Ah, minns ni era barndoms jular. Det fanns inga problem, det var alltid snö, det var helt enkelt bättre förr. Särskilt tycker alla babyboomers, det sk köttberget av 40- och 50-talister detta.
Nej, sanningen är att vi som ren överlevnadsfunktion glömmer det dåliga och mestadels får positiva minnen – de som saknar denna psykologiska funktion orkar inte med livet.
Och i barndomens rosa skimmer så var man helt omedveten om de problem som de vuxna upplevde, utan var som barn generellt lycklig, för man visste inte bättre. Och resten har man förträngt. Det är samma funktion som får människor som var barn under Östblockets diktaturer att drömma sig tillbaka till den gamla goda tiden – de fattade inte vad som pågick och hur det var för föräldrarna, utan minns bara lyckliga minnen från barndomen.
Sammantaget – det var inte bättre förr, det är du som inte hade koll och i övrigt har förträngt dina dåliga minnen.
108 kommentarer
Ingen gång i världshistorien har väl så många fått det så mycket bättre som senaste 70 åren? En arbetslös person år 2019 har en enormt mycket bättre standard än en höginkomsttagare år 1960. Bloggens klientel som högutbildade och väletablerade kan unna sig dyra bilar, viner, hobbies, bostäder och resor till exotiska platser. Allt har skett med fiatvalutor till en dels förtret.
Tänk alla kostnader vi skapat i det moderna samhället som inte fanns förr, mobilabonnemang, internetabonnemang, serviceavtal på bilen, app-prenumerationer, streamingstjänster, backuputrymme av bilder i molnet och tusen andra tjänster.
Skippade man allt detta skulle man förmodligen kunna jobba 3 dagar i veckan istället och ha långhelg varje vecka.
Vad ska du göra på den långhelgen tänkte du? Som inte kostar något?
Allt det du radade upp är ju frivilligt. Säg upp rubbet och ta din långhelg istället, så får du se om du tycker det är kul.
Jag är en slav under allt detta, summerar jag familjens alla abonnemang/tjänster så blir det rätt mycket i månaden som alla förväntar sig som något självklart.
Men t.ex. så hittar inte barnen på några bus längre och är inte ens ute på stan på kvällarna, när jag själv var liten så fick nog pappa sucka djupt och styra upp ett antal gånger.
Men det är bara en reflektion egentligen hur samhället förändras.
Det är väl ett mått på välstånd att vi nu har så mycket fritid som måste fyllas ut med aktiviteter, de flesta lever som kungar idag jämfört 100 år sedan.
Jag har bara mobilräkningen. Det är min enda fasta utgift. Om nån undrar.
Bor du i skåpet eller?
I tältet.
"Tänk alla kostnader vi skapat i det moderna samhället som inte fanns förr, mobilabonnemang, internetabonnemang, serviceavtal på bilen, app-prenumerationer, streamingstjänster, backuputrymme av bilder i molnet och tusen andra tjänster."
Nej, tacka vet jag fast telefoniabbonemang som kostade mer i fasta kostnader, själva telefonsamtalen kostade mer. För detta kunde man bara ringa när man var hemma och bara en i hushållet kunder ringa åt gången. Och man kunde bara ringa till någon som var hemma.
Det övriga du räknar upp är tjänster man bara kunde drömma om förr. Skulle man efterlikna den gamla "goda" standarden så är det bara till att skippa dessa tjänster.
Alltså seriöst. Vad är det som egentligen har blivit dyrare? Om man korrigerar för inflationen dvs.
Det är teknikutvecklingen som har drivit på detta och kommer fortsätta att driva på denna utveckling.
En bakelittelefon i hallen ska det va!
Man behövde inte ha koll utan kunde lämna nycklarna i bilen istället.
Det är mycket bättre nu när man har koll, instämmer till fullo.
God jul maestro.
Äh, förlåt. Det är ju jul å allt.
Kunde inte låta bli.
Jag har fått det enormt mycket bättre än förr.
Gud jul.
Glömde nycklarna i gamla rishögbilen i stan för någon månad sedan (ovana när nya bilen låser sig själv). Den stod kvar åtta timmar senare.
Inte "fått"
Skaffat eller skapat passar bättre.
(Förmodligen på bekostnad av någon annan som med rätta kan säga att det var bättre förr.)
Generellt får man det ju bättre med ålder, karriär och högre inkomster, samtidigt som teknik- och samhällsutveckling fortsätter framåt.
När jag var i Australien för jobbet så parkerade vår förare den lyxiga bilen i ett parkeringshus som var överfullt och lämnade nycklarna i bilen. Min fråga var hur han kunde detta. Svaret var att problemet var att hitta bilen sedan när han kom åter för den kunde finnas på vilken våning som helst men att Australien var en ö så inte försvann några bilar utomlands.
Mycket riktigt återfanns bilen när vi skulle vidare.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nja, en sanning med modifikation. I villaområdena i tätorten var det vanligt med villainbrott, grannen fick inbrott.
Själv på 60-talet observerade jag och en kompis två fyllon som bar ut kassaapparaten från ett konditori. Som i vardande samhällets stöttepelare notifierade vi ägarinnan å det snaraste, som kom löpande i full fart, varvid fyllon lade benen på ryggen och släppte stöldgodset. Efteråt tyckte jag att vi kunde få åtminstone en chokladkaka efter det rådiga ingripandet, men hon tyckte att det räckte med ett enkelt tack. Just där och då insåg jag att man gör saker för att det är rätt, inte för att få en belöning.
Däremot var det på landsbygden vanligt att hänga nyckeln på en spik vid ytterdörren när man var och handlade, ifall någon skulle behöva gå in. Möjligen har denna sed avtagit med att den åldrande befolkningen trillat av, men en bra bit in på 2000-talet var det vanligt.
Jag har bott på landet sedan 1997 och har aldrig varit med om att någon hänger upp nyckeln på en spik vid ytterdörren.
Kanske bara i Norrland man gör (gjorde) så. Det är iaf min referens. Mina föräldrar, min morbror och bror gjorde så.
Spiken satt på en spik på trappens nedsida, ja, alltså inte exakt vid dörren men nära på, inte helt synlig men nära på. Och detta fram till drygt 2000. Så ja, anekdotiskt bevisat.
Här satt spiken fullt synlig ca 30 cm till vänster om dörren. Om nyckeln fanns på spiken betydde det att man inte var hemma, annars var man kanske inte i huset, men i närheten. Ganska klokt ändå ifall man inte har något som är värt att stjäla. Annars kommer ju en tjuv att ha sönder dörren för att komma in.
Antalet bilstölder har minskat dramatiskt. Utan att slå upp siffrorna stals det ungefär tre gånger fler bilar för femtio år sedan än det stjäls idag.
Grova våldsbrott, som rån mot barn och unga, har ökat medan fylleslagsmålen har minskat. För femtio år sedan var det ingen som överföll och hotade barnen med pistol på väg från skolan. Samtidigt är det färre män som dödas av avslagna glasflaskor i slagsmål idag.
För övrigt är det mycket bättre att vara vuxen än att vara barn. Jag hatade att vara barn.
Jag känner en som blev rånad med pistol cirka 1987 korsningen Kungsgatan/Fredsgatan i Göteborg. Som 15-åring på ljusan dagen.
Själv minns jag hur livrädd jag var i mörkret om kvällarna ute i centrala Göteborg som ensam 16-17-åring. Bodde centralt i lägenhet i Vasastan. Var mycket överfall och skit, folk som hoppade på folks huvuden när de var nedslagna, en och annan dödsmisshandel av unga också om jag minns rätt. Knarkisar överallt, rejält påtända – det var fortfarande lagligt att knarka på den tiden, och höga pundare fanns överallt och kunde bli jävligt obehagliga.
Idag har vi inte vad jag vet pundarna öppet bland folk längre, eftersom de plockas in pga olagligt bruk av narkotika. Åtminstone inte centralt. Minns inte när jag sist såg en så påtänd knarkare som man dagligen såg på 80-talet.
Vad heter parken bakom Universitets huvudbyggnad i Göteborg? Där fullkomligt vimlade det av knarkare på 80-talet – bodde på ett kvarter bort. Och gatan på andra sidan gick de homosexuella manliga hororna (kvinnorna gick på Rosenlund) och det var en gata man höll sig långt borta från som ung kille för att inte bli antastad eller överfallen av torskar. Och alla haschisar och knarklangare i Kungsparken bakom Storan bort till Dimmornas bro. Fy fan vad centrala Göteborg var obehagligt på 80-talet säger jag bara. Det var INTE bättre förr.
Och att gå förbi Näckrosdammen efter mörkrets inbrott gjorde man helt enkelt inte. Kanske man inte gör idag heller, men jag bor inte där längre. Alla centrala parker var i princip bara befolkade av prostituerade som levererade tjäsnter till sina torskar, knarklangare eller påtända pundare. Slottsskogen och Botaniska var okej, för långt bort från centrum.
Och då ska vi inte snacka om hamnområdena runt Lilla Bommen bakom Nordstan innan de revs för att Skanska skulle bygga Läppstiftet.
Det är möjligt att det numera ser ut så här i förorterna, men detta var i centralaste Göteborg. Att gå till fots kvälls och nattetid gick bort, man tog spårvagn om det så var en hållplats.
Och i Stockholm var Malmskillnadsgatan länge horstråket. Vet inte om det är det idag. Dessutom fanns det gott om s.k. porrklubbar. Var på studentresa med klassen och råkade bevista en i fyllan och villan. Passade också på att röka hasch, vilket inte var en höjdare. Säljarna gick på alla som såg ut att behöva ett rus. Sen tror jag att vi även gjorde ett studiebesök ut till något företag i Kista som på den tiden (omkring 1978) mest såg ut som en grushög, med ett fåtal aspirerande företag. Sen festade vi loss ordentligt på finlandsfärjan i två dygn innan vi återvände till tryggheten i obygden.
De prostituerade har väl flyttat bort från gatorrna och till Internet (mellanlandning på vissa hotellbarer). Nalen ligger väl på Malmskillnadsgatan? Den gatan var iaf tom sist jag var på Nalen (och på en annan restaurang på samma gata, varit där några gånger om det är den jag tror). Samma med Rosenlund i Göteborg, också tom numera, kvinnor kan väl gå där utan att bli antastade av varenda bil som kör där. Gissar att även biltrafiken lugnat ner sig…
Minns 80- och även 90-talet hur det på Rosenlund kvällstid körde bilar runt, runt, runt tills de fick napp. Spillde även över till kvarteren in närheten inklusive där nya Pedagogen ligger. Betydligt lugnare idag.
Porrklubbar. Andra Långgatan i Göteborg. Idag en form av hipster och alterrnativkulturrmecka, men inte farligt som det var på 80-talet. Min morsa bodde på tredje långgatan på 90-talet, fram till 2003, så den successiva förbättringen var rätt tydlig, även om det tog några år. Fick alltid inbrott i bilen när jag parkerade där, så jag slutade låsa för att slippa få dörren pajad och öppnade och rev ut allt från handsfacket i förväg, så behövde inte knarkarna göra det.
Och de svenska torskarna reser väl utomlands till Danmark, Tyskland och Tjeckien, och köper sitt lagligt, länder en viss bannad kommentator verkade tjata väldigt mycket om.
Man kan ha moraliska åsikter om saker och ting, men i grund och botten handlar det om att alla skall ha rätt att vara säkra och inte behöva oroa sig om man skall bli rånad, dödad, eller misshandlad om man går ut en viss tid på dygnet. Det vi här nämnt är sånt som föder desperata människor vilket leder till brottsliga handlingar.
Man kan nog inte hoppas på att stävja allt med regler och lagar, vi har helt enkelt inte ekonomi för en sådan kontrollapparat. Återigen så handlar det om optimering. Satsa pengarna på det som ger bäst effekt. Information, övertalningskampanjer, etc. Vad vet jag. Men vad jag vet är att det är bättre nu än det var då. Och det har att göra med att folk har fått mera pengar. Kommer man över en viss nivå är det mer lönsamt att sköta sig än att begå brott. Och det är förmodligen den största orsaken till att våldsbrott gått ner i de flesta länder, t.o.m. i USA.
Kan också vara en orsak till att brottsligheten kryper ner i åldrarna. Unga har inte pengar. Ironiskt nog gissar jag att de skulle tjäna mer netto till noll risk om de gjorde Donken istället för att vara gångare åt knarklangare. Fler ungdomsjobb kanske? En del poliser säger att det är få idag som orkar vara tunga brottslingar efter 30 och några vändor på kåken, och många vill ur när de når familjebildande ålder. Inte alla förstås, men avhoppverksamhet behöver säkerligen stärkas. Samtidigt måste nyrekryteringen av barn och ungdomar stoppas i andra ändan. Och däremellan behöver folk lagföras och låsas in.
Grundorsaken verkar vara ghettofieringen som skapar desperata människor utan några upplevda framtidsutsikter annat än brottslig. Och det är ju svårt att förhindra det inom det system vi har idag. Och jag har svårt att se hur det skulle kunna gå till att ändra det, annat än att täppa till inflödet. Och det är inte än politiskt möjligt än. Men pendeln svänger, och det måste ibland bli sämre innan det kan bli bättre.
Nja, det handlar om moraluppfattning, självkontroll, och den kultur/moral som råder i närmiljön. De flesta som växer upp den svåra socioekonomiska förhållanden blir ej kriminella:
https://fof.se/tidning/2018/2/artikel/laget-ar-javligt-allvarligt
Under
Grundkonceptet tror jag fortfarande gäller, desperata människor gör desperata saker. Sannolikheten för det är större i s.k. utanförskapsområden än i en välordnad villaförort.
@svinto: När man ibland läser om vissa gangsterkungar och så så slås man ibland av tanken om att de växt upp i en annan miljö kanske de lett börsföretag istället.
Skillnaden är hårfin mellan gangsterkung och börs-VD. En viss typ av människor är ledare, och de tar de förutsättningar de har och jobbar med dem.
@gbdcrvx
Har länge intresserat mig varför karaktärslösa skithögar förringas med att de haft en dålig barndom, i kontrast till att ingen påtalar den goda barndom ekonomiskt lyckade människor då borde haft.
Har ännu inte funnit svar i frågan.
Har suttit och väntat på en kommentar från Ben Dover om hur mycket bättre det var förr när man kunde jobba i en fin park bredvid universitetet. När den inte kommer får väl jag försöka lätta upp stämningen.
Svinto, "Grundorsaken verkar vara ghettofieringen som skapar desperata människor utan några upplevda framtidsutsikter annat än brottslig."
Det här är ett så bra citat att det borde spridas överallt. De enda framgångsrika personer de unga i ghettot ser i sin närhet är kriminella. Är det då konstigt att de själva blir kriminella i sin jakt på framgång?
Orsaken till att bilstölder gått ner markant är att moderna bilar är VÄLDIGT svåra att stjäla
Eller så är det helt enkelt så att vissa grejer faktiskt var bättre förr och vissa var sämre. Jag tror egentligen ingen vill göra all teknik- och samhälls-utveckling ogjord när dom säger att det var bättre förr utan syftar snarare på just den aspekten man råkar störa sig på för tillfället.
Men svart-vita åsikter (och projicering?) är förstås bättre klickbete. För övrigt var det faktiskt bättre förr innan alla klickbeten.
Poängen är att det nog inte var bättre förr, folk har glömt och har ofta inte koll. Jmf med att du idag får lokalnyheter från hela landet i olika grupper som vill uppmärksamma sina favoritproblem. Förr fick du bara lokalnyheter där du bor, och missade således allt som hände i resten av landet. Du hade sämre koll, det var inte bättre.
Det är ju förstås bättre att man kan informera sig om i princip vad som helst i hela världen. Baksidan är fake news, flame wars och konstanta uppdateringar som förvisso förekom förr också men inte alls i samma utsträckning. Det är idag mycket enklare att falla in i nästan en missbruksliknande konsumtion av nyheter och åsikter och det tror jag många inte mår bra av (mig själv inkluderat).
Visst har den tekniska utvecklingen medfört massor med förbättringar på alla möjliga fronter men det är inte nödvändigtvis så att man är så mycket gladare av en snabbare Macbook eller större TV. Att kortare köer på bolaget är bättre tycker nog alla förutom absolutister och de med alkoholiserad familjemedlem.
Skulle vara intressant att se KPI:er över tid på saker som lycka, trygghet, ångest och depressioner för hela samhället men jag antar att det är svårt eller omöjligt att få fram bra siffror på det.
Men överlag är det nog som du säger bättre nu.
Som jag kommer ihåg det från 60-talet var det inte bättre. Vissa somrar var det varmt och skönt, andra somrar fick man ha långkalsonger. Vissa vintrar var vita och fina, medan andra för gröna och gråa. D.v.s. vädret var ungefär som nu för tiden.
Maten var klart sämre, både i skola och hemma, och på restaurang. På den tiden ansågs det vara lite av en lyx att gå på restaurang. Idag lyxar man till det hemma varje helg med mat som är bättre än de flesta restaurangers.
Förr slängde man inte mat, utan åt upp det eller sparde till nästa dag. Idag orkar jag oftast inte ta reda på det som blir över och kastar det. Mat är idag helt osannolikt billigt. Utbudet av produkter är enormt. Handskalade räkor på burk. Själv fick jag skala mina räkor själv när jag var liten. Min goda mor brukade köpa en påse på fiskaffären när hon hämtade mig på dagis, sen satt vi och käkade räkor och tittade på båtarna och slussöppningarna. På den tiden hade fiskaffären ett fönster som det rann vatten över, förmodligen för att fånga lukten.
Bilarna var sämre, bussarna var rena arbetsskadefabriker med en ljudnivå som varje skyddsombud idag hade stoppat direkt.
Hippies och knark flödade över. Flower power och andra infantila idéer flödade över.
Sosseriet slog blå dunster i folket bröt ned Sverige och förstörde permanent en fantastisk ekonomi.
När, det var inte bättre förr.
Just det där med knarket minns jag från 80-talet. Påtända pundare överallt, dagtid, kvällstid, jävligt obehagligt, och eftersom det inte var olagligt att knarka så fick de vara. Den som tror att "knark är ofarligt bara man legaliserar" var nog inte tonåring på 80-talet och missade hur det såg ut på gator och torg med höga pundare överallt. Iaf i Göteborg. Inte så kul när de snedtänder och går runt bland folk, om vi säger så.
Just det där med knarket är nog en optimeringsfråga. Man kan tänka sig att legalisera lätttare droger för att ta undan brottslighetens bulkinkomst. Å andra sida kan då de redan etablerade brottslingar hitta nya inkomstkällor, vilket bara gör det hela värre. Dessutom riskerar man en fördummad population som inte producerar och bidrar till ekonomin. Som tur är har ju flera länder gjort just detta, så det är bara att invänta vetenskapliga undersökningar av deras experiment för att se vad som är bäst.
Jag antar att pundarna var dåtidens "blatnyje"?
Ta bort möjligheten att tjäna pengar på knark så blir de kriminella laglydiga? Knappast. De kommer gå över på hemrån, bilrån och annat där de kan tjäna pengar snabbt. Ironiskt nog kan det göra att hotbilden mot vanligt folk ökar. Dessutom gick ju t ex knarkbrottsligheten i t ex Portugal upp på legaliseringen.
Det langas fortfarande sprit i Sverige trots att det är lagligt att köpa sprit på bolaget. Knarklangningen kommer inte upphöra, den kommer snarare fokusera hårdare på de som är under 18, kvällar och helger etc.
Och till Norge smugglas det blöjor.
Och socker.
Men vart är vi på väg, finns frågetecken kring nuvarande färdriktning.
Beror ju helt på vad den enskilde värdesätter som bra och bättre vs. dåligt och sämre. Vad den ene anser som bättre kan en annan anse som sämre.
Man måste skilja på materiella framsteg och mänskliga framsteg. Det moderna samhället är visserligen rikt men det finns andra saker som blivit sämre. Som den sociala sammanhållingen. Nu har vi splittring mellan kvinnor och män, barn som är förvildade, en grasserande kriminalitet och en ny importerad samhällsklass som segregerar sig – eller om det är svenskarna som gör det. Jag kan nog tycka att de svenska 50-60-talen var lyckliga årtionden på många sätt. Man skulle sköta sig, arbeta och bygga det nya Sverige. Det fanns en respekt och vördnad inför skapelsen. Nu håller allt som byggts upp på och förskingras.
Eh.
Finns ingen splittring mellan kvinnor och män, barnen är inte förvildade, det finns inte grasserande kriminalitet. Folk sköter sig, arbetar och bygger det nya Sverige. Man har respekt och vördnad inför skapelsen.
Däremot har en massa boomers blivit gamla och drabbats av exakt det jag skriver om i blogginlägget, falska minnesbilder.
Jag håller inte med dig. Du är historielös som den ungdom du är. De ser inte att det egentligen blivit mycket sämre. Det handlar mycket om våldet till följd av invandringen och den rädsla som sprider sig, framförallt bland kvinnor. Riskerna har ökat. Absolut. Du kan välja att se bort från det. Men du betalar ett pris för det.
Träffar många unga kvinnor gör du?
Varje tid har sina problem som i backspegeln kan tycka efterblivna. Vad gäller invandring håller jag med vad gäller asylinvandring. Däremot står och faller några av våra större företag med tillgången på högt kvalificerad utländsk arbetskraft från i stort sett hela världen.
Den största skillnaden mellan då och nu, förutom en helt exceptionell rikedom idag, är att förr i tiden fick familjen ställa upp mycket mer, medan det idag förväntas att samhället skall ställa upp. Exempelvis var det inte ovanligt att kvinnor som råkade få barn tidigt lämnade barnen till sina föräldrar att uppfostra under ett antal år, medan de själva utbildade sig eller gjorde karriär, innan de sen tog hand om ungen igen.
Vad gäller att göra rätt för sig så tycker åtminstone jag att det fortfarande är djupt rotat i folksjälen. Det är därför många blir så upprörda när det avslöjas folk som inte gör det, men som kan göra rätt för sig.
Helt oavsett så svänger pendeln på alla områden med olika periodicitet, fram och tillbaka. Ibland går det för långt åt något håll, men det korrigeras med tiden.
Och allt välstånd bekostas av billig energi.
Yodacopia?
https://www.ekonomifakta.se/Artiklar/2019/juni/arbetskraftsinvandring-vardeskapande-i-miljardklass/?fbclid=IwAR1TwCMN9UUTxJ38-ey9bEYPKUVtDJOGNIl0ZvHocqgjranor3dPQ078uI4
Ett område där vi faktiskt skulle kunna jämföra på ett meningsfullt sätt är tonen och sakinnehållet i den politiska debatten i Riksdagen/Andra kammaren, d v s om radio- resp TV-utsändningarna finns bevarade.
Tonen i riksdagsdebatterna är oändligt mycket bättre än tonen bland svansarna på Internet.
Visst! Men det var inte det jag skrev om.
Minns ni Jan Bouvin i riksdagen?
Varför måste allt mätas i pengar, blir det mer pengar så är det bättre verkar vara idén.
Finns det verkligen inte andra saker att värdesätta än det som går att räkna i kronor och ören oavsett om det är effektiviseringar, lägre konsumentpriser eller ökad konsumtion så handlar det om ekonomi.
Det var bättre förr för jag var yngre. Det var bättre förr för då jag hade färre bekymmer. Det var bättre förr för då tvingades jag inte betala över 60% marginalskatt (okej då, det var pengar). Det finns massa saker som var bättre förr. Bättre förr är dessutom subjektivt och är svårt att kvantifiera objektivt.
Allt förändring som sker påstås alltid ske för att det blir bättre så, jag skulle vilja mena att det bara blir annorlunda för bättre eller sämre är subjektivt. Det finns exempel på saker som har ändrats fram och tillbaka flera gånger och varje gång har förändringen skett i fast förvissning om att det blir bättre så.
Lycka är högst individuellt och för individen är enskilda händelser avgörande för den upplevda lyckan, t ex sjukdom, förhållanden, välmående hos anhöriga, jobb, inte jobb etc. Du kan vara överlycklig idag, men ditt liv kan vara krossat i morgon.
I stort har jag för mig att det inte är någon skillnad på lycka i Sverige förr och nu.
Borde finnas någon form av mätning av lycka över tid. Om liv är någon form av lycka så borde ett längre liv ge mer lycka. Och livet är längre nu än förr. Barnadödligheten har minskat. Och ett barns död försämrar kraftigt anhörigas lycka.
Betyder någon skillnad på lycka förr och nu.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Måste säga att jag har svårt och se hur man på ett objektivt sätt överhuvudtaget skulle kunna mäta lycka. Har läst om ett antal metoder som psykologer använder sig av men måste säga att jag förhåller mig skeptisk till dessa.
Känns som ett gäng sura gamla partifunktionärer från DDR härinne, bla bla bla senapen var godare och kommer ni ihåg de gamla HO-gaststätte? För två mark kunde man äta sig mätt yadayada.
Jmf HBO och Netflix med Benny Hill och Nygammalt med charmören Bosse Larsson.
För er skåningar var väl Kryddan Pettersson en husgud.
Fast Slotts senapsflaska var fanimej bättre förr med den klassiska designen! 😉
Såldes väl även i glas som efter urdiskning blev dryckesglas (jag är alltså inte uppvuxen på Östermalm).
Frank Baude tycker garanterat att vänstern var bättre förr.
Nu för tiden verkar vänstern tagits över av de som vuxit upp i medelklassfamiljer som har nosring, märkliga färger på håret, ultrafeminister, många gånger veganer, som aldrig haft ett jobb och som hatar såna som äger företag. De orkar demonstrera, skriva långa inlägg på nätet och slåss mot nazister, men klarar märkligt nog inte av att söka jobb. Lever på bidrag, är otroligt lättkränkta och bär alltid en välstickad offerkofta.
Så åtminstone vänstern var bättre förr.
V fick väl ca 20-25% i Hornstull, Midsommarkransen, söder om Söder, där de allra flesta måste vara högavlönade för att ha råd att bo. Dvs övre medelklass.
Traditionellt görs alla revolutioner av övre medelklass. Alltid.
Den då på den tiden eminenta syndikalistiska tidningen Arbetaren gjorde en intressant artikel kring en husockupation och vilka som deltog och deras sociala bakgrund. Mycket intressant. Samtliga var just övre medelklass.
Arbetaren är tyvärr inte längre läsbar. Misstänker att just nämnda medelklass tagit över och gett tidningen en vänstervridning men vad ska man räkna med då SAC demonstrerar tillsammans med kommunister. För er som inte begrper skillnaden är troligen syndikalister de första som leds in i skogen vid ett kommunistiskt maktövertagande.
Tja, vi vet väl vilket parti som har högst stöd av arbetarna här i landet.
Själv minns jag att folk gick omkring i helt värdelösa s k "snowjoggers" som var odugliga i skånskt vinterväder. Folk var i alla fall inte smartare förr.
Nej och nu har ni lyckats exportera det skånska vintervädret till resten av landet. Skämmes.
Japp, det blir så automatiskt i alla kommuner där SD har över 20%.
Så är det i min kommun. Är SMHI informerade?
Det var bättre förr, vi blir allt äldre hör jag dagligen, så nog var det bättre förr när vi var unga.
Bättre förr? Vi har det skitbra nu och vänta bara ett par år, då har vi VR-porr, syntesisk mat och nazisterna eller muslimska brödraskapet styr landet (var lugna, det är ingen större skillnad) och vi kommer alla bli minst 150 år gamla och ha floridaklimat hemma i Staffanstorp. Så ät hälsosamt, träna och fasta regelbundet.
Posten funkar bättre nu. Snabbar pålitligare och billigare.
Jag minns hur illa det var förr.
Apropå fotot i inlägget: när jag gick förbi vår lilla stads Systembolag vid 12-tiden idag, var kön på gatan c:a 30 m lång. Om systembolagsköerna säger något om vår levnadsstandard har inte mycket hänt på 62 år.
Handlar om dålig planering. Nuförtiden så är det iaf öppet på lördagar och utbudet av bra vin, öl, sprit har ersatt Explorer och Löwenbrau. Killgissar att supandet minskat och alltmer ersatts av en sundare och mer sofistikerad dryckeskultur.
Alkoholkonsumtionen bland ungdomar går ner linjärt iaf.
När jag gick på högstadiet 85-88 så var det något av en sport hos alltför många att supa sig så redlösa att polisen fick skjutsa hem vederbörande till föräldrarna. Då gick snacket i skolan på måndagen efter i beundrande termer. Att den unkna kulturen alltmer är ett minne blott är tecken på framgång.
Själv är jag född 1967.
Vi kan kanske vara överens om att ungdomarnas midsommarfirande på 80 talet var mer episka.
I jämförelse med hur dagens ungdomar firar midsommar.
OK, festerna var väl bättre förr, alltså innan alla jäklar hade en mobil och allt roligt du gör hamnar sekunden efter på internet, för evigt. Vem vill släppa lös utanför sin bubbla? Fast nog är det bättre att inte alla är så sjukt fulla längre… ja det är det.
Hm,
Det är nog så att internet har gjot att man är mindre försiktig med vad man säger, men mer försiktig med vad man gör?
kan vara så att internet är både bromsande på vissa områden, och accellererande på andra områden. Och nu har vi det att beakta. Var tid har sina egna problem.
Anders Rydén> Definitivt inte bromsande vad man själv säger och skriver PÅ själva internet, men bromsande på det som sker UTANFÖR internet (IRL) eftersom det riskerar massuppmärksamheten som viralitet kan ge.
Övriga-drogkonsumptionen går upp brantare linjärt.
Försöker varje midsommar att upprätthålla den fina traditionen att vara full vid 1400. Bättre en 1200 som man var förr.
Men det blir jobbigare för varje år.
Sänggåendet blir tidigt vilket är positivt.
@ herr Muffins.
Det verkar stämma det du säger.
Internet har nog ändrat vårt beteende en hel del.
@övriga.
Nu när mina barn har blivigt vuxna så har jag berättat lite hur midsommarfirandet på Öland eller Båstad kunde gå till.
Barnen blev minst sagt förvånade.
Det ska finnas en dokumentär som SVT gjorde på Öland.
Tyvärr verkar jag inte hitta den någon som vet vilken dokumentär jag menar?
Kommet ihåg en fest jag var på där det här med mobilkameror verkligen slog mig. Det var runt 2010 och jag var bland de äldre på festen. Av oklar anledning så tyckte jag och i alla fall en till det skulle vara lite kul om jag tog på mig lite kläder en tjej hade med sig innan jag röjde loss på dansgolvet. Jag var (är) lite överviktig och hade ett par korta tights och en topp på mig. När jag stod där var det en person som tog upp sin mobil och jag fick stoppa henne och förklara att detta är en kul grej som görs i stunden verkligen ingenting jag vill ha på internet i evigheter. Man undrar hur många roliga upptåg som inte har blivit av beroende på att folk inte vill ha dem filmade.
Snöröjningen var i högsta klass på den tiden!
Se för övrigt hur välordnad kön ser ut att vara. Det var tider det.
”Sassa brassa mandelmassa, vi vill höra nätet prassla”. ”Ut med domaren svart och vit, liknar mest en fågelskit”. Fotbollskulturen var bättre förr. Det har liksom mer stuns i ramsorna.
Vintern har alltid varit ambivalent i Stockholm. Minns en massa regniga vintrar under 1970-talet. Att växa i centrala Stockholm var inte heller tryggt. Det var fullt med knarkare som ville sälja hasch samt ett och annat gäng som gav en stryk. Noterar nästan alla män på bilden bär hatt utom ett fåtal som har pälsmössor. Undantaget är militärerna och en barhuvad man i kön.
Vafalls? Har inte slyngeln i konungens uniform händerna i byxfickorna?
Sedär har vi anledningen till det allmäna förfallet i samhället som sedan har fortskridigt fram till dags dato.
Förr? … De övergripande samhällsparadigmen hette Luther och Jante, Erlander och Sträng.
Jag har aldrig haft det så bra som här och nu.
Här lär bli kvar men nu förflyttar sig ständigt in i framtiden.
I allt övrigt instämmer jag för en gångs skull med Somebody is wrong on the internet i hans inledande kommentar i tråden!
Ja jag minns tiden när man skulle tagit för givet att det var ett skämt om någon påstod att Iraks försvarsminister och afghanska toppolitiker fick svenskt socialbidrag.
Men man får väl glädjas åt mångfalden av senap vi har numera.
Det var bättre förr:
DÅ kunde man få sig en rykande het kaffekask, nu äre amerikanska 68-grader som gäller annars stämning, hur i hels**** ska man kunna smyga ner en High Coast Timmer eller en skvätt Lappråajt Kvårter Kask i koppen då man sitter på lokal, utan att det blir 'rimfrost' i koppen, 'på min tid' bubblade det i kaffepannan på spisen som sen fick svalna av (ja både spisen o pannan) (man vill ju inte riskera att spriten självtänder) (man drack på fat om man hade känsliga läppar)
OH NIii, va fasikken harom gömt tändstiftena på bilarna nuförtiden ???
Näpp till sommar rullar jag 945:n upp på sidan o svetsar lite balk o rost, den bilen tordes man åtminstone lämna nyckeln kvar i, NYA 19-åringen (har aldrig köpt så gammal bil men aldrig ägt så ny) fanskapet låser sig själv då hen (ja 'det' har inte visat 'kön' ännu) lessnat och ansett sig övergiven , blinkar o kräver koben (ja det av Sandviken-stålet)för att 'släppa till' ???
Kom inte och påstå att det är bättre nu bara för att sjukvården tvingar folk att leva längre, att 'Åhlen&Holm:s' katalogen (den man torkade sig i arsh** där bak med, njaee den tog iof.s. Inte (klia litte grand ett tag efteråt) lika bra som dagens skithuspapper, men räckte tills nästa kattilåg) ) återkommit och nu kallas internet-shopping !!! att man numera byter t-stift på typ 6-tusen mil, det ryktas om att vissa bilar inte ens har tändstift, hur dom är ihop-stiftade vet man inte, men DS19 var limmad o dubbelviken som plåttaken (kan sk. 3D sprutare dubbelfalsa) ???
Nåpp takka vett jag DÅ, dÅ körde man en 17:s borr genom Bing:n 'fila kolven' dreva och sen fick man vriden halsrygg för att titta bakåt o kolla polisen (ni vett dom i svarta kostymer o 'fjällko' bil).
De va bättre förr . . . iof.s. Som L GW Persson sa , det försvann (grävdes ner) nån skolkompis per 2-500 per år men men, sånt var livet.
Man kunde spela fotboll mot ett mål ( 1 ) utan att målvakten var partisk, båda lagen hade backar !!!!
Det var lite bökigt förr men inte sämre, målvakten var aldrig partisk, inte backarna heller, (backarna fick inte göra mål annat än självmål), det var lite komplicerat förr men det motionerade kompisskapet o tilliten.
OK är man 75 kanske man gärna ser bakåt då man rent av kunde springa en uppförsbacke med motiveringen att det tar sån tid att gå, jo t.o.m. bena bar bättre förr 😉
OK ok, nu ska jag leta åt 'städhjälpen' , 'det' har fastnat nånstans inatt då jag var på rymmen o pipit ihjäl batteriet, men GPS:n visar 'det:s' färdsväg, gissar att sambosiarerna Gösta&Ragnar har spöat ihäl 'det', då 'hen' ropa på hjälp, ja ja.