En mycket stor del av miljonprogrammets byggande av bostäder handlade om att rulla ut enorma villamattor på hundratals villor och 60- och 70-talet, och inte alls enbart de områden man idag associerar med miljonprogrammet. Idag är bostadsbyggandet i nivå med miljonprogrammets dagar, men det byggs sällan villamattor. Undantag finns, som Gäddeholm utanför Västerås.
Gäddeholm etapp ett, Herrgårdsängen. |
Villabyggandet i Sverige har inte egentligen återhämtat sig sedan finanskrisen, även om lägenhetsbyggandet i synnerhet i våra storstadsområden är på miljonprogramsnivåer. 60- och 70-talets villamattor lyser med sin frånvaro, när alla ska tryckas in i de lägenheter som bebos av en minoritet av svenska folket, där större delen av befolkningen faktiskt bor i småhus (villor och radhus).
Villamatta från miljonprogrammets tid i Hagfors. Bara rulla ut identiska villor på rad. |
Talande är också att villamattorna ofta handlade om helt nya områden, inte en utbyggnad av befintliga.
Det finns dock lokala undantag där villamattor rullas ut den här vändan.
Etapp ett på Gäddeholm. |
Ett sådant är Gäddeholm utanför Västerås, där en fideikommiss sålt omfattande markområden, som till slut hamnat hos kommunen, som exploaterar området för villatomter.
Ett av de äldsta nybyggda husen i området, byggt i äldre respektfull stil. |
Andra tidigt byggda hus i Gäddeholm, som andas tidigt 10-tal eller sent 00-tal. |
Den första etappen drogs igång lagom runt finanskrisen, och blev därmed förstås lite fördröjd, men sedan försvann alla fria tomter i ett nafs när kommunen väl satte spaden i marken för en väg till området och ekonomin återhämtat sig.
Första etappen. |
Radhus och villa från första etappen. Trädgårdarna har här börjat växa upp. |
Etapp ett omfattade hela 149 bostäder, mestadels i form av villor, men med inslag av radhus, och kom att kallas Herrgårdsängen, beläget nära Mälaren med anlagd badstrand och småbåtshamn.
Etapp två Malmen byggs ut just nu och omfattar ytterligare 240 bostäder, mestadels villor och radhus, samt en lågstadieskola, då kommunen till slut insett att samtliga som bygger villor är unga barnfamiljer och barnen från Herrgårdsängen nu börjar skolan.
Radhus etapp 2. |
Etapp två. |
Karaktären på villorna i andra etappen är betydligt mer sent 2010-tal, med många mindre lämpliga lösningar för svenskt klimat, som frånvaro av utskjutande takfot eller gavel. Gäller förstås inte alla hus, utan en del har fortfarande klassiska bra grundläggande konstruktion.
Etapp två. |
Annars dominerar två färger – vitt eller det som enklast kan kallas svart, i form av mörka färger eller mörkt trä.
Etapp två. |
Etapp två. En härlig kombination av klassikt och 80-tal i en rad olika kroppar, helt klart så kallat arkitektritat specifikt för denna kuperade tomt. |
Typiskt sent 10-tal. |
Etapp två. |
Etapp två. |
Efterfrågan är tydligen skyhög, och alla tomter som var fria och inte såldes via något byggbolag ska ha gått åt på några veckor. De som inte sålts är man alltså inte fri att bygga vad man vill på.
Obebyggda tomter redo för radhus, och således inte sålda eller åtminstone inte byggstartade. |
Osålda (?) och obebyggda tomter från en enskild byggfirma. |
Etapp tre och fyra ska omfatta upp till 1 300 bostäder, och då även mellanstadie- och högstadieskola, samt utökad service i form av ett centrum och vissa butiksytor. Säljstart för tomterna beräknas till nästa år. Förmodligen bör det även byggas flerbostadshus i dessa etapper. Återstår förstås att se vad som händer med ekonomin, och därmed hur försäljningen av dessa två sista etapper faller ut.
Nybygget av lågstadieskolan, som kanske verkar lite i minsta laget. |
Allmän kommunal lekplats i området. |
Det kan finnas viss logik i etappvis utbyggnad och att inte stressa på i miljonprogramsanda. På detta vis kan man återanvända dagis- och skolkapacitet, och hålla nere den kommunala servicen. Det vanliga är att bygga sin villa när barnen fortfarande är i dagisåldern, och optimalt står alltså mellanstadieskola klara 10 år efter byggstarten i området, och högstadieskola tretton år senare.
Ett av de större husen i etapp två. Notera att den mindre byggnaden därtill är ett fullstort inrett så kallat Ättefallshus och separat bostad för närmast sörjande eller uthyrning. |
Samtidigt finns tydlig skillnad i arkitektur och räntenivåer och området blir inte helt likformigt i sin modernitet. Men de låga räntorna sätter sina spår i form av en del fullständigt enorma villor. Det ska vara tillåtet att bebygga något i stil med 25% av tomtytan, så en tomt på 1000 m2 kan ge 500 m2 byggnad om den byggs i två våningar. Största villan än så länge ska ligga på runt 350 m2 boyta. Delvis påminner detta om en del mastodontbyggen från 70-talet, när man fick dra av 85% av räntan på lånen, och tvåsiffrig inflation med tillhörande lönepåslag gjorde det lätt att amortera bort skulderna.
Sophus. Uppenbarligen gott om plats för att ta bilen för att lämna soporna. |
Till moderniteterna hör sophus. De enskilda villorna har inte soptunnor, utan man får bära, släpa eller köra sina sopor till gemensamma sophus, vilket förstås gör sophanteringen rationellare och billigare för kommunen, samt minskar den tunga trafiken i den barntäta villaidyllen.
Att det inte byggs villamattor i storstadsområdena, undantaget kanske på prima jordbruksmark i Stor-Malmö, kan förstås bero på att det är trångt, och att man som exploatör tjänar betydligt mer på att bygga bostadsrätter, där man också kan smyga in skuldsättning i bostadsrättsföreningen och på så sätt få mer betalt, dessutom mer per kvadratmeter mark.
När konjunkturen nu viker blir det intressant att se hur en redan sargad svensk småhusindustri ska klara nästa nedgång. Fallhöjden är kanske inte så hög som efter finanskrisen den här gången?
20 kommentarer
Västerås är en stad där man bor i villa i vidder fulla av villamattor, ingen överraskning att detta sker där. Staden utökar bara i samma stil.
Putin snubblade på en matta när han åkte skridskor och kuppmakarna i Makedonien har äntligen blivit dömda. Mycket rysk slapstick-komik nu.
Kul att se att någon bygger villamattor.
Stockholm har en ganska ambitiös utbyggnad av Tunnelbanan på gång, eller det börjar väl byggas om 10 år efter alla överklaganden eller nåt…
Har länge tyckt att man skall göra precis så, sälja tomter som köparna själva får bebygga.
Bor i ett "egnahemsområde" från 30-talet och om man inte köpt huset som områdes-alkisen byggde så är dom av bra kvalitet och ganska mysiga områden. Nu har precis alla hus dessutom blivit utbyggda precis så mycket som går åt alla håll så inget hus är det andra likt lite beroende på flavour-of-the-year hos kommunernas bygglovsavdelningar.
Så varför inte repetera något som vart bra?
Dyra kostanader för VA vägar osv…
De nya är att alla ska bo i trånga områden o i höga lgh hus utan parkeringar
Läs statens avtal med Uppsala och knivsta så förstår man hur skev syn politikerna har på boende och vad folk vill ha.
Jag hade förmånen att prata med en rep för ett kommunalt bostadsbolag/markägare i en växande landsorts kommun. Deras vision var att alla skulle bo tätt med minnimalt med privat. Som på en fest man ska vara nära och se varandra sa han.
Jag kontrade med att de flesta vill så småningom gå hem från festen,till sitt.
Nej, inte alls kul att se, betänk att det inte är hus utan möjligt lånekapital som står där, staten och den sk marknaden vill inte se att t.ex jag bygger rätt och coolt om det finns massor med sunkigt tänkta hus, följaktligen kommer jag att hindras så mycket det går.
OK för 30-talsområdena men ärligt borde de väl rivas och McMansions byggas, det är ju det folk vill ha?
Jag skulle vilja bo i husvagn och lämna samhället för gott. Eller kanske luffa runt och bo i lador, många är olåsta.
Inget stoppar dig.
Luffa du runt en vinter och återrapportera sedan hur det gick.
Har boken Stuglandet en förteckning över alla öppna allmänna stugor i Sverige.
@Cornu – jodå, det är olagligt att inte ha en folkbokföringsadress. Vad hag vet är digital brevlåda inte fullgod ersättning. Sedan om man har barn gäller skolplikt m en skolorna kräver en adress för att ta emot barnen. Så man är inte alls fri.
Det ser jättefint ut och det man hittar på hemnet är under 4 miljoner så billigare än i min kommun. Jag skulle gärna bo i ett liknande områden. Jag vet många som vill ha hus. Det är priserna som gör att de stannar i lägenhet.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
För mig och många av mina bekanta är det avståndet som gör att vi stannar i lägenhet. Överkomliga villor och radhus ligger erbarmligt långt från jobb och service. Det blir 100% bilberoende och fritid som går åt till pendlande. Ej eftersträvansvärt varken individuellt eller för samhället (Kontroversiell åsikt på den här bloggen jag vet.)
Attraktiva områden typ Enskede eller Tallkrogen förblir en ouppnåelig dröm.
Finns det ingen fördel med att göra som på sjuttiotalet, identiska hus (som i Hagnestahill)? Borde hålla ner kostnaderna rejält jämfört när varje hus ska byggas individuellt. Finns det inget intresse för det?
Kul med många bilder, ännu roligare om du går ur bilen nästa gång.
Var en timmes och tre minuters promenad. Första fotot i serien togs 12:50, sista 13:53. Om du känner till området är det uppenbart att jag gått till fots, men bilderna är inte publicerade i kronologisk ordning.
Jag rekommenderar bloggarjäveln och andra som är intresserade av alternativt icke partistyrt tänkande att besöka det underbara 70-tals 100% villaområdet Linnarhult i nordöstra Göteborg. Postadressen är Angered men lätt skyddsväst räcker dagtid.
I detta område som i stort sett bebyggdes 1974-1978 behöll man de få 1800-talshusen och släppte sedan samtliga tomter till privatpersoner. Resultatet är ett kompakt naturskönt område som verkligen känns villa, och. med total variation. Den senare, i början av 80-talet, bebyggda övre delen heter Gretas gata och är mer sttömlinjeformad.
Så man kunde bygga med variation även på 70-talet. Kanske styrdes byggkontoret i kommunen av infiltrerade smygmoderater.
Priserna ligger runt 4 millar för en underbar stor tvåvåningsvilla.
Gretas gata får du skriva det Anders?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Med lite is i magen köper man en villa i
Tolered, Krabbeliderna, Kärrdalen, Kvillebäcken=centrala Hisingen.
Äldre hus i naturskön miljö.
5 min med bil till Gbg central, 15 min med buss, 20 min med cykel. Samma avstånd som Örgryte men 1/3 av priset.
Liknar i mångt och mycket den nya stadsdelen "Vegastan" i Haninge kommun, 3500 nya bostäder, pendeltågsstation m.m.
https://www.haninge.se/bygga-bo-och-miljo/byggprojekt/vega-stadsdel/