Juli månad innebär en marginell försvagning av SEB:s boprisindikator med de psykologiska förväntningarna på bostadspriserna. Någon omedelbart förestående krasch i priserna blir det alltså inte, eftersom det inte finns psykologiskt stöd för detta just nu.
SEB Boprisindiakator augusti och Valueguards HOXSWE Sverige-index för bostadspriser. Data: SEB och Valueguard |
56% av svenskarna tror fortfarande att bostadspriserna ska stiga, medan andelen som tror på sjunkande priser ökade från 18% till 20%, vilket sänkte indikatorn något. Psykologin är överlag dock positiv, så någon prisnedgång sker inte i juli åtminstone, sannolikt inte heller i augusti, som brukar vara årets starkaste månad. Hösten innebär dock normalt fallande bostadspriser.
Som vanligt är det lokala marknader som gäller, och mest negativa är man i Stockholm med en indikator på 29, och fortsatt mest positiva är man förstås som vanligt i det attraktiva och dynamiska Skåne och Malmö med en indikator på 29. Som bloggen alltid påtalar lever bostadsmarknaden i framför allt Öresundsregionen ett helt annat liv än i resten av Sverige, där närvaron till Europa, en riktig internationell flygplats, samt dynamiken med två arbetsmarknader i både Sverige och Danmark, samt faktisk aktiv inghemsk inflyttning till en attraktiv stad skapar en annan marknad. Fler borde spendera några dagar i Malmö, istället för att läsa desinformation på Internet. Kanske drar de då samma slutsats som många svenska storföretag som flyttat sina kontor och huvudkontor till landets mest dynamiska region?
Hushållen tror i snitt på 0.08% i styrränta om ett år, dvs en höjning av reporäntan från dagens -0.25%. Detta innebär inte någon faktiskt väsentlig förändring mot tidigare. Värt att notera är att hushållen i indikatorn förutspådde höjningen i slutet av förra året, genom en spik i ränteförväntningarna månaderna innan den faktiska höjningen. Hushållen är kanske inte så dumma som kollektiv, som en del vill utmåla dem?
15 kommentarer
Tack Lars! Tveklöst den bästa tråden du någonsin skrivit 🙂
Du verkar ha skrivit samma indikator 2 ggr?
Folk fattar inte att du kan hitta ett boende (lgh eller hus) i Malmö med omnejd för nästan 1/3 mot Sthlm och dagspendla 15 min eller mer till Köpenhamn och med nuvarande valuta ha bra mkt mer kvar i plånboken än i ex Sthlm.
Nu är givetvis Sthlm än annan grej än Malmö, men just boendesituationen och livskvaliteten blir bättre här.
Jag bara funderar på hur företagen i Skåne gör för att behålla personal. Dom hoppas väl på en appreciering kanske. Hoppet är det sista som lämnar en. 🙂
Upplever att det är rätt hög konkurrens om tjänsterna i Skåne och inte superbred arbetsmarknad. Finns många utbildningssäten som spottar ut studenter.
Jobbar du inte som ingejör,IT eller inom skola, vård & omsorg, soss, polis så är det inte jättelätt.
Vet ff många som får flytta till Sthlm för första jobbet.
Verkar som att Herr Perfekt börjat extraknäcka som reklammakare för region Skåne.
Stefan exakt eller kränkt lokal pariot.
Om de är så bra i Skåne varför dräller det av skåningar i sthlm?
Vem vill flytta till Malmö, Nordens gangsternäste #1 ?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Arbetsmarknaden och gaylivet. Annars hade de aldrig flyttat till Sthlm.
Många återvänder till Skåne så fort de får barn.
Så länge man får betalt för att bo är låga bostadspriser ett dåligt argument. I sådana tider är det bättre att bo på en dyr ort och håva in värdeökningen. Vid stillastående priser blir billigt boende attraktivt eftersom bostaden då bara är en kostnad och på så vis har likheter med en hyra.
Vart en del i Malmö hos vänner senaste åren, en hel del tid (och pengar) på krogen. Aldrig sett ett bråk eller upplevt något problem över huvud taget.
Ställde frågan till de bofasta senast i helgen. Samma svar.
Jupp. Mycket trevligt och lugnt.
Malmö kryllar av fredliga duvor.
Beror helt och hållet var. Det är inte så lungt och fint som det till synes kan vara för turister.
(född och uppvuxen i malmö, har bott där sedan 1970.)
Stör inte idyllen Putte.
Särskilt skolorna då.
http://www.expressen.se/kvallsposten/misstankt-foremal-pa-skola-for-andra-dagen-i-rad-/