Som tidigare redovisat här på bloggen så återförsäkras du inte hos Försäkringskassan i Sverige och saknar sjukförsäkring även om du flyttar hem till Sverige och återigen skaffar ett jobb, där din arbetsgivare betalar sjukförsäkringsavgifter som del av arbetsgivaravgifterna. Du måste tvinga Försäkringskassan att återförsäkra dig, och genvägen som flera läsare kan verifiera är att beställa ett EU-kort, det europeiska sjukförsäkringskortet – annars kommer inget hända förrän det eventuellt är för sent.
EU:s sjukförsäkringskort. |
Trots att din arbetsgivare (eller ditt egna företag) betalar sjukförsäkringsavgifter som del av arbetsgivaravgiften ovanpå din lön, så återförsäkras du inte automatiskt till Sverige och Försäkringskassan när du flyttar hem till hemlandet efter att ha jobbat utomlands. Du har alltså inget skydd vid allvarlig skada, längre sjukskrivning eller för den delen graviditet och föräldraledighet. Du får också betala fullt pris hos tandläkaren. Detta hanteras inte automatiskt genom att man skriver sig i Sverige, vilket bloggen skrivit om. Ej heller informerar Försäkringskassan om att du måste ansöka om att åter försäkras i Sverige, utan det måste du själv ta tag i.
Därefter är inte Försäkringskassan direkt snabb, utan det kan ta ett halvår, kanske rent av mer än ett år innan du åter täcks av de svenska sjukförsäkringarna.
Men det finns ett sätt att snabba upp detta, vilket flera läsare bekräftar oberoende av varandra.
Efter att ha skickat in din ansökan, beställ EU:s sjukförsäkringskort. Därmed kommer Försäkringskassan skyndsamt hantera ditt ärende och inom någon vecka åter ha försäkrat dig i Sverige.
Det går dock inte att beställa kortet via E-tjänsterna, eftersom du inte är försäkrad i Sverige, utan du måste kontakta Försäkringkassan manuellt.
Annars kan det i värsta fall bli så att du flyttar hem till Sverige, jobbar vidare i godan ro, och åker sedan på semester till ett annat EU-land, där du skadas eller insjuknar och nekas vård, eftersom du inte är försäkrad i Sverige. Eller för den delen att du inte får föräldrapenning eller sjukpenning vid längre sjukdom hemma i Sverige. Eller i värsta fall inte får någon sjukpension om du drabbas av allvarligt funktionshinder vid en olycka. Om du t ex inte är vid medvetande kan du inte skicka in ansökan efter en olycka.
Så skicka in din ansökan om att åter bli försäkrad i Sverige idag, och begär därefter EU-kortet.
19 kommentarer
Är det någon skillnad mellan att ha jobbat inom eller utanför EU?
Nej, däremot är det skillnad på vad du själv anger i folkbokföringen i termer av tid. Om avsikten är mer än sex månader som bosatt utomlands försvinner du direkt, annars väntar de tills det gått sex månader. Land kvittar.
Papperslös? Är inte vården gratis då ?
Vuxna papperslösa betalar generellt mellan 0 till 50 kr i egenavgift per besök och för receptbelagd medicin som ingår i läkemedelsförmånen.
Papperslös är man givetvis inte om man har rätt att bo eller vistas i Sverige, t.ex. svenska medborgare, asylsökande eller ej bosatta tredjelandsmedborgare med arbetstillstånd.
Den senare som t.ex. säsongsarbetar utan extra försäkring betalar turistpris vilket ligger på runt 2 000 kr per standardbesök beroende på landsting eller region.
re. Apan
Och hur kontrollerar man detta om man nu är "papperslös"? Kan man få papper på att man är papperslös?
Man kan såklart luras, kallas bedrägeri.
Carmania: problemet är ju det som Kalle7 påpekar. Om man inte sett till att bli återförsäkrad så lever man ju i tron att man är försäkrad och agerar efter det.
Det är lite svårt att hävda att man är papperslös efter att man identifierat sig och funnit att man är försäkrad. Jag tror inte många som skulle gå på det.
Man måste alltid anmäla in- eller utflyttning från Sverige till f-kassan om du har för avsikt att vara hemma eller borta mer än ett år. Det påverkar bidragen från f-kassan och rätten till sjukvård hos landstinget. Sverige har ett bosättningsbaserat soc-försäkringssystem som dock krockar med EU:s huvudregel som säger att det är arbetet som styr socialförsäkringstillhörigheten, enkannerligen då att avgifter betalas in till ett allmänt försäkringssystem i det andra EU-landet. Den som bor i Sverige och jobbar i Tyskland kallas gränsarbetare och har rätt till sjukvård och sjukpenning med mera i Tyskland precis som en tysk och också rätt till sjukvård av landstinget eftersom personen bor (är folkbokförd) i Sverige. Även om Tyskland enligt EU-reglerna formellt ska betala sjukvården i Sverige med en betalningsförbindelse från den tyska f-kassan. Inte lätt detta.
Det tog ganska exakt ett år och flertalet påtryckningar innan jag var "välkommen tillbaka" trots ansökan om EU-kort som jag nämnde sist vi hade diskussionen.
FK skyllde på att NAV inte svarade på förfrågan om jag fortfarande var medlem men NAV hade helt enkelt inte fått förfrågan som FK påstod sig skickat. Till sist löste det sig på 20 minuter då en handläggare på FK faktiskt lyfte telefonluren och gjorde det någon borde gjort från början – frågat NAV om dom mottagit förfrågan.
Kostnaden för rutinmässigt tandläkarbesök medans jag satt i myndigheternas limbo parkerades dock tills saken var utredd efter begäran från mig och betalades omgående av FK när jag fått grönt ljus så dom skall ändå ha beröm för att dom skötte allt smidigt när det väl rasslade till i processen.
Har ändå jobbat med socialförsäkring men du måste förklara NAV för mig snälla?
bra födelsedag där, den bästa faktiskt
Har nyligen flyttat hem till Sverige efter en tid utomlands och anmälde inflyttning i våras. Försökte med sjukförsäkringsvägen efter det här inlägget men utan framgång. "Du får kortet när utredningen är slutförd".
Kan vara nödvändigt påtala att man snart ska resa utomlands och behöver kortet, inte bara ansöka om det.
Uppdatering i ämnet visade sig att det visst bara var första telefonhandläggaren som inte visste vad hen snackade om. EU-kort utfärdat och är numera återförsäkrad. Tack för det Cornu.
Varsågod!
Vill härmed utbringa en skål för bloggaren som uppmärksammat detta.
Ansökte om att få vara med när förra inlägget var aktuellt och fortfarande inget svar. Nu ska de jagas med blåslampan.
Jag är skyldig dig en flaska finsprit eller ett fint multiverktyg.
Varsågod. Säg att du ska på semester i EU och måste ha ditt försäkringskort.
Provade det. Handläggaren sa dock att det inte gick att få ett förrän gruppen som hanterar de ärendena var klara. De låg cirka ett halvår efter och hade brist på folk. Handläggarn själv tyckte det hela var pinsamt.
Fick samma svar. Stopp pga av att försäkringstillhörighet skulle utredas innan. Flyttar snart tillbaka till Danmark, orkar inte med den svenska ineffektiviteten. Samma sak när man skulle få "tillbaka" sitt svenska personnummer, tog flera månader. Helt otroligt hur dåligt att fungerar.