Konjunkturen per sektor är nu nattsvart. Undantaget detaljhandeln, som hålls uppe av livsmedelsbutikerna och friluftskläder, är det bara fastighetsmäklarna som befinner sig i överhettning nu.
Konjunkturläget enskilda sektorer i december. |
Det är alltså bara livsmedelsbutiker, friluftskläder och fastighetsmäklare som befinner sig i överhettning. Mäklarkåren ser framåt alltså en ökad omsättning av bostäder, konjunkturen till trots.
Annars är det blodrött inom blodrött inom pappersindustrin och den grafiska industrin, och totalslakt inom övrig tillverkningsindustri. Partihandeln, dvs försäljningen till företag, är också blodröd, inklusive IT-utrustning och även livsmedel (=till restauranger). Restaurangerna är också i blodrött, vilket är ett tydligt konjunkturtecken. Även tjänstesektorns uppdragsverksamhet är undantaget mäklarna mycket svagt, särskilt utmärker sig t ex arkitekter och tekniska konsulter, transporter, och förstås bemanning och arbetsförmedling.
Hushållen anser att det går åt helvete för alla andra (makroindex) men att det egna hushållet klarar sig bättre (mikroindex).
24 kommentarer
Hur ser det ut om man tittar på antalet arbetade timmar inom tillverkningsindustrin?
Nergången i pappers- och grafisk-industri är nog strukturell och beror på digitaliseringen. I övrigt så ser det ut som vi är på väg mot en normal lågkonjunktur men troligtvis ingen finansiell kris.
Inkluderar internethandeln där, 47.9 även 47.91 och 47.911?
Ja, man undrar ju när skiten skall träffa fläkten. Noterade en drastisk nedgång hos släkt och vänner på julshoppingen och julresandet, allt med ursäkten att det är bra för klimatet, men jag tror nog att gemene man börjar se om sitt hus rent ekonomiskt.
Har de samma förutsättningar som innan, jobb etc?
Jag tycker det är skönt med ”låt oss vara sparsamma med tanke på miljön trenden”. Vettigare och mindre hysteriskt än innan.
De är verksamma som egenföretagare (specialistkompetenser, inga problem snarare för mycket att göra, inkluderar mig själv), Byggbranschen (tuffar på rakt in i kaklet – här var det AirPod Pros till ungarna…), statliga anställningar på tre olika myndigheter (lätt oro eftersom 45-50 åriga tjänste-MÄN är inte jättehett just nu), Arbetsförmedlingen (sade upp sig själv för att slippa allt stök men fick jobb som admin i bemanningsbranchen direkt) samt stabstjänst inom FM (oro som alltid, försvaret används ju som reglerventil alt. slagträ).
Oron möts utåt med en axelryckning, men i realiteten med inställda julresor till Thailand och Egypten – eller så är det bara tillfälligheter…
Det låter som en privatekonomiskt bra beslut för de förutsättningarna.
Det här siffrorna som beskrivs är gissningar fram i tiden av 1500, om jag fattat barometern rätt. Jag förstår att det kan vara prediktivt men det kan nog snabbt ändras också beroende på nyheterna i makro.
I min bekantskapskrets så är resorna kvar hos de med lika god ekonomi sen innan men resmålen är annorlunda hos de med klimatångest – tåg etc. Inte billigare snarare tvärtom. De enda jag vet som drar ner är de med reellt sämre ekonomi som vid föräldraledighet.
De flesta sitter dessutom med för dyrt boende i närförort till Stockholm och där tror jag det kommer vara svettigt på några års sikt.
Intressant med "klimatångest", eftersom någon sådan "ångest" självklart inte ger något större utslag på resandet. Det gör däremot sociala trender i ett ypperligt nervöst Sverige, och i synnerhet en av världens mest socialt blyga klimat: Stockholm.
Jag tror att det bästa sättet att förstå varför de plötsligt åker tåg till typ Tyskland varken är att titta på klimatångest eller på ett försök att plocka sociala poäng, utan istället titta på varför de flög till Thailand till att börja med.
Att resa är för mig en direkt nödvändig del av livet, speciellt när jag är stationerad i Sverige, men till och med jag kan tycka att det är lite omständligt att flyga 2*12h för att uppleva sol 10-15 dagar på en plats jag redan utforskat 5 gånger.
Så varför åkte alla till Thailand årligen förut? Jo, för annars var man ju misslyckad. Att den sociala trenden försvunnit spårlöst bör vara den största faktorn.
Att en barnfamilj dessutom sparar 50000-75000 på att inte åka på resa gör kanske att man kan klara av detta sociala "misslyckande"…
Hade varit intressant att se de regionala skillnaderna. Jag känner personligen inte alls igen detta.
Jobbar själv som arkitekt inom det offentliga och vi har så mycket att göra så att vi nu nyanställer (fasta tjänster).
Pratade senast i fredags med en it-tekniker som sa upp sig och fick ett nytt jobb inom en månad, trots familj, huslån mm.
En hel månad måste vara rekord i branchen, dock.
Men jag håller med, med tanke på alla dina anekdoter här om hur Sveriges ekonomi bara går uppått måste det vara något fel på statistiken.
Blir rätt komiskt om vi sitter här igen om 12 månader och kommenterar en börsuppgång på 20% och bostadsprisuppgång på 10%. Men då kommer väl krisen 2021 istället. QE kan väl skapa hur stora nominella värderingsökningar som helst. Förlorarna blir givetvis dom som sparar i FIAT valuta och väntar på en korrigering.
Jo så länge alla större central banker är överens om att köra på så kan det nog fortsätta, frågan är väl hur illa det blir när det inte funkar längre… Och när det inträffar
@Dan: Förmodligen kommer dom att göra det. Tyvärr är det förmodligen en större risk att man förlorar matchen mot marknaden jämfört med att bara spela med den.
Japp, korrigering har vissa väntat på nu i 15 år. Dom kan lika gärna vänta 15 år till, vem vet.
"The market can stay irrational…."
Tja, förlorarna är väl de två tredjedelar av befolkningen som inte har kapital/brf och inte är med på tillgångsinflationsfesten…
@Plassa: Mindre än 30% av befolkningen som hyr bostad. Resten bor i bostadsrätt eller någon form av äganderätt (villa t.ex). Dom som bor i hyresrätter är förlorare och ännu värre är det för deras barn som ska få tag på en hyresrätt alternativt konkurrera på en bostadsrättsmarknad mot andra barn vars föräldrar kan belåna sina bostäder och supporta.
@Goofy: Jag bor själv i hyresrätt i Sveriges näst största stad och att hitta en hyresrätt har aldrig varit några problem, har till och med flyttat utan att hålla på med byten eller andra krångligheter. Men tror man att man som arbetslös ska kunna hitta en central nyrenoverad lägenhet för ingen hyra alls så kan man ju drömma vidare. Har man jobb/högskolestudier och en ekonomi under kontroll så är inte hyresmarknade något problem om man bara har realistiska förväntningar.
@Yxan: Det gör jag med. Fick min HR efter 7 års köande med fast anställning och bra lön. Sökte på nästan alla områden (exkluderade dock dom allra värsta, ca. 10% av områdena). Resten gick bra. Idag är det lite svårare att få. Jag har m.a.o. inte samma erfarenheter.
@Goofy: Första fick jag efter 6 månader, andra fick jag på 4 dagar….samma premisser som dig när det gäller lön och områden.
@Yxan: Svenskt namn kanske?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.