Sverige står sig väl i listan över länder med riktiga miljonärer (dvs dollarmiljonärer), och kom in på plats tjugofem i antal för år 2018. Per capita bland dessa tjugofem länder hamnar vi ännu bättre, och starkare än flera länder som förmögna svenskar traditionellt flytt(at) till.
Kensington, London. |
Enligt CAP Gemini Wealth Report 2018 hamnade Sverige på plats tjugofem av tjugofem listade länder med flest antal riktiga miljonärer. Till kapitalet räknas inte bostaden (eng primary residence), så det kan inte förklaras med bostadsbubblan.
Sannolikt är det sista året Sverige är på listan, så vi kan ägna lite mer uppmärksamhet åt detta.
Bland de tjugofem länderna med flest antal dollarmiljonärer är sex folkrika stora U-länder, som t ex diktaturen Ryska federationen, Mexiko, Brasilien, Kina, Indonesien och Indien. Dessa har förstås riktigt lågt antal miljonärer per capita. Ryska federationen ligger exempelvis på 0.14%, och trots frisläppandet av ekonomin har man alltså inte lyckats skapa något välstånd för särskilt många.
I Sverige är siffran 1.26% dollarmiljonärer, vilket placerar oss på tionde plats om man tittar på länderna med flest antal dollarmiljonärer.
Anmärkningsvärt är att det finns högre andel riktiga miljonärer i Sverige än i åtminstone två länder dit förmögna svenskar traditionellt har flytt(at) av skatteskäl, nämligen Storbritannien och Spanien. Dessa har bara 0.83% respektive 0.48% dollarmiljonärer.
Dollarmiljonärer per capita, utifrån de tjugofem länderna med flest dollarmiljonärer. |
Uppenbarligen är Sverige bättre än många andra europeiska länder på att skapa miljonärer, inklusive de stora ekonomierna som ITalien, Spanien, Storbritannien och Frankrike. Dock är vi sämre än Nederländerna, Tyskland, Österrike och oljelandet Norge. Vi är även bättre än Kanada och Australien, och bara två platser sämre än Tyskland och tre platse sämre än USA.
Flygplatsen i Geneve. |
I toppen hittar vi oljeländer som Norge och Kuwait, samt de två finanscentrane Hong Kong och Schweiz. Annars ser man en platå och utplaning runt 1.6% miljonärer i länderna Tyskland-USA-Österrike.
Sverige är inte perfekt, men det svenska samhällssystemet lyckas uppenbarligen skapa och behålla miljonärer bättre än många andra. Därtill får man som riktig miljonär i Sverige samtidigt skydd av välfärdssystemen. Så visst fan får man något för pengarna.
Kanske inte så populärt att påtala när det ständigt gnälls på skatterna, men vi är alltså knappast sämst. Och uppenbarligen är vägen till den första miljonen i svenska kronor hårt arbete och företagande. Åtminstone bland bloggläsarna var det vägen till att bli rik i Sverige (ej samma som riktig miljonär). Trots skattesystemet.
19 kommentarer
"vilket placerar oss på tionde plats om man tittar på länderna med flest antal dollarmiljonärer", Tror du menar "andel" här. Inte en oviktig skillnad.
Nej, jag menar antal. Listan baserar sig på de 25 länderna med flest antal. Danmark kanske har en större andel, men pga låg befolkning hamnar man utanför listan.
OK, blev lite för krumbuktigt för mig.
Något stämmer inte här. Hur kan "antal" redovisas som procent? Antal är ett absolut värde.
En miljon USD må vara mycket i Sätila, men det är inget anmärkningsvärt i Hongkong, Singapore eller Tokyo. Det räcker i alla fall inte långt om man tänker köpa en villa i någon av de städerna.
Jaha, och? Alla de 129 000 svenska dollarmiljonärerna sitter inte med en miljon USD, de sitter med minst en miljon USD.
Förlåt. Fel av mig.
Eller jo, rmiljonärer är nog fel i rubrik. Eller har det en poäng?
I oljeländerna finns det massvis med dollarmiljonärer/miljardärer. De rika har massor. och visst får de nåt för sina skattepengar. Men vi påtalar inte slavarna från pakistan/indien/bangadesh etc. Vi talar inte heller om att de som styr i de länderna har allt men folket inget.
Likadant i Sverige. En del har det bra men största delen har det riktigt dåligt.
Att en väg är fin att köra på spelar inte så stor roll när folk dör i sjukhuskön.
Sådana som bloggarn och de flesta på bloggen här har det bra och kan klappa oss på bröstet och säga att vi minsann har det bra och att vi "gör någonting rätt".
Säg det till ensamstående morsan med 2 barn som jobbar heltid eller till barnen i förorterna.
Då får man annan perspektiv på att vi "gör någonting rätt"
Rikedom är alltid relativ. Det kommer alltid vara en minoritet som blir rika. Men snacket om att svenska skattesystemet hindrar detta är uppenbarligen fel.
Även om jag inte är säker på att det mått du använder är det allra bästa så borde måtten vara social mobilitet t.ex. var startade dessa dollarmiljonärer?
Behov av klassresor finns bara om samhället är indelat i klasser. Om det behövs samhällsklasser eller inte är väl fortfarande kontroversiellt.
Kanske det, men sedan människan gav upp samlar och jägarliv verkar det ha funnits klasser. Dock i ett samhälle där duktiga stiger uppåt och klantskallar sjunker, (dvs en sann meriokrati) borde inte klass vara en stor sak då de flesta i sin familj och vänkrets borde ha alla typer av människor.
Den politik som förts de senaste 40 åren i t.ex. USA och UK har väl förts med argument som att hjälpa driftiga komma fram men resultaten pekar väl på att den sociala rörligheten minskat.
Vad mer ska man göra för den ensamstående mamman, eller pappan för den delen?
Några maxbelopp för två barn 15+ nedan.
1 250 * 2 + 150 = 2 650 kr, barn/studiebidrag
2 073 * 2 = 4 146 kr, underhållsstöd
4 200 kr, bostadsbidrag
Upp till 8 923 kr per månad
Därtill finns ju fler, framför allt subventioner men de gäller allt som oftast även sammanboende föräldrar.
Min mormor kom till Sverige som ensamstående och berättar målande om hur fantastiskt höga bidragen var, trots att hon arbetade. Bostadsbidrag, barnbidrag, underhållsstöd, änkepension och alla tillhörande välfärdstjänster. Nu fanns inte farfar alls men jag kan inte tänka mig att han hade eftersökts utomlands för underhållspengarna utan de hade säkerligen skrivits av, ungefär som idag.
Det är anekdotiskt och jag saknar exakta siffror men hon säger att hon levde som en drottning. Säkerligen till viss del jämfört med motsvarande liv bakom järnridån.
"samhälle där duktiga stiger uppåt och klantskallar sjunker"
Inte ovanligt att det är de "duktiga" som definierar vad det innebär att vara duktig. Kan bli extra intressant att se hur samhället förändras när prestationshöjande biologisk modifiering blir tekniskt möjligt.
Definitionen är "net worth" över 1 million usd?
Ingår här eget boende?
Får man räkna med om man har ett gäng lägenheter som man inte bor i men hyr ut?
Då huspriserna dum-skenat rätt länge så är väl var och varannan svensk dollarmiljonär i huspriser?
Jag vet på rak arm 350 stycken i mitt område 🙂
Svaret på din fråga står i blogginlägget.
Hur exakta är egentligen siffrorna i ett samhälle utan förmögenhetstaxering? Lämnar bankerna ut uppgifterna anonymiserat eller det är typ enkäter?
Känns inte riktigt som något en dollarmiljonär svarar ja på om Gemini Wealth Report ringer..