Det snabba konjunkturraset ser ut att vara här. Vinstvarningarna har nu börjat hagla, men det är bara början på stormen än så länge. Från flera håll talas det om den värsta situationen sedan finanskrisen. Om du fortfarande är överexponerad på börsen eller mot svenska kronan är du härmed underrättad.
Dagschart Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30. |
Den tyska kemijätten BASF vinstvarnar. Daimler vinstvarnar. Deutsche Bank vinstvarnar och varslar 18000. Kina-Volvos ägare Geely vinstvarnar. Brittiska byggbranschen talar om de värsta vinstvarningarna sedan finanskrisen. Hexagon vinstvarnar..
Hos fPlus talas det om att 12% av alla företag nu är zombieföretag, som alltså inte kan betala av sina skulder ens över en längre tidsperiod, och att det aldrig mer kommer bli en högkonjunktur i Sverige. Det senare kan vi nog ta med en nypa salt, frågan är möjligen hur det kommer se ut med svensk internationell köpkraft nästa högkonjunktur.
Mest intressant är dock att vi bara sett början på vinstvarningarna, och de varslen, som kommer nu med halvårsrapporterna framöver.
En person jag känner till mer om än jag kan skriva, postade nyss högvärdig information. Detta är en person jag litar på och som jag vet har mycket god insyn på hög nivå, och lång erfarenhet, men kan alltså inte skriva mer om det. Vederbörande har inte upplevt något så här illa sedan 2008 och finanskrisen. Och det här är alltså inte Sverige, utan internationellt.
Nu blinkar det rött i kontrollrummet. Har inte sett en så snabb inbromsning sen 2008.
Många bolag kommer annonsera rejäla besparingsprogram vid K2-rapporten.
Gissar att kronan kommer ta duktigt med stryk som resultat.
Den perfekta stormen blåser upp.
— A. Shatterhand (@Dvvmhm) July 9, 2019
De bolag som är proaktiva och har handlingsplaner kommer vinstvarna och lansera åtgärdsprogram i samband med halvårsrapporterna. Andra kommer först göra detta på rapporterna för tredje kvartalet eller senare under hösten. Notera att Shatterhand påtalar att det krävs en prognos om minst fem kvartal av nedgång framöver, för att bolagen ska finna det värt besväret och kostnaden att vidta åtgärdsprogram. Då är prognosen en nedgång från juli 2019 till åtminstone september 2020.
Kom ihåg att kronan alltid försvagas vid lågkonjunktur.
Vi som redan följer konjunkturmodellen har klivit av börsen sedan tidigare, medan börsen bara gått sidledes de senaste åren, och utdelningarna har gett ungefär samma som obligationsmarknaden. Bloggen har också skrivit ett otal inlägg om hur konjunkturindikator efter konjunkturindikator viker. Jag har inga illusioner om att ni som ännu inte hörsammat detta kommer ändra er.
Men om du är överexponerad mot börsen och/eller överexponerad mot den svenska kronan, så är det dags att agera om du inte gjort det tidigare. Börsen är nästan på topp fortfarande, så man kan komma ut mycket nära toppen, tack vare bärsvansinnet under våren. Ta tillfället i akt. Men stoppa inte likviderna i svenska kronan. Ni är härmed underrättade.
Jag kör cirka 25-50-25 SEK-EUR-USD på mina likvider. Det är en fördelning man kan diskutera, och som då och då justeras. Därtill är ädelmetallen guld ett komplement.
Fundera också kring din privatekonomi. Det är inte läge att öka lånen eller byta arbetsgivare om du sitter säkert där du är idag. Du vill inte vara sist in när det smäller på allvar.
Detta är inte ett dugg förvånande. Det enda som är förvånande är hur lång tid det tagit tills smällen. Förmodligen är det krisräntorna rakt genom högkonjunkturen som dragit ut lågkonjunkturen, och med exceptionellt ränteläge har det varit svårt att prognosticera perfekt. Men nu har ekonomin alltså nått vägs ände.
Hutton down the batches. Det har bara börjat hagla, men det blir storm, och stormen kommer bli orkan. Tror du att du klarar dig av att sitta stilla i din lilla båt, så önskar jag lycka till.
121 kommentarer
Men det råder optimism på bostadsmarknaden.
Japp. Men sådant vänder fort när det vänder. Och när varslen ökar, så …
Bostadsmarknaden följer även börsen rätt bra.
Vet inte det jag, priserna är nere på fyraårs lägsta enligt husmask.
Och utbudet på hemnet är väl tvärtom högsta på länge läste jag någonstans igår.
Jag och min bror pratade precis om detta inlägg och kom fram till att trots att en nedgång i konjunkturen kommer påverka vårt företag negativt så ska det ändå på något vis bli spännande och se vad som händer. Speciellt på bostadsmarknaden, kan även säga att jag har ett par kompisar som har sålt sina eller försöker sälja sina fritidsbåtar och det har varit extremt trögt och väldigt mycket prutande denna sommar. Så där är det nog en nedgång på gång då det definitivt är köparens marknad som råder.
Intressant, jag skulle vilja ha en billig 5m HT båt här i vår insjö. Kanske är läge till hösten då
Båtar har å andra sidan varit iskalla i flera år och det beror helt enkelt på dålig återväxt inom detta intresse.
Stämmer det här kommer FED sänka räntan flera gånger i höst och möjligen skapa feststämning på Wall street. Europas ekonomi är mer död än levande, ett slags släpankare på Kina och USA, Europa har höjda skatter och EU avgifter på agendan som inte lär bidra till tillväxten.
Just nu verkar vi befinna oss i ett makabert läge där dåliga makrosiffror får börserna att stiga, antagligen på förväntningar om det gamla vanliga dvs sänkta räntor och kanske QE.
Jag har gubbgooglat och nått slutsatsen att den effekten som sänkta räntor ger inte på något sätt kan stoppa en bred börsnedgång annat än i det initiala läget. Därmed inte sagt att vi får en krasch likt 2008.
Jobbtillväxten i USA som rapporterades i förra veckan låg en bra bit över konsensus. FYI.
Det är just det här som är så spännande, lågkonjunkturen är med största sannolikhet på väg att slå till och vi har redan ett lågt ränteläge.
Börjar centralbanker att dra igång stödköp igen så är ju frågan var alla pengar ska ta vägen, ska du som placerar acceptera nollavkastning på räntepapper eller är det börsen som gäller i ett försök att få lite avkastning? Nu pratar jag om stora placerar som banker och institut och inte vi vanliga Svenssons.
Hur exponerar ni er mot de olika valutorna. Äger själv i princip inga svenska aktier, har P2P fastigheter i EU länder och så vidare men vill ha en del direkt i valuta. Jag antar att ni inte växlar så vilka produkter finns det för detta på Avanza och Nordnet. Ägas i ISK antar jag?
Jag kör fonde mixat högränte och penningmarknad.
USD
Aberdeen SICAV I USD Crdt Bd A Acc USD
Parvest Bond USD Short Duration
Fidelity US High Yield A-Acc
EUR
Skagen Tellus
Fidelity European Hi Yld A EUR
Handelsbanken Euro Obligation
SEK
Spiltan Högräntefond
Spiltan Räntefond
Därtill ej likvida EUR-placeringar hos Trine och småpengar hos fintech-bankerna.
Handelsbanken Euro Obligation är det som gått bäst, för övrigt.
Kanon. Tackar!
Hur har du tänkt runt fördelningen börs/likvid om du vill dela detta?
Har Vanguards diverse government bonds ETF:er på Nordnet såg jag, Europa, USA. Kör dist varianterna. Kanske fylla på dem.
SEB korträntefond C USD eller SEB korträntefond C EUR
Ogillar high yield och obligationsfonder som nämns ovan när konjunkturen verkar skaka i världen, de passar mer för om endast sverige skulle vika. Dock har jag legat i Euro Obligation tidigare när det såg mindre skakigare ut ute i Europa.
Kör SHB Euro Ränta, SHB/Nordea index USA fram tills jag tror deras konjunktur viker då blir det någon kortränta usd, local currencies i blackrock/shb med usd som basvaluta.
SEKen ligger jag likvid med. Sedan cirka 10% av innehavet i svenska börsen, men det är mer hobby/lekinvesteringar. Alltså företag jag förväntar mig x00% i utveckling på innan jag säljer av och på väldigt lång sikt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vad väljer man i ppm om man vill ha defensiva ränteinnehav i EUR/USD?
Är inte grundproblemet att många sagt vargen kommer i 10 år och då missat väldigt mycket av börståget?
Ge något exempel som sagt vargen kommer hela tiden?
Jag har skrivit att jag var positiv till börsen typ 2012/13-15/16. Kolla mina inlägg.
Nåt Förslag på Avanza-alternativ till Parvest Bond USD Short Duration?
Det är för att den (bostadsmarknaden) bygger på psykologi och om de flesta tror på uppgång så blir det en uppgång (hur stor är en annan fråga).
Börsen bygger till stor del på samma sak, psykologi och tro, men i grund och botten rör det sig om riktiga bolag med omsättning, skulder, vinster, anställda, export, import mm. När dessa bolag "går dåligt", speciellt om många stora gör det, kan det gå rätt snabbt åt helvete och sker detta globalt så är det ännu värre.
För att dra en parallell till bostadsmarknaden; föreställ dig att flera stora föreningar går ut med information om att de kommer att höja avgifterna, varslar anställda och börjar prata kraftiga besparingar. Vad tror du händer med optimismen då?
Mycket är kopplat till det monetära systemet och den kreditexpansion som kan ske. Blir folk mer optimistiska så lånar de mer och ekonomin expanderar. Blir de pessimsitiska så får man ett omvänt beteende.
Skulle penningmängden vara mer stabil och inte kunna expanderas likt ett pyramidspel, så skulle vi se en mer jämn tillväxt.
Fundamentet för bopriserna är månadskostnad i förhållande till lön. Ser inget där som hotar Svensk bostadsmarknad. Billig krona håller igång industrin, lågkonjunktur i Europa håller nere räntorna.
"Jag kör cirka 25-50-25 SEK-EUR-USD på mina likvider". Innebär det fysiska pengar i madrass/bankfack eller kan man ha utländsk valuta på sitt bankkonto?
Använder inte själv, men bloggen har ju nämnt kort med tillhörande konto i annan valuta, n26 och revolut är några du kan titta närmare på.
Ok, jag förstod inte att man på det sättet även kunde sätta undan pengarna. Får väl ta och läsa de där bloggposterna igen.
Gissar på korta räntefonder noterade i dessa valutor
Jag undrar också hur man exponerar sig mot utländsk valuta förutom att ha ett utländskt konto. Man kan ju köpa fonder både i sek å dollar. Är detta ett alternativ? . Eller är det bättre att köpa utländska fonder/papper i sek? Aron Flam har länge hävdat att krisen kommer i Sverige andra veckan i november i år, det är nämligen enligt honom då svenska kommuner får likviditetsproblem.
Kollade lite snabbt på storbankernas alternativ för privatpersoner. Swedbank och SEB har något de kallar för "valutakonto". I SEBs villkor ser man tydligt att det inte går att överföra SEK till/från ett valutakonto i t. ex. EUR. Hos Swedbank hittar jag inte mycket mer. Verkar som att dessa konton är till för överföringar med utländska konton, direkt i den givna valutan.
Jag använder Avanza. Men frågan är vilket som är bäst. Köpa i utländsk valuta eller i sek?
Alternativen finns inte för samma fonder utan är olika liknande fonder. Blir valutaskillnaden märkbar vid tex när fonden handlas i dollar eller är det då man inte får effekt av valutaändringen?
Var har Aron Flam skrivit om detta? Är det verkligen Aron och inte Harry?
Aron Flam är en Svensk komiker som också är libertarian, han är då förstås insat i hur marknadsekonomi fungerar och vad som händer om man sätter den ur spel. Alvaret i hans kommentar kan ju tolkas hur man vill då han är komiker. Men på det sättet han gycklar med den socialistiska samtiden hade det varit mer än nyttigt för maktens sosseelit att lyssna på honom.
Är högst medveten om vem Harrys son är och håller honom mycket högt i kurs gällande hans intellektuella förmåga, men var har han skrivit detta?
Eh, det räcker inte att kalla sig komiker. Man måste vara rolig också.
Nordnet har valutakonton i DKK, NOK, EUR, USD och CAD.
Annars kan man köpa dessa på nordnet:
BlackRock iShares € Govt Bond 0-1yr
Vanguard USD Treasury Bond
Och denna om man tror att FED sänker räntan då obligationer är värda mer när räntan sänks:
iShares $ Treasury Bond 20+yr
Och, nej, att gömma sig bakom en front av komiker för att få uttrycka sunkiga värderingar duger inte. I synnerhet om man inte är rolig.
Han berättar det bla i en intervju i Almedalen på Youtube.
Goofy@ det låter intressant med valutakonton. Skatt som vanligt på kursskillnaden om kronan sjunker antar jag?
Jag tycker nog att komik är något subjektivt, i största allmänhet. Men det är ju rätt på ett sätt att säga att titeln komiker inte kan utfärdas av utövaren utan är något som måste avgöras av betraktaren.
Alla som kallar sig libertarianer blir ju per automatik oavsiktliga komiker.
@Gargamel: En del påstår ju det. Fördelen med räntefonder är ju då att du endast blir schablonbeskattad om dom ligger på ISK/KF.
Cornucopia@ jag trodde din hållning var att libertarianismen var en sund ideologi? Den är ju i det närmaste inversen mot socialismen som du uttrycker avsky mot. Men då har jag nog missförstått din hållning. Att kalla libertarianismen för sunkiga värderingar att libertarianer per automatik blir komiker är för mig motsägelsefullt om man å andra sidan förespråkar marknadsekonomi och uttrycker sig antisocialistiska. Men jag tycker inte man måste kalla sig för nånting eller följa någon ideologi bara för att, det funkar bra om man inte tycker lika, blir bättre tankeutbyte och utveckling på det sättet
Sunkiga värderingar var ett generellt uttalande om personer som försöker komma undan med detta genom att hävda att det är humor och att de är komiker eller satiriker. Ungefär som när store starke mobbaren drar skämt om klassens mobboffer och alla skrattar.
Det handlade inte om någon specifik och inte om libertarianism.
I övrigt är ideologier för idioter
https://cornucopia.cornubot.se/2013/06/ideologier-ar-for-idioter.html
Oki. 🙂
@Cornu: Släpp Flam nu. Vad tror du om SEK/EUR och SEK/USD kursen om 3 år? 🙂
Det spelar normalt ingen större roll om du köper papper noterade i sek eller annan valuta, frågan är bara vilken växelkurs du får (din eller bankens).
Äntligen är kriget här!!!!
mmm, det vore inte så förvånande eftersom det pratats om lågkonjunktur i ett par år nu omkring 2019/2020. Men som vanligt kan mycket väl företagen bli tagna på sängen. Blir intressant att se signalerna i Q2-rapporterna och hur djupt vinstraset blir.
Pratar du om svenska bolags vinst i SEK, eller internationellt?
Tror det var sänkningen av bolagsskatten i USA som har hållit i gång ekonomin på andra sidan Atlanten. USA leder normalt konjunkturen och när det går bra där är det svårt för negativa stämningar att få fäste.
Vi har haft både bank- (penningtvättshärva) och byggbolagskris (Oscar Properties & Co), men eftersom saker ha tutat på överlag så har det inte kommit in i ett allmänt negativt narrativ.
Varför skulle man inte kunna utöka sina lån? Nedgång i konjunkturen talar ju för fortsatt låga räntor.
"tack vare bärsvansinnet i våras"
Snälla Cornu, rätta inte den felskrivningen!
Och ja, allt är på plats för en mkt värre kris än 2008.
Varför tror du den blir värre?
Ser det som osannolikt. Kreditexpansionen har inte varit lika kraftig som 2005-2007. Folk har också krisen sedan 2008-2009 i åminne, så banker har varit mer försiktiga. Nedgången då i USA var som våran 90-talskris.
Där jag kan se problem är i Europa. Ställer Italien in betalningarna, så kan det bli rejält stökigt.
Krisen 2008 löstes ju egentligen aldrig, utan har bara skjutits upp med mer och mer bisarra åtgärder. Negativa räntor får det fortfarande att snurra i mitt huvud.
Egentligen finns ingen bra lösning på det hela utom en "reset" och nytt globalt valutasystem. Det börjar bli dags igen för det.
De som endast har tillgångar i "pengar" lär bli brända medan de som har verkliga tillgångar alltid klarar sig bra, som vanligt.
@Sandow: T.o.m. en bostadsrätt är bättre än USD/EUR/CHF ifall vi får en "reset".
Jag avsåg svenska förhållanden i första hand, och där är läget nu mkt värre än det var 2007.
Detta ffa pga en mkt lägre försörjningskvot (närande/tärande), vilket man som sagt försöker dölja bla med villospåret "sysselsättningsgrad", men icke desto mindre är helt sant och extremt farligt. Många kommuner och landsting ligger redan nu – i högkonjunktur – så lågt att välfärden inte kan upprätthållas. Den kommer förintas i kommande lågkonjunktur.
Eftersom mediansvensken pga beskattning inte har några besparingar (förutom bostads- och börsbubbla aka "pensionssparande") kommer stora segment hamna på bar backe.
Det i kombination med extrema sociala spänningar redan nu (ungefär 1000000 enheter idag än för 10 år sedan) kommer leda till katastrof.
Allt detta räknas som sagt in i utlandets pågående devalvering av Sverige ("kronfallet").
Sen kan man krydda anrättningen med konstaterandet att RB redan uttömt räntevapnet, att totala skulder i Sverige slår alla historiska rekord, osv, osv, osv…
Så ja, läget är värre*
*understatement of the year
Bärsvansinnet avtar snart för att sen uppleva en topp i november-december. Sen faller rejält i januari-februari. Sen återhämtar det sig långsamt under våren…
Sverige är proaktivt, både kronkursen och styrräntan sänkta i god tid inför lågkonjunkturen. Ett rejält budgetunderskott så är allt klart.
Börsen reagerar slött – 0,23 % just nu. Även en utförsbacke ner i ett stup har en tämligen plan början.
Även en uppgång kan vara en nedgång?
Hej,
hur placerar du likvider i andra valutor? Valutakonto kostar. Är det obligationerRäntefonder i andra valutor som gäller?
Revolut mmm går ju också för mindre summor
Korta räntefonder i annan valuta och statsobligationer ifall man tror på räntesänkningar.
Guld kan man köpa på många sätt men bullionvault är ett billigt sätt att handla på för lite större summor. Fördelen är att man äger guldet själv.
Allt beroende på om man litar fullt ut på bullionvault. Säkrast är förstås att kunna hålla guldet i sin hand. Fast även då är det ju inte fråga om annat än att staten kan konfiskera rubbet.
@Sandow: BV är ju bara en handelsplatform på samma sätt som Avanza eller Nordnet. Du gör ju ingen skillnad på om du köper en aktie via Nordea eller Nordnet. Du står som ägare av den underliggande tillgången i båda fall. Villkoren finns på deras hemsida och går att tanka hem och spara. Motpartsrisker finns det givetvis alltid när det gäller i princip allt. 100% säker kan man aldrig vara. Det är inte säkrare med en ETF som ges ut av en kommersiell bank. Då äger inte du gulden utan bara ett papper som backas upp av guld och existerar så länge emittenten inte går under.
Är inte risken att bli rånad på sitt guld hemma både högre och mer verklig en den risk som diskuteras här? Men det kanske känns tryggt att ha guldet nära sig. Bankfack kanske är ett alternativ.
@Jake: Bankfack är ju också riskabelt:
(1): Dom erbjuds av kommersiella banker som lever på krediter och kan gå i konkurs
(2): Dom har också tillgång till bankfacken
(3): Är ditt guld försäkrat i ett sådant bankfack?
Outsourcar du försvaret till Loomis i Schweiz (via BV) är ditt guld försäkrat och dom tar hand om förvaret samtidigt som valvet inte har någon annan verksamhet än hantering av ädelmetaller.
En annan aspekt är att det är svårare att sälja guld som hamnat utanför LBMA (d.v.s. om du begär att få guldet hemskickat).
Ofta är investeringsguld mynt och får därför ej förvaras i bankfack. Värt att läsa igenom hemförsäkringen också, finns de som ej gör skillnad på guldmynt och vanliga kontanter – alltså kommer man snabbt upp i försäkrade maxsumman för kontanter.
Man ska nog inte ha allt för mycket guld under madrassen… Då sover man illa.
Guld ska du aldrig ha i hemmet.
@Goofy: Det låter bra, lite som ett bankfack deluxe:)
Goofy: bullionvault ska enligt hemsidan garantera fullständig täckning dvs det guld du köper finns i fysisk form och kan levereras vid anmodan (mot avgift).
@Sandow: Ja det går att beställa hem guld men då får du inte tackorna från valvet om du inte äger en hel tacka (ca. 12 kg). BV är som sagt en handelsplattform. Försäkringen och förvaret sköts utav valvet. Audits görs utav tredjepartsorgan för att säkerställa ägandet som är kopplat till tilldelat alias.
Gjorde detta inlägget tidigare, men det plockades bort? Något knas Cornu?
Ofta är investeringsguld mynt och får därför ej förvaras i bankfack. Värt att läsa igenom hemförsäkringen också, finns de som ej gör skillnad på guldmynt och vanliga kontanter – alltså kommer man snabbt upp i försäkrade maxsumman för kontanter.
Man ska nog inte ha allt för mycket guld under madrassen… Då sover man illa.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Goofy: eftersom banken inte betraktas ha guldet i sin besittning är konkursrisken ett mindre problem.
Fysiska möjligheten att lägga vantarna på guldet skiljer sig inte oavsett vem du outsourcar förvaringen till.
Och försäkrat skall det vara hos banken också. Problemet där liksom de övriga är att försäkringen står på banken enligt avtal och det kan vara svårt att kontrollera att försäkring faktiskt finns.
NoName: så står i avtalet ja, men det är för mig svårt att se hur banken skall lida skada av det och vara berättigad skadestånd. Har du någon idé? Dessutom så finns det tolkningar som innebär att de inte är pengar ändå.
Cornu: hemförsäkringen gäller mig veterligen så varför man inte skulle förvara guld hemma ser jag inte riktigt. Visst man behöver inte annonsera i tidningen och Internet om det…
Investeringsguldmynt som är legala betalningsmedel (t ex Krugerrand) täcks inte av hemförsäkringen, då de räknas som kontanter.
Iaf, jag måste förstås visa ansvar som bloggare och kan inte rekommendera någon att ha guldet i hemmet.
Guld ska du aldrig ha i hemmet. Det ska lika nedgrävt i skogen, ihop med dina automatvapen. 😉
@Anonym:
Så här står det om en av dom största Guld ETFerna (SPDR Gold Trust (GLD)):
When you invest in GLD, you buy shares through an Authorized Participant, which is usually a large financial institution responsible for obtaining the underlying assets necessary to create ETF shares.
When it does so, it is buying shares in the fund’s trustee, the SPDR Gold Trust. The trustee then uses a custodian (HSBC) to source and store the gold for it.
Trust in the custodian is paramount: If you’re buying gold as a hedge against a failure in the financial system, you must be confident that the custodian would not be impaired if a crisis were to happen.
As HSBC is one of the world’s largest banks, you simply don’t have that assurance. If there’s a systemic disruption, your GLD shares would likely be negatively affected.
Custodians like HSBC can use sub-custodians, such as another bank, to source and store gold. So in addition to the risk you assume with the fund’s primary custodian, you’re now exposed to even more risk because it has added another counterparty.
Sen är det klart att det finns möjlighet att lägga vantarna på guldet även om du själv står som ägare men fördelen med eget ägande är att du kan flytta på ditt guld till ett valv som ligger i ett land där du kan lita på det juridiska system och respekten till privat egendom (t.ex Schweiz) eller så kan man dela upp det och ha 1/3 i Singapore, 1/3 i Schweiz och 1/3 i New York om man är nojig.
Men det är upp till var och en att bestämma sig för vad som känns säkrast. Precis som dom flesta rekommenderar diversifiering när det gäller aktier kan man ju också välja att ha en del fysiskt och en del via värdepapper (ETF). Fördelen med det sistnämnda är ju att det är lättare att balansera om portföljen med ETFer och man har en klar skattefördel om man sparar i ISK/KF och tror att Guldet kommer stiga i pris.
Lillstrumpa: Bättre utan guld. Den som börjar skjuta av någons familjemedlemmar för att få personen att visa var guldet är nergrävt kommer att lyckas stjäla det.
Kanske inte det mest sannolika scenariot, men det är inta att behöva använda guld istället för pengar heller.
Cornu: förvisso en tolkningsfråga och att även myntsamlingar undantas. Men påståendet om krugerrand verkar vara ett påstående som surrar runt utan någon riktig källa. Det verkar inte finnas någon officiell källa på det och jag är be är en att gissa att det kan vara något som vantolkat något och sen lyckas göra det till vedertagen "sanning".
Vill man vara på säkra sidan skall man kanske använda tackor istället för att känna sig trygg i att försäkringen täcker.
Goofy: jag är inte riktigt med var du vill komma med citatet.
Visst måste man lita på den man outsourcar förvaringen till, OCH det rör sig inte om att det är skillnad på banken och BV. Jag menar att ingen av dem kan lagligen lägga vantarna på ditt guld och bägge kan göra det genom att bryta mot lagen.
Jag ser inte heller var du vill komma med skydd för äganderätten. På vilket sätt skyddar nämnda länder äganderätten bättre? Och är skillnaden relevant? Skydd av äganderätten gör inte ägare immuna mot konsekvensen av stöld (För ägaren innebär det ju lik För annat att egendomen går förlorad).
@Anonym: Det är skillnad på ETF och att äga fysiskt Guld. Du kan läsa mer här:
https://www.forbes.com/sites/oliviergarret/2017/03/09/3-reasons-why-investors-should-avoid-gold-etfs/#63d33d264dd8
Goofy: ja? Frågan var ju guld hemma vs bankfack vs bullionvault. Vad har ETF med saken att göra?
Det är ju liksom därför jag inte riktigt ser var du vill komma…
Guld ska ligga i grotta.
Sorry, såg att det fanns ett svar på detta längre upp redan 🙂
Hur hanterar cornu premiepensionen?
Likvid även där? Eller AP7 forever?
Motsvarande. Ska kolla upp vad jag har.
SKAGEN Tellus Acc
Pictet EUR Bonds
Allianz US High Yield AM
Ålandsbanken Euro High Yield
Allianz US High Yield AM
Spiltan Högräntefond
Ålandsbanken serious underperform, bör väl bytas mot någon USA antar jag.
Skagen Tellus är dock stoppad för köp, ska väl åka ur PPM antar jag.
Någon som kan reka en defensiv placering för mina extremt riskaversa föräldrar som har alla sina tillgångar i kontanter? De får panik vid minsta röda siffra medan de inte ser kronförsvagningen på samma vis…
Inflationen som minst är 2 % borde väcka en tanke.
Tänkte posta på förmiddagen att "för Saab går affärerna bra, ett par nya ordrar varje månad", och så släppte de nyheten om storaffär med AT4 till USA för 4.3 mrd nån timme senare.. 🙂
När kommer börskraschen? Pratar vi veckor, månader, år eller decennium?
Den kommer ungefär en vecka efter att du har börjat tröttna och köpt in dig på börsen igen.
Ja.
Senast den 13 november.
2019
Varför tror du det observer?
"Hutton down the batches" bör väl vara "Batten down the hatches" som är det ursprungliga korrekta uttrycket, eller är du ute efter något annat?
Jag tror det var ett litet skämt. Ungefär som att ropa "Ulvang!" när man vill att någon ska flytta sig snabbt.
Fan Lars, nu fick du mig att lägga några säljordrar.
Hur som helst, förstått det som att Lysa annonserat lite via dig eller det är bara rekommendationer – men en idé för dem hade iaf varit att förutom uppdelningen aktier/ränta även ha SEK/övrigt.
Försökte få deras kundtjänst att lista innehavens innehav, men fick inget bra svar.
När har Lars haft rätt i sina ekonomiska prognoser? Synd att han påverkade dig att
Sälja av.
Lyssna på Joakim Persson istället han är fan så mkt mer träffsäker.
Hur placerar man sparande på 15+ års sikt (min dotters sparande). Jag ligger +15% på insatt kapital sedan 2015, funderar på att ligga kvar på börsen och vänta ut stormen. Kommer fortsätta köpa aktier i stabila bolag (1250 kr / månad), blir de billigare och billigare kommande år ser jag inte det som något problem…
Eller vad ska jag annars göra rent konkret? Lägga mig likvid med hennes pengar idag och invänta rean?
Nu beror det givetvis på vilka aktier du har då men på portfoliocharts kan man kolla statistik för den totala aktiemarknaden (typ: Globalfond) och få fram den genomsnittliga real-avkastning (CAGR inflationsjusterat) för alla rullande 15 årsperioder sen 1970. Då har den legat på mellan 2-13% men inga röda siffror någonstans. Finns ingen 15 årsperiod sen 1970 där man haft en negativ realavkastning.
Så rent statistiskt bör du gå plus med en sparhorisont på 15+ år men sen kan du ju givetvis gå ännu mer plus ifall du lyckas investera efter ett ras eller vid en dipp som man aldrig vet när den kommer.
Svårt att gå fel med månadssparande under längre tid då snittkursen torde bli rätt hyfsad över säg 5-10 år
Bara +15 procent sedan 2015? Vad har du investerat i? Räntefond? Nä, seriöst så håller jag med Joakim. Fortsätt köpa varje månad och fördela ev. mellan några olika fonder med låg avgift, alt. aktier (Aktieinvest har intressanta alternativ för månadssparande). Själv har jag månadssparat
…till mina barn i Spiltan Aktiefond Investmentbolag i många år och de krossar mitt eget sparande. 🙂
Jag har bara köpt tråkiga storbolag med stabil utdelning, men ja jag borde eventuellt gå in mer på index eller aktiefonder av olika typer för att få lite mer spridning.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Är det bättre att lägga pengar som man i dag på ett vanligt sparkonto i tex en Lysa portfölj med 100% räntor?
Deras räntedel har avkastat 3,5% i år så i år har det varit bättre.
Det här är sista varningen. Sälj era medlemskap i br-föreningar nu eller aldrig.
Ja det får man ju göra innan boräntorna sjunker ännu mer 🙂
Vi är härmed underrättade av prognosmeister himself. Man prognosticerar klimatförändringar, peak oil och börsen i allmänhet med sådan träffsäkerhet och självsäkerhet som bara en idelog skulle kunna gjort bättre.
Var väldigt lätt att exponera sig mot precis vad som helst innan de Amerikanska ETF:erna stoppades pga nya redovisningskrav av EU som de inte orkade uppfylla här pga för liten marknad.
Då var det bara att köpa en ETF med den tillgången man ville följa. Tex USD. Handlades i realtid dessutom.
Kan hoppas på att de återkommer i nån form. Avanza har sagt att de ska försöka hitta nån alternativ lösning.
Seriöst låter det här inlägget som något man bara hittade på Flashback och Zerohedge tills för ett år sedan. Men nu öppnas dammluckorna för verklighetsbaserade reportage. Expressen är ju ett grandiost exempel men även Göteborgs-Posten har ju lagt om stil.
Och jag menar inte bara invandring eller våldsbrottslighet utan att det numera är tillåtet att ställa frågor som "-Har vi råd?". Pensionssystemet är ju en annan elefant i rummet som är jobbig för regeringen.
Men efter så många års uppgång i nominella termer som sponsrats av krediter är det väl så att en rejäl lågkonjunktur med uppsägningar riskerar att skapa panik med åtföljande dämpning av kredittillväxten som är det enda som driver svensk ekonomi.
Så jag förstår att "kick the can" är det enda politikerna vågar göra just nu.