Lobbyorganisationen Svensk Mäklarstatistik rapporterar om stillastående bostadspriser den senaste månaden. Man säger också att en räntehöjning inte skulle påverka bostadspriserna men att lågkonjunktur skulle påverka “om vi skulle gå in i en lågkonjunktur”. Om alltså. Verkar som Mäklarstatistik missat att titta på konjunktursiffrorna.
Hagastaden, Stockholm. |
Lägenhetspriserna var enligt lobbyorganisationen Mäklarstatistik oförändrade i Stockholm, medan de steg i Göteborg och framför allt i Malmö, som lever ett helt annat liv. Villor stod stilla i Stockholm, Göteborg och Malmö, men steg 1% i riket som helhet. Mäklarstatistik avrundar dock alltid till hela procent, så priserna kan lika gärna stigit +0.51% och lägenheterna kan ha fallit 0.49% i Stockholm.
Mer intressant är kommentaren från Mäklarstatistiks Hans Flink till SvD. Dels säger han att en “liten räntehöjning” inte skulle påverka bostadspriserna. Däremot gör en lågkonjunktur det:
“Vad som kan påverka är om vi skulle gå in i en lågkonjunktur med arbetslöshet. Det är betydligt värre än en liten räntehöjning.”
Mäklarstatistik kanske ska titta på t ex konjunkturbarometern och varselstatistiken, sänkta tillväxtprognoser från t ex Konjunkturinstitutet, faktiska BNP-siffror, stigande arbetslöshet, och initialt uppsägningarna inom den iskalla bemanningsbranschen eller för den delen kriskorset, för att inte tala om lågkonjunktur hos IT-konsulterna som är så viktiga bland köparna i bolånekollektivet i Stockholm. Det här är bara första steget, men nog är låg konjunkturen här. Dock, att lågkonjunkturen förnekas i det längsta av partsinlagor, till de ändrar sig och säger att de alltid vetat att det var lågkonjktur på gång, är sen gammalt.
Nu återstår bara ketchupeffekten när folk blir av med jobben.
I Mäklarstatistiks pressmeddelande väljer man att prata om priserna i hela landet, för att få en positiv utveckling, men priserna där bubblan är som störst, dvs Stockholm, steg alltså inte, vare sig för villor eller lägenheter. Och det är alltid lokala marknader man agerar på. I princip ingen väljer mellan att bosätta sig i antingen Haparanda eller Stockholm.
25 kommentarer
Vi har ännu inte lågkonjunktur MED arbetslöshet.
Håller med dig. När de i befolkningen med stabila tjänster blir arbetslösa från fasta jobb i större städer kommer många bli inlåsta i sina boenden. Hopplöst att få lån. Konsulttjänster och vikariat inom annat än typ it är skit enligt mig iallafall om man vill få bolån.
Hehehehe, jag kan inte undvika att känna enorma mängder skadeglädje. Högerpolitikerna vill skydda fastighetsägarna, samtidigt som de vill förstöra all form av anställningstrygghet och förvandla alla till gigjobbare. Undrar vad de fastighetsägande kärnväljarna känner när de upptäcker att gigjobbarna inte har möjlighet att hålla värdet på fastigheter uppe eftersom de inte kan få lån till fastigheter.
Ehm det är inte högern som styr nu eller de senaste åren. Vad menar du?
Den där poängen angående arbetslöshet. Jag antar att arbetslösa inte kan lägga lika höga bud, kanske inte kan ta lika höga lån. Något att fundera på för den som fortfarande har jobb och funderar på att låna…
Jag tror inte det är de arbetslösa som drar ner priserna – det är den psykologiska effekten. När varsel börjar komma och företag slutar nyanställa så blir det dels mindre rörlighet samt att de som inte berörs kanske tänker efter både en och två gånger innan de slår till på den där nya bostaden.
Arbetslösa får inte låna alls i de flesta fallen.
Tanken med min kommentar var att det skulle leda till eftertanke för folk som tänker låna.
För de som inte orkar tänka själv: Anledningen till att man inte får låna så mycket är att man inte kan betala räntorna och amorteringar utan anställning. Givetvis bör det gälla även om man har ett lån och blir av med jobbet. Hur smart är det då att belåna sig såpass mycket som banken tillåter en?
Fast bloggens läsare kanske redan har tänkt så långt redan…
Hur djup och hur lång blir lågkonjunkturen? Den viktiga personbilsmarknaden står inför stor omställning. Nya fossilbilar har nått sin topp och många tillverkare kommer ha svårt att hinna byta sitt stora föråldrade kunnande till elbilar.
När det gäller byggande av bostäder verkar åtminstone mesta personalen vara från andra länder så den delen drabbar nog inte så svårt.
Gissar att det blir en måttlig genomsnittlig lågkonjunktur i Sverige.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Bygg måste väl ändå vara större än personbil i Sverige, nu drabbas ju iofs även återförsäljare om försäljningen generellt går ner. Om Volvo och underleverantörer helt missar elbil och försvinner så visst blir det jobbigt, men mycket hos underleverantörer är ju knappast knutet till själva motor/bränsle valet.
Lite snabbt googlande ger ca 3 gånger fler inom bygg 330k mot 120k, men bygg har ju iofs ingen risk att helt försvinna
Skulle det bli en smäll inom automotive så går hela VG under och landet som helhet hår in i recession. Inte en chans att tiotusentals välbetalda jobb kan försvinna utan att det märks.
Ser och hör mest andra språk från nybyggen här i 08. Allt byggandet är inte bostäder och renoveringar fortsätter. Mer arbete på modernisering av järnvägarna kommer säkert och tar över en del byggarbeten.
De gamla fossilerna får allt kortare drifttid, står mest stilla och rostar och därmed drabbas verkstäder av mindre underhåll när färre motorer ljuddämpare och växelsystem behöver åtgärdas. Elmotorer kräver nästan inget underhåll.
Vänliga hälsningar
Nanotec
På vilket sätt rostar en fossilbil mer än en elbil? Sedan var det flera decennier sedan avgassystem var en stor intäktskälla för verkstäderna.
Fossilbilar kommer att finnas parallellt med elbilar i många år till.
Järnvägen kommer inte att byggas ut, saknas pengar och man vinner inga val på det. VG-regionen har bränt allt för de närmaste decennierna på Västlänken.
Snacka om noll koll. Avgassystem håller bilen ut numnera. Växellådor likaså, även automatlådor. Har du aldrig gjort något själv på en bil?
Stor skillnad mellan bygg och fordon. Fordonsbranschen genererar stora exportintäkter som krävs för att Sverige ska hållas vid liv.Dessutom genererar fordon hightech ingenjörskunskap som gynnar alla branscher.
Bygg har enormt mkt utländsk arbetskraft som buffert. Visst, kan ev. bli dyrare att bygga om dessa försvinner. Men svenska byggjobbare kan å andra sidan stå ut med lägre löner.
Är rädd att vi får se ett rejält vacuum i bilförsäljning då folk håller på sina fossilare i väntan på elbilar. Och det kan man göra länge. Bilbranschen kommer inte hinna med i omställningen tillräckligt snabbt och leverera elbilar till överkomliga priser. Fordonsbranschen lever farligt.
Att försöka förutspå konjunkturen nu är omöjligt med tanke på Trump, Brexit och uppblåsta ballonger. I bästa fall löser sig allt till det bästa, vilket är önsketänkande. I värsta fall får vi en lågkonjunktur som vi inte sett like till förr. De kommande halvåret kommer att indikera vartåt det pekar.
Trump är speciellt illa då han är helt oförutsägbar och kan hitta på vad som helst för att få uppmärksamhet, exempelvis ett tullkrig med potential att sänka världsekonomin. Brexit är även det väldigt oförutsägbart, men där kan det finnas en liten möjlighet att alla inblandade parter tar sitt förnuft till fånga. Men även det har potential att dra ner Sveriges och EUs ekonomi under många år framöver.
Svinto: Kom ihåg att riktiga depressioner med stålbad har inte drabbat Sverige så ofta. 2 ggr på 1900-talet med 60 års mellanrum om du bortser från andra världskriget.
Behöver kanske inte bli så farligt den här gången heller.
Bopriserna upp för lägenheter senaste månaden i Stor-Malmö. På 1 år sikt är priserna upp 8 % för brf och 6 % för villor i stan.
Priserna skulle ju gå ned och ännu mer i Malmö eftersom stan betraktas som armageddon med tillhörande "white-flight" om man ska lyssna på vissa här inne, så nu ställer jag frågan till er, varför har inte det hänt än?
Vem köper?
Mongo: Bra fråga. Det har jag undrat länge. Grejen är att attraktiva hus i bra områden i Malmö stad har fortfarande smockfullt på visningarna och går oftast upp i pris.
Testa gå på villavisning enl ovanstående i exempelvis Djupadal, det är kö ändå ut på garageuppfarten. Pratade med en cypriot häromdagen som bor i hyresrätt och kom hit för att stanna tillfälligt, men nu permanent och han är med och budar på ett hus för 6 miljoner i Limhamn ex. Antar att många vill bo nära stan, kollektivtrafik och utbud och lättare få ihop livspusslet?
Vad gäller brf:er i attraktiva lägen så ser och hör man ju seniorer med utflugna barn som flyttar in från kranskommunerna och säljer villan för en lättskött lgh i Västra Hamnen ex.
cypriot=läkare eller annan top notch rekrytering från utlandet?
Kanske min förutfattade mening om cyprioter bara.
Är det så att dragningskraften/värdet på några områden ökat och några minskat i Malmöregionen snarare än att allt ökar?
Andromeda: Mkt möjligt, vet faktiskt inte vad han jobbar med.
Rätt säker på att i princip alla områden ökat. Är även ett tryck på bostäder i sämre områden från invandrare som lyckats spara ihop en slant eller från dumdristiga hipsters från Småland som har noll koll.
Kng tänkte mig att kanske den köpstarkaste av alla aktörer agerar för att slippa betala för folk som bor på hotell.
Mongo: Robin Hood slutade att köpa bostäder till denna grupp för 2 år sen.
https://www.sydsvenskan.se/2017-04-15/malmo-stad-slutar-kopa-bostadsratter-till-nyanlanda