Dags för MÖP-måndag igen. DN rapporterade för en vecka sedan att det inte blir några nya stridsvagnar eller stridsfordon till de tre tänkta brigaderna i försvarsberedningens förslag. Istället reduceras dessa till tre bataljoner vardera, med endast tre pansarskytte- och stridsvagnskompanier per batljon. Pappersförsvarets tre brigader och reducerade motoriserade brigad ökar i praktiken inte arméns brigadslagstyrka med det dubbla, men ser bra ut på pappret. Arméns manöverkompanier ökar bara med drygt 21%.
Försvarsberedningens sekreterare Tommy Åkesson, |
Försvarsberedningens sekreterare Tommy Åkesson bekräftade till DN att uppskalningen från två brigader till tre i mycket är en papperskonstruktion. Det kommer inte anskaffas ökat antal stridsvagnar och stridsfordon, och istället för cirka 5000 man per brigad blir det istället runt 3000 man. “Det innebär att det blir mycket små brigader” säger Åkesson till DN.
Idag har vi fem mekaniserade bataljoner som en del av dagens två brigader. Dessa sätter upp två pansarskyttekompanier och två stridsvagnskompanier vardera, för totalt tio stridsvagnskompanier och tio pansarskyttekompanier. Till detta kommer ett pansarskyttekompani och ett stridsvagnskompani på Gotland, samt de två motoriserade bataljonerna från Skåne respektive Livgardet på Kungsängen.
Normal innehåller en brigad fyra bataljoner, men eftersom inga nya fordon ska införskaffas kommer detta reduceras. Bataljonernas innehåll reduceras också.
De tre mekaniserade brigaderna ska nu bara ha tre mekbataljoner var, och varje bataljon ska bara ha tre kompanier med stridsvagnar och stridsfordon. Det betyder att vi kommer ha 3x3x2=18 pansarskyttekompanier och nio stridsvagnskompanier, plus två kompanier på Gotland.
Med endast 120 stridsvagnar innebär detta antagligen elva stridsvagnar per kompani – tre plutoner om tre vardera, plus en för kompanichefen och en för ställföreträdaren. Övriga tio stridsvagnar kan förvisso vara krigsplacerade på förband, men motsvarar ungefär vad som konstant kommer stå på verkstaden.
Pbv 302. |
Frågan blir också om vi har stridsfordon 90 nog för att öka antalet pansarskyttekompanier med åtta, eller om man kommer damma av pbv 302, eller reducera storleken på pansarskyttekompanierna, alternativt inte ha brigadspaningskompanier med stridsfordon 90 som idag.
De reducerade brigaderna får åtminstone relativt sett bättre artilleri- och logistikstöd på brigadnivån, vilket är positivt. Allt är inte eldrör mot fienden, utan det måste finnas försörjning och understöd bakom.
Sverige har en stolt tradition av att dölja faktisk försvarsförmåga bakom papper. Det blir alltså inte en nästan dubbling av svensk slagkraft från två brigader till tre plus en reducerad, utan möjligen en ökning från 20 kompanier till 27 av mekbrigaderna. Totalt sett med åtta motoriserade kompanier, en lätt luftburen bataljon med två kompanier och två kompanier på Gotland, blir det en ökning från 32 kompanier idag till 39, eller en ökning med drygt 21% mot idag, trots pratet om tre pansarbrigader och en reducerad motoriserad brigad i Stockholm. Det kommer inte gå att prata om pansarbrigader med tyngpunkt på mekskyttekompanier istället för balans mot stridsvagnarna.
För flottan och flyget blir det förstås ännu värre – i praktiken ingen ökad numerär ens på pappret mot tidigare beslut, undantaget ytterligare en ubåt än tidigare planerat, vilket dock bara är tillbaka till den nivå vi nyss hade.
Då har Socialdemokraterna ändå inte visat sig ens vilja finansiera försvarsberedningens försvar, så vi får se om man ens får dessa reducerade brigader.
Först efter 2030 kan nya pansarfordon tillföras rapporterar DN, om man nu inte dammar av pbv 302, som introducerades 1966, och sägs stå kvar i malpåse i materielreserven.
DN:s artikel är bakom en betalvägg, så det är ingen idé att länka.
37 kommentarer
Tur det för du får ju inte länka ändå 😉
Off-topic men borde vi inte skänka en tanke till stackars krigsfången Stig Nilsson, som fyller år idag?
On-topic: Har inte pansarbrigaderna traditionellt brukat ha 3 bataljoner? 4 bataljoner är väl mer för infanteriet (köttväggen som det brukar heta här). Ang stridsfordon så stod det väl i beredningen att fler grk-strf90 inköps men inte fler strv (vilket är synd då borde finnas några på begagnatmarknaden). Ang strf så även om man satte upp en hel bat på gotland så borde befintliga 549 st strf 90 räcka till 10 bat om man kan acceptera att vissa åker pbv410. Eller så får gotland använda pbv302, det lär väl finnas 270 kvar?
Jo, tre pansarbataljoner plus stab/lök-funktioner var väl standard förr?
Vi har också option på att dubbla köpet av patgb 360 för övrigt.
Hur som, det är en bra kader organisation om man nu avser att köpa in ytterligare fordon.
Jo, övriga armén förutom pansar kommer nog ha ganska kraftig växtvärk (Ta t.ex. Artilleriet som ska går från 2 bat till 7 och Ingtrupperna ska väl göra nåt liknande). Men allra bästa vore nog att ha en plan ända till 2030 så kunde kanske det bli några brigader vanligt infanteri också.
(Just med PATGB så finns ju även optionen att köpa något tillräckligt bra och inte bara top of the Line. PATGB 360 går väl på ca 3,5-4 miljoner Euro, men finska armén funderar väl redan på en något mindre potent i form av MISU och Patria har väl en 6*6 på G. (Sen har väl Fransoserna och belgarna en bil för med specen att den inte ska kosta mer än 1 MEURO, fast det är ju franska grejor))
Inte så enkelt… Anledningen till att 302:orna avvecklades är körmils-kostnad tillgången å reservdelar….
STRF 90 har många olika special-varianter, STRIPBV, EPBV, LVKV, TKPBV, GRKPBV, mm
Av de som inte är dessa varianter tar man i och med uppgraderingen till STRIPBV 90D & EPBV 90D tornen från ett antal STRF 90A. Så tillgången på STRF 9040 (Skytte) är inte så god som många tror…. Men vi kommer att få ganska många chassin utan torn kvar…..
Problemet med 360 är att vi köpt ett tungt chasci, med luft-gevärsbeväpning (Möjlighet till VS01 med 7.62-12,7mm KSP)….
Polackerna har köpt samma chassi men med ett 30-mm buschmaster torn….
För 302:orna är det nog få som säger att det är ett optimalt val, men då det är en liten stridsgrupp som ska utrustas räcker nog de ca 150+ som ginns kvar även om man demonterar en del av dem för reservdelar.
Det byggdes väl ca 340st a-, b- & c-versioner av strf90 och 549skrov totalt (+ de ev extra grkvagn utöver de 40 redan tillverkade som anskaffas) Att en del av dessa ombyggts till specfordon verkar ju dumt, men ett snabbt överslag ger vid handen att 100 vaniljvagnar per brigad ger möjlighet att sätta upp 6mekskytte + 1 mekspan (11-vagnskomp) och ändå ha vagnar i reserv på brigaderna. Dessutom så kan man ju ta tillfället i akt och utbilda mer personal än det finns mytl så att reserver finns.
Slutligen för PATGB 360 så borde det vara möjligt att ombeväpna.
Om nu samtliga 360 ska omgruppera till I1 så borde det åtminstone vara några som är amfibie för att tex framrycka mot Arlanda och SthCity sjöledes!?
Vissa borde ombeväpnas till 40or, några till 120or samt en del till grk och att inte förglömma lv!?
Amfibie passar jävligt bra i grodhavet för att nå hela mälardalen någorlunda obemärkt och dom rullar rakt ner i böljan från kasern!?
De PATGB som Sverige har är inte amfibiska. Den polska vetsionen var det men de tappade den förmågan då de hängde på mer pansar. (Det finns dock en AMV-version (AMV28) som är amfibisk.)
Stridsfordon 90 finns som hyllvara, tillför mer pengar och beställ dem! Att renovera och öva med gamla halvbra fordon är en form av slöseri med begränsad kvalificerad arbetskraft, deras timmar genererar mer försvarsförmåga om vi köper ny utrustning.
Det verkar vara ett svenskt fenomen det här att inte få pang för pengarna. Återstår alltså att igen damma av det gamla förslaget att lägga ut svensk försvarsförmåga på finsk entreprenad.
Åtminstone FMV, men så har de inte en lika stor försvarsindustri att göda.
Gotland dammar av likkistan med dubbla vattenkylda 36-or, kompletterar med 302-or utan ammo för splitterskyddet!?
Luften försvaras under kontorstid av rb70, iövrigt så grävs väl en och annan museialt gångbar klenod fram ur gömmorna, kanske knallpåken kommer till heders igen!?
Det hela är ju ett skämt av sittande, kommer inte degen fram nästa vår så ryker dom!?
Glöm inte det viktigaste av allt; flygvapnet ska inte hålla någon incidentberedskap under påsken…
Själv en gammal befälselev i PBV 302 vid gamla P10 kan jag bara liksom vår Major Moberg beklaga utvecklingen som dock har sin logik som handlar om globaliseringen som får pansarbrigader att verka på något sätt inaktuella. Demography speaks! Och hur ser det ut med försvarsviljan i ett land som mer blivit ett territorium än en nation?
79% av svenska män och 64% av svenska kvinnor anser att vi ska göra väpnat motstånd vid angrepp även om utgången är oviss. Det är en ganska stabil opinion historiskt sett.
Det är för övrigt en av de högsta försvarsviljorna i Europa. Tror det bara är Finland som ligger högre.
https://www.dagen.se/svenskarna-likstaller-manniskors-och-djurs-varde-1.256863?paywall=true
Ja, men man kan knappast tycka annat efter att man träffat din högst älskvärda mamma.
Så varför reagerar inte politiken på detta? Var finns buggen i demokratin? Är uppfattningen inte tillräckligt partiskiljande för att få folk att ändra sin röstning så strategerna prioritera ner den?
Så länge de får betalt är väl yrkessoldaterna motiverade att möte den lede fi?
Det vete sjutton. Det fanns ju många yrkessoldater under säg 30-åriga kriget som var kända för att undvika strider. Då kallades de legosoldater.
Soldat är numer ett riktigt låg-löne-yrke… lägre än dagis-fröken
Pengarna är slut. Det finns nu ett akut behov för att rädda kommunernas ekonomiska trångmål och att åtgärda den sedan många år eftersatta infrastrukturen.
Man undrar ju hur det ska gå om ryssen kommer innan 2030?
Den i inlägget beskrivna organisationen är tämligen identisk med Pansarbrigad 58. Är detta kanske ett första tecken på en återgång till det paradigm som gällde innan 68-rörelsen och övrigt flum fick sitt fäste i riket?
Den som läst Militärstrategisk doktrin 16 vet att Försvarsmakten ska kunna "föra striden enskilt under lång tid för att bibehålla handlingsfrihet och övergå till gemensamma operationer tillsammans med andra stater." Detta sammanfattas i en figur på sidan 55 (MSD16) med texten "Vinna krig (tillsammans med andra); Undvika att förlora (Enskilt). Eftersom mekbrigaderna i princip är de förband vi har och enligt ovan i huvudsak avses användas för att föra fördröjningsstrid är en organisering i tre brigader snarare än två med hög sannolikhet att föredra. Sen skulle givetvis fler brigader vara önskvärt.
På den gamla goda tiden då pansarbrigaden var ett utpräglat anfallsförband var det mer motiverat med starkare underenheter som även reducerade efter förluster bibehöll viss anfallskraft. Standardförfarandet för fördelning vid försvar av kust var t ex att utgångsgruppera infanteribrigaderna på linje, respektive brigad med sina tre skyttebataljoner på linje. Pansarbrigaden utgjorde fördelningens anfallsreserv bakom strandförsvarsbrigaderna, ca 10km från själva stranden. Men nu ingår inte pansar-/mekbrigaderna längre som manöverkomponent i någon fördelning där infanteriförband kan hejda fienden och förhindra utbredning utan måste lösa alla uppgifter själv. Givet den fixa trupp- och materielmassan är därför fler enheter med hög sannolikhet att föredra.
Frågan är vart pengarna går? Om vi ökar anslaget från 54 till 84 miljarder per år vad är det då som kostar? Sen är det ju otroligt illa att man inte kan anskaffa ca 100 stridsvagnar till så att brigaderna blir kompletta. Finnarna köpte ju 100 begagnade Leopard II A6 för 2 miljarder sek.
Finns inget begagnat att köpa längre och det var helt onödigt att köpa när Finland gjorde eftersom det då var Evig Fred™. Vill vi ha strisdvagnar nu så blir det nyproduktion för runt 120M kr styck och 3-5 år innan första vagnen kan levereras.
Helt tomt är det väl inte ? Spanien har väl några de försökt sälja och Schwriz hat ett antal i förråd. (Även UK ska väl göra sig av med 60-60 vagnar). Så Sverige skulle kanske kunna köpa 50 vagnar och gå från 11 till 14 vagnskompanier. Mrn även i ett sånt fall så skulle man antagligen behöva en REMO och det skulle inte bli så billigt som Finlands inköp.
(En vild ide vore ju iofs att eftersom finnarna satte många av sina 2a4:or i förråd efter 2a6-köpet så kunde Sverige låna några mot att vi bekostar REMO)
Oroa er inte, i VK2 slutskede beordrade LEDAREN (ni vet vem…) att kompanierna skulle klassas om dom bataljoner, och det gick ju bra… Not!
Det här är ju fullt i klass med när jag gjorde lumpen i IB66 och vi fick en engångs cykelponcho (jag skämtar inte!) som C-skyddsdräkt. Och hade m45/B som personligt vapen. Iof sig på trossen, men ändå.
Tilldelad materiel är tillräcklig materiel. Och det är inget fel på kpist m/45.
Lite OT men detta har sysselsatt mitt mediokra intellekt ett tag nu,
Gotland är slättland (eller iallafall inga berg och massa skog) och en begränsad yta.
Det ligger bekvämt inom räckhåll för konventionella iskander och attackflyg.
Skulle attackhelikoptrar utgå från Ventspils, också inom räckvidd.
Ship to Shore missiler från fartyg.
Gamla goda eldrör från fartyg, om såna finns kvar.
Spaning med sattelit, på plats och drönare sannolikt kontinuerligt och sen ökande i skymningsläge.
Lätt att infiltrera med undervattensfarkoster typ Piranha.
Ett hemvärn går ju från civilt till militärt och är ju på så sätt "dolt" tills dom mobiliserar och har vapnen hemma. Visst kan man slå ut dom med spetznaz men dom får väl se till att mobilisera först 🙂
Stridsvagns, mek, artilleri och luftvärn (om dom två sistnämnda nu finns?) är ju stående förband. Dom finns central och hela kompaniet på en plats.
Skyminngsläge så mobiliserar dom och sprider ut sig.
Sårbart för ett förstaslag innan mobilisering mao.
Lyckas dom mobilisera, jag tycker ändå dom är otroligt sårbara. Det är väl här jag skulle vilja ha lite hjälp att förstå hur man kamouflerar och skyddar sig på Gotland?
Mig veterligen så kan man maskera sig och dom kan grävas ned, det är allt.
Är ju den enklaste sak i världen att lokalisera och chansen att dessa två kompanier skulle vara levande vid landstigning måste ju vara minimal?
Skulle man få för sig att bygga förstärkta skydd så är dom ju kända i förväg. SKulle man bygga tre alternativa skydd per fordon så är dom också kända i förväg och det behövs bara fler iskander.
Går dom till slumpmässig plats och gräver ned sig, det går ju att följa dom i realtid med IR eller okulär drönare eller satelliter.
Eller är det tröskeleffekt man är ute efter och alla vet att livslängden är 40 sekunder, eller hur lång tid det nu tar för iskander att träffa målet 🙂
Borde ju inte vara helt lätt att rekrytera till denna självmordsenhet…
Så jag har alltid tänkt att det bästa för Gotland vore hemvärn, rekryterat lokalt, med extra allt. Jansson och grannen har ansvar för en luftvärnsenhet som står i Janssons garage.
Vid mobilisering väljer dom en av fem platser att åka till och ordern är, skjut på allt ni ser på radarn.
Eriksson och hans två grannar har en Srf 90 i garaget, vid mob åker dom till en av fem platser och skjuter på allt som kommer iland.
Osv. osv.
Folkförsvaret Gotland 🙂
Poängen är väl att folkförsvaret Gotland blir lite som en myrstack, går inte att hålla reda på, och därför så ökar deras överlevnadschanser, dessutom om dom agerar helt slumpmässigt och det inte finns någon central funktion som om den slås ut paralyserar hela organisationen.
Trots allt handlar det om att försvara Gotland, skjut allt som kommer inom räckhåll.
Istället för heltidare med fast lön, gör hemvärnet attraktivt på Gotland, på XXkr i tillägg per månad. Gör det lite status.
Istället för att Jansson sitter och putsar på veteranbilen hela helgerna så håller han Pbv302 i toppskick.
förlägg hela materialreserven till Gotland, alla över 18 utan kriminellt förflutet måste göra värnplikt och tjänstgöra i hemvärnet.
Gotland det nya Israel?
Ett hemvärn på en sisådär 30 000 män, kvinnor och de andra könen som numera väl är erkända med extra allt 🙂
Om det skulle bli krig kan vi väl köpa in tusentals stridsfordon på världsmarknaden. Det material vi har i fredstid är väl bara till för att öva med.