De första som får gå från arbetsplatserna nu är anställda via bemanningsbolag eller som frilansare och konsulter. Från bemanningsbolag en gång i tiden var kvalificerade konsulter har de gått allt mer mot dussintjänster för att ge uppdragsgivaren en möjlighet att runda LAS. Frågan är hur mycket av de rådande uppsägningarna och varslen som döljs bakom detta än så länge, i form av uppsagda kontrakt?
Konjunkturbarometern för personaluthyrning. Data: Konjunkturinstitutet |
Trots den explosiva tillväxten i branchen har man befunnit sig i upplevd lågkonjunktur länge, och knappt upplevt några goda tider alls de senaste åren. Med fokus på upplevt. Konjunkturbarometern baserar sig på framåtblickande uppfattningar från bolagsledningar, och det är ju inte så att kunderna vid förhandlingsbordet eller inför säljare någonsin säger att de behöver folk, utan allt är alltid tillfälligt och negativt för att kunna pressa priserna.
Idag nåddes vi t ex av beskedet att Bonniers tabloid Expressen ska spara 40 miljoner kronor, men inte behöver sparka någon, eftersom det är bemanningspersonal och frilansare som får gå, och inte tabloidens formellt anställda. Anledningen ska vara svikande annonsintäkter. Relaterat hade en läsare uppgifter om uppsägningar på flera kända PR-byråer, vilket är en form av konsultverksamhet. Reklam innebär att man betalar en tidning för att publicera annonser. PR innebär att man betalar en PR-konsult (t ex PR-konsulten Göran Persson, som får skriva en debattartikel eller ge en intervju som tidningen inte kan tacka nej till) för att få tidningen att skriva gratis om det man annars kunde betala reklampengar för – något jag som bloggare ofta får påstötningar om, dvs att jag gratis ska göra PR-byråns jobb att exponera deras kunds produkt, budskap eller tjänst.
Någon särskild avmattning inom reklambranschen rapporterar dock inte konjunkturindikatorn.
Konjunkturbarometern för personaluthyrning. Data: Konjunkturinstitutet |
Dock kan det finnas två grumlande faktorer här. Dels är PR-konsulter och reklambyråer professionella lögnare. De förstår att Konjunkturinstitutets undersökning är framåtblickande, och för att agera självuppfyllande så ljuger de förstås om situationen för att inte kunderna ska pressa priserna. Dels är det poppis att hoppa av och starta byrå, vilket det finns en hel branschtidning om, som kallas Resume, som är en sorts tabloid om vem som slutat på vilken byrå, startat ny byrå och tagit över ett konto, eller gått till någon annan byrå. Att alla som varit med några år ska starta egen byrå innebär förstås att de själva ser ljust på framtiden, i brist på att de inte varit på byrå när konjunkturen var nattsvart senast och bara tror att det existerar högkonjunktur.
Frågan kvarstår dock – vad innebär bemanningsbolagens uppsägningar? Om deras anställda i sin tur inte har fasta anställningar med fast månadslön, så blir det kanske inte heller några varsel alls? Och allt verkar vara frid och fröjd. Tills den sista bemanningspersonalen lämnat industrin och man måste börja varsla anställd personal.
Husbilstillverkaren Kabe varslade nu 25 personer på grund av de kommande höjningarna av bonus/malus, som kan göra att en husbil kommer kosta 28 000:- SEK i skatt om året. Kanske var det slut på bemanningspersonal att inte förlänga kontraktet på?
Angående Expressen och reklamintäkterna. Frågan är hur mycket slutlig utslagning vi får se av media i den eskalerande mediakris lågkonjunkturen kommer innebära? Metro är redan borta, vem faller härnäst? Kanske måste bloggen lägga ner när det inte längre går att motivera skrivandet för att intäkterna är för små och inte är värda tiden? Reklam åker alltid vid dåliga tider, men normalt blir det som värst efter årsskiftet, eftersom man fram tills dess har en lagd budget att bränna av. Bättre styrningsprocesser bör dock göra att sådant även kan revideras under året numera.
Helt klart är i alla fall att Sverige är överetablerat av “tidningar” som återpublicerar TT:s artiklar eller snor och skriver om varandras eller utländska nyheter, och postar klipp från YouTube, som om de vore deras egna. Tyvärr betalar väl fortfarande företag för Dagens Industris omskrivna pressmeddelanden och avskrifter från nätet och sitt-still-i-båten-här-är-aktierna-som-kommer-gå-till-himlen, så den får vi väl dras med även framledes.
Ja, jag går också på pressmeddelanden av och till, men jag tar åtminstone inte betalt för det.
38 kommentarer
Jaså det visste man inte om DI
Som av en slump fick jag mig idag skickad en IT-utvecklarprofil av en rekryterare trots att jag f.n. inte rekryterar. Det säger väl något skulle jag gissa.
Moderaterna var ju ute så sent som förra veckan och skrev debattartikel om att svenska företag skrek efter arbetskraft.
Det finns mycket få "konsulter" i IT-branschen som är konsulter på riktigt. De flesta är bemanningspersonal som inte längre täljer guld med täljkniv. Redan för 10-15 år sedan var det uppenbart att de flesta tjänade mindre än de kvarvarande tillsvidare anställda. Kommer ihåg en före detta anställd och kollega som varit konsult i ca 10 år och skröt om att han tog ut 36k i lön. Jag valde att inte berätta vad jag tjänade av ren barmhärtighet. Det här var alltså 10-15 år sedan. Passerade själv 36k någon gång i mitten på 90-talet.
Men visst finns det något fåtal begärliga riktiga konsulter som fortfarande har bra betalt. De tjänar ungefär som oss tillsvidareanställda som har varit med en tid. Och de är ofta välkomna att ta anställning. Övriga "konsulter" är sådana som man gör sig av med när tiderna blir svåra.
Utländsk bemanningspersonal i utlandet är väl de sista som får gå med tanke på att de är nästan gratis. Inga arbetsgivaravgifter, och löner till en tredjedel av en svensk.
Tror att du lider en del av projicering här. Jag har fortfarande inte mött en enda vuxen människa som skrytit om sin lön IRL. På internet har jag dock mött dig, som försökt skryta om sin egen lön i kommentarer till en blogg under X antal inlägg nu.
Är bara fakta. Min pseudonym tar inte åt sig.
Poängen var snarare att absolut ingen bryr sig, och att du därmed antagligen projicerar iden om att någon skrytit om sin svenssonlön för dig.
Linus, att inte bry sig är likgiltighet, raka motsatsen som du visar när du orkar kommentera 😉
PS: Jag brydde mig tillräckligt för att kommentera
Din kommentar visar med all tydlighet att du inte har en susning om hur ekonomin ser ut för en egenkonsult. Men din okunskap verkar höja ditt ego så grattis till dig.
Vad löjligt. Du maxar som mest 50-60k sek brutto som anställd konsult (Du täljer inget guld där inte) . En egenanställd/egenföretagande konsult drar iväg avsevärt mycket mera i lönen.
Den egenanställda alternativt konsultbolaget blir lika fort av med jobbet i en lågkonjunktur samt beroende på hur eftertraktad och behövlig kompetensen är.
Linus, du har en bra poäng. Jag skall genast sluta att projicera, åtminstone skall jag försöka. Återstår att se hur det går dock. Kul med en utmaning.
zpeter, din kommentar visar med all tydlighet att du inte har en susning om hur ekonomin ser ut för en egenkonsult… etc.
Har sett konsulter komma och gå i snart 40 år, så jag vet vad jag talar om. Tror snarare att det är du som inte riktigt har tidsperspektivet klart för dig.
Bryr mig inte alls om ifall min kommentar höjer mitt ego eller inte. När du passerat bäst före datum, d.v.s. att du inser att du ska dö, och att du ska dö inom en tidsbegränsad period så bryr man sig inte längre. I bästa fall lever jag 30 år till. När jag var i din ålder tänkte jag inte ens på det, men ju närmare man kommer domedagen desto tydligare blir det. Lycka till, min son.
"…. och det är ju inte så att kunderna vid förhandlingsbordet eller inför säljare någonsin säger att de behöver folk"
Våra gör konsekvent just detta.
Nej, vad de säger är "Vi behöver folk med de kompetenser vi önskar, villiga att jobba för de löner vi är villiga att jobba".
anonym: Elegant formulerat….
”Frågan kvarstår dock – vad innebär bemanningsbolagens uppsägningar? Om deras anställda i sin tur inte har fasta anställningar med fast månadslön, så blir det kanske inte heller några varsel alls?”
Jag har jobbat åt bemanningsföretag ett tag – skitlön men fast anställning. De hade regler att man måste ta en anställning i en stor radie från deras ”kontor”. Om man då vill bli av med folk är det lätt bara att placera på en ort orimligt långt bort. En chef sa till mig att det går ju att vara föräldraledig hos dom också men att det är ovanligt (skitföretag).
Det du beskriver om uppsägningar är nog inte normalt. Det är kanske lite en myt om LAS som sprids av dess förespråkare. Där är naturligtvis inte så att en normalt funtad arbetsgivare vill göra sig av med Pelle bara för sakens skull, man gör sig av med Pelle för att han är olönsam. För ett bemanningsföretag handlar det om att man inte har ett uppdrag åt Pelle, hade han varit ute på uppdrag så hade han ju varit en vinst för företaget och varit kvar.
Någon policy om att behöva ta uppdrag långt bort behöver man inte då. Hittar man i te ett uppdrag närmare så har ju Pelle inget uppdrag om han inte tar ett längre bort. Och därmed blir han uppsagd pga arbetsbrist annars.
Det är samma sak med föräldraledigt. Om Pelle när han kommer tillbaks från föräldraledighet har ett uppdrag så är det inget problem. Annars blir han uppsagd.
När jag sökte jobb som IT-konsult hos ett av de här bemanningsföretagen så var deras regler att du var tvungen att ta uppdrag inom 1h med bil från din bostadsord.
Det finns klåpare som säger saker som egentligen inte har betydelse. Säg om det enda nya uppdraget de kunnat hitta var 2h med bil från din bostad och du inte hade tagit det, vad tror du skulle hända då? Omvänt om de hittat ett 1h från din bostad du inte velat ha och de också hittat ett närmare som du kanske velat ta, vad tror du skulle hända då?
Med andra ord det de så hade inte haft någon betydelse. Det hela kommer ner till ifall du har uppdrag eller inte. Har du uppdrag behåller du anställningen. Saknar du uppdrag så blir du uppsagd. Så enkelt är det. Och framförallt det sistnämnda är inget arbetsgivaren vill heller.
Det jag menar med otrygg ansrällning trots fast anställning är att om jag blivit gravid när jag jobbade där så är jag övertygad om att jag förflyttats till ett ”nytt” uppdrag de hoppats att jag skulle säga nej till och därmed såklart att jag skulle säga upp mig själv. Obekväm personal i det fallet var personal som vabbade ibland. Jag var obekväm personal vid ett tillfälle då en chef hade beviljat mig ledigt med lön då min mamma fick hjärtattack (1 DAG) och nästa chef ringde upp och bad mig ta semester istället. Alltså vissa företag är skit och eftersom jag utan problem kunde få andra jobb stannade jag självklart inte kvar. Alla företag vill tjäna pengar det är ju självklart vissa är bara kvar på 1800-talet och man tar de jobben för att man måste. Det är beroende på bransch.
Pendling var villkorad från huvudkontoret en stad bort inte från min bostad. Så visst hade de kunnat ge ett uppdrag långt bort om de ville bli av med en. Då tänker jag sjukskrivning, vabb osv. De flesta som jobbade där var drygt 20 och hade haft nåt jobb efter utbildning max.
Tillverkningsindustrin har fram till i år i många fall kört treskift, men går ner på tvåskift nu. Strategin är att ha ca 30% från bemanningsföretag i alla skiften. Vid nerdragning så blir endast egna anställda kvar. Inga varsel, inga skriverier.
Bemanningsföretag som försörjer en stor del av instegsmarknaden på arbetsmarknaden (exempelvis academic work) har i princip inga anställda. Istället för att ge ett fast kontrakt till en redan existerande konsult som gjort ett bra jobb och kunden vill ha kvar erbjuder de rabatt på en annan ny konsult, allt för att slippa anställa någon fast.
Med tanke på vilket bottenskrap jag mött på AW (de jobbade alla på andra sidan skrivbordet) så förstår jag inte hur AW kan vara kvar på marknaden.
Den naturliga rörligheten inom bemanning kommer nog försvinna. All rörlighet jag har sett har varit för att man får jobb där man varit konsult. Alt liknande tjänster hos konkurrenter. Om branschen inte nyanställer eller ens vill ha konsulter är det rätt kört.
Det normala i bemanningsbranschen torde vara att folk där ÄR anställda, normalt fast anställda. Om någon "konsult" inte är på uppdrag längre blir vederrande uppsagd och döljs alltså inte i statistiken.
Eller vilken statistik du nu får efter. Uppsägning är något mellan arbetsgivare och anställd och inget som rapporteras in och blir ingen statistik. Det man isf får gå på är att kolla arbetslöshet och rörligheten på arbetsmarknaden.
Om du verkligen menar varsel (många slarvar med ordet, även du ibland, varsel är ju inte samma sak som uppsägning) så jo det bör ju kunna döljas av två skäl. Dels att uppsägningarna skickas vidare till enheter där färre än 5 blir berörda. Men också dels på att de inte blir planerade av arbetsgivaren och därmed kan han av praktiska skäl inte varsla om uppsägning.
Jag kan tänka mig att det motsatta kan inträffa med inhyrd personal. Dels att företagen passar på att avskeda oönskad personal men behåller inhyrd. Men också att man gör sig av med ett antal fast anställda men behåller eller till och med anlitar fler inhyrd personal för att vara snabbare kunna öka minska produktionen utan krångliga uppsägningar och risk för långdragna nyanställningar om prognosen visat sig fel
Gargamel: jag reagerar på Ditt använande av begreppet *avskeda* eftersom detta begrepp har en preciserad definition i lagstiftningen som är skild från vad som här diskuteras … nämligen begreppet *Uppsägning p.g.a. arbetsbrist*. Dessa två företeelser är helt väsensskilda och har helt olika omständigheter och konsekvenser.
Därfirån till Din förmodan om *att göra sig av med fast anställda och behålla inhyrda* … Så går det helt enkelt inte till i verkligheten eftersom arbetsbristsituation är omgärdad av lagstiftning i MBL, LAS, Främjandelagen, Varselplikt etc. Detta i sin tur innebärande arbetsgivarens editionsplikt mot förhandlingsmotpart vid turordningsförhandlingar, uppsättande av Lag-/Avtalsturlista, uppsättande av Företrädeslista återanställning etc. etc. Enda vägen för arbetsgivare att kunna *runda LAS* är genom tillämpande av tidsbegränsade anställningar inom ramen för LAS §4-5-6 och även dessa är förhandlingspliktiga gentemot facklig motpart. mvh
Chief: jo begrepp används slarvigt, bortse från det.
Dock kan man avtala om avsteg från turordningsreglerna. Det förekommer att man behåller viss inhyrd personal fast man säger upp anställda.
Gargamel: Tack för replik! Precis vad jag säger: Frånsteg från LAS kan inte ske annat än genom förhandling med facklig motpart! … Eftersom jag själv i mer än 20 år satt som förtroendevald för en tjänstemannaorganisation är jag väl bekant med tillämpning av de avstegen från LAS … och det sker inte godtyckligt från arbetsgivarsidan utan endast efter redovisande av för motparten godtagbara sakliga grunder… i alla fall i seriösa företag bundna av Centrala Kollektivavtal. mvh
p.s. Som avslutning då att hos seriösa arbetsgivare med Kollektivavtal med svenska fackliga organisationer finns oftast en utbredd samsyn om att vidtagna åtgärder skall ske inom ramarna för gällande regelverk samt parallellt därmed för att säkra företagens fortlevnad … därav vid vissa tillfällen avtal om avsteg från dispositiva punkter i regelverken.
Jag tänker att det spontant kan bli jobbigt om man har karens. Västra Götalandsregionens krav på ett halvårs karenstid innan en regionanställd kan börja jobba för en privat vårdgivare.
Helt sjukt att det ens är lagligt. Utan någon kompensation och i ett fält utan branschhemligheter 🙁
Är det lagligt, har det prövats?
Andromeda & Anonym: Det prövades i Förvaltningsdomstolen allaredan för 5 år sedan och befanns stå i strid mot gällande lagar och direktiv … Alltså ej tillämpbart!
Publicerat nu…
https://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2019/08/Krav-pa-karens-for-VGR-anstallda-vacker-kritik/
https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/08/23/vgr-karenstid-sakerstaller-okad-tillgang-till-vard/
Andromeda: Tack för replik. Vad kan ses så rör det av Dig anförda inte annat än ett krav ställt av Regionen vid en specifik upphandling från anbudsgivare och således strikt affärsmässig kontraktssituation. Berör inte det allmänna förhållande enligt direktiv för rörlighet för varor och tjänster enligt EU-direktiv som avhandlats i Förvaltningsdomstolen och som jag refererar till. mvh
@ck
Spelar det roll för ex en sjuksköterska eller en läkare? Är det inte bara en omväg för exakt samma mål?
Känns ju sådär när ingen vill driva sjukhuset med de villkor som ges.
Andromeda: Frågan om vilken roll det för sjusköterskan eller läkaren spelar personligen tål naturligtvis diskuteras. Men visavis tidigare arbetsgivare om detta skulle råka vara Regionen så påverkar det inte den tidigare anställdes rätt att efter avslutad anställning söka vad ny anställning vara månde.
I byggbranschen är väl projektanställning vanligt, och det är också en form av "smyguppsägning" om förväntningarna är att det hela tiden kommer nya projekt men dessa plötsligt sinar. Antar att allt detta till sist syns i arbetslöshetssiffrorna.