Ytterligare ett tecken på konjunkturförsvagningen är trenden i hushållens konsumtion, som nu är nere på nivåer från svackan 2011 – 2012. På ett år har inte hushållens konsumtionsindikator stigit, och tar man bort den livsnödvändiga maten som ökar med befolkningens storlek har indikatorn fallit.
Hushållens konsumtionsindikator, fasta priser, kalenderkorrigerad efter månad. Data: SCB |
I fasta priser, dvs justerat för inflationens prisökningar, och kalenderkorrigerat, dvs justerat för antalet helgdagar mm, så var hushållens konsumtionsindikator i april oförändrad på tolv månader. Att jämföra april mot april föregående år är för att säsongsjustera.
Trots att vi sägs ha ekonomisk tillväxt ökar alltså inte hushållen längre sin konsumtion.
I själva verket minskar hushållens diskretionära konsumtion, trots stigande befolkning.
Det som höll uppe konsumtionen var ökade inköp av livsmedel och på stormarknader av typ Coop Forum och ICA Maxi. Samtidigt föll resor och transporter, kläder och hotell och restauranger hårt, under en april som erbjöd sommarväder.
Mest intressant är att titta på 12-månaders glidande medelvärde på förändringstakten ovan, vilket blir en trendlinje. Denna är nu nere på nivåer kring skuldkrisens 2011-2012 (kom ihåg eftersläpningen och det är bara under den akuta finanskrisen2008 – 2009, som trendne varit svagare.
Det är alltså ännu ett konjunkturtecken, vilket förstås inte är en överraskning. hushållens konsumtionshumör matchas av att hushållen är mycket negativa i Konjunkturinstitutets barometerindikator.
13 kommentarer
Får SCB information om handel från tex Amazon och Wish?
Uppenbara misstag gällande stavning som dessutom inte försvårar förståelsen stör mig inte nämnvärt. Men när det är i en rubrik kanske det kan påpekas utan att jag framstår allt för anal. Jag tror att ett n har råkat bli ett m i rubriken. Tack för en läsvärd blogg!
Så här blir det när man höjer skatterna och gör det svårare att låna. Folk har bara en viss mängd pengar.
Jag håller helt med. Att det är svårare att låna tycker jag är både bra och dåligt. Dåligt att äldre med stort kapital i bostad inte får låna för en ny värmepanna, bra att man måste amortera nya lån. Dåligt att låneföretag kan ge vilken skitränta som helst till de som inte har råd.
Höjer skatterna?
Lägre el och bensinpris trycker ner inflationen till runt 1.4 %. Kanske billigare semester gör "hushållen" gladare och ränta kommer vara fortsatt låg under en lång period > 5 år.
Elräkningen och bensinräkningen är hemsk jämfört med några år tillbaka. Hur menar du att den trycker ner inflationen?
Börsen återhämtar sig fint och hushållens boprisindikator har stigit. Tror maj månad kommer visa en ökning av bopriserna i Öresundsregionen.
Allt skulle ju rasa eller har var det nu?
Du har inget att oroa dig för Mr Perfect. Priserna i Skåne är lagom. Om inte Riksbanken vågar höja till så hög ränta som 0% i en högkonjunktur som sällan skådats så kan vi nog vara så gott som säkra på att höjningar uteblir även vid en lågkonjunktur och skiter sig allt så faller kronan som en sten (ännu mer) och då räddas ni av dom rika danskarna.
Tack Goofy för ett mkt nyanserat inlägg.
Resten av Sverige kliar sig i skallen och fattar inte varför priserna går upp i Öresundsregionen (svenska sidan), men då glömmer de snabbt av att priserna stiger genom danskar/svenskar som jobbar i Köpenhamn med Sthlmslöner (inräknat valutaEffekten). Bor själv i ett område med mkt danskar och har vänner som jobbar på andra sidan sundet.
Att bo i Skåne är lite som att bo i Baden-Württemberg. Skiter sig det där är det bara att paddla över Rhen-floden och vips så är man nästan i Zürich.
Och alla Thailand svennebananer kommer att spendera mer i Sverige det kan faktiskt lyfta kronan lite grann. Jag var där 1979 första gången och förmodligen sista gången nu är det inte exklusivt längre bara amatörer som reser dit typiskt Svenskt flockbeteende.
Idag skriver dock DI att the propp is out när det gäller bostadsaffärer och att sommsrsvackan är borta så nu laddar vi för ännu mer krediter som förlöser konsumtionen.