Det brittiska pundet stärktes kraftigt så fort vallokalsundersökningen presenterades igår kväll. Även svenska kronan stärktes på beskedet.
Femminuterschart GBPEUR. |
Det brittiska pundet rusade direkt på vallokalsundersökjningens besked om att Tories skulle vinna valet och få egen majoritet. Huruvida marknaden handlat brittiska pundet med en osäkerhetspremie eller om marknaden anser att Brexit är positivt för den brittiska ekonomin, eller om det är Tories som är positiva för ekonomin får vara osagt.
Femminuterrschart EURSEK. |
Den svenska kronan slaktades först tillfälligt under några minuter på beskedet, men stärktes sedan och bjöd på stora tradingmöjligheter tills saker lugnade ner sig framåt morgonen. Sedan har valutan gått rätt slagit igen och det verkar pågå en del angrepp mot SEK, åtminstone kontra euron. Således har inte marknaden avgjort hur EUR och SEK ska förhålla sig till valresultatet.
Sveriges EU-avgift kommer höjas kraftigt, vilket bör försvaga SEK. Därtill har vi osäkerheter med vad som händer med svensk export till en av våra allra största handelspartner, nämligen Storbritannien.
GBPEUR är +1.35% det senaste dygnet, GBPSEK är +1.42% och USDGBP har gått -1.66%. EURSEK är just nu oförändrad, men det går fort. Mot USD är det lite stabilare.
USDSEK. |
Svenska kronan stärktes hastigt mot dollarn på vallokalsbeskedet och trenden med allt starkare krona fortsätter. Detta bör pågå tills Riksbanken lämnar sitt räntebesked, som väntas bli en höjning.
Dagschart FTSE. |
Stockholmsbörsen stiger ordentligt och OMXSPI är just nu +0.79%. Brittiska FTSE-100 är upp +0.95% i skrivande stund, men är inte på börsrekord, då börsen präglats starkt av svängningarna kring Brexit under året. Den brittiska börsen har dock stigit de senaste två veckorna i takt med att opinionsundersökningarna blivit allt tydligare med en Tory-valseger.
Sedan får man se om det blir en klassisk sell the news efter den initiala uppgången.
25 kommentarer
Taktiken att äga en fastighet och ligga kvar på börsen verkar vara segerreceptet hittills.
Fast du skrev ju runt börsbotten i augusti att du sålt allt och gått ur börsen. Måste kännas surt.
Han menade kanske att han tog ut alla sina kontanter ur en sån där småländsk skinnbörs och köpte aktier?
BenDover…haha bra där, nästan lika roligt som ditt användarnamn.
Cornu: Stämmer, missade den fortsatta börsfesten. I efterhand skulle man ju givetvis legat kvar på börsen, vilket du motsagt.
ATH OMX30 idag!!
Ja första kvarten var galen.
Vidare mot nya ATH på börsen då. För stunden positivare ang handelsavtal US <-> Kina. Vi hade en rejäl dipp december förra året, men det betyder inte så mycket.
Mindre osäkerhet -> mer riskaptit. Går det att klämma fram ytterligare uppgångar från dagens nivå?
Risk on ger stärkt GBP och SEK samt svagare USD.
Det var den enkla matematiken. Betydligt svårare att veta hur världens börser kommer att utveckla sig då valutornas påverkan är en relativt stor faktor.
1780 passerat.
Ang. EU-avgift så är det också så att EU betalat tillbaka rätt stor del till UK offentligt sektor för ett antal stora program. Dessutom förlorar den privata sfären i UK möjlighet att söka pengar t.ex. olika universitet som måste hitta annan finansiering.
Vad som kommer hända med dessa utgiftposter är intressant då detta i praktiken blir en utgiftsminskning för EU.
Men om det är en sådan besparing för eu behöver väll inte våran avgift chockhöjas så.
Nämn ett tillfälle när EU har avstått från att höja avgiften när chans infunnit sig.
UK betalar netto ca 9 miljarder pund d.v.s avräknat de offentliga stöd de får tillbaka. Räknar man av de 2.3 miljarder pund som EU betalar ut till privata institutioner så är det ca 7 miljarder pund som ska täckas av de övriga 10 nettobetalande länderna, jämt fördelat så blir det ca 800 miljoner euro.
Det är väl rätt självklart att UK blir av med alla större utbetalningar från EU när de går ur som om de stryks från budgeten inte behöver täckas upp. Sedan är det förstås upp till mästerförhandlaren Löven att hävda detta eller stå tyst med mössan i handen medans ledarna gör upp.
Mästerförhandlaren Löfvén har således fått en julklapp i knäet – sitt livs chans att förhandla fram ett separat handelsavtal mellan Sverige och GB!
Givetvis kommer han att schabbla (stavning?) bort den chansen som allt annat – men rent teoretiskt är det i alla fall hans livs chans till revansch och att undvika historiens dom som den sämsta svenska statsministern någonsin.
Du borde kanske läsa på lite om hur handelsavtal fungerar när man är EU-medlem?
Fast det är UK som måste förhandla med EU-kommissionen, det är det som är vitsen med en handelsunion, nu behöver inte lilla Sverige stå som lillebror i förhandlingen.
Det är väl precis som lillebror – stå och titta på medan de vuxna bestämmer.
Vilket alla svenskar ska vara glada över. Åtminstone tills våra politiker kan myndigförklaras.
Politik är att vilja som Palme brukade säga. Sverige är med i fler organisationer än EU, vi har varit smarta nog att inte lämna alla andra som vi var med i innan vi gick med i EU. Går att förhandla via dem också om EU säger att vi inte får förhandla separat. Eller så går vi också ur så fort som möjligt – det verkar tveklöst vara det allra bästa alternativet. Swexit 2020 FTW!
Ovanstående var svar till Sjunkbomben, hamnade fel.
Finns det anledning att tro att Sverige är en starkare part i förhandling med UK eller mot EU om Sverige inte skulle vara med? Nu behöver inte Sverige förhandla alls eftersom vi är en del av den inre marknaden.
Säg mig, vilken organisation är det du konkret menar?
@Peter, exakt vad är det som du tror Sverige skulle kunna förhandla sig till?
Dvs något som inte EU kommer att förhandla fram centralt i kommande post Brexit-förhandlingar med UK?
Eftersom EU verkar vara ute efter att bestraffa nu när Brexit blir allvar så är ju t.o.m ett avtal om Status Quo, Business As Usual, en ren vinst för den som vågar sluta ett sånt avtal. Förutsatt att handel mellan våra länder varit gynsam för båda parter till att börja med som det varit förstås. Men om det inte varit det så har Sveriges befolkning gått på en blåsning i vilket fall som helst.
Har vi saker som Boris och hans undersåtar vill köpa – då har vi också ett gyllene tillfälle att förhandla om ömsesidigt gynnsamt utbyte – särskilt om alla andra väljer att resa tullmurar.
Situationen med ett land som lämnar EU är unik, därmed är förhållandena unika, finns inget facit på hur skrivna regler skall tolkas här när det väl kommer till kritan. Först till avtal etablerar fakta på "slagfältet", särskilt om andra länder inom unionen sitter och väntar på vad någon icke folkvald EU-byråkrati skall rekommendera.
Fast nu är det britterna själva som vill gå ur EU och lämna tullunionen d.v.s. frångå frihandel med Sverige och övriga EU-länder.
Marknaden ogillar osäkerhet. Nu är det ingen osäkerhet kring brexit längre. Tror det mer är därför pundet steg, nu kan folk göra investeringar efter vad dom vet inte vad dom tror