Nedan följer sammanställningen över konjunkturindikator per sektor. Fem sektorer är kvar i överhettning, elva är i djup lågkonjunktur. Graf längre ner.
En sektor av industrin är kvar i enorm överhettning – “annan transportmedelsindustri”. |
De fem sektorer som fortfarande är överhettade är livsmedelsindustrin (+14.1), annan transportmedelsindustri (+24.5!!! – kanske den högsta enskilda siffra jag sett utan att gräva i allt historiskt data), partihandel för jordbruksvaror (+16.5), butiker för kultur- och fritidsartiklar, samt finans- och försäkringsverksamhet.
Kort sagt äter folk ordentligt, kanske rent av extra mycket svenskt (=dyrare), vilket är vanligt vid en konjunktursvacka – man unnar sig lite extra hemma istället för att köpa bil eller åka på semester. Vid lågkonjunktur lyxar man till det hemma. Istället är researrangörer i djup lågkonjunktur på -16.5 och restauranger i lågkonjunktur på -5.1, vilket är typsikt vid dipp i ekonomin. Som tidigare diskuterat bör man fråga sig hur restauranger och caféer ska kunna rädda fastighetsägarna från butiksdöden?
Svenska folket rusar efter elcyklar fortfarande, trots att bidraget är borta i M+KD-budgeten och uttryckligen inte lades tillbaka i Miljöpartiets vårändringsbudget. Annan transportmedelsindustri är enormt överhettat uppe på +24.5 och vid besök hos Team Sportia så fanns det enbart elcyklar, undantaget barncyklar och några MTB. Detta trots att dessa cyklar kostar 15000+ kronor. Inte konstigt att bankerna upplever överhettning på +10.4 när lånefinansieringen rullar på. Och att butiker för kultur- och fritidsartiklar ligger på +11.2 kan också förklaras av rusningen efter elcyklar.
Bara elcyklar. Har fler foton, men man ska tydligen bara sparka på den som ligger i Sverige idag, för att få glada tillrop, så jag lägger inte ut fler bilder. |
Uppenbarligen har elcyklar fått svenskarna att öppna plånboken – tidigare var det få som var villiga att betala över 3000-5000 för en cykel.
Fast har man inte råd med bil, så får man väl nöja sig med cykel, likt i U-länder som Kina på 80- och 90-talet.
Jordbruket har återhämtat sig efter förra årets krasch, och partihandeln är överhettad efter att ha varit i djup lågkonjunktur i samband med förra årets torka.
Mycket roligare än så blir det inte.
Inte ens Internethandeln är överhettad längre, vilket torde vara en indikator om något, utan är nu bara i högkonjunktur på +7.1
Annars är det mest rött.
Konjunkturläget enskilda sektorer juli 2019. Källa: Konjunkturinstitutet |
I djup lågkonjunktur hittar man petroleumindustri (-14.0), stålindustri (-15.3), och järn – och stålverk (-18.0). Inget vidare för SSAB och dess kollegor alltså, utan tvärstopp. Det var inte så många månader sedan man var i överhettning.
Partihandeln (=försäljning till företag) är i djup lågkonjunktur (-13.2), med delsektorerna livsmedel på -20.1 och hushållsvaror -13.9. Verkar som företagen, och då i synnerhet restaurangbranschen har dragit i handbromsen för inköpen. Enda undantaget som alls är positivt är alltså jordbrukets partihandel.
Detaljhandeln (=försäljning till hushåll) visar dock bara upp djup lågkonjunktur för övriga hushållsvaror.
I tjänstesektorn är det djup lågkonjunktur för arbetsförmedling och bemanning (-16.0), personaluthyrning (-16.3) och researrangörer (-13.5). Bemanningsbolagen tar alltså första smällen, medan företagen behåller sina ordinarie anställda än så länge. Men det återstår att se hur länge den bufferten håller.
Vi ser alltså typiska tecken på klassisk lågkonjunktur och att inget är nytt under solen. Det var inte annorlunda nu, krisräntor till trots.
47 kommentarer
Jag bor i en stad, jag har min arbetsplats ett par kilometer bort. Varför ska jag köpa en bil som kostar mig massor av pengar när jag kan klara mig alldeles utmärkt med en cykel? Att ha en cykel handlar inte bara om att inte ha råd.
Förövrigt, hur står det till med IT-branschen som alltid skriker om sin för-anade "kompetensbrist" och producerar högre och högre siffror om hur många fler anställda de kommer att behöva "om några år"?
Kategorin datakonsult är i lågkonjunktur på -6.
Tekniska konsulter -6.7.
Kanske värt en separat artikel.
Skulle iallafall vara kul att kunna köra upp de siffrorna i ansiktet på breakit/stockholms handelskammare/Centerpartiet som alltid skriker om att det är sådan brist på ingenjörer och programmerare i Sverige att vi måste ha totalt oreglerad arbetskraftsinvandring.
Noterat. Fixar detta senare. Härnäst blir det inlägg om ukrainska kapningen av ett ryskt tankfartyg.
Jag skulle våga påstå att området datakonsult / IT är splittrat.
Jag upplever som konsultköpare att det är betydligt lättare att få tag på kompetenta personer till vettigt pris än bara för ett år sedan. För rekrytering är det däremot i princip lika utmanande nu som då. Utöver detta så finns ju en hel del personer som egentligen inte har rätt kompetensnivå ute på företagen just nu, en effekt av kompetensbrist. Skulle inte bli förvånad om vi snart får se stora paketerbjudande för att köpa loss dessa och på sikt rotera in mer kompetent personal.
Är man en kompetent IT-utvecklare eller liknande lär det finnas ett överskott av jobbmöjligheter de närmsta åren – trots att branschen backar.
@Tofte
Kul att du säger detta, för när jag ser på mina på studiekamrater så är det folket som knappt kunde knyta skorna själva som har det lätt på arbetsmarknaden, eftersom de råkade känna rätt folk. Har du inte rätt kontakter så spelar det ingen roll om du är bra eller inte, arbetsgivarna är inte intresserade.
@anonymous
Stör inte bloggens narrativ nu. Vis av erfarenhet så undviker jag detta, blir ingen positiv utdelning för någon i slutändan. En viss del av självcensur är enligt mig acceptabelt om målet helgar detta
Som s.k. IT-person kan jag bara hålla med om att det är mycket svårt att få tag på bra personal. Det är så illa att man får förlita sig på import, eller outsourcing om man har den möjligheten. Mitt team har konsulter från Indien och outsourcat jobb till Tyskland. Men vi håller ställningarna så gott vi kan.
För lite större projekt eller förvaltningsprojekt så vill man gärna ha en eller få leverantörer istället för enskilda avtal med 100 enmanskonsulter. Så bolagen klarar av att leverera en viss procent av kvalificerade konsulter men sett över hela marknaden så ligger de duktiga fördelade över många bolag. Sedan är det ett virrvarr av underkonsulter, konsultmäklare osv så man får acceptera att kompetensen är spridd men å andra sidan är det bra att en del får chansen att lära upp sig bara prislappen är rätt.
Precis, lite större företag vill inte håll på med hundratals underleverantörer. Bättre då att låta en firma sköta allt i en paraplyoperation.
Rätt kul att paraply är ett av många låneord. "Par a pluie", för regnet, eller för tårarna. När man tar över ett ord förlorar man originalbetydelsen, och kan bara namnet, ungefär som det exporterade "ombudsman".
Kan du inte lägga ut dina grafer över enskilda sektorer från tidigare rapporter ihop med den här så man ser hur sektorer efter sektorer har slagit om från grönt till rött i dina grafer och när det har skett?
Jäkligt mycket data, blir plottrigt. Ska göra det med IT- och teknikkonsulterna, kan ge historiskt data hela vägen.
Snygg presentation Cornu
Krisräntor har väl troligen förlängt högkonjunkturen, troligen till priset av en djupare och/eller längre lågkonjunktur.
Du är ej uppdaterad avseende prisbilden på cyklar. Muskeldrivna kostar mer än elcyklar, för den målgruppen de två riktar sig mot.
Ok, hyperinflation alltså. Köpte min Skeppshult muskeldrivna för typ 4000 anno duzmal 2004. Kostar en sådan över 18000 idag har vi alltså haft i snitt 10.5% inflation om året sedan 2004.
Det där har nog mer med konjunkturcykeln att göra. Häpp!
Utan att veta vilken modell det är verkar Skeppshult vuxencyklar ligga mellan 5000-14000 (snabbkoll på prisjakt)
En vanlig skeppshult ja (de startar runt 7000 för tre-växlade). Men en elcykel är till för pendling och pendlingscyklar gör väldigt få på en Skeppshult. Finns billiga hybrider kring 10 000 men någon som cykelpendlar flera dagar i veckan lägger antagligen minst två- eller tredubbla på sin cykel.
Köpte Cornu en sådan för 10 år sedan?
Sjuk inflation att gå från en Skeppshult till Tesla.
Jag köpte min jobbpendlar-elcykel för 8300 sek 2015 (har nu "cyklat" 6300 km), alla som köper elcyklar köper inte i prisklassen 20-30 t
Cyklar för trikåfantomer är statuspryl. Kostar 20-100 tkr sedan tillkommer uppgraderingarna men detta är knappast inflationsdrivande.
Hm, ser att bygg ligger positivt fortfarande. Brukar väl vara bygg som visar vägen så att säga?
Partihandel jordbruksprodukter: skyldig, har frekventerat Granngården och biodlingsbutiker senaste kvartalet
Är Per Bolund Sveriges svar på "Bagdad Bob"?
"Vi har en stark ekonomi i grunden och vi har haft högkonjunktur under en lång tid. Svensk ekonomi har stor kapacitet att ställa om och svara på de behov vi har. Jag känner mig lugn att vi kommer att ha en stark ekonomi framåt"
Han är miljöpartist, de om något är väll ett kvitto på bristande verklighetsuppfattning.
Han är biolog men blev ändå utsedd till finansmarknadsmimister. Det om något är konstigt.
Frågan är om elcyklar verkligen konkurrerar med bilar? Framtida statistik från trafikforskningsinstitutet (eller vad de heter) får utvisa. Personligen killgissar jag att elcycklar främst konkurrerar med vanliga cyklar och kollektivtrafik. Och främst gör att folk höjer kvaliteten i pendlandet, främst genom snabbare restid med bibehållen kroppstemperatur.
Kontentan är att svensken bara köper dyrare och dyrare fordon för samma sträcka.
Gäller även kidsen som numera åker bil istället för moppe.
Mitt anekdotiska bevis är att samtliga jag känner till i Stockholm som skaffat elcykel har ersatt kollektivtrafik med elcykel.
Elcyklar konkurrerar med vanliga cyklar för arbetspendling. I Stockholm är det cirka 15% som använder elcykel. De sportiga grabbarna i trikåer som dominerar morron och kväll har dock aldrig elcykel.
Men oavsett är det iaf tydligt att lågkonjunkturen är här, men förmodligen utan finanskriser mm. Med tanke på riksbankernas policy kommer vi kanske aldrig får finanskriser eller skuldkriser igen, jag tror mer på långsiktig stagnation a la Sovjet.
Världshandeln är helt flat på 3 månader.
Om nu någon tycker att det är lågkonjunktur får man naturligtvis tycka det.
Personligen har jag som vanligt inte en aning.
Är inte definitionen av lågkonjunktur tillväxt under en procent eller liknande. Dvs lågkonjunktur innebär inte nödvändigt att ekonomin krymper utan det räcker att den växer dåligt.
Nej.
Lågkonjunktur eller ej? Men vad kommer att hända med börsen.
Normalt vid en stor börsdip är att alldeles för många är positiva till börsen och köptillstånd råder. Nu är alldeles för många negativa så kommer det verklig ett ras då.
Det finns inget bra alternativ till börsen. Därför kör man vissa aktieslag i omgångar. Man trycker ned ex byggbolag 40-50% under en period. Samtidigt går en annan kategori upp, för att sedan byta. Index rör sig inte nämnvärt medans vissa aktier rör sig mycket.
Så fungerade det inte för 10-15 år sen. Då var det mer allt upp eller allt ner och därmed större rörelser i index. Men vad händer framöver har man ju ingen aning om.
Det är korrekt Nils. Det är helt andra rörelser nu kontra förr i tiden. Robot handeln spelar säkert in men är inte hela förklaringen.
Börsen i vidare bemärkelse (globalt) kommer alltid att innehålla köpvärda papper, så ingen mening att deppa ihop för att vissa börser går dåligt.
Deppen består i att folk har missat uppgången.
Psykologi min vän.
@Unknow: Precis. Den här gången är det annorlunda.
Unknown och Goofy.
Det finns ingen definitiv definition utan flera gällande lågkonjunktur så det är bara att köra cherry picking för att bevisa sin tes.
Man skulle till och med kunna hävda att vi varit i långkonjunktur under hela högkonjunkturen iom att det inte är någon kapacitetsbrist, löneökningarna är inom ramen samt att inflationen är under 2%.
Jag tror den uppsjö av konsumtionslån som finns nu maskerar början av lågkonjunkturen. Det är så lätt att handla det man vill ha för stunden.
Inte bara konsumtionslån, delbetalninglösningar där det är gratis att dela upp köpet på x antal månader ,räntefritt, hjälper resurssvaga att köpa de det vill också. Men du kanske tar med detta i kategorin konsumtionslån? Tror dock inte att de flesta ser det som ett sådant dock.
Inte bara konsumtionslån, delbetalninglösningar där det är gratis att dela upp köpet på x antal månader ,räntefritt, hjälper resurssvaga att köpa de det vill också. Men du kanske tar med detta i kategorin konsumtionslån? Tror dock inte att de flesta ser det som ett sådant dock.