En av Sveriges största författare – vi kan kalla honom Jan Guillou – beklagar sig i FiB över SVT Dramas fiktiva serie Vår tid är nu och att den inte är tillräckligt vänster när den skildrar en fiktiv handling år 1968. Det verkar som den skönlitterära författaren Jan inte förstår vad fiktion är, dvs påhitt.
En av Sveriges största författare. |
Fiktion brukar sådant kallas som är påhittat och alltså inte är på riktigt utan fantasier. Dit hör SVT:s stora teveserie Vår tid är nu. Nya säsongen skildrar tydligen 68-rörelsen och hur några personer blir lite överentusiastiska, men stoppas av en organisation som kallas IB.
Detta har den skönlitteräre författarkollegan Jan Guillou att gå i taket i en krönika hos Fib/Kulturfront. I princip anklagar han SVT för att inte vara tillräckligt vänster och för att SVT:s fiktion inte stämmer med den verklighet där Jan Guillou räddade Sverige.
Som att teveserien påstår sig skildra verkligheten. Den är ju fiktion.
Ska man ta detta som ett kvitto på att Jan Guillous böcker inte är skönlitteratur, utan dokumentära dramatiserade reportageböcker? Att Sverige grundades av en korsriddare vid namn Arn, som befriats från celibat och sin ed? Att det finns någon hemlig agent som heter Carl Hamilton och som ger order med militärspråk som:
“Vill kapten Andersson vara så god att skjuta den här personen!”
“Vill major Larsson vara så god och skjuta den här mannen!”
“Vill löjtnant Stridsberg vara så snäll att skjuta den här mannen!” – Ur Jan Guillou bok “Ingen mans land”
1900-talets verkliga sanna historia skildras väl i den pågående romansviten om det stora århundrandet får man förmoda. För inte heller den kan väl vara fiktion? Eventuellt finns det även någon bok där Sverige låg i krig mot Sydafrika.
Sedan finns det kanske inget att invända mot Guillous invändningar faktamässigt, det är väl rätt få som fortfarande är i livet och har den intellektuella skärpan kvar att kunna ge en annan bild, men det är inte poängen.
Nej, det enkla svaret är helt enkelt att fiktion förblir fiktion och fiktionen ska få förbli fiktion.
Nu vet jag att en och annan av mina bokläsare hör av sig med något utbrott om att mina fiktiva böcker minsann inte stämmer, och det får man som författare väl tåla utan att säga emot. Varje läsares upplevelse är ju dennes egen verkliga upplevelse. Alla förstår inte att fiktion är fiktion, utan tror att mina böcker är någon sorts manualer eller reportage.Men det känns lite synd att en skönlitterär författare inte förstår att fiktion är just påhitt.
Blev för övrigt nästan sugen att faktiskt se på SVT om nu SVT är för höger för Jan Guillou.
Tyvärr kan jag inte länka till krönikan i FiB/K med respekt för de kommande ännu okända lagarna om så kallad länkskatt till traditionella medier.
Vill varna för att det som liknar IB-affären, som förekommer bland de historiska inslagen i min kommande roman Redovisningsavdelning Marviken (Ram) är fiktion, så slipper vi anmärkningar om “så var det inte alls”. Särskilt som Ram enligt baksidestexten är en kontrafaktisk roman, och alltså medger att det verkligen inte gick till på det viset. Liksom en del annat i romanen.
35 kommentarer
Efter att ha skummat artikel så verkan han vara arg för att i verkligheten så provocerade IB de oskyldiga dubbelmaoisterna till våld, och de svarade med effektiva demokratiska metoder som att sitta i fängelse. Nu är ju så att verklighetens centrum runt vilket allt roterar är just Herr Gujillo, i hans verklighet. Och det är ju inte fel, alla har rätt till sin egen verklighet.
Antar att du hänsyftar på någon figur Trujillo? Tyvärr är jag inte av rätt ålder eller bildning för att fullt ut fatta den demokritiska vitsen trorjaju.
Som sagt, skummade bara artikeln, så den dramaturgiska tolkningen kanske inte var fullt värdig en drama queen.
Trujillo? Bassisten i Metallica? (Insert valfri Percy tårar-referens).
För höger för Guillou är inte på något sätt en garant för att en normal människa kan se på SVT.
Önskar man verkligen irritera Gijo så skall man tilltala honom med Janne.
Då ryker topplocket, men han kommer inte att visa det. Ungefär som Bildt.
Bra serie, trevligt att man känner igen miljön där det spelas in eftersom det mesta spelas in i Jonsered och på Nääs.
Åfan, det får jag kolla in. Där har man ju spenderat en hel del tid. Lärde mig simma i Torskabotten. 🙂
Instämmer, har markerat den på SVT för att titta på vid tillfälle. Man får prioritera lite då man inte hinner att se allt som sköljer över en. UR Har även en massa bra program, exempelvis: https://urplay.se/program/211195-equus-varldens-hastar-de-forsta-ryttarna?source=kunskapskanalen.se
Annars finns för vetgiriga även https://curiositystream.com/
Jan är ju ett äckel naturligtvis men även bloggaren som har en frisyr som ligger 20 år bakåt i tiden. Jag är mycket besviken att samhället inte rör sig framåt utan bara en massa snack utan teckning.
Kan rekommendera boken : de skall ju ändå dö.
Skriven av Gunnar Ekberg, ib killen som jobbade som infiltratör för ib's räkning.
Framkommer ju en del mindre smickrande detaljer där om den store "förfatraren"
Intressant. Hoppas den finns som talbok då jag inte har tid att läsa tyvärr
Den finns som talbok. Mycket bra.
Får passa på att rekomendera spionjägaren 1 och 2. Skriven av olof frånstedt, fd säpo chef.
Böckerna säpo försökte stoppa.
Det var inte många gånger jag rök i hop med farsan … industriarbetare med 6 års folkskola som fick börja jobba för brödfödan när han konfirmerats vid 14 års ålder, fackligt verksam och socialdemokrat i hela sitt liv… 1973 rök vi dock ihop någonting så ini helvete om IB-affären … han på partiets och fackets sida och jag röd och uppkäftig och för tillfället hemma från ett av fartygen.
Tilläggas att jag idag har viss förståelse för några av hans synpunkter som jag den gången inte kunde dela.
Dock tar jag med en klackspark kommentarsfältet härovan som tycks leva i föreställningen att det hela handlar om Jan Guillo när det i realiteten handlar om den största politiska skandal Sverige någonsin upplevt!
Är väl bara Aftonbladets läsare som är utsatta för Gujillos indoktrinering.
Svinto: Jag skulle väl knappast definiera explicit formulerade ställningstaganden som indoktrinering.
Samt med tanke på densammes oerhört omfattande publicerade produktion vad gäller både böcker, tidksrifts- och tidningsartiklar, filmmanus m.m. så kan jag svårligen tänka mig att hans publik skulle återfinnas enbart i Aftonbladet.
Snarast som så, att alldeles oavsett vad åsikt man må hysa om hans ställningstaganden, att han otvivelaktigt sedan länge varit och måhända fortfarande är en av landets mest inflytelserika opinionsbildare.
Hur kommer det sig att en person som är så förknippad med vänster skriver hjälteböcker om en adlig militär??? Även om man är författare och skriver fiction måste det vara knepigt, själv skulle jag ha jättesvårt att skriva en hjäteroman om nån vänsternisse som fixar biffen.
Förra veckan var han med på Helénius hörna och avslöjade att han som insomningsstrategi räddade världen som flygaress. Kombinationen av enormt självego och vänster förklarar det mesta. I hans egovärld där han alltid är i centrum fungerar i princip vad som hels, så länge hans ego masseras grundligt.
Många vänster typer är elitister.
Den adlige militären är förstås hårdför maoistisk kommunist.
… och Israelhatare.
Böckerna har upplägget a) inledande actionsekvens b) resten av boken politisk plädering för Jan Guillous egna åsikter c) en avslutande actionsekvens.
Jag känner inte Guillou personligen, har aldrig träffat karln. Men utifrån vad jag vet om honom så får jag känslan av att han gärna skulle vilja vara de karaktärer han skapar… Hamilton, Arn… Vapenkunniga, rättfärdiga, lite moraliskt förträffliga på sedvanligt lättsålt vänster-manér, kan hantera våldssituationer… Han fick ju kritik för att vara lite för macho, och vips, så är huvudpersonerna homosexuella i "Brobyggarna"serien…
Menar du att vi ska se dina äventyr ("faktainsamling") inför ditt fiktions-skrivande som skattefusk?
"En av Sveriges största författare" Jag förstår att jag tolkar redaktörns sätt att uttrycka sig, fel. Men kan inte låta bli att tycka att uttrycket "En av Sveriges minsta författare" är mera relevant och passar bättre.
Eftrer att ha sett nämnda författare en gång på Sveavägen så konstaterar jag att särskilt stor är han ju inte, rent fysiskt. Låt vara att man kan diskyutera storheten på andra sätt också.
Att kalla "JG" för "en av Sveriges försäljningsmässigt största författare" synes mig mera adekvat – för inte lär han vara någon framtida Nobelpriskandidat, inte!
Försäljning är den enda objektiva mätaren av en författare. Resten är subjektivt.
Priser t Jan G:
1984 – Stora Journalistpriset
1984 – Aftonbladets TV-pris
1988 – Bästa svenska kriminalroman (för I nationens intresse)
1990 – Prix France Culture (för bästa till franska översatta roman (för Ondskan))
1998 – Årets författare (SKTF)
2000 – Årets bok-Månadens boks litterära pris
2014 – Jan Myrdals stora pris – Leninpriset
2016 – Axel Liffner-stipendiet
Ok? Vänsterpriser, till en vänsterförfattare?
Exakt! Kvittot po en bra bok er kontot! Sen kan man ju dra parareller mellan Lars och Guillo och foer mig har Señor Lars mer substans jemfoert med Guillo! Ganska enkla historier och forvonande med tanke po hans venster ideologi. Ganska nera en spions tankegongar ala Schori elr H. Schein utan att anklaga, bara en reflektion po de tre, Harry, Lars och Schori.
Jag har för mig att jag såg ett avsnitt ur serien när jag var och hälsade på svärmor (i övrigt undviker jag helt SVT). Klarade inte av se klart, fick gå ur rummet då jag äcklades av feminist/vänsterpropagandan. Se så olika man kan tolka saker.
Efter en uppväxt i ett socialistiskt land utan att själv ha socialistiska uppfattningar så har man lärt sig att se bortom indoktrineringen. Till en viss gräns kan jag automatiskt tänka bort en sådan halt socialism som finns i vår tid är nu och följa med i dramat och tidsresan i stället. Det är tex väldigt mycket homosexualitet för att utspela sig på 40-70 talet även vegetarianismen var sparsamt utvecklad så det är knappast nått man klämmer in såvida man inte vill indoktrinera eller om det är centralt för handlingen. Familjesplittring var inte heller något utspritt då förutom vid dödsfall särskilt under väpnade konflikter. Däremot arbetarrörelsens propaganda och övertagande var stor då.
Den var faktiskt rätt bra, även om det inte var min kopp te. Sett några enstaka avsnitt då jag umgås med folk som följer den. Lägg märke till ordet var. Denna säsong är horribel och har blivit sågad av kritiker. Konstlat banalt drama med en massa uppenbar politisk historierevisionism. De som tittar nu gör det mest för att de vill se färdigt serien nu när de följt hela så långt. Tidigare säsonger är i klass med brittiska kostymdramer, nuvarande säsong är lite som vad Matrix revolutions var till första Matrix-filmen.
Sant. Det finns ett oerhört sug efter svensk film om Sverige med nostalgi, men den måste vara åsikts neutral och då får man vänstern efter sig. Felet är statlig inblandning i till och med filmbranschen, stöden betalas ut med vissa premisser satta utav olika råd som är politiskt vinklade. I en fri marknad finns olika aktörer som sponsrar men framför allt är det konsument som betalt och därför också dom sol styr vad som skall produceras
Vår tid är nu, är faktiskt riktigt bra serie även ur ett icke STV perspektiv. Obs jag har en libertariansk världsåskådning vilket innefattar misströ till statliga projekt generellt.
Ni som läst krönikan
I vad anser den gode kamrat Jan att högervridningen skett?
1:Menar han att kommunisterna inte var så extrema som dom skildras i serien.
2: menar han att IB använde mycket fullare metoder?
HenrikM, har du fått hjälp efter den traumatiska händelsen? 🙂