Butiksdöden fortsätter med ett slag mot många köpcentrum då spelkedjan GameStop avvecklar sin svenska verksamhet. Avveckling ska ske under kontrollerade former under 2020 och ett trettiotal butiker, oftast eller alltid i köpcentrum, lägger ner.
Gamestop, komplett med Minecraftgubbar i och utanför butiken. |
Computer Sweden rapporterar att butikskedjan ska läggas ner i norden. I Sverige berörs ett trettiotal butiker, och stängningen av butikerna ska ske kontrollerat under nästa år. Computer Sweden har dock inte nått någon presskontakt på utlandsägda Gamestop, och detaljer saknas.
Att kedjan har funnits kvar så länge som den gjort är väl i sig fascinerande, då man annars mestadels säljer produkter som lämpar sig utmärkt för näthandel, dvs standardiserade identiska produkter kontra det som går att köpa på nätet, med ännu bättre utbud. Kanske har man kunnat hålla sig vid liv genom handel med begagnade spel till spelkonsoler, vilket har gett butikerna ett unikt existensberättigande och merförsäljning? Detta i kombination med bra lägen i köpcentrum kanske fått kedjan att överleva. Samtidigt blir allt mer speldistribution digital och framtidsutsikter saknas för annat än hårdvaruförsäljning och merchandise. Som också finns på nätet.
GamesStop Sweden AB gjorde med bokslut för udda räkenskapsår januari 2019 en omsättning på 409 MSEK och ett svagt negativt resultat på minus två miljoner, och har egentligen aldrig visat någon vinst att prata om, åtminstone inte tillbaka till 2015. Det senare kan handla om koncerninterna överföringar och olika räntesnurror för att ducka skatt i Sverige.
Man hade 127 anställda, som kostade 75 MSEK inklusive sociala avgifter och tjänstepensioner, och avsevärda tillgångar, i form av antagligen mestadels varulagret bokfört till 126 MSEK, och som alltså säljs till högre pris då bokfört värde är inköpspris. Man har hade också 40 MSEK i kassa och bank. Skulderna är låga, och består av 40 MSEK koncerninternt och 61 MSEK till leverantörer, antagligen i form av ännu ej betalda räkningar. Tämligen normalt alltså. Övriga kortfristiga skulder handlar antagligen om moms och arbetsgivaravgifter, och beror på att dessa inte betalas in samtidigt som de bokförs.
Kort sagt ingen vidare vinstverksamhet, men ingen risk för konkurs just nu. Ger ett intryck av välskötta finanser. Men välskötta finanser är inte samma sak som framtidsutsikter.
Det är positivt att se en ägare som faktiskt gör en proaktiv analys av en utdöende affärsmodell och lägger ner innan det behöver till konkurser, även om man i slutändan kanske kommer använda konkursmetoden för att komma ur eventuella hyreskontrakt man inte lyckas överlåta.
För att spekulera är det möjligt att man återvänder med ett Webhallenliknande koncept, dvs en sorts onlinebutik där man har en del lagerförsäljning över disk, men färre affärer. Det återstår att se. Å andra sidan går väl alla produkter hos Gamestop redan att köpa hos Webhallen, så vad för USP Gamestop skulle ha lämnas som en övning åt kunderna.
Nu kan man härnäst gissa att GameStops ägare kommer sälja av allt de kan i årets julhandel, och sedan inte fylla på butikerna igen. Avvecklingsrea på överblivna produkter kan nog väntas i vår.
15 kommentarer
Läste det imorse och var faktiskt förbi en nyss för att försöka fynda lite kontroller till Nintendon men allt rullade på som vanligt där. Det stod dock Gamestop+ på den om det är någon skillnad. Köper alla spel digitalt nu för tiden så besöker i princip aldrig butik och isf Webhallen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
OT: Well fastigheter säljer lägenheter i ett nytt projekt som namngivits Urban Park I Veddesta norr om Stockholm som de inte ens har bygglov för. De har redan sålt 900 förhandsbokningar för 20000 kr styck. Vad är det för fel på folk?
https://mitti.se/nyheter/foretag-lagenhetsbokningar-miljoner/?view=app
"Att kedjan har funnits kvar så länge som den gjort är väl i sig fascinerande, då man annars mestadels säljer produkter som lämpar sig utmärkt för näthandel, dvs standardiserade identiska produkter kontra det som går att köpa på nätet, med ännu bättre utbud."
Det gäller ju mer eller mindre alla varor. Det avgörande är varor som man vill "känna och klämma på" innan man slår till. Det som är problemen för en del fysiska butiker är att kunden kommer dit för att "klämma och känna" och köper sen via nätet billigare.
Det är detta problem handeln nog behöver ta itu med. Väntar med spänning på när de inser att det behövs.
Den stora skillnaden lär vara att gamers är brutala early adopters för näthandel. Jag minns att när jag beställde datordelar på nätet och byggde min första dator så var postorder fortfarande stort i +5 år för andra typer av varor.
Numer säljs de flesta spel som nedladdningar (ex steam), och även om du köper fysiskt innehåller fodralet ibland bara en nedladdningskod. Även på konsol köps mycket on-line i tillverkarens integrerade spelbutik.
För övrigt verkar gamestop ha näthandel också. De skall tydligen vara störst och vad då Webhallen har för USP kan man också fundera på…
Webbhallen säljer mestadels hårdvara. När det gäller spel så säljer de ofta nedladdningsbersioner. De flesta som spelar köper nog ifrån steam och liknande så den affären är nog minskande.
Efter ett besök i Sundsvall nyligen så vimlar det av tomma lokaler runt torget och i gallerian. Kan också bero på att köpladorna ligger 5 km utan för centrum.
Säljer inte gamestop även beg konsoll spel?
DI är inne på liknande spår idag.
https://www.di.se/nyheter/nattsvart-lage-for-handeln-aldrig-varit-sa-svart-att-overleva/
Kontrollerad avveckling av en så stor kedja skulle man väl kunna hålla igång längre än över Julhandeln. Jag tänker att man efter Jul kunde lägga ner de sämsta butikerna, behåller kanske hälften eller en fjärdedel av butikerna ytterligare en tid så kan de återstående butikerna fortsätta sälja av ifrån lagret utan onödigt stora rabatter.
Problemet är att butikspriset är 50 % högre än onlinepriset. Varför åka till en butik och köpa en dyr plastbit när den kan laddas ner direkt till devicen?
Lite som när videobutikerna försvann när streamingen kom.
En gåta att games top hängt med så här långt, alltid varit ett dyrare alternativ och när man haft en reklamation av vara man köpt i butiken ville de ej ta hand om det utan hänvisar till generalagent! Successivt ändrat sortimentet till förmån för spelsouvenirer som mjukisdjur etc, RIP.
Enligt Michael Burry (spelad av Christian Bale i "The big short", och känd för att göra grundlig research) är 90% av Gamestop butikerna cashflow-positiva. Inför nästa generations konsoler ser han även att spelen blir för utrymmeskrävande så nedladdning över internet inte blir tillämpligt. Aktien är upp -50% sen Michael gick ut med att han tagit lång position i augusti 2019.