Antalet konkurser ökade för elfte månaden på raken, jämfört med samma månad föregående år, rapporterar Creditsafe. Konkurserna drabbar också allt större företag.
Konkurser i Sverige 201601 och framåt. Data: Creditsafe. |
Sedan juni förra året har antalet konkurser ökat jämfört med samma månad föregående år, och april var inget undantag. Det är också andra året på raken som konkurserna ökade i april.
Storleken på konkurserna blir också allt större. De 517 företag som gick i konkurs under april hade i snitt 30% högre omsättning än snittet i april förra året.
Än så länge i år är antalet konkurser upp 5%, med stor variation inom landet. I Stor-Stockholm har konkurserna än så länge ökat med 21% i år till 726 konkurser, medan de fallit med 4% i Västra Götaland och gått -16% i Skåne.
Creditsafe påtalar att det är stora väletablerade företag som toppar konkurslistorna såväl i april som tidigare. I april var det JC (omsättning 660 MSEK) och Dialect (312 MSEK), förra månaden SOVA AB (748 MSEK) och SOVA Logistics (373 MSEK) och i januari hittade man t ex Best of Brands (273 MSEK).
I april innebar de tio största konkurserna av aprils totalt 504 konkurser att 773 anställda berördes.
Man kan förstås konstatera att det mestadels är småföretag som går i konkurs, utifrån snittet på 8 MSEK i omsättning på konkursade företag i april, även om storleken är stigande. Årsförändringen har också lugnat ner sig lite efter skuttet som togs sommaren 2018, och etablerat sig på en högre nivå, om än med stigande trend.
Riktigt intressant blir det att se om konkurserna i sommar överträffar sommaren 2018, som visade en kraftig ökning på 55% i juli och 41% i augusti.
Samtidigt har konjunkturnedgången knappt startat. Förr eller senare kommer det dock bara finnas livskraftiga företag kvar och trenden kommer således vända tids nog. Men inte i april 2019.
5 kommentarer
Hade varit spännande att få en lite närmare analys på vilka företag som går i konkurs, att butiksdöden är här till fördel för nätshopping vet vi ju. För att då få en lite mer korrekt bild av det hela så hade det ju varit bra om man kunde sortera ut "butiker" mot övriga konkurser.
Dom stora konkurser som nämns ovan kan ju just räknas in som företag som levt på sina butiker, JC, Dialect och SOVA.
Sen så har ju Ingves varit ute och pratat om nya stödköp av obligationer vilket troligtvis kommer att pressa ned räntenivån ett tag till vilket gör att företag som egentligen inte är livskraftiga klarar av att gå på konstgjord andning ett tag till.
Och så gnäller folk om att låga räntor hindrar strukturomvandling. Konkurser av ineffektiva butikskedjor är väl inget negativt när andra mer kompetenta handlare tar över.
Den lokal butiken som inte tillhör någon stor kedja har affärsidén klar:
Sälj på kredit mot att kunderna betalar i CASH utan kvitto när de sedan får pengar.
Noterat i vardagen;
Det är trendigt att köpa second hand igen, det blir det bara under lågkonjunktur.
Många tomma butiker i galleriorna.
Enligt Veckans Affärer har de minskat:
https://www.va.se/nyheter/2019/05/02/borsen-idag/