Har fått sommarvatten inkopplat till växthuset och mitt i odlingarna. Bevattning av grödorna kommer nu bli rejält mycket enklare och effektivare, och tidsvinsten kommer vara avsevärd.
Kran för sommarvattnet på växthusets norrgavel. |
Den gamla utkastaren av vatten i trädgården låg dels på fel sida om huset från odlingarna och växthuset, och var dels inkopplat med ett 15 mm kopparrör. Så i år grävde vi ner en 35 mm PEM-slang hela vägen till växthuset, som stor ungefär mitt i odlingarna.
Växthuset med odling i bänk framför, och odlingar i terasser längs berget, försvinner även ut till höger ur bild. |
Istället för att koppla på vattenslang på i praktiken ett 15 mm rör, så kommer nu vattenslangen direkt på ett 35 mm rör. Tryckskillnaden är som natt och dag. Därtill blir det mycket enklare med bevattningen.
Avsikten är förstås att fixa bevattningsautomatik, men även i de fall man vill vattna specifikt med slang eller kanna blir det mycket enklare nu. Det är nästan så att automatiken kan kvitta – att gå några meter för att fylla på två kannor är en barnlek jämfört med tidigare 50 – 60 meter.
Sommarvatten innebär alltså en oisolerad grunt grävd slang, som behöver tömmas när odlingssäsongen är över framåt senhösten. På grund av terrängen är det rent av naturligt fall till tappstället i husets källare, men rekommendationen är annars att också blåsa ur slangen med tryckluft i samband med att man tömmer systemet.
Just bevattning är något man i praktiken nästan gör dagligen, och är den syssla man har kanske mest tidsvinster att tjäna på om man kan effektivisera den maximalt.
I övrigt är allt utplanterat i växthuset, på friland i terasserna eller i drivbänkarna.
Hur går det med erat eget hembruk?
24 kommentarer
Om man ska vara lite petig så har du samma tryck som tidigare, om det är samma pump.
Det är flödet som skiljer, rymdkram.
Min minnesbild över formlerna för att räkna ut trycksänkningen som friktionen i röret orsakar är lite luddig, 30 år sedan jag räknade på sånt. Rätt övertygad om att trycket är större, liksom flödet. Om inte annat så märks det på hur långt vattnet sprutar ur slangen med samma slang kopplad till respektive kran. Inte bara flöde således. Men jag kan ha fel, eller så har du fel då du inte räknar med friktionen i röret eller slangen.
Det är samma tryck i båda slangarna men högre friktionsförluster i den lilla och således lägre dynamiskt tryck. Annars hade du fått ut samma flöde ur en 15-slang som en 35-slang.
Däremot kan 15-slangen antagligen skicka iväg strålen längre eftersom hastigheten på vattnet i den är högre.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Om det är samma pump till båda slangarna antar jag att den levererar samma tryck ut till slangarna?
Pumpen levererar samma tryck ja. Den vill också leverera samma flöde ut i ledningarna. Vilket innebär att hastigheten i det mindre röret blir mycket högre, vilket innebär att strömningen blir mer turbulent, vilket innebär höga tryckförluster via friktion. Vid anslutningspunkten för slangen har du alltså förlorat väldigt mycket av trycket pumpen levererar i friktion på vägen dit. Flödet och trycket blir lägre där slangen ansluts, men hastigheten högre.
Du har en tvärsnittsarea i en 15 koppar som är betydligt lägre än en 35 pe, cirka 300% större i pe slangen. Det innebär att hastigheten måste vara 300% högre i kopparslangen för att ta emot samma flöde. Friktionsförlusten är i kvadrat beroende av hastigheten så du har cirka 900% högre friktionsförluster i kopparledningen.
Sen finns såklart ett par andra faktorer. På grund av friktionsförlusten är inte flödet samma och hastigheten 300% större. Å andra sidan har pe slangen antagligen lägre k-värde än kopparröret.
Statiskt, ja, men inte dynamiskt tryck. Förutsatt att du inte magiskt lyckas få ett laminärt flöde utan tryckfall.
Skönt att se att någon var vaken på magister Jarlros föreläsningar…
Tillhör inte Bernoullis ekvation allmänbildning i dagens samhälle? https://sv.wikipedia.org/wiki/Bernoullis_ekvation
F-n va svårt att få kommentaren att hamna på rätt ställe. 3:e gången gillt.
@Yxan. Har du oxå haft Jarlros? Fast jag hade honom i något annat än strömningslära, kommer just nu inte ihåg ämnet. Vi körde simulator på Västerås kraftstation kommer jag ihåg.
I strömningslära hade jag istället Vidjay, en guldgruva av kunskap. Ingen kan säga vak som han. Tänk er svenska uttalat som Apu i the Simpsons.
Appropå Jarlros, jag var den ende som hade rätt att överklaga betyget för jag vägde mer än han…
Termodynamik och strömningslära, förbränningsmotorteknik och säkert något mer som jag har glömt av vid det här laget.
Ajjemen! Mycket riktigt Magister Jarlros föreläsningar som snurrade i huvudet där. 😉
Dock fick jag också uppenbara problem med att få svaret att hamna rätt då det skulle legat under Anders Rydéns kommentar.
Din slang tål att frysa utan att spricka dock inte metallkopplingarna i ändarna…. från besserwissern.
För övrigt instämmer jag med kommentarerna om tryck och flöde.
Vilka av dem?
Jag håller med här, PEM utan skarv tål att frysa med vatten i helt utan vidare. Backa vattnet från kranen bara.
Slangarna behövs inte blåsas, bara stäng mot stammen, öppna din(a) kran(ar) och dränera i lägsta punkten i ditt system, så är du på säkra sidan. Ingen jättegrej om det blir lite vatten kvar. I praktiken funkar det säkert att bara stänga av mot stammen till hösten och skita i dränering också.
PRK-kopplingarna kommer inte frysa sönder, trots att de är i mässing. PEM-slangen runtikring kan expandera nog för att ta det.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Just nu går jag en kurs hos en av de främsta biodlarna som använder topplistkupor.
Förra helgen planterade jag 60 plantor blåbärstry.
De ska bland annat vara vårfoder till bina eftersom de blommar väldigt tidigt på våren.
I dag har jag planterat två mullbärsträd och ett plommonträd.
Till helgen ska jag sätta ut det jag har förkultiverat.
I vinter har jag använt träflis som ströbädd till korna.
Bädden luktade jord när jag grävde i den.
Så den verkar lovande i en täckodling.
Årets lammning har gått bra.
Sen har jag upptäckt att jag har hjortron på mina ägor.
Tyvärr är där knappt några pollinerare så jag tänker ställa ut en bikupa där inom några år.
Så hitintills är jag nöjd med året.
Stör inte Varroa Jacobsoni biodlingsplanerna alls?
Inte mycket, problemet är liksom med i kategorin förutsägbara problem.
Yngelröta är förstås värre.
Kan vi förvänta oss att tidsvinsten genom den nya ledningen kommer att resultera i ökad litterär produktion framöver?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Drog du el och nätverkskabel samtidigt?
Kan ju vara kul med belysningsautomatik samt övervakningskameror när man ändå håller på. I ett krisläge kommer folk att stjäla skörden.
Eluttag kan verka töntigt men är utmärkt för att koppla in en trimmer, ladda telefonen eller den självgående gräsklipparen. Eller gör arbetsbelysning. PoE är jättebra för diverse kameror och sensorer, typ övervaka temperaturen.
Mina 8 plantor ger en bra extra slant.