Detta inlägg är publicerat i samarbete med juridiskadokument.nu.
När du gifter dig får din partner automatiskt giftorätt i din egendom. Detta betyder att din partner har rätt till halva nettovärdet av all din egendom i en bodelning när ert äktenskap upphör. För den som lever på avkastningen av ägande, oftast eget företag, men också om man försörjer sig som trader, är det helt nödvändigt att skydda sina tillgångar. Egentligen gäller det för alla – har man ingen avsikt att skilja sig finns ingen anledning att inte upprätta ett äktenskapsförord och däri förordna att all egendom ska vara enskild.
![]() |
Folk i största allmänhet och synnerhet. |
Att upprätta ett äktenskapsförord i Sverige innebär att makarna avtalar om att all eller viss egendom ska vara vardera makens enskilda egendom och inte ingå i en bodelning dem emellan. Det är till och med så formaliserat att äktenskapsförordet måste skickas in till Skatteverket för registrering för att över huvud taget vara giltigt.
Den enskilda egendomen blir alltså undantagen från bodelningen, och den kan bestå av all egendom, inklusive all egendom som förvärvas i framtiden, all egendom man tog med sig in i äktenskapet, all egendom man får via gåva, arv och testamente, samt förstås avgränsningar där endast viss egendom omfattas eller bara den ene makens egendom utgör enskild egendom.
Samtidigt finns det egentligen ingen anledning till att inte upprätta ett äktenskapsförord och göra all egendom till enskild egendom. Ett äktenskapsförord påverkar ju inte arv utan man ärver fortfarande varandra vid dödsfall. Ska man ändå inte skiljas finns det ju inget att förlora på att upprätta ett äktenskapsförord. Snarare bör man väl vara väldigt skeptisk om motparten inte vill detta, det vill säga i praktiken planerar för en framtida skilsmässa.
Det finns några fällor att se upp med och att reglera i tid. Om den ena parten har ärvt egendom som enskild egendom och väljer att blanda ihop det med giftorättsgodset, vanligtvis den gemensamma bostaden, kan det uppstå problem tex i samband med en skilsmässa.
Det äkta paret köper en bostad för två miljoner. Makan har en miljon i ärvd enskild egendom, som används för att köpa 50% av bostaden. Maken finansierar sin del utan enskild egendom. Bostaden stiger sedan i pris till fyra miljoner när det blir skilsmässa och dags att sälja. 50% av bostaden är enskild egendom, så två miljoner tillfaller makan. Övriga 50% delas upp på tjugofem procentenheter till makan och 25 procentenheter till maken, det vill säga motsvarande en miljon kronor. Makan får alltså 75% av bostaden eller tre miljoner medan maken bara får tillbaka sin insats på en miljon. För att undvika dylika situationer kan man, i samband med köpet, reglera detta genom att göra bådas ägarandel till enskild egendom i ett äktenskapsförord. Då erhåller vardera make 50% vid en försäljning.
Vad man lätt kan missa är att det går att försörja sig på egendom. Ett eget företag är egendom som ger försörjning, men vid skilsmässa ska detta delas upp 50-50 och egenföretagaren riskerar bli av med hälften av sin inkomst. Den som istället studerat och byggt en karriär som anställd äger ingenting, och behöver inte dela med sig. Samma gäller om ena parten försörjer sig som trader, vilket en del bloggläsare gör.
Som företagare är det mer en regel än ett undantag att upprätta ett äktenskapsförord. Dels för att inte behöva tilldela den andre maken hälften av nettovärdet av företaget i en bodelning, men även för att den andre makens egendom ska vara skyddad. Om företaget skulle går dåligt och försätts i konkurs kan nämligen den andre makens egendom inte utmätas om den är enskild. Det kan således ligga i båda makarnas intresse att upprätta ett äktenskapsförord om en av makarna har företag.
Kunskap och utbildning räknas inte som egendom, och om en part i ett äktenskap t ex finansierar den andres studier genom att arbeta under studietiden, så får man ingenting tillbaka vid en skilsmässa. Samma gäller karriären, om denna sker som anställd. Den följer personen och är inte ett föremål för bodelning.
Däremot är företag egendom, men också immateriella rättigheter, t ex musik, konst eller litteratur, om man råkar vara musiker, konstnär eller författare (“konstnär”). Vid en bodelning ska alltså detta delas upp som vilken egendom som helst. Och med det försvinner hälften av företagarens eller konstnärens inkomster.
I vissa fall kanske det är ett mindre problem, t ex om man driver en enmans konsultfirma. Det är bara att starta en ny. Det innebär ändå merkostnader och det kan finnas befintliga avtal i den gamla firman, t ex befintliga uppdrag, ramavtal, offentliga upphandlingar, som inte går att flytta hur som helst.
Oavsett bör alltså den som försörjer sig på egendom – kapital, företag eller immateriella rättigheter – se till att ordna ett äktenskapsförord. Äktenskapsförord kan registreras i efterhand, och måste inte ingås före äktenskapet.
JuridiskaDokument.nu och Thorlund Juristbyrå erbjuder till en prisvärd peng äktenskapsförord, för 325:- till 395:- SEK, komplett med detaljerade instruktioner och telefonsupport vid frågor. Man har också alla andra dokument man kan tänka sig behöva, t ex bodelning, äktenskapsskillnad (skilsmässa), ömsesidiga testamenten, olika kontantinsats vid bostadsköp med mera. Och glöm inte framtidsfullmakten att hantera dina intressen om du på grund av olycka, sjukdom eller ålder inte kan göra det själv.
Detta inlägg är publicerat i samarbete med juridiskadokument.nu. Texten är skriven av bloggskribenten.
35 kommentarer
Och slutsatsen blir därmed naturligen att äktenskap i den form vi känner det är en fullständigt obsolet företeelse som i ljuset av rådande sociallagstiftning och lagstiftningen runt barn och dessas rättigheter och omständigheter i alla dess avseenden fullt ut fyller ändamålet.
Utan äktenskap kan barnen slänga ut dig ur ditt hus om partnern dör.
Iblandekonomi: Om så skulle vara fallet är det väl knappast frågan om "eget hus" och till yttermera visso så är det vad kan förstås även fullkomligt möjligt även inom nuvarande lagstiftning när det gäller vad som kallas särkullsbarn.
Fast regler om särkullbarn är bara tillämpliga om man har några. Fattar inte vad du menar med "eget hus".
Iblandekonomi: Du skriver cit:…-"…ditt hus…" … Om Du använder "ditt" som possesivt pronomen innebär detta att Du innehar full äganderätt och således ej kan bli utslängd! Däremot om huset ifråga ägs gemensamt av parterna i äktenskapet så är det ej "ditt" utan delat ägande och således gängse arvsregler gällande! Samt då vad anbelangar särkullsbarn så är det en företeelse som blir allt vanligare ju längre tiden går eftersom samlevnadsformen Kärnfamilj numera ej är så vanligen förekommande som en gång varit.
1) För mig är särkullbarn lika ovanligt som för 10 år sedan.
2) Att du försöker få det till att man måste äga 100 % av ett hus för att det ska kunna kallas sitt är ganska fånigt.
Man bör skriva ett inbördes testamente som sambos, det kostade oss drygt 3.000 kr hos en advokat. En liten försäkring när den ena av oss trillar av pinn och de giriga släktingarna anländer för att överta egendomen. Sedan bör man förvara originalet på ett väldigt säkert sätt, helst i ett bankfack, eftersom släktingarna ofta förstör originalet i ett testamente som missgynnar dem. Den släktingen, som har nyckeln och är först på plats, kommer att leta efter testamentet så klart. Är man själv inte närvarande, kan det gå illa, om man t ex är bortrest eller ligger på sjukhus. En stor andel testament-original försvinner spårlöst i Sverige. Underskatta inte, hur giriga människor kan vara. "När man dör, kommer Gud, men när arvet ska fördelas, då kommer Djävulen".
Jag är inte sambo, utan kombo (bor med en kompis) och vi äger tillsammans en fastighet med två bostadshus. Äktenskap är för fjolliga romantiker och ett gratis markservice- och sex-abonnemang ur kvinnosynpunkt. Våra grannar och släktingar tjatar ständigt, att vi bör gifta oss, men jag försöker förklara för dessa idioter, att vi inte ens är ihop.
Marjatta: Nu har ni kanske inte barn och då spelar det ingen roll. Annars kan det vara bra att veta att man inte kan testamentera bort barnens laglott. Det är bara giftermål som skjuter upp det arvet.
Iblandekonomi. Tack för replik 22:26! Vad som kan anses fånigt eller ej är för min del irrelevant i sammanhanget. Det som är relevant är följden av användandet av nämnda possesivt pronomen vilket medför den konsekvens jag gjort uppmärksam på … fånigt eller ej så ändock så!
Samt då att gällande förekomsten av särkullsbarn är jag av annan uppfattning rörande antalet av sådana.
Nej, inga barn. Efterarvet går tyvärr till våra syskon och deras barn, som är slösaktiga oduglingar och kommer att slösa våra surt förvärvade slantar på strunt, som nya modekläder, hästar, utlandsresor osv.
Ja, mycket märkligt att det inte är enskild egendom som råder som standard mellan makar. Om man vill ha det på annat sätt kan man avtala om det istället. Men de allra flesta som gifter sig idag har enskild egendom som de går in med, fler än förr driver företag och fler än förr skiljer sig. Fler lever också ihop som sambo även när de har barn, kanske pga knasigheter som uppstår kring egendom när man gifter sig?
Varför är det så märkligt?
Jag tycker inte det är märkligt. Det enda som finns kvar i äktenskapsbegreppet i lagen är ju de ekonomiska förhållandena. Vill man inte vara gifta på riktigt så kan man ju lika gärna skita i att gifta sig på riktigt också. Lagen tillåter ju er att bo ihop och ha sex med varandra ändå (och äktenskapet ger dig inte någon rätt att ha sex med din partner ändå och heller inte förbjuder det din partner att ha sex på annat håll heller)
Det är märkligt eftersom äktenskapsbalken 3 § säger att "Varje make råder över sin egendom och svarar för sina skulder.". Varför ska man sedan helt plötsligt tvingas dela med sig av sin egendom när man SKILJER SIG?
För de flesta av de som gifter sig idag (inte så många) handlar det mest om ceremonin, "romantik" och att ha en fest. Som du säger har vi sex utan att vara gifta och jag tror inte det är så många som vill att prästen eller nåns låtsaskompis ska ha några synpunkter på sådana saker.
I eftertankens kranka blekhet upptäcker många den hårda vägen att de som andra varnat för gäller även dem. Det finns många fällor att gå i som par, här är några:
-Den ena parten köper maten och löpande och den andre kapitalvarorna. Resultatet är att maten är uppäten och kapitalvarorna tillhör den andre.
-En person är hemma med barnen. Det blir skilsmässa. Försörjningsförmågan är då synnerligen begränsad. Planen att man alltid skulle leva ihop och stötta varandra håller ofta inte
-Att inte ha äktenskapsförord som någon slags kärlekshandling är i själva verket ett tecken på att den andre tänker utnyttja att den gift sig till resurser. Otaliga är de fall där gårdar måste säljas för att lösa ut en maka…
Bara för att nämna några exempel.
Å andra sidan i de två första fallen skyddar då äktenskap bättre än sambo, då den boet delas lika.
Ditt första exempel verkar ju som att du inte förstått, eller tror att sambolagen är tillämplig vid äktenskap. I ett äktenskap så kvittar det vem som betalat för vad, de är gemensam egendom ändå (även om man betalat lika).
Det finns vinklar på det mesta. Var och en äger sitt giftorättsgods. Innan man delar ska man dra bort skulderna. Om man till exempel har råkat illa ut med bostadens prisutveckling, dvs det finns mer skulder än tillgångar, då fördelas inte tillgångarna lika som man tror…
Mycket viktigt. Även viktigt att ange i testamente att arvet efter en är enskild egendom (ifall ens barn lyckas gifta sig med en rövhatt).
Därför borde alla föräldrar till barn skriva ett testamente och ange detta.
Jag trodde en bostad enligt sambolagen blir gemensam egendom oavsett finansiering.
Är det fel?
Eller blir det annorlunda om är gifta med förord om enskild egendom?
Det beror på när och i vilket syfte bostaden köptes. För att sambolagen skall gälla skall bostaden vara inköpt för att ni skall bo tillsammans där (vilket ofta inte är fallet med första bostaden).
Ja. Men cornus exempel är väl just en bostad som köpts för att bo tillsammans i. Men som inte ägs lika efter äktemskapet? (Jag tror cornu tänkt fel men vet inte säkert.)
Den enskilda egendomen räknas bort innan delning.
Ingen anledning? Fyfan vad patetiskt liberala och sekulära befolkningen i det där landet blivit.
Och det är dåligt för att…?
Kuriosa, du nämde trader. Är det depån, isk som avtalet rör? Själva innehållet varierar ju över tiden liksom vinst/förluster?
Det kan vara värt att konsultera en jurist när man upprättar äktenskapsförord. Om man är trader så kan det ju vara lite surt att ha snålat in på en utgift på ett par tusen och sen förlora ett par mille för sin snålhet.
Depån eller ISKn är ju inte egendom så det är pengarna som finns där som man avtalar om.
Normalt brukar man formulera det så att avkastning av enskilda egendomen också är enskild. Man brukar ha en formulering om "det som träder i dess ställe" också, kanske inte tillämpligt i detta fallet, men det skulle kunna tänkas att du säljer en KF och köper en ny.
Dock skall man vara noga och inte blanda enskild egendom och giftorättsgods eftersom giftorättsgodset kan smitta av sig. Exempel kan vara om du tar från ditt lönekonto (giftorättsgods) och sätter in på ditt ISK så kan det smitta.
Tack bara nyfiken.
Ja, mycket viktigt att inte kontaminera den enskilda egendomen via insättningar av giftorättsgods. Om man nu inte vill spendera en massa pengar på advokater vid skilsmässa.
Det kan även vara bra att ha med "ingen giftorätt" om man ska testamentera något också.
Felaktigt. Det du äger innan äktenskapet är ditt (du måste såklart kunna bevisa det). Det du tjänar under äktenskapet tillfaller generellt hushållet om inget annat är uppenbart.
Enklast är dock att tolka äktenskapet så som det är skapat för. Man gifter sig inte med nån man är kåt på när man är 22 utan väljer en partner för livet. Skilsmässograden i Sverige är katastrofal och borde vara nog för de flesta att ej välja en svensk partner med tanke på deras lättvindiga syn på äktenskap.
Din syn kommer kanske från en syn att människor kommer att fortsätter vara det de är när man gifter sig. Men somliga drabbas av drogmissbruk, spelmissbruk, religion, passion eller annat livsförändrande. Och de flesta av oss saknar förmågan att i förväg se vilka som skall drabbas.
Sant. Ångern ligger ofta tung när hon endast vilar sig.
Det är inte lätt att hitta argument efter 20 år även om syftet bara är att rädda framtida medel till barnen.
Men det är väl inte många yngre som läser här..
Köpmissbruk och alkoholmissbruk (ingår i drogmissbruket) är ganska vanligt också. Beroendesjukdomar är ganska vanliga, tyvärr.