Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam.
Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart sparande, som alternativ till det vanliga sparandet hos tjänsten. I samband med detta kan bloggen erbjuda upp till 20% rabatt på tre månaders förvaltningsavgift hos Lysa om du använder denna länk för att teckna dig som kund. Detta gäller oavsett om du väljer bred eller hållbar inriktning.
![]() |
Utvecklingen för min Lysaportfölj, 23% aktiefonder, 77% obligationsfonder. |
Lysa erbjuder dig ett individualiserat sparande i fonder med mycket låga förvaltningsavgifter, där även kickbacken från fondbolaget tillfaller dig som sparare. Fördelningen mellan aktier och obligationer avgörs av din personliga riskprofil, storlek på sparkapital, tidshorisont, finansiell ställning och inkomster. Jag själv har t ex en fördelning 23% aktier och 77% obligationer på mitt investeringssparkonto hos Lysa, utifrån önskad tidshorisont och riskprofil. Lysa är också min primära tjänst för månadssparande.
Tjänsten fungerar också som en permanent portfolio, då den omplacerar så att fördelningsprofilen bibehålls, dvs om aktier går upp kommer vinster tas och placeras i obligationsfonder, och om aktier går ner kommer obligationsfonder säljas av och aktier köpas lite billigare.
Lysa tar själv ut en årsavgift på 0.24%, eller lägre för större belopp, men landar ändå på de lägsta nivåerna i förvaltningskostnader. Fondavgifterna efter återinvestering av kickback är 0.125% och transaktionsavgifter är 0.012% för normalt 0.24+0.125+0.012=0.377% i förvaltningskostnad, vilket är prisvärt för en personlig permanent portfolio.
Bloggen kan nu erbjuda dig upp till 20% rabatt på denna förvaltningsavgift i tre månader, om du tecknar dig som kund via denna länk. Erbjudandet är tidsbegränsat. Rabatten kan bli lägre vid större belopp, som oavsett har lägre avgift än 0.24%.
Tidigare har man bara kunnat välja en bred investeringsinriktning, men kunder har även efterfrågat ett etisk och hållbart alternativ. Lysa lanserar nu detta, och även om den blir aktiv först den 15:e november kan du redan nu välja den, så kommer ditt valda investeringssparkonto att omplaceras till den etiska profilen.
Lysa har valt att helt följa Svenska Kyrkans riktlinjer för hållbara investeringar, och Öhmans fonder.
Det går att ha flera konton med olika riskprofiler och nu även olika etisk profil hos Lysa, t ex om man vill investera en del av pengarna på en annan tidshorisont och med det annan riskprofil.
Du kan läsa mer om Lysas hållbara alternativ på bolagets blogg.
Se även tidigare blogginlägg där jag spekulerar att Lysa kommer visa vinst någon gång nästa år, och nollresultat för helåret 2020, och på helåret redovisa vinst för år 2021. Tjänsten når snart tillräckligt stor kundbas för lönsamhet.
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Textinnehållet är dock helt och hållet mitt eget och har inte granskats av Lysa.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
14 kommentarer
Låt mig dock notera att Harry Browne's ursprungliga Permanent Portfolio var enkel men uttryckligen designad för att hålla i alla väder (därav namnet). Mer diskussion kan hittas via den länkliknande texten nedan.
https://www.bogleheads.org/blog/harry-brownes-permanent-portfolio/
Nr 1. Vi bor inte i US.
Nr 2. Som svensk tar du valutarisk.
Nr 3. Vad talar egentligen för den där modellen i framtiden?
https://betterbuyandhold.com/buy-hold-backtests-are-inherently-wrong-currentizing-16-popular-bh-strategies/
@Thomas: Nu ska du låna så mkt du kan i fiatvalutan CHF, köpa ett utlandsboende och sedan njuta när SEK förstärks så mycket så att alla utan jag, du och Stefan blir arbetslösa.
Ja nu är det SEK som gäller.
Primus, låt mig säga att jag främst ville flika in definitionen, inte sälja in er läsare på att använda detta koncept.
Secundus är jag ändå intresserad av hur väl det fungerar. En svensk permanent portfölj i SEK skulle väl som ett första utkast investera en fjärdedel vardera i motsvarande korta och långa obligationer, Avanza Zero e dyl för aktier, samt … eh, något guldorienterat, vet ej vad i skrivandes stund. Och sedan balanserar man om sin portfölj varje tidsperiod (kvartal eller år, låt säga) så att alla komponenterna är lika igen. Observera att de olika komponenterna här naturligt ger ett visst inflationsskydd.
Dessutom tror jag det idag är närmast trivialt att bygga en permanent portfolio, i synnerhet jämfört på Harry Browne's tid. Köp bara lite lämpliga fonder.
Man kan också tänka sig någon slags global permanent portfolio men då blir det mer komplicerat med t.ex. valutor. Lämnas alltså som övning till läsaren.
Den anglosaxiska erfarenheten av permanent portfolio verkar vara rimligt bra, fast många rapporterar att det är svårt att inte ryckas med när aktiemarknaden går loss. Har inte hört något direkt om svenska erfarenheter.
Slutligen: jag har inte byggt upp någon sådan portfölj själv ännu, men studerar ämnet i lagom takt.
Nu ska du låna så mkt du kan i fiatvalutan CHF, köpa ett utlandsboende och sedan njuta när SEK förstärks
Jag finner att den enda rimliga responsen här är yee-haw!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
När nyheten kom han jag ändra mig fram och tillbaka flera gånger innan jag till slut valde det "etiska alternativet".
Lysa skriver att den klassiska breda inriktningen består av cirka 7 000 bolag medan den hållbara bara innehåller cirka 800. En kraftig dediversifiering vilket allt annat lika är negativt.
Teorin ger dock att smutsiga tillgångar över tid kommer avkasta sämre än historisk på grund av successivt ökad medvetenhet, och "moral". En faktiskt backtrace tyder på att det stämmer.
Hos Avanza
Danske Invest Global Index SA (smutsig), avgift 0,55 %
+ 19,81 % 1 år
+ 53,23 % 3 år
Danske Invest SRI Global SA (etisk), avgift 0,60 %
+ 20,16 % 1 år
+ 53,59 % 3 år
Avrundningsfel eller cirka 0,35 – 0,36 % högre avkastning trots fem hundradelars högre avgift för det etiska alternativet.
Om Danskes etik speglar svenska kyrkans det vill säga.
Olika typer av etiska fonder har gång på gång visat sig ge sämre avkastning än fonder som väljer utan begränsningar. Något enstaka exempel på motsatsen ändrar inte på detta.
Med samma mätmetod har skillnaden i ettårsutvecklingen till fördel det etiska valet minskat till 0,18 % efter avgifter, enligt Avanza. Vad det nu betyder.
Danske väljer bort ganska flitigt, hållbarhetsöversikt från 2019-12-18, https://www.danskeinvest.se/w/show_download.hent_fra_arkiv?p_vId=FACTSHEETESG_4480_74_sv.pdf
"Fonden investerar inte i företag som bryter mot FN:s principer för mänskliga rättigheter, kontroversiella vapen, arbetsrätt, miljö och korruption (sk normbaserad screening). Vidare investerar fonden inte i bolag vars omsättning helt eller delvis härrör från produktion av och/eller handel med följande produktkategorier (omsättningsgränser är angivna i procent): Klusterbomber, personminor 0%, kemiska och biologiska vapen 0%, kärnvapen 0%, vapen och/eller krigsmateriel 5%, alkohol 5%, tobak 5%,kommersiell spelverksamhet 5%, pornografi 1%, olja och gas 5%, kol 5%. Vidare investerar fonden inte i elproducenter där över 50% av produktionskapaciteten kommer från kol."
Frågan är fortfarande hur det står mot Lysas val dom bygger på Svenska kyrkans investeringskriterier. Jav vet inte men det går att jämföra här https://www.svenskakyrkan.se/filer/490dcde6-390c-4ad5-a312-47a2f7a1d15d.pdf
På tre år har dock skillnaden fördel etik ökat till 0,8 % vilket kanske indikerar vartåt utvecklingen barkar.
Svenska kyrkan investerar i vapen och annat elände..
Upphandligen kommer förmodligen manipuleras genom att det tilldelade(t) företagen kommer sätta kraftiga underbud på beredskapsjourer och vissa kategorier av specialistläkare för att få det lägsta budet i upphandlingen. Syftet är att då leverera de mer efterfrågade allmänläkarna till normalpris istället.