeringen klådde inflationen. Köpte man 2016 fick man vänta tre år.
Men vid de allra flesta tillfällena har man vid köp av guld slagit inflationen redan första året. Guld är oavsett ingen kortsiktig investering, och investerar man på 10+ års sikt så är det bara köp 1993 och 1994 som tog längre tid än 10 år att hämta igen.
Köpte man optimalt 1999 har man till 2019 fått en inflationsjusterad avkastning på 442.2%, dvs 5.422x pengarna justerat för inflationen. Faktisk siffra idag är förstås högre pga uppgångarna i guldet sedan årsskiftet. Kom ihåg att siffrorna i tabellen är årsmedel och faktiskt utfall kan vara bättre eller sämre, t ex om man köpte 2006 före eller efter guldet tog fart under våren det året.
12 kommentarer
Skulle vara intressant att se samma diagram för andra tillgångar, t ex olika index.
Går att fixa rätt lätt nu när jag har kalkylarket.
Tummen upp för asmmanställningen!
Precis som i inlägget om klimatet kan det vara av intresse att jämföra med ett längre tidsperspektiv.
Senaste 100 åren, dock i USD och justerad för amerikansk inflation:
https://www.macrotrends.net/1333/historical-gold-prices-100-year-chart
Hade SCB erbjudit data över USDSEK från 80-talet så hade man lätt kunnat dra lite andra slutsatser.
Så är det. 70-talet var också fantastiskt bra, liksom 00-talet.
Men de flesta andra årtionden var riktigt usla. 80-talet och 90-talet sticker ut, men också 30-talet, 40-talet, 50-talet och 60-talet var dåliga år för guldinvesterare. Men det är också ganska naturligt, eftersom guld ju inte ger någon avkastning.
Under 30-talet, 40-talet, 50-talet och 60-talet var ju guld mer eller mindre kopplad till valutan så inte så konstigt att priset då legat still.
offtopic: Jag vet inte, kanske det är interessant at har nån inlägg om vindkraft igen snart, jag undrar lite eftersom jag har läst at vindkraft skulle inte har nån annan stöd än certifikatsystem men samtidigt vill regering slopar at offshore vindkraft måste betala egen nätanslutning men skn ska betala detta, sen finns ett regel som kanske gäller för alla energikällor men faktiskt är stöd för vindkraft 1500kw anläggningar mäste nästan inte betala mer för nätanslutning än ett småhus, detta gäller kanske även andra energikällor men faktiskt tror jag at 95% av detta regel är ett indirekt vindkraftsubvention.
Det är bra om vindkraft göra el billigare kan man tror, men det kan lätt betyder at vi få notan på monopol elnätsmarknad som vi kan inte byta ifrån.
https://www.ei.se/sv/nyhetsrum/nyheter/nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2016/vindkraftverk-far-betala-full-natavgift/ <- men det kasserades sen av domstolen
citat:
"Det skulle få orimliga konsekvenser om en elproducent skulle kunna undvika elnätsavgift genom att vidta mer eller mindre tillfälliga åtgärder för att begränsa kapaciteten. Kostnaden för det överdimensionerade elnätet skulle då istället bäras av kundkollektivet, säger Tommy Johansson."
Hur mycket påverkas siffrorna av transaktionskostnader? En snabb googling säger mig att pappersguld har högre transaktionskostnader än t ex aktier, och fysiskt guld är än dyrare att handla med (och bökigare att förvara).
Jag minns att jag betalade 95000kr för en rulle Krügerrand 2006.
men så är det med ädelmaterial.. om några sekel är brons och mässing ledande man har ju hittat en ny ädel som slår guldet med tusentals kronor per gr vem hade kunnat gissa på det för 50 år sen?
Någon som kollat på silver det förefaller vara det som är inne nu iaf i USA…
Men Trump fixar nog till ett krig så hjulen kommer i rullning där borta snart🐗
Någon som kollat på silver det förefaller vara det som är inne nu iaf i USA…
Men Trump fixar nog till ett krig så hjulen kommer i rullning där borta snart🐗