I skrivande stund har vi ett nytt guldprisrekord på 438:30 SEK per gram guld.
Guld i SEK per gram. Källa: Liberty Silver. Återpublicerad med tillstånd. |
Guldpriset är nu upp 13.8% i svenska kronor sedan årsskiftet, på en kombination av försvagad krona och stigande guldpris i dollar. Det aktuella rekordet över 438:- SEK per gram kan dock främst härledas till fortsatt försvagad svensk valuta.
Dollarn har under dagen stärkts +0.40% mot den svenska kronan, vilket knappast är ett gott tecken för svensk ekonomi. Hur mycket de preliminära BNP-siffrorna för andra kvartalet spelat in kan diskuteras. Tydligt i så fall är att varje möjlighet till slakt av kronan tillvaratas, då förtroendet för Riksbankens vilja att försvara växelkursen, respektive svensk ekonomisk utveckling uppenbarligen lider av vissa utmaningar.
Guldprisuppgången är i sig inte särskilt anmärkningsvärd, utan följer Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 rätt väl. Guldet är upp 13.8% och OMXS30 är upp 13.8%. Till det kommer utdelningarna på börsbolagen, men det ser alltså ut som att det är samma krafter, som blåser upp såväl börsen som guldet, dvs skuldbubblan och obligationsbubblan och tillhörande överflöd av finansiellt kapital som måste dumpas någonstans. Eller om man så vill finansiell inflation.
26 kommentarer
Masspsykos! Fly till guldet, jorden går under!!!!
Guldbubbla? Efterfrågan för praktisk användning av guld har knappas ökat.
Snarare värdet på SEK som gått ner. Jämför guldet mot dollarn.
SEKetas levererar avkastning i många tillgångsslag 🙂 Vilken tur vi har att vi bor i Sverige.
Vi har för första gången i mänsklighetens historia (som vi känner den) via Bitcoin empiriskt visat att en store of value inte behöver vara förankrad i produktionsvärde (möjligen produktionskostnad – det får nog anses obevisat än så länge).
Detta ger mycket starka belägg för att guld är just en sådan enhet, vars funktion som store of value *inte* drivs av ett så kallat intrisikalt värde utan av ett organiskt konsensus kring dess funktion som värdebärare.
Visst, man kan kanske kalla det "spekulation", men jag tycker inte det verkar speciellt användbart.
Sjunkbomben: det är endast på grund av att guldet saknar egentlig praktisk eller industriell nytta som det kan ha det värde det har, ett monetärt värde. Pengar är alltid övervärderade, det ligger i sakens natur.
Men guldmarknaden väl av 90 % derivat mot faktiska 10 % fysiska guld och dessutom är brytningskostnaden för guld en bra bit under marknadsvärdet. Men det som är med alla finansiella instrument, det gäller att inte vara sist på bollen.
Sjunkbomben, det fina med guld är att ett gram guld är ett gram guld även om tusen år. Det är själva antitesen till spekulation.
Derivatmarknaden handlar inte om att ackumulera guld, utan om att spekulera kring guldpriset satt i fiatvalutor. Det är som du säger, obra att vara sist på bollen i den marknaden.
För den som köper guld är det enda väsentliga att man har en fysisk tillgång som fungerat som köpkraftsbevarare i tusentals år.
Kommer guld vara värdebärare även i framtiden?
Ingen vet.
Vad talar emot det? Egentligen är väl alla råvaror värdebevarare så länge vi inte pratar om färskvaror.
Men guld är inte mindre skrymmande samt har av tradition varit den tillflyktsort som använts vid kristider. Inget talar väl för ändringar på de argumenten.
Sen är ju guld statiskt/dött och har ingen inbyggd tillväxt i sig och ger inga regelbundna utdelningar/skördar.
Mot dollarna har det iaf sett ut såhär sista 100 åren:
https://www.macrotrends.net/1333/historical-gold-prices-100-year-chart
Den inbyggd tillväxten i guld är den årliga produktionen av guld som kan ses som guldets "inflation", ytterst lite guld "konsumeras och "försvinner".
När en bit in på 20-talet gruvbrytning på asteroider börjar kan nog en biprodukt som guld också plockas med av robotarna. Det finns mer betydande metaller att hämta utanför jorden.
Med mer robotar i dagens gruvor kan också brytning ökas.
Havsbotten är ännu dåligt nyttjad för gruvor.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Bitcoin är garanterat framtidens värdebärare. Jag vet att min åsikt inte delas utav Cornu men det är mycket som tyder på att bitcoin snart kommer gå om guldet som världens mest pålitliga värdebärare. Det viktigaste är att bitcoin bara finns i 21M i antal och det kan inte utsättas för devalvering.
Givetvis kan Bitcoin utsättas för devalvering. Det är bara ett beslut av utvecklarna som begränsar det till 21 miljoner i antal.
@SniffmeisteR, nope. Sluta dumgissa.
Ponera att Bitcoin inte går att ändra och är begränsade till 21M.
Vad som inte är begränsat är antalet andra fiat-cryptovalutor. Hur många finns det nu? 10 000?
Vad är det om inte inflation?
Vad har du helst om 10 år. 50 kg Guld (Garanterat värde) eller motsvarande i Bitcoin (Spekulation) ?
Det kanske finns värde i blockchain och att den kommer användas. Men att Bitcoin GARANTERAT är framtidens värdebärare, herregud. Varför är inte Bitgold (Goldmoney) en förbättring av bitcoin, t.ex?
Ja, vi lämnar dumheteret som "garanterat" osv.
Vidare pratar du om inflation gällande antalet av enheter, inte inflation av Bitcoin. Det är helt olika saker. Jag är lite osäker på varför ganska många får för sig att det *inte* är helt olika saker (passande gäller detta även Cornu själv), så om du vill kan vi försöka utveckla detta. Men då behövs mer konkreta frågor.
Där finns inget i tekniken som begränsar antalet till 21 miljoner mer än att man satte det från början. Det går att utöka med ett beslut och en uppdatering.
Man till och med kommer bli tvingad att utöka det tids nog eftersom hela systemet hålls igång av de som gräver nya Bitcoin, om det inte finns mer att gräva efter så kommer de inte spendera tid och pengar på att hålla igång tekniken heller…
Bitcoin-protokollet är nu på BIP320(?). Bevisligen kan reglerna ändras.
Bitcoin har ju forkats flera gånger och istället för inflation i bitcoin är det nu inflation i kryptovalutor. Utbudet verkar oändligt vilket urholkar värdet för enskilda valutor. Jag tror långsiktigt på kryptovalutor, men jag tror inte bitcoin är svaret pga hur tekniken utformats. Kanske tekniken skulle få mer acceptans om det fanns en tydlig huvudman (t.ex. en stiftelse eller liknande)?
@SniffmeisteR du begriper absolut ingenting, men insisterar på att svara istället för att fråga. Så vi får ut något av detta: kan du förklara lite hur du tänker där?
Guld har används som värdebärare i minst 6000 år medans bitcoin bara existerat i 10 år. Att med dom siffrorna räkna ut guldet känns väldigt kaxigt och historielöst.
Nu spelar Kina på att Trump inte blir omvald och det retar honom, börs ner, guld upp.
Nu 439:17 SEK