Stockholmsbörsen föll tungt för andra veckan på raken. Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 är nu på veckobasis ner 4.99% på ett år, och föll 2.37% i veckan som gick.
Veckochart OMXS30. |
Börsen fortsätter alltså att vara en dålig placering. På två år är OMXS30 ner 2.67%. Vore det inte för utdelningarna har man alltså varit en förlorare i två år om man suttit kvar och kramat sina aktier, trots att konjunkturmodellen har sagt att man ska vara likvid och istället tjäna pengar på räntor och obligationer.
OMXS30 slutade fredagen med -1.24%. Då USA-börserna fortsatte nedåt efter svensk stängning talar mycket för att nedgången fortsätter även i morgon. Om det är någon tröst stärktes svenska kronan något under fredagen, men försvagades på veckobasis. Däremot fick vi se rekordnivåer på guldpriset i svenska kronor per gram under veckan.
Man kan förvänta sig ett stödområde där börsen vände maj-juni, och att nedgången därför lugnar ner sig lite, medan stödet bryts ner, så det finns fortfarande möjligheter att komma ur innan förlusterna skenar för mycket. Vi får härnäst se om hösten blir lika tung som förra året.
Kom ihåg att 0% i avkastning är bättre än -10% i förlust och “det finns inget annat att investera i än börsen” inte lurar någon annan än dig själv.
22 kommentarer
När du säger "Kliva av börsen" exakt vad menar du då? Bankkonto? Jag menar allt som går att handla finns ju på någon börs någonstans? Råvaror handlas ju via "en börs" likaså valutor.
Eller är "Börsen" bara köpa aktier på OMX/Annan Börs?
Sälja aktier generellt och gå över till likvider i t ex SEK, USD, EUR, guld, räntepapper i nämnda valutor.
Bloggaren kliva av börsen syftar nog i första hand på svenska börsen, och baserar sig ju då i alla fall mycket på konjunktur modellen som publiceras här regelbundet. Själv har jag flyttat så mycket jag kan av pensionssparande till euro/dollar. Och annat till likvider eller ränta, har kvar lite us aktier som jag dels tror på och dels så små poster att det inte känns lönt att sälja.. Lockheed, Starbucks och proctor
Lyssna fan inte på bloggaren vad gäller detta, då kommer ni bli förlorare.
Det visar sig väl, men tycker att flytta till euro och dollar har varit positivt än då länge. Nu är väl inte det bara baserat på denna bloggen. Alla bör ju basera ekonomiska beslut på lite bredare underlag än så.
Underbart! Min lekportfölj innehåller i stort sett bara två certifikat, bear omx x18 och bull silver x15. Riktigt roligt att följa kursen denna veckan!
(mitt kapital är främst i amerikanska bostadsobligationer)
Trevligt, går något av dessa upp 5% och sen ner igen 5% så har du inget kvar. X certifikaten är gjorda för att lura pengar av folk, det är som att gå till kasinot och tro att man ska vinna mot huset i längden.
Vet att du har det som en lekportfölj men vill varna folk för dessa typ av warranter/cert.
Är börsen volatil men ändå står stilla efter nån vecka eller två så blir man pank riktigt fort på dessa. Tänk er x10 hävstång, börsen först upp 2%, dagen därpå ner 2%, och så håller det på i 10 bankdagar. Vid 1000 kr investerat så har du 815 kr kvar, trots att börsen står på exakt samma nivå som när du började. Blir inte direkt vackrare siffror med x18 samt om det öppnar ner första dagen.
Inget fel på hävstång så länge den har en fast underliggare, men dessa X cert är hemska.
Så sant, självklart kan jag inte råda till det. Som sagt, det är en lekportfölj fylld med diverse frimärksaktier och en liten summa jag kör lite swingtrade med för att hålla abstinensen borta.
Chansade i början av veckan på ovan nämnda certifikat.
Nej, mitt sparkapital investerar jag först när jag sett styrka i börsen. Det är fullt möjligt att jag flyttar kapitalet från dollarlångräntorna till annat.
Putte, det är kul produkter. Jag använde dem själv en del innan jag blev varse om de sjuka avgifterna. Nu gör jag bara det i undantagsfall och efter att noggrant läst igenom faktabladen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ännu en bra sak att veta gällande warranter, det gäller även dom "bra" warranterna, säg OMXS30 samt övrirga bolagswarranter med finansieringsnivåer istället för X hävstång. Vid utdelningar så sänks finansieringsnivån med 70% av utdelningen, dvs delas det ut 10 kr, så sjunker finansieringsnivån enbart 7 kr, dvs din warrant får bara 7 av dessa 10 kr i utdelning, fruktansvärt få som vet om detta, detta har att göra med att warrantutfärdarna ofast har en skatt på 30% på dessa utdelningar, så du blir dubbelbeskattad utan att veta om det.
Läs villkoren noga vid långsiktiga investeringar.
Ska bli spännande i höst. Om börsen går ned och folk lägger en större andel på vanliga konton samtidigt som räntan fortsätter på minus kanske till slut någon bank går ut med att börja ta betalt för den "tjänsten". Vad gör småspararen då?
DI skriver om de idag, någon lirare på Nordea som luftat tanken om minusränta på insättningar.
Det blir då guldläge för nischbanker att kapa marknadsandelar om storbankerna dunkar på med minusräntor.
Börjar bli intressant, "vi" har nog snart kört huvudet i kaklet med räntesäkningarna.
Jag menar vid vilken nivå får en en bank run? -1%? -2%? -5%?
Det börjar med att idén introduceras. Därefter normaliseras den genom fler inspel och debattinlägg för att till slut införas. Tid och Timing är allt. Får vi se en längre börsnedgång kommer folk i högre grad acceptera att betala för att inte förlora ännu mer.
Till slut kanske det blir billigare att införskaffa kassaskåp…
Läste någon artikel om det för flera år sedan, att det "snart" kunde vara värt för bankerna att be om att få sedlar istället för att behöva betala minusränta till ECB. 500 euro sedlar tar inte mycket plats om man säger så.
Finns ju knappt några SEKetas på sedlar längre så det kan vi glömma i Sverige.
Ja, det är ett bekymmer med minusräntan för bankerna och det sabbar deras business. Hursom tror jag inte på minusränta på kontot för det vore självmord för storbankerna utan det hela finansieras via utlåningsräntan.
Därav E-kronan – ett verktyg för att möjliggöra djupt negativ styrränta. Tas pengar ut från banker pga minusränta och används i cashtransaktioner istället så har negativ ränta lite effekt.
Hur skall e-kronan kunna undvika negativ ränta för konsument? Om det blir en bank run får staten rycka in och det vill ingen.
Det krävs att hela världen inför någon slags e-krona och att papperspengar därefter avskaffas då öppnas kanske möjlighet för ytterligare räntesänkningar en bit under nollan.
I dagsläget skulle avskaffade svenska sedlar bara styra över folket till att växla till sig euro.
Jag är inte ens säker på att det räcker att alla valutor avskaffas för det kanske bara styr över fårket till att skapa en guldbubbla. Eller kanske rent av bitcoin eller Facebooks nya valuta blir tillflyktsort i takt med allt minskat förtroende för fiatvalutorna.
Kina talar om crypto idag så det kommer att hända grejer rörande "cash".