Enligt Konjunkturinstitutets barometerindikator (“Konjunkturbarometern”) är sektorn IT-konsulter nere i lågkonjunktur. Detta rimma illa med tjatet om att det inte går att få tag på arbetskraft, som mest verkar handla om att det inte går att få tag på billig kvalificerad erfaren arbetskraft. Konjunkturhistorik nedan, även för tekniska konsulter och arkitekter, som har det ännu sämre.
Tangentbord. Ska leta upp någon bättre bild. |
Sedan i juni är IT-konsulterna nere i lågkonjunktur med en negativ konjunkturbarometer.
Samtidigt fortsätter pratet om att det inte går att få tag på arbetskraft, men det kanske inte handlar om IT-konsulterna, utan om kunderna. Detta rimmar dock illa med lågkonjunktur för IT-konsulterna. Som vanligt handlar väl arbetsgivarnas eviga gnäll om arbetskraften om att det inte finns erfarna billiga kvalificerade personer att anställa på kort varsel.
Tusentals ungdomar tar examen från IT-utbildningarna på våra universitet och högskolor varje år, så arbetskraft finns det.
Konjunkturbarometern för sektorn IT-konsulter. Data: Konjunkturinstitutet |
Nu är förstås konsulterna de som får känna på konjunkturnedgången först, så man har väl inte börjat säga upp IT-personal hos konsultkunderna riktigt än, utan mest kickat ut konsulterna.
Tyvärr sträcker sig inte statistiken tillbaka till IT-kraschen, men man ser lite i början av ovanstående graf att det var lite trist även mot slutet. Dock var det ännu tristare under finanskrisen.
IT-projekt kan ha relativt sett korta ledtider. Värre är det med tekniska projekt och projekt inom byggnation. Här kan tekniska konsulter och arkitekter alltså känna på konjunkturnedgången tidigt, vilket också bekräftas av nedanstående graf.
Konjunkturbarometern för sektorn arikitekter och tekniska konsulter. Data: Konjunkturinsitutet |
Läget är dock inte nattsvart riktigt än för sektorn.
IT-konsulterna ser bara ut att var ai början av konjunkturnedgången den här vändan, så det kommer bli tristare stämning än det är idag. Men ur särskilt kvartalsekonomiskt perspektiv gasar alla rakt in i väggen, i hopp om att vara de som vinner på den utrensning en lågkonjunktur kan bli och står kvar som överlevare. Att bromsa innebär automatiskt att konkurrenterna tar marknadsandelar, så istället kör man antagligen på tills det helt enkelt inte går längre.
På börsen känns inte värderingarna av IT-konsulterna helt hopplösa, utan är som sig bör normala p/e i intervallet 10-20 – ibland lägre – och fina utdelningar. Så saknar också IT-konsulterna någon unique selling point, då personalen kan lämna närhelst de har lust och man ständigt måste sälja in nya konsulttimmar. Det betyder dock inte att värderingarna inte är låga när marknaden viker, och med det omsättning och vinst.
66 kommentarer
Innan har ju IT-sektorn sett dåligt på framtiden för att de inte kan få tag i personal – kanske är samma nu?
Nu har vi nog nästan 100% kapacitetsutnyttjande i denna sektor – svårt att få det att gå bättre då.
Wofser, det låter rimligt.
Tittar man på grafen så har vi två perioder med rött sen jag började jobba. (2007)
Finanskrisen var tung vilket syns.
Men åren 2012-2016 har det snarare varit svårt att få tag på bra personal/lätt att få jobb.
Trots det visar konjunkturbarometern mer eller mindre rött under perioden. Vilket iaf säger att det är personalbrist trots negativ konjunktur.
En annan reflektion är att det trots denna brist på arbetskraft inte varit någon strålande löne och konsultprisutveckling.
Får erkänna att jag hånler varje gång en VD beklagar sig om brist i media samtidigt som man inte höjer konsultpriserna eller lönerna för att behålla sin IT-personal.
Skulle vara intressant att studera utvecklingen av löner och konsultpriser för IT-personal jämfört med utvecklingen inom andra branscher för att se om det speglar bristsituationen.
Hur ska en konsult-VD kunna höja sina konsulters löner, när han inte kan höja priset per debiterad timme?
Om man som konsult inte är nöjd, så ska man bli egen.
Det är det enda sättet att behålla en större andel själv.
Sen att många konsultkunder inte vill ha enmanna-konsulter, det är en klar nackdel.
@least Höja produktiviteten. Detta verkar dock inte konsultcheferna speciellt pigga på, bättre då att ösa in mer billig arbetskraft som arbetskraftsinvandrat.
@least tänker främst på VD:ar bland konsultköpare som tex Ericsson eller dylikt. Konsultbolagens VD:ar vill ju inget hellre än att få upp priserna.
Ja, egen är klart värt det. Marginellt högre risk, men behålla mycket större del av kakan.
@anonymous Hur får du ut "mer" av en konsult som redan är fullbelagd?
Bingo. Att sälja tid skalar inte speciellt bra.
Linus: och? Att sälja annat som inte efterfrågas skålar heller inte så bra…
Bristerna i de flesta branscher är av samma karaktär som bristen på bostadsmarknaden. Brist på de bästa och finaste av en specifik vara eller tjänst till et lågt pris eller lön.
Det är så det blir i en socialistisk ekonomi, folk lever i villfarelsen att priser ska regleras och att icke lönsam produktion ska subventioneras och görs inte det så är det brist för de har inte råd att betala vad det kostar.
Det har väl både sina för och nackdelar i individuella fall men för det stora hela är det en katastrof att resurser felallokeras till fel ändamål. oavsett om det är en dysfunktionell arbetsmarknad eller om det är till icke lönsamma företag med affärsidéer som inte bär sig.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Dysfunktionell bostadsmarknad skulle det stå.
@D.L. nonsens. Finns inga minimilöner i Sverige.
Men bostadsmarknaden funkar om du betalar? Annars är det ingen marknad, Hyresrätter med billig hyra är det få kvar av sen moderaterna sålde.
Vad har minimilön med saken att göra?
Vi har inte minimipriser på bostadsmarknaden heller…
Jaha, så det är dåligt för Arkitekter?
Det är därför 4 företag inte har tid att göra ett litet jobb på 3-4 dagar för ett projekt i Malmö trakten som på sikt innebär att de breddar sig från att rita fyrkantiga BLT byggnader.
Den femte återkom med en prisuppgift motsvarande 3000 SEK/h i timlön.
Det beror på att ingen vill ha ditt plottriga miniprojekt antagligen. Kan ju finnas flera skäl till det, t ex att det uppfattas som krångligt eller riskfyllt. Är det så litet kan du antagligen anlita en byggnadsingenjör istället för en arkitekt.
Kan det vata så att de inte förstår vad köttkrokarna i det gemensamma gymmet fyller för funktion?
Ett projekt på 3-4 dagar genererar inte speciellt mycket intäkter. Arkitektbyråer prioriterar större projekt. Får de ett hyreshus eller hotell t. ex. Betyder det säkrad inkomst i ett halvår. Privatpersoners villor tar man mellan jobben, eller om det är torka.
Största problemet i sektorn är att erfaren personal heller stannar hemma än jobbar – de har passerat gränsen för statlig inkomstskatt för länge sen och en del kommer t.om få statlig inkomstskatt på tjänstepensionen när de tar ut den. I Sverige känns mödan inte värd. Det är naturligtvis katastrof för effektiviteten men men. De oerfarna får fler jobb. :p
Bättre då att de blir miljonärer på att sälja smink och att lägga ut foton på instagram. De t är märkligt hur alla gnäller om hur tungt det är att tjäna mycket pengar som arbetare, men ingen ifrågasätter varför bloggtjejer som knappt klarat av att ta studenten tjänar som civilingenjörer på att göra ingenting.
Ingen? Tycker det verkar var massor med anonyma personer av okänd ålder och kön, som likt du gnäller på detta i tid och otid. Det är väl bara att hitta en egen nisch någon vill betala dig för och köra?
Bra cornu!
Anonymous: om det är så enkelt är det väl bara till att börja blogga och håva in miljonerna…
@Anonym tyvärr är jag inte ung kvinna så där är det kört.
OK, så det krävs att man är ung kvinna för att kunna hova in miljoner på att blogga? Och du tillhör inte gruppen som klarar av detta då?
Men alla unga kvinnor då? Varför gnäller de om lönediskriminering då? Det är ju bara för dem att börja blogga och bli rika som troll. Varför gör de inte det då? Är kvinnor för korkade (för att luska ut något som någon som "knappt klarat av att ta studenten" lyckats med)?
Samma gnäll hela tiden på folk som tjänar pengar "för ingenting", men när man skrapar på ytan så visar de att de tjänar pengar för att de lyckas med något som bara en minoritet är kapabla till (och det finns folk som vill betala för det). Hade det varit pengar "för ingenting" så borde ju det finnas horder av folk som klarat av det (och möjligheten att tjäna dessa pengar hade därmed inte funnits).
Andra sidan av myntet.
”det bästa Q2-resultatet någonsin”
https://computersweden.idg.se/2.2683/1.721566/it-konsulterna-angar-pa—fortsatt-stark-efterfragan
En intressant observation som jag gjort är att vanligaste yrket bland män i Sthlm är. Systemutvecklare. Det är 50.000 av innevånarna i stan som räknar sig som det.
Så det handlar nog om att Sthlm ÄR en hubb för IT utveckling och ävenom det hade funnits 75.000 (anställningsbara) utvecklare så hade antagligen efterfrågan varit större än utbudet.
Det arbetsgivarna hatar är precis som i Silicon Valley att det ÄR arbetstagarnas marknad om man har erfarenhet och kompetens. Bolag som Spotify som kämpar för att hålla sina löner under snittet för senior personal (men du får ju lyssna på musiker live på kvällen) klagar såklart att de inte fritt kan sätta sina löner.
Sen är det som nämnts tidigare ett problem i Sthlm att det varit sån efterfrågan på IT-kunnig personal att man anställt relativt stora mängder med personal som inte är kompetenta för sina arbetsuppgifter. Eller så har man omorganiserat och stoppat in folk i roller de inte är kompetenta för. Där det vanligaste är gamla generationens "driftgubbar" som nu ska ansvara för även projekt och relationer med slutanvändare. Vilket ofta slutar med att de sitter tysta i sitt hörn och jobbar precis som de gjort tidigare.
Vi ser att konsultföretagen anställer allt mer inkompetent personal som de vill ta mer betalt för. Så en stor del av jobbet just nu är att bestrida timmar på deras fakturor. Under mina 16 år inom denna bransch har jag aldrig varit så missnöjd med konsultleveransen som nu. Där känslan nästan är att vi nog hellre kan dra ner på utvecklingstakten inom IT och öka kvaliteten i gengälld. Och därmed kostnaden.
@Seb
Jag minns ett företag som var ute och skrek om att de drabbades så hårt av "kompetensutvisningarna", och att de inte kunde fortsätta med sin "världsledande" och "världsunika" "högkvalificerade" verksamhet utan "kompetensinvandringen". När det här företaget således så visade det sig att de på drygt 40 konsulter presterade en omsättning på ungefär 45 miljoner sek och en nettoförlust på ungefär 4 miljoner sek.
I stycke två, gällandes project, är du nära någon sanning som gäller många yrken.
Jag tror de fastnar i hörnet för att de inte får ekonomiska mandat att göra rätt eller på rätt sätt. Ledningen är ekonomer som inte har förstått att långsiktig framgång kräver långsiktig ekonomi. För att exemplifiera med sveriges el eller VA-nät, så kör de saker och ting i botten när någon kompetent en gång arbetat upp det. Nu tillsätter de kompetenta projectledare att lösa problemen med minimala ekonomiska resurser. Klart de i apati sätter sig ned!
Offentlig upphandling spär ofta på detta elände och gör att det ser lönlöst ut.
Tror att peter-principen också är en orsak. Det finns ju rätt lite som säger att en väldigt kompetent it-konsult per automatik är bra projektledare.
Felet som görs är att man befordrad folk till en annan mer ansedd och välbetalt uppgift som personen kanske inte är så kompetent för. Därmed slår man två fåglar i ett slag – man blir av med en kompetent it-konsult, får en inkompetent projektledare (och så betalar man mer för det).
En chef på Försäkringskassans IT avdelning berättade att man under 2018 tillämpade en policy att alltid anställa alla som sökte en utannonserad tjänst och som det kunde anses rimligt att anställa. Under 2018 ledde detta till att antalet anställda totalt sätt minskade med 7 personer (i relation till 700 anställda men i alla fall)
Jag är chef för en division inom mjukvaruutveckling på ett internationellt företag. Vi har länge haft förtvivlat svårt att rekrytera utvecklare i Stockholm, och har det ännu.
I skrivande stund har jag förvisso runt 100 sökanden till fyra tjänster, men alla förutom några få är från Pakistan, Indien, Egypten och Turkiet (och merparten av dem underkvalificerade). Att anställa från icke-EU-land är besvärligt och riskfyllt av rent byråkratiska skäl. Även inom EU är besvärligt t.ex. p.g.a. den stela bostadsmarknaden. Vi har dock lyckats anställa några duktiga personer som förvisso kommer från ovan nämnda länder men där vi inte är första arbetsgivare i Sverige och personerna redan är etablerade med arbetstillstånd, bostad och familj på plats. Men mer än en gång har vi varit ute för s.k. kompetensutvisningar p.g.a. tidigare arbetsgivares sjabbel (eller chansningar?), eller att personen själv måste lämna landet av privata skäl (något händer i familjen på andra sidan jorden).
Personer som är uppvuxna, utbildade eller ens har permanent uppehållstillstånd i Sverige får vi i princip inga ansökningar av. Vi kör kampanjer i sociala medier, bonusar till anställda som refererar kandidater, har egna rekryterare som kallringer, betalar minst medellöner jämfört med Sveriges Ingenjörers statistik, bättre än Spotify etc vad jag hört. Fast så långt kommer vi förstås aldrig, eftersom ingen söker. Vi har uppenbarligen mycket att göra i vårt varumärkesbyggande jämfört med mer attraktiva bolag.
Som andra vittnat om finns det konsulter att få tag i lättare. Men de är fortfarande dyra, och priserna jag ser verkar fortfarande vara på väg upp. Jag köper konsulter för att fylla luckorna, men skulle mycket hellre anställa. Gärna några av konsulterna, men det får jag förstås inte…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Efter att din s.k. bransch har pissat mig i ansiktet mer än en gång. T.ex. gett "hjälpsamma råd" att jag ska söka helt okvalificerade jobb för att kunna "få in en fot" eller tillåtit att rekryterare helt utan relevant erfarenhet eller utbildning får sitta och leka personlighetspsykologer eller min personliga favorit, dra ut på att svara på ansökan i 2-3 månader, ha jättebåttom och vara jättedesperat efter anställning och därefter 2-3 dagar efter intervjun bestämma sig för att ställa in hela rekryteringen så ska du kanske ta och titta lite i spegeln om var svårigheterna att rekrytera inhemsk personal ligger. Har man råd att behandla potentiellt anställda på det sättet så har man inte brist.
Förutom medellön erbjuder ni mjukvaruutvecklarna något ytterligare?
Arbetsplatsen lokaliserat i ett attraktivt centralt område?
Optioner eller andra finansiella fringisar?
Möjlighet till utlandsvistelser på kortare eller längre tid med goda villkor?
Hyfsat generös inställning till sociala events för sammanhållningen och trivsel?
Bilförmåner?
Så stimulerande och kul arbetsuppgifter så inget av det ovannämnda behövs?
Ett annat alternativ är förstås att sluta försöka jaga "10x"utvecklarna och kanske sikta mer på de som ligger strax under dessa, men detta verkar vara tabu bland svenska IT-företag. Alla ska ha topp-1%, men ingen vill betala topp-0.1%löner.
Ska vi förövrigt fortsätta med att prata om vad "branschen" som skriker om sin kompetensbrist tycker sig ha råd att göra. Vad sägs om rekryterare som beskyller kandidater för att ha sitt githubkonto fyllt med plagiat?
"betalar minst medellöner jämfört med Sveriges Ingenjörers statistik"
Att betala lite över medel är för dåligt om arbetsplatsen eller arbetsuppgifterna inte är lockande. Många tycker nog det är roligare att jobba på Spotify, eller tycker det get ett bättre på CV eller kontakter, när man sen söker sig vidare.
Idioter till rekryterare som kontaktar en i tid och otid. Snorisar för det mesta. Har slutat svara. När de frågar om löneanspråk, så hör man aldrig av dem mer. Tror de man byter jobb och vill ha samma lön? Jag skiter i stort sett i lönen, men jag vill lämna det här härket till land för Nord-Amerika, men det kan soporna inte hantera. Kan ju vara fel på mig, försrås. So be it..
@M ström
Är du inte indier så är det rätt hopplöst att få arbetsvisum till USA. De har monopoliserat H1Bsystemet.
"Jag skiter i stort sett i lönen, men jag vill lämna det här härket till land för Nord-Amerika,"
Det du måste göra är att söka anställning på ett multinationellt företag (helst amerikanskt) i Sverige och sen efter ett par år försöka få till en förflyttning till USA. Om din chef är amerikan, och du visar framfötterna, så kommer din chef bara se fördelar med att du flyttar över och arbetar nära honom/henne i samma tidszon.
Jag jobbar redan på ett amerikanskt företag…
@Anonymous USA har ett system som premierar folk från länder som inte söker ofta. Det inkluderar Sverige.
@Fojos vilket system är det? För det är inte H-1Bsystemet iallafall. Det är inte så att du syftar på greencardsystemet där indierna är vansinniga över att den amerikanska staten inte är så sugna på att bevilja medborgarskap till hundratusentals indier om året.
Spotify på sitt CV sticker inte jag är speciellt meriterande. Städerska låter bättre då de faktiskt brukar kunna leverera den kvalitet som förväntas…
Det är för att ni inte är villiga att betala vad det kostar. Är själv konsult inom IT & Digitalisering med en MSc från GU. Har samt + 7 års erfarenhet och de löner som erbjuds är sällan tillfredsställande. Om det är sådan "kompetensbrist", varför då inte i sann marknadsekonomisk ändå betala vad det kostar? Efterfrågan är hög och tillgången låg dvs priset går upp.
Något jag aldrig förstått. I Stockholm så har ni en viss brist (pga att alla företag vill vara i Stockholm och en bostadssituation som begränsar inflyttningen av många kompetenta svenska ingenjörer). Varför envisas ni med att så stor andel måste rekryteras i just Stockholm? Om ni erbjöd något som ens var i närheten av Stockholmslöner i många andra ställen (Karlstad, Linköping, Västerås, Örebro, Norrköping, etc… etc…) så skulle ni inte ha några som hellst problem att rekrytera. Det finns massor av ingenjörer som är av nöd tvungna att jobba som konsulter som hellst skulle vilja jobba direkt för produktbolag, men det finns inte här. Så, varför betala högre löner, högre lokalkostnader etc. istället för att rekrytera där det går?
Som jag försökt påpeka i några år, att ha kontinuerlig "sjuk brist på kompetens" är inte positivt. Speciellt inte i ett oattraktivt land med ett oattraktivt bostadssystem (kommunism är sällan trevligt för invandrare).
End game är inte att man får mer och mer betalt, det är tvärt om att marknaden försvinner lokalt.
Det finns ingen brist på it-kompetens. Det är bara något ekonomicheferna har hittat på för att väcka opinion för arbetskraftsinvandring.
Förklara då varför man fortfarande får mängder erbjudanden direkt från företat? Många av dessa leder till snabbt förslag (mycket bra löner med svenska mått) efter en fika eller dylikt. Det vore trevligt att tillskriva detta till min egen förträfflighet och oemotståndliga charm, men faktum är ju att det inte bara är så för mig.
Vid sidan av detta rasslar det i vanlig ordning in mindre smickrande erbjudanden från rena rekryteringsbolag – flera i veckan.
Jag tror inte rekryteringsbolagen gör detta ideelt. De vill nog tvärt om ha ganska bra betalt, och borde vara de första som ryker den dagen det inte längre skriks efter IT-kompetens.
@Linus Jönsson
Förklara för mig hur det kan råda brist, samtidigt som man tycker att man har råd att behandla potentiella anställda på de sätt jag berättat om tidigar
@Linus Jönsson förklara hur man kan ha 40 kvalificerade sökande till en juniortjänst.
Kan inte förklara detta då jag inte sett utvecklare behandlas dåligt utan att lämna, samt inte vet vilka dessa 40 sökande är eller vad de sökte. Är lite skillnad på beggars som KnowIT och Microsoft om man säger så.
Om de sökte på en medioker arbetsplats har vi helt enkelt olika syn på ordet "kvalificerad", för man får inte 40 sökande mer lämplig kompetens idag i den här branchen (om man är en vanlig dödlig organisation).
Vidare är det självklart så att en junior position kan få väldigt många fler sökande totalt sett, än en position som tydligt kräver specifik erfarenhet.
Märkligt att du skulle nämna just KnowIT, det är ett av de företag som tycker att de har råd att bete sig lite som de känner för.
KnowIT är utan tvekan ett dussinföretag när det kommer till kompetens hos anställda, kvalitet på tjänster och villkor för anställda (rimligen finns vissa korrelationer här). Inte en chans att de får 40 kompetenta utvecklare att söka en utannonserad tjänst. Om du tycker att ett företag som KnowIT har råd att bete sig lite som de känner för har vi återigen olika åsikter om kompetens och dess betydelse.
Sen är de inte ensamma om att vara mediokra och det finns gott om sämre aktörer. Men det blev ett lättplockat exempel pga att de är stora och de flesta vet vilka de är.
Jag har haft att göra med just specifikt KnowIT och tro mig, de tyckte att de hade råd att bete sig som svin mot mig när jag letade efter jobb.
Ska vi förövrigt gissa att annonserna är i stil med "Du ska vara civilingenjör i datateknik, ha minst 5 års erfarenhet av just våra jättespecifika verktyg" och dessutom acceptera att bo ute i spenaten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hej, många olika perspektiv i den här tråden. En för mig intressant notering är att Sverige som ju är ett låglöneland för akademiskt utbildade personer i eftertraktade yrken lyckas hålla tillbaka lönerna trots den skriande efterfrågan på kompetenta personer. Jag känner bl.a. e. tysk utvecklare som hade funderingar på att bo i Sverige och han tjänade dubbelt så mycket som han blev erbjuden i Sverige (vilket var marknadsmässigt i Sverige). Skillnaden i ersättning om man jämför att vara anställd och sk egenkonsult är också såpass stor att det är anmärkningsvärt då en egenkonsultroll ofta är mycket lik en anställning just på grund av bristen på kompetens. (Alltså att konsultinsatserna ofta inte är punktinsatser för högt specialiserade insatser.)
Överhuvudtaget är det alltid intressant att höra begreppet kvalificerad arbetskraft. Ser ofta rekryteringsartiklar där man specifikt inriktar sig mot "juniora" positioner som tidigare knappt krävde utbildning. Idag ska du ha femårig utbildning och fem års erfarenhet för juniorpositionen. Ser även samma sak med ekonomiassistenter, där man idag ofta rekryterar högskoleutbildade som t.o.m utför arbetsuppgifter som tillhör ekonomichefernas bord.
Det är ju för att de vill väcka opinion för att vi ska ha dörren vidöppen för arbetskraftsinvandring.
Jag undrar en sak – söker sig inkompetent it till skattemedelsfinansierade projekt?
Jag skriver på min telefon nu och den kan hålla koll på gps, vilket väder det ska bli, söka upp vilken info jag vill och kan förmedla information i bild, film och text effektivt.
It inom mitt arbetsliv – vafalls vill ni ändra ett fält i ett A4-formulär?
Va vill ni inte ha 15 knapptryckningar manuellt för att skicka iväg något du skrivit till nästa instans? eller min favorit tack för era användarberättelser – vi tog bort hälften mmmhhhm menar ni att det där var avgörande för att kunna arbeta annars är systemet sämre än det förra. Då kan vi fixa det i nästa version om några år och miljoner till.
Favoritinstanserna underhåller sig med att ändra fält mellan 0, null och "", lite fram och tillbaka. Vilket har baksidan att alla privata integrerande system i Sverige måste updateras. Ofta via konsultbolag, mer eller mindre inneffektivt pga dels incitament, dels att systemen är mer eller mindre legacy.
Men det har framsidan att instansen lyckas förbruka sin skattefinansierade budget, vilket gör att de får minst lika mycket pengar nästa år. Förra budget räckte ju knappt!
Aj då. Jag har jobbat på ett ställe med egen it (de tog in konsulter ibland bara) och det var fantastiskt. De gjorde vad som behövdes och mer.