Idag är det sista dagen för att deklarera utan uppskov eller straffavgifter. Många pratar om skatteåterbäring, men det innebär bara att man betalat för mycket skatt, det är fortfarande dina pengar, som du lånat ut till staten, du får tillbaka. Har du betalat in för mycket skatt?
Skatteverket. |
Det är alltså sista dagen att deklarare idag den 2:e maj. Har man inte fått uppskov blir det därefter böter, och kanske även lite extra uppmärksamhet från Skatteverket om din deklaration kommer in senare.
Kom dock ihåg att har du bara skickat in går det att ändra deklarationen i efterhand innan du fått ditt slutliga skattebesked från Skatteverket. Kan dock bli trist om man rapporterar ändringar efter detta, då de kan bli ålagda med skattetillägg om Skatteverket uppgett att de berör något som ska granskas särskilt, eller om de inte är ringa.
Många ser nu fram emot skatteåterbäring som någon slags pengar från staten. Men skatteåterbäring är ett misslyckande. Det innebär bara att du betalat för mycket skatt, coh i praktiken lånat ut dina pengar till staten utan ränta.
Så hur ser det ut för dig? Har du betalat för mycket i skatt utifrån det preliminära beskedet i uträkningen vid onlinedeklaration? Svara här eller nedan.
24 kommentarer
Om man gjort verksamhets-förluster då? Det är tack och lov inte olagligt att vara dålig.
När jag fick preliminären början av året så visade det sig helt som förväntat att jag betalat för lite skatt. Detta då beroende på att jag har pensionen utbetalad från tre av varandra oberoende utbetalningsställen och var och en av dessa gör sin oberoende beräkning och totalen således slirar en aning.
Alldeles självklart gjordes omedelbart en fyllnadsinbetalning exakt på kronan och mitt saldo på skattekontot således +-0 och allt det bästa i den bästa av världar!
Samt då att jag lägger märke till att i årets skattetabell skattedifferensen mot inkomst av anställning ytterligare väsentligen sänkts helt i linje med den socialdemokratiska regeringens löfte att inom mandatperioden helt avskaffa denna differens som är ett resultat av tidigare Reinfeldt/Borg och deras politik!
Inkomstskatteförändringarna 2019 bygger helt på M/KD-reservationen.
Snyggt, chiefen.
Joakim Persson: tack för replik men det förändrar ingenting i sak; … d.v.s. att Regeringen Löfvén går vidare med löftet om nollställning nämnda skattedifferens samt att differensen i sig är ett resultat av Alliansregeringens tidigare politik! mvh
Cornucopia: Jag vet!
@chief: Jag insåg det efter att jag klickat på "publicera". Du har rätt, samtidigt kommer både höger och vänster att se till att skillnaden utraderas under mandatperioden. Samtidigt hade skatterna troligt inte sänkts om det inte var så att löntagarna fick gå före under Reinfeldt-eran! Visst, det kan vi inte riktigt veta, men det känns troligt.
Ser ganska hyggligt ut för skatt på pension, arbete och företagande med dagens regering. Jag ser fram mot kommande budgetproposition i höst.
Joakim Persson: som sig bör i vanlig ordning tack för replik… Vi är väl på det planet eniga om att beskattning inkomst oavsett inkomstkälla bör vara likartad. Situationen dock ibland besvärlig diskutera rörande egenföretagare där vissa av dessa tenderar blanda ihop företagets ekonomi med privatekonomin. Just detta senare har jag under lång tid gjorts uppmärksam på av person i bekanstskapskretsen som framgångsrikt driver en mindre redovisnings-/bokföringsfirma och beklagar sig över att en stor del av klienter inom småföretagarsektorn vägrar inse skillnaden mellan företag och privatekonomi. mvh
@chief, alltid lika trevligt. Ja, nog bör det vara likformigt på sikt. Ser alliansens skattesänkningar som ren taktik (och försök till ökad sysselsättning).
Reglerna för egna företagare gör det lite komplicerat med skatteuträkningarna, tyvärr. Mycket onödigt planerande behövs för att ligga under skiktgränser osv.
Jag tror nog att rätt många är medvetna om vems pengarna tillhör. själv tycker jag att det är rätt tråkigt med restskatt. Betalar hellre in några kr mer i skatt som sedan kommer tillbaka. Korkat eller ej.
Jag fick ett par kr i restskatt. Ska jag se det som att jag lånar några kronor av staten utan ränta då?
Jag betalar in alldeles för mycket skatt i för hållande till vad jag får och det gäller de gäller de flesta i det här landet!
#vadfanfårjag
Det märkliga är att det verkar vara fult att ifrågasätta vad man får för pengarna. Så till den grad att man får avgå om man som ordförande för en "höger"-förening…
Se positivt på saken, vi med våra skattepengar köper den enorma kompetensen som kommer vara grunden för våra framtida pensioner. Det är en klockren investering – det är som ett sms lån du ger bort 100 spän och bara om några månader får du 300 tillbaka.
Var det inte niehundra miljarder ?
Det har tydligen varit debatt i Riksdagen idag om kronförsvagningen, kronfallet, men endast i Sydsvenskan ser jag nyheter om det. Ser inget i SR, SVT, SvD eller DN, men jag har kanske inte tittat tillräckligt noga.
Eller så sparar man detta till papperstidningen?
Rubrik "Ekonom: Rea på svenska tillgångar"
Ingress: "Kronan har försvagats mer än väntat, bekräftar riksbankschefen Stefan Ingves i en utfrågning i riksdagen.
– Vi rear ut svenska tillgångar, säger Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom."
Sverige är tyvärr slut såld för länge sedan, det behövs ingen Rea:(
Svd Näringsliv har vaknat… rubrik och ingress: "Kritik mot Riksbanken: ”Rear ut svenska tillgångar”
Ett ordkrig om den svaga kronan utbröt i riksdagen mellan flera av Riksbankens beslutsfattare och en av Sveriges mest frispråkiga ekonomer."
Skojig rubrik. Nästan som om det inte är säljaren som sätter prislappen, utan Riksbanken. En del tror säkert det också.
Om prislappen är 100kr och du betalar med Euro. Vad får vi då? REA.
Iblandekonomi, Du gör skäl för ditt nick som inte förstår att Riksbanken sätter priset på svenska kronor och med internationella ögon därmed indirekt priset på det mesta inom landets gränser.
Kom de fram till något? "Vår målsättning är att kronan ska stärkas men svensk industri ska vara fortsatt konkurrenskraftig och det är M+Kd smygbruna politik som är orsaken om kronan rasar…"
länk till riksdagen med video om utfrågningen om penningpolitiken:
https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/oppen-utfragning/oppen-utfragning-om-riksbankens-rapport_H6C220190502ou1
Ett tips är att på kvarskatt som är över 30 000 kronor börjar kostnadsräntan (1.25%) räknas från och med den 13 februari 2019 (alltså retroaktivt). Så om man inte tror sig spekulera bättre med pengarna framtill 12 november så kan det löna sig att betala in kvarskatten så tidigt som möjligt.
Får betala in som vanligt.. då ska jag vara nöjd om jag förstått rätt?