I en rapport från de europeiska stamnätens paraplyorganisation ENTSOE föreslås Stor-Stockholm bli ett eget elhandelsområde, i princip utan egen elproduktion. Det handlar trots allt om dryga två miljoner människor som nu rider på att få samma elpriser som de som bor bredvid kärnkraftverken Ringhals och Forsmark, trots att det inte finns elnätkapacitet för ökad konsumtion in i storstaden och elpriserna borde anpassas efter detta. ENTSOE uppger att problemen med elnätet i Stor-Stockholm kan hålla på till runt 2035.
Får kanske betala vad elen egentligen borde kosta när man inte producerar något lokalt? |
Förslaget är att elhandelsområde 3 (Göteborg-Stockholm) och 4 (Sydsverige) slås ihop till SE3, men att Stor-Stockholm med sina snart 2.4 miljoner invånare i princip utan egen elproduktion när kraftvärmeverken läggs ner tack vare regeringens chockskattehöjningar bildar ett eget elhandelsområde SE4 Stockholm.
Kort sagt att stockholmarna får samsas om att bjuda högst för den begränsade el som kan skjutsas in i området, och inte längre få samma elpris som grannarna till Forsmark och Ringhals. Det bör om inte annat höja elpriset så mycket i Stor-Stockholm att kraftvärmeverken kan köra vidare trots skattehöjningarna och förbli lönsamma.
ENTSOE skriver följande i rapporten (PDF):
“Power flows and trade patterns in the Swedish National Grids are changing rapidly as a result of thermal power plant decommissioning near traditional load centers in the southern parts of the country and a strong urbanisation trend. In the Stockholm Metropolitan Area, with a peak load demand of about 4 GW, preliminary market coupling simulations combined with load-flow and security analysis indicate congestions in the region are present in scenarios for 2020, 2025 and up until 2030. “
Man fortsätter och skriver att Svenska Kraftnät föreslår att förändringsförslaget ska infogas i översynen av elhandelsområdet i Norden:
“The structural bottlenecks on the Swedish east coast in and around the Stockholm Metropolitan Area are foreseen to be mitigated by future investments in the mid 2030’s at the latest. As the time horizon to fully alleviate congestion problems through investments is 10+ years, Svenska kraftnät proposes to include the configuration alternative in the Nordic regional BZ review.”
Förslaget är förstås genialt – stockholmarna kommer få betala på riktigt för sin el utifrån vad de själva inte klarar av att producera, och prismekanismen kommer prisa bort efterfrågan via höga priser och utflytt av jobb och investeringar till billigare områden, samt göra att kraftvärmeverken kan fortsätta köra trots skattehöjningarna.
Det är också rättvist – Stor-Stockholm kommer inte längre kunna lifta på älvar, vindkraftverk och kärnkraftverk förlagda till andra delar av landet och en fjärdedel av Sveriges befolkning får betala på riktigt för vad energi borde kosta i ett icke-producerande storstadsområde.
I övrigt är det intressant att ENTSOE uppger “mid 2030’s” innan problemen kan vara borta i Stor-Stockholm, vilket är senare än tidigare 2027 som väl får ses som i bästa fall. Man får förmoda att beskeden till politiker, makthavare och media är lite tillrättalagda, medan man i ENTSOE:s forum säger som det är.
Sedan får vi se om svenska politiker går med på att inte övriga Mellan- och Västsverige ska subventionera Stockholms elpriser. Nuvarande elhandelsområde 3 exklusive Stockholm bör få lägre priser med reformen. Fast politikerna och alla deras kompisar huserar i huvudstaden och vill nog inte betala vad elen borde kosta. Det lär bli ramaskri om “men tänk på jobben och barnfamiljerna”.
Bor du i villa i Stor-Stockholm kan det nog vara bra att titta på energieffektivisering och även de där solcellerna. Kanske även om du sitter i styrelsen på en BRF. Elpriset kan komma att justeras en del framöver.
Och överväger ditt energikrävande företag eller organisation fortsatt närvaro, expansion eller nyetablering i Stor-Stockholm, så kan det vara värt att ta fram handlingsalternativ, så det inte blir dålig stämning framöver.
71 kommentarer
Känns skönt att bo bara några mil från Forsmark och med en stor vindkraftspark i Hallstavik. Tror dock inte att detta kommer hjälpa – man bor fortfarande i Stockholms Län och det är väl där gränsen för ett eventuellt elområde kommer att gå.
Gränserna dras utifrån de stora noderna i stamnätet, så det blir inte exakt. Tänk postnummer, inte kommungränser.
EO4, borde redan från början, ha innefattat både Oskarshamn och Ringhals.
Jag förstod aldrig skälet till den nuvarande gränsdragningen.
Den nuvarande gränsdragningen är där överföringskapacitet (flaskhalsen) i överföringen är begränsande. Det skapades för att inte det skulle bli elbrist i Skåne då kabeln till Danmark har större kapacitet en kabeln till Skåne från Mellansverige. Oskarshamn och Ringhals ligger antagligen på fel sida flaskhalsen ur Skånes perspektiv.
Bra, tror minsann att beslutet och stänga den enda stora elproducenten i Skåne togs i Sthlm. Sedan skulle vi här nere betala mer pga elbristen som i sin tur skulle lösas genom bättre överföring av el norrifrån, har gått sådär hitintills…
Ja, det blir en form av trängselskatt för elektroner. Det har ju fungerat bra för bilar, så varför skulle det inte fungera för elektroner. De som verkligen vill ha elektronerna när trafiklederna inte räcker till får helt enkelt slanta upp.
Att åtgärda grundorsaken till något har på senare tid inte varit politikers och samhällets starka sida. Kortsiktig symptombehandling är det som gäller, sen får man följdproblem som kräver ytterligare symptombehandling, etc. En ond cirkel som snabbt leder till förfall och lidande. Venezuela är väl paradexemplet på en lyckad strategi med symptombehandling.
Tidigare när stora satsningar gjordes byggdes det med marginal så att systemen skulle klara sig även vid ökad användning, idag, precis som du säger, symptombehandlas det med dyra lösningar som i bästa fall just räcker till om läget förblir som det är. Det är ju inget annat än ett fantastiskt misslyckande att inte lyckas tillgodose behovet av något så grundläggande som elektricitet. Principen är dock inte begränsad till elektricitet. Järnvägen är ett annat exempel.
Solceller är ett skämt. Jag valde att installera en vedkamin till, hugger ner mina egna träd och vräker ut CO2 istället.
Nåja, det är ju iaf lika miljövänligt som miljödiesel som ingår i ett kretslopp på 50-100 år eller så.
Skämt och skämt.
Kanske bättre med solceller på alla tak än vedkamin i alla bostäder just i storstäderna – tyvärr inte enbart CO2 som släpps ut..
Solceller ger energi när den inte behövs och ingen energi alls när den behövs som mest. Om du investerar X kr i effektivisering och/eller besparing, så frigör du flera ggr mer energi än vad motsvarande investering i solceller ger. Dessutom är sannolikheten stor att du då sparar energi då solcellerna inte ger något, dvs när energin är som mest värdefull…
Obligatoriskt för de stora processindustrierna att förlägga minst ett stort underhålls-stopp under december, januari, februari.
Byt ut all belysning mot LED
Varvtalsstyrning på alla pumpar och fläktar
Behovsstyrd ventilation och uppvärmning.
osv osv.
Ger mer pang (eller rättare sagt kWh, och kW) för pengarna än sol /vind.
Enligt Stockholm stad har de 150 000 lampor för utebelysning. Med kranskommuner handlare det om flera gånger det. Torde ge en nätt besparing att byta dessa mot LED. Visserligen pågår en plan att byta ut lampor, men det framgår inte vad de byter till. I vilket fall lär det ta tid att byta ut x00 000 lampor och dess armaturer där det behövs. Tar förmodligen något decennium eller mer.
För att ytterligare spara på vägbelysning kan man ju ha den avstängd tills något fordon eller människa dyker upp, och sen tända en lämplig sträcka tills den resande passerat. Skulle kunna fungera frampå småtimmarna då det är ganska tomt på vägarna och de flesta sover.
Ja vi i 08 får hoppas att effektiva batterier hinner fram innan några extremt kalla timmar kommer. Priset bör ge en del minskat slöseri. Mer semester vintertid. Få företag som inte har råd med dyrare el i 08.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Runt Stockholm finns ett par naturliga formationer där man kan bygga pumpkraftsbatterier för att jämna ut lasten (pumpa upp vid elöverskott och generera el vid underskott). Exempelvis Stensjön i Tyresta Naturreservat kan ge upp till 60-70 meters fallhöjd mot havet. Perfekt placerad nära havet, omgivet av berg, ingen som som bor där (närmast sjön). En vall vid utloppen för att höja maxhöden på vattenytan från 40 till 60-70 meter skapar en km-stor reservoar som kan hjälpa till att hantera de värsta topparna under dygnet. Borde (uppskattningsräkning) kunna lagra i storleksordningen 3GWh (typ 30 000 teslabatterier).
Stockholms län är en storförbrukare av el(ca 20 TWh/år eller ca 55GWh per dygn), så här räcker inga halvmesyrer. Vanliga batterier räcker inte långt i det här fallet och är för alldeles för dyra.
Hm.. intressant, men du skulle få rätt mycket protester om du föreslog ingrepp i Tyresta.
Ja höjs vattennivån i Stensjön så kommer Långsjön cirka 5 meter ovanför att bli en del av den nya dammen. Men vi talar här om Tyresta Nationalpark…Men visst finns det möjligheter till utbyggd vattenkraft på många håll via dammbyggen där det inte just bor något folk.
Lite får man väl offra för att få sin espresso på Söder. De maskinerna drar en hel del.
Alternativet är mockabryggare på öppen eld.
Mitt förslag är annars obligatorisk begränsning av inomhustemperaturen till 19 grader.
Om det behövs kan man alltid bryta ut en del från en nationalpark så att det inte är nationalpark längre. Det gjordes exempelvis när man byggde sourvadammen i stora sjöfallets nationalpark. Vattenflödet i fallet minskade från imponerande 160 m³/s till 6 m³/s eller mindre, en rännil. Den är ofta så liten att det går att hoppa över den till andra sidan (ja det har jag gjort). Fallet i sig är förstås fortfarande nationalpark.
Tänkte du en mindre kärnreaktor i nationalstadsparken?
Nä, vattendamm (framgår om du läste lite högre upp) där man exempelvis på natten pumpar upp vatten och sedan vid hög belastning driver en turbin som genererar el, det kallas pumpkraftverk.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Pumpkraftverk
Är betydligt effektivare än batterier och kan laddas med betydligt mer energi till en lägre kostnad.
Vad skulle hända om stockholmarna gjorde en ordentlig ansträngning för att konsumera mindre elektricitet? Behovsstyrd uppvärmning och ventilation, behovsstyrd inom- och utomhusbelysning, varvtalsstyrning på alla pumpar/fläktar, byt ut all belysning som inte är LED osv osv.
Dels göra många detta redan idag men det finns inte mycket at hämta.
Stor problem är dyrt fjärrvärme i stockholm många fastigheter gå över till el uppvärmning med värmepump, detta betyder at i vår och höst har dom kanske cop 3-4, men när det är riktigt kallt ofta bara cop 1,5-3 med elpatrontillskott eftersom värmepumpar levererar inte höga framledningstemperaturer som det behövs när det är ibland -15°C. Det är inte ofta men kapacitet är ett effektproblem ingen energiproblem. Och även varvtalsstyrt förbruker inte minde energi när fullt effekt behövs. Och at köra stoppa ventilation under boverkets regler när det är kalt kan man göra, personligt har jag ingen problem om nån göra detta, men det är inte legalt at stoppa ventilation och bli arga lappar om hyresgäster stå vid spis och matos inte försvinner vid jul och nyår.
Jag arbetar med att bygga sådana anläggningar. Är man ekonomisk så byter man inte från fjärrvärme till värmepumpar utan man behåller fjärrvärmeanslutningen för att få nästan gratis värme och varmvatten under sommarhalvåret och spetseffekt och varmvatten på vintern.
Det beror lite på, jag har sett föreningar som idag tjänar på värmepump, dels genom at boende få mindre värme och dels eftersom vissa fjärrvärmebolag har samma energipris året runt som i sala utan at bry sig om effekt.
Mälarenergi har bas och spetsenergimodell, det göra det svårt at räkna fram lönsamhet i 60tals hus. Jag vet inte hur exergi köra idag, om dom köra med kategorital för fjärrvärme och man faktiskt kan med 100kw max dyngsmedeleffekt ränka sig nere till 15-20kw och bara betala för detta är gå det bra med fjärrvärme som tillskott, men fler fjärrvärmebolag kommer på detta spel och införa prismodell på faktiskt effektbehov.
Det finns väl inga bostadsrättsföreningar med mer än några få lägenheter som har elpatroner som spetseffekt?
Det blir ju hundratals kW för de gamla kåkarna i Stockholm. Vår gamla BrF med näst högsta energiklass drog 350kW på ca 15000kvm som kallast, ex tappvarmvatten.
Nej, men man ta energi och effekt som är billigast.
Nyckel är IMD-EL, vi har 40kw timmeffekt som vi betala för men bara 18kw dyngsmedel, även jag funderar på elpatron eftersom det är 10kkr+moms rakt mindre effektkostnad. El från elpatron skulle utan at det öka vår effekt kosta 900kr per mwh, spetsenergi kostar oss 1300kr per mwh.
I västerås har jag sett ett nytt hyreshus på östra mälarstrand utan fjärrvärme som också har IMD-EL och köra dom verkligen bara 20 gradar räker det i nyproduktion.
Magnus Redin. Det blir nog svårt att sälja in den lösningen i framtiden. Många fjärrvärmebolag omarbetar sin affärsmodell för att på ett mera korrekt sätt prisätta de kunder som endast använder fjärrvärmen när det är "kallt".
Tror inte detta händer innan man åtgärdat överföringsbegränsningen som gjorde att SvK var tvungen att skapa SE4 i första läget. Det finns inte tillräckligt med kapacitet att föra över mellan nuvarande SE3 till SE4 när Danmark och Tyskland importerar fullt. Och eftersom priset är högre där och EU inte tillåter att Sverige stryper överföringen finns då risk för elbrist i Skåne. Slår man ihop SE3 och SE4 nu skulle priset i dessa områden behöva ligga på Danmark och Tysklands nivå för att det inte ska bli elbrist i Skåne. I nuläget är det bara Skåne som behöver ha dom elpriserna.
Vad menar du med EU inte tillåter?
"Enligt Energimarknadsinspektionen (källa: http://www.ei.se) anmäldes Svenska kraftnät, som driver det svenska stamnätet, till EU-kommissionen av Dansk Energi 2006. I sin anmälan protesterade Dansk Energi mot begränsningar i exporten av el till Danmark under kalla vinterdagar. Svenska kraftnät gjorde detta då det svenska stamnätet inte räckte till för att transportera el från norra till södra Sverige och vidare till de europeiska länder. Att begränsa exporten var ett sätt att undvika elbrist i landets södra delar.
EU-kommissionen krävde en lösning för att inte diskriminera användare i andra delar av Europa. Det resulterade i att Svenska kraftnät den 1 november 2011 delade in Sverige i fyra elområden."
https://elen.nu/elomraden
Inte världens bästa källa men det är en bra sammanfattning. Information finns även på EIs hemsida men kräver att man orkar igenom de ibland lite omfattande pdferna.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gäller resonemanget att man ska betala "mer" än marknadspriset för tjänster/varor om man bor i en annan del av landet än var den produceras hela befolkningen? Hur mycket ska man i betala Långsele för att bo nära naturen men vara beroende av Robin Hoodskatten från Stockholm?
Eller så betraktar man lilla Sverige som en hel region med platt kommunalskatt och verkar för sammanhållning istället för att ställa folk/regioner mot varandra.
Anledningen är att Stockholm (=regeringen) inte byggt överföringskapacitet till Stockholm, och tillgången till elkraft i Stockholm har därför ett tak. Men som det är nu behöver inte stockholmarna betala för taket, utan har prismässigt tillgång till lika mycket el som den som bor granne med Forsmark. Genom ett eget elområde kommer man via priset se till att Stockholm slipper brist, då det helt enkelt blir för dyrt med elen.
Ska t ex de som bor i Långsele betala lika mycket för en bostad som den som bor i STockholm? Eller tvärt om snarare – stockholmarna ska få betala lika lite för en bostad som de som bor i Långsele? Det är vad du verkar förespråka.
Jag menar att det inte är medborgarna som ska betala för att politikerna inte sköter sina åtagande som långsiktig planering. Sådana här förslag är tejp och plåster.
Sjunkbomben: Naturligtvis är det medborgarna som skall betala! Det är ju dom som i fria demokratiska val satt politikerna där dessa sitter! Allt ansvar i en representativ parlamentarisk demokrati ligger hos det röstande folket!
Re chief k
Visst är det så. Politikerna tycks ju inte ha/ta något ansvar.
En fråga/fundering: Går jag fri om jag inte röstar på något/någon över huvud taget (dvs. om något parti/politiker missköter sig/kommer med falska uppgifter/handlar oetiskt, så kan man inte kräva mig på ansvar eftersom jag inte röstat fram dem)?
Nej. Jag gissar att du förstår det, ungefär som folk borde förstå att politiker naturligtvis inte kommer betala miljardsummor ur sina egna fickor för de kostnader deras politik eller icke-politik orsakar.
Jo, naturligtvis får jag betala oavsett om jag röstar eller ej. Jag tänkte mer ur ett moraliskt perspektiv. (Om jag inte röstar så kan jag åtminstone inte hållas ansvarig rent moraliskt?)
re Göran J: Självklart! Regeringen ansvarar inför Riksdagen och Riksdagen genom sina ledamöter ansvarar inför de som med sina röster valt dem. Ansvar utkräves vart 4e år en söndag i september och där avgörs frågan om ansvarsfrihet eller inte av de röstande. Sanktionerna vid ej beviljad ansvarsfrihet inskränker sig till förlorande av antal röster och därmed eventuell möjlighet att åter besätta mandat i Riksdagen. Grundläggande Samhällskunskap ungefär Grundskolans årskurs 6.
Man kan göra det till elbolagens ansvar att säkra elförsörjningen. Då är det inte bara medborgarna utan också företagen som betalar. Troligtvis är strategin att sitta med armarna i kors och hoppas att samhället står för kostnaden.
Men att Göteborg "rider" på Ringhals och Stockholm rider på Forsmark är väl tänkt som en triggande debattformulering?
Dessa kärnkraftverk finns inte för sin egen skull utan är byggda för att försörja de stora städer där det ligger.
F.ö. så avser nuvarande regering att inte livstidsförlänga dessa kärnkraftverk så de kan tas bort från en långsiktig planering.
Som kuriosa byggde Stockholm elverk i början på 1900 talet ett vattenkraftverk vid dalälven (untraverket) och sedan en ledning därifrån till ställverket i Värtan för att då trygga Stockholms energi försörjning.
Var det inte det inklusive linorna man sålde sedan på 1980/1990-talet?
Stämmer att Forsmark byggdes för att försörja Mälardalen med el. Man valde mellan Trosa och Östhammar.
Det bästa är givetvis att varje landsända producerar egen el , ett eller två stora kraftverk inom Stockholms stad hade löst problemet långsiktigt .
Finns politisk vilja så går det att lösa på 5 år med Rysk naturgas . Tyvärr så finns det ännu inte färdiga små fabrikstillverkade kärnreaktorer vilket är på väg av flera tillverkare , vilket hade varit bäst ur miljösynpunkt .
i tyskland är det vanligare at folk producerar sin egen el med en ,,blockheizkraftwerk", men det är mest gas eller värmeolja som med rätt är inte vanligt i sverige längre. Finns även vissa projekt med gengas men det krävs för mycket skötsel.
Jag som stockholmare välkomnar denna utveckling om det leder till att resten av Sverige slutar skylla alla sina egna tillkortakommande på stockholm
Hear hear!
Utgångspunkten är fel. Det finns tillräcklig effekt i Sverige men politikerna får bestämma sig för om syftet är att användas inom landet eller säljas till högstbjudande och exporteras.
Genom att sopa detta faktum under mattan så vill kraftbolagen få det till att vi medborgare ska betala en gång till för kalaset.
Det spelar ingen roll för Stockholm om det finns tillräcklig effekt i Sverige om stockholmarna har för klena kraftledningar in i staden när våra ledare stänger av stockholmarnas lokala kraftverk.
Precis.
Men Sjunkbomben har en bra poäng ändå för hade man inte haft dålig förvaltning och tänkt framåt lite hade man kunnat ha påbörjat åtgärder för ett bra tag sedan.
Ett gäng rätt placerade stora verk torde vara ett utmärkt hinder för låg flygande kryssningsmissiler österifrån. Förvisso går det att lägga in nya anfallsrutter men då vet man var de kommer ifrån.
Finns det vindsnurror i Stockholms skärgård, eller är det NIMBY som gäller?
Ren killgissning är att försvaret+lokala NIMBYs rutit ifrån så fort någon undrat om det går för sig att bygga vindkraft i skärgården.
Hur kan Stockholm ha elbrist när de har Strömmen?
Hemma hos oss finns bara Ny ström.
Finns ingen spänning i Stockholm…
Det är bara fel på ledningen.
… som inte ser effekten.
Ohm du bara visste.
@Apan En ledtråd,tack. Volt?
Kanske hög tid att satsa på andra områden i Sverige än Stockholm……… Allt måste inte placeras i de stora städerna..
Vem är det som beslutar om detta i slutänden? Regeringen? EU? Svenska kraftnät?
Borde inte det där vara rätt bra för Enköping, Västerås och kanske även Uppsala för energikrävande industri?
Västerås har inte haft tillräkligt kapacität för northvolt, amazons webserver har varit först, billigt svensk el med indiskt arbetskraft skapar amerikas tillväxt 🙂
Återstarta ågesta reaktorn!!!
Ytterligare reaktorstängningar?
Konsekvensen av att göra Stockholm till ett eget elområde blir inte bara högre elpris för stockholmarna utan också sänkt pris i SE3, tänkt att gynna våra fem grannländer som är anslutna till SE3.
Men ingen har hela marknadsbilden, allra minst ENTSO-E.
Så vad betyder sänkt pris i SE3 där vi redan sett fyra reaktorstängningar pga lönsamhetsproblem…
Det blir intressant när MP kärnväljare skall ladda elbilen och upptäcker 1 Der kostar jättemycket mer än någon annanstans 2 det går inte på grund av kapacitets brist. Och lösningen är att vi lämnar Stockholm och förbrukar mer resurser genom att bo mer utspritt än förut. Är lösningen att Stockholm blir ett så kallat spärr område endast för rika med gott om pengar.