Riksbanken står fast vid att “den goda globala konjuntkuren håller i sig” och att tillväxten i svensk ekonomi var “oväntat snabb” under sista kvartalet 2018. “Utsikterna är goda”, men man höjer inte räntan, utan skjuter istället fram sina tidigare killgissningar om sina egna räntehöjningar. Man ska också fortsätta köpa statsobligationer för 45 miljarder kronor för att sänka marknadsräntorna och svenska kronan. Svenska kronan rasar på beskedet.
5-minuterschart USDSEK. Gissa var räntebeskedet lämnades. |
Riksbanken höjer sin tillväxtprognos för 2019 från 1.3% till 1.7% och tycker att det ekonomiska läget är alldeles utmärkt. Från pressmeddelandet:
“Den goda globala konjunkturen håller i sig och har som väntat gått in i en fas med lägre tillväxttakter. Inflationen i omvärlden har dock utvecklats oväntat svagt, särskilt i euroområdet. Flera centralbanker har kommunicerat en mer expansiv penningpolitik. Osäkerheten om omvärldsutvecklingen är fortsatt stor.
Aktiviteten i svensk ekonomi är hög och tillväxten var oväntat snabb fjärde kvartalet. De senaste årens höga efterfrågan har lett till en stark utveckling på arbetsmarknaden med en historiskt hög sysselsättningsgrad. Konjunkturutsikterna ser fortsatt goda ut även när ekonomin går in i en fas med lägre tillväxt än tidigare.”
Ändå skjuter man alltså fram sina kommande räntehöjningar och ska köpa statsobligationer för 45 miljarder kronor, vilket även kommer pressa ner marknadsräntorna och försvaga den svenska kronan.
“Oväntat låg inflation i både Sverige och omvärlden, låga räntor i omvärlden och osäkerhet om den globala utvecklingen understryker att det finns ett behov av att gå försiktigt fram med penningpolitiken. Direktionen har beslutat att hålla reporäntan oförändrad på −0,25 procent och bedömer att räntan kommer att ligga kvar på denna nivå en något längre tid än vad som bedömdes i februari. Räntan väntas höjas igen mot slutet av året eller i början av nästa år. Höjningarna av reporäntan väntas därefter ske i en något långsammare takt jämfört med bedömningen i februari.”
Den sedvanliga brasklappen att man är oroade över hushållens skuldbubbla, men att det inte är Riksbankens ansvar finns förstås kvar.
Beslutet att flytta bort likvider från svenska kronan visar sig vara korrekt. Dollarn har idag stärkts 1.28% mot kronan i skrivande stund och euron 1.19%. Som man ser i charten ovan var det Riksbankens besked som låg bakom detta. Finns få anledningar att ha likvider i SEK längre. Enda investeringarna i Sverige bör vara i exporttunga bolag, i övrigt bör man flytta pengarna från landet, om man nu inte redan gjort det.
Riksbanken kallar andra länders räntor för “låga”. Vad är då den svenska minusräntan?
102 kommentarer
Man är j*vligt glad att alla intäkter i den egna firman är i EUR och USD.
Alla externa tjänster köps i dessa valutor. Återstår löner, skatter och kontorsmateriel som hanteras i SEK.
Lyllo. Själv har jag extrem periodisering i mina intäkter – förlag kan ha flera månaders kundkrediter, i vissa fall över ett kvartal, plus 1-2 månaders faktureringstid. Sedan perioden till mina egna avstämningar. Kan åtminstone sätta detta i andra valutor när de väl betalas ut, men tills dess är de i en SEK på väg rakt ner.
Ouch.
Egna kassaflödet är mestadels licensavgifter som droppar in kvartalsvis. Ligger sedan på USD/EUR valutakontona samt investeras (kräver en konvertering till SEK, men den blir ju bara bättre).
Som allt annat ger valutakontona 0% ränta, men Ingves ser ju till att man får skaplig "ränta" ändå genom att försvaga kronan.
Jag köper all infra i SEK normerat i EUR/USD. Går för det mesta inte att dra moms pga anledningar. Kunderna blir missnöjda om jag säger att de ska betala mer pga anledningar.
Men suck. Vilket bra sätt att göra löner mer värdelösa och samtidigt stirra dig blind på sin inflation.
Men samtisigs väl inte förvånande. Frågan är väl egentligen hur det såg ut internt i Direktionen – är det där en kompromisslösning, konsensus eller finns det en stor minoritet som vill höja eller sänka räntan?
En Svensk valuta i fritt vall borde väl driva upp huspriserna. I allafall på nybygge? Tänk mig att många bostadsutvecklare importerar material utifrån och precis som bankerna så läggs det på slutkund.
Ja kanske i kombination med att man slutar bygga nytt. Detta mail fick jag idag:
Hej,
Du får detta mejl då du har anmält intresse för vårt projekt brf Tiljan och bygget av Teaterkvarteret i Kungsbacka. Vi måste tyvärr meddela att projektet inte kommer att genomföras.
Vi har under två års tid arbetat med utformningen av projektet men på grund av yttre omständigheter och förändrande marknadsförutsättningar, som vi inte själva råder över, har vi behövt göra förändringar i det ursprungliga förslaget. Vi har tagit fram en färdigprojekterad och fullt byggbar produkt och haft en nära dialog med Kungsbacka kommunen under processens gång, men dessvärre har vi inte kommit överens om en fortsättning. På grund av det har vi nu gemensamt enats om att avbryta projektet, vilket tyvärr innebär att brf Tiljan i Aranäs inte kommer att byggas.
Det har varit ett stort intresse för projektet och därför känns det förstås väldigt tråkigt att inte kunna erbjuda våra bosparare och medlemmar samt övriga intressenter HSB Göteborgs nyproduktion på ett centralt läge i Kungsbacka.
Vi hoppas kunna återkomma och i framtiden erbjuda nya bostäder i Kungsbacka kommun.
Med vänlig hälsning,
Magnus Löfling, säljchef
Huspriserna på befintliga hus borde få lite stöd av detta, främst pga utländska köpare som tycker det är attraktivt/billigt att köpa i Sverige.
Danskarna kan säkert få pånyttfött intresse för skånska hus. Ser ju relativt robust ut vad gäller priser här nere.
1 DKK = 1,42 SEK. Börjar gå mot 2 SEK. Inte omöjligt inom en 10 årsperiod :).
Ja, men även andra orter, Linköping, Stockholm, Göteborg med hitflyttad expertis borde gynnas på liknande sätt.
I Skåne är det ju en toppenaffär just nu att bo på svenska sidan och jobba i Danmark.
@Goofy: DKK har varit uppe på 1,40 förut. Då gick den ner igen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@iblandekonomi: Trots danska kronan importerar vi mer än vi exporterar till Danmark.
@Goofy: Tex dansk vindkraft.
Iblandekonomi, vad skulle det vara för fördel att danskarna går in och köper svenska hus?. Driver ju bara upp priserna för fattiga svenska köpare på en redan extremt haussad marknad.
Fortsatt kronförsvagning kan sluta med att svenskarna går från husägare till hyregäster hos utländska hyresvärdar.
@Bengt: Det är bra om huspriser inte går i nominella termer. Bara det.
Sen är ju inte svenskar fattiga. Löjligt att påstå det.
Varför skulle en dansk vilja köpa hus/brf i Sverige?
Är det bättre mat, vård etc i Sverige?
Visst, om de har fallande kniv-mentalitet men generellt vill ingen köpa fast tillgång i ett land med en sjunkande valuta kontra sitt hemlands valuta.
@Stefan: Som svar på frågorna i rad 2: Ja, Ja, Ja. Vi är absolut världsbäst i allt. Dom som inte tycker det bör lämna landet omgående. Vi tolererar inte oliktänkande men bara våga kritisera demokratin!
I Skåne är tanken att man köper hus för att bo i Sverige, arbeta Danmark. Då är huset billigare sett ur DKK-synvinkel. Var rätt vanligt en gång i tiden (typ 2006-2008), mindre vanligt senare, men kan lätt svinga upp igen.
Det är ingen enorm skillnad trots vad Toni skriver.
@iblandekonomi, du ändrar dina påståenden allteftersom. Alltid något. Ok, jag noterar justeringen till nominella priser.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
JP
Jo det fattar jag men resonemanget ovan var ju att danskarna skulle få ett ökat intresse för svenska bostadsköp.
Så Goofy är alltså Toni? Känns tryggt med en sån klippa i kommentatorsfältet.
Antalet personer som är intresserade av en flytt från KPH-regionen till SV Skåne har redan ökat markant.
BD
Var hittar du de siffrorna?
Joakim, tror knappast det svingar upp igen. En stor anledning till att det inte är så intressant för danskar att bo i exvis Malmö beror tyvärr på den "explosiva" utvecklingen i Malmö som eskalerat sen 2006. Skrivs så mkt negativt i danskt media om Malmö. Och vi ser absolut ingen vändning.
Nä, det är bara en subjektiv uppfattning jag har, som jag framlägger som ett faktum, så klart.
Nej, så dum skulle jag ju inte vara.
Informationen kommer från Öresundsinstitutet:
https://www.oresundsinstituttet.org/fakta-sa-gar-flyttstrommarna-over-sundet/
Under det tredje kvartalet 2018 ökade antalet som flyttar från Östdanmark till Skåne med nästan 25 procent jämfört med samma period 2017.
@Bengt Eriksson:
Nej, danskarna bor så klart kvar på superlugna Nörrebro istället för att flytta till helveten som Klagshamn och Bunkeflostrand?
BD. Börjar nästan tro att du skaffat dig en spökskrivare.
Har du öht läst första meningen i länken? Om inte:
"Det är fortfarande fler som flyttar från Skåne till Östdanmark än tvärtom"
Man har aldrig rätt bland verklighetsförnekare vilket är synd men jag unnar dom det.
@Ben, liknelsen haltar, tror du de som bor på Nörrebro har råd att flytta till Klagshamn eller Bunkeflo?. Tror inte ens de som bor på Nörrebro vill flytta till Malmö.
@Stefan Östergren:
Förklara gärna i detalj hur det motsäger det jag skrev? Inte alls, va?
@Bengt Eriksson:
Jaha, men de danskar som eventuellt överväger en flytt över sundet kanske då har råd att bosätta sig i t ex Klagshamn? Vilket gör din ursprungliga kommentar helt jävla irrelevant – vilket var min poäng.
Men BD har ju rätt. Det är precis Klagshamn och Bunkeflo som är klassiska dansk-destinationer. Riktigt trevliga områden för övrigt, som du vet.
@Bengt Eriksson: Tror inte du läser det jag skriver tillräckligt noggrant för att kunna upptäcka förändringar.
Sen ser jag att jag inte skrivit så noggrant. Jag menar förstås: "Det är bra om huspriser inte går ner i nominella termer."
Som förtydligande, ovanstående är en åsikt. Ibland skriver jag annars om hur jag anser att det är, har varit, eller hur jag tror det kommer bli. Stor skillnad på dessa fyra.
Joakim och BD två Malmöiter förmodar jag, Klart att BD har rätt och att min kommentar är irrelevant. Dvs Malmö har inget dåligt rykte. Resten av världen har fel.
Sen att Klagshamn, Bunkeflo o Limhamn är ganska trevliga är en sak. Men inte representativa för Malmö.
Gladast är jag dock över att BD bara använde ett svärord och inte sin kalsonghumor i inlägget. Joakim har dock som vanligt stil.
Jag ska naturligtvis genast ta till mig dina recensioner av mitt språkbruk och anpassa mig noga.
I övrigt undrar jag hur den där logiken du kör med funkar på andra hållet – vill ingen flytta till KPH då eftersom t ex Nörrebro och Christiania har dåligt rykte och ligger där? Vad med Sthlm? Där finns ju Rinkeby, då går det alls icke att flytta till t ex Djursholm eller Lidingö? Eller är det en speciell Malmö-logik som endast tillämpas i Malmö? Vad med Kanada? Detroit ligger ju ändå på samma kontinent, t ex?
Det finns gott om trevliga områden i Malmö där man kan bo eller leka, och det vet alla som bor där eller i närheten.
En enkel sak att kolla är att gå på visning i västra malmö nån dag, eller helt enkelt "nånstans väster om nobelvägen".
Ja Malmö är så mycket mer än Sevedsplan och Rosengård. De Västra delarna är riktigt trevliga med gott om parker, nära stranden, gångavstånd till centrum. Andra sidan "ringvägen" finner man Bunkeflostrand och Klagshamn, här man finner man en rätt välmående medelklass där många har sitt ursprung ifrån just Danmark. Danskarna letar sig även ut till mer gräddhyllor såsom Höllviken/Skanör/Falsterbo. Ifall man inte bott i regionen så förstår man kanske inte hur lätt det är att förflytta sig mellan ytterligheter. En väldigt dynamisk region så huserar betydligt fler människor än Stockholm.
Lugna nu pojkar, trissa inte upp huspriserna allför mkt i Malmö. Men ni ska kanske sälja?. Jag förstår naturligtvis er patriotiska inställning. Som skåning i flera dekader vet jag redan det mesta om Malmö och även hur övriga skåningar resonerar kring Malmö.
Låt oss nu övergå till ämnet: Om man tror kronan är svag nu så vänta tills valutaspekulationen sätter in.RB är ett skämt som lämnat sin uppgift att behålla penningväredt stabilt.
Hur många gänger har Riksbanken reviderat ner sin räntekurva nu?
50 ggr?
Jag kan inte komma på ett enda område där man inte skulle uppdatera sin modell om den slår fel så månger i rad. Det skulle möjligtvis vara införande av planekonomi i ett land, men tveksamt om det verkligen har provats 50 gånger. Det har dock misslyckats varje gång.
The definition of insanity is doing the same thing over and over and expecting different results.
"The definition of insanity is doing the same thing over and over and expecting different results."
Det är ju lätt att göra sig lustig över Riksbanken men de är som folk är mest.
Har människan väl bestämt sig för en åsikt driver man den tesen in absurdum.
"The definition of insanity is doing the same thing over and over and expecting different results."
Av detta kan vi sluta oss till att Einstein inte spelade golf.
Det där med låg inflation låter extremt osannolikt. Bara en sådan sak som kronans försvagning borde ge hög inflation i Sverige, när vi fortsätter köpa en massa från utlandet. Såvitt jag kan se stiger priserna på det mesta tämligen snabbt, så man kan verkligen misstro riksbanken och våra politiker m fl.
Fast de flesta som skriver så har bara personliga anekdoter att gå på, och har sällan ett alternativt index till KPIF eller HIKP som visar någon större inflation.
Man kan kanske tänka sig att råvarorna stiger i pris men att automatiseringen snarare sänker priser. Är det en rimlig analys?
Ja. Det är också synd att man inte uppfattat att många varor är i ständig deflation på grund av hög produktion/import, dvs man kunde haft ett lägre inflationsmål och sett till att våra pengar behåller sitt värde bättre.
Inflationen på mycket som handlas _är_ inte speciellt hög. Samma sak med t ex hyrorna, de stiger inte särskilt snabbt. Behöver inte ens nämna kostnaden för de som äger sin bostad (och som inte köpt den nyligen). KPI/KPIF/HIKP pekar alla åt samma håll — rätt låg inflation.
Joakim, I ett söndermanipulerat land kanske det är bättre att studera små anekdoter som tex Big mac index. Ett inte helt ovedertaget begrepp.
"Big mac index" ger såklart bara en delbild, det vet du. KPIF och HIKP är en smula mer heltäckande.
@Kent: Big mac index har relativt låg utväxling på produktionsökningar i industri. Det har väl mest med löneläget för relativt lågkvalificerat arbetskraft att göra.
Intressant om det är det man vill studera, men missar de stora trenderna i samhället. Dessa fångas upp mycket bättre av KPI, speciellt över lite längre tidsperioder, eller när räntan är oförändrad som nu.
Maila annars "The Economist" som tagit fram begreppet och fråga dem vad de tycker mäter inflation bäst — Big Mac Index eller CPI (eller motsvarande).
Big Mac index kan nog bli ett struligt mått när hamburgerrestaurangerna blir allt mer automatiserade. Det är stora kostnader som kapas, vilket borde hålla tillbaka hamburgerpriserna.
@Kuckeliku: Vad är det för automatiserade hamburgerrestauranger du pratar om? Automatisering har pågått länge inom industrin utan att restaurangerna hoppat på trenden.
Matfabrikerna som levererar till restaurangerna är en annan sak, men den ökningen av produktiviteten har redan skett vad jag kan bedöma.
Det är sånt jag läser om i Facebookgrupper som The Automated Economy. Vanligen klickar jag mig inte vidare till artiklarna det länkas till, så mina kunskaper i ämnet är något grunda. Men det var inte länge sedan jag såg en artikel om helautomatiserad hamburgertillverkning. Jag har också sett artiklar om hur kunderna själva knappar in sin beställning. Betalningen kan säkert göras med kort. Och i Kina satsar de hårt på automatisering av restauranger mm, trots löneläget. Även i Japan och Sydkorea förstås.
Det går ju numera ofta att göra sin beställning och betalning digitalt istället för verbalt. Men det verkar inte hjälpt mycket mot inflationen.
Kuckeliku, vi vet att dina kunskaper i ämnet är något grunda. Det märks ju så fort du skriver om automatisering. Du kanske ska följa lite objektiva källor istället för att sitta i en filterbubbla.
Ja, de automatiska beställningarna tänkte jag inte på. Rimligt att de sänker kostnaden lite, speciellt för de restauranger som server många barnfamiljer.
Sänker kostnaderna, ökar konkurrensförmågan för dessa restauranger -> resultatet blir allt fler restauranger och allt fler anställda, trots automatiseringen av kassorna. Precis som vanligt alltså. Automatisering leder till fler jobb när ekonomin effektiviseras.
Du kanske själv skulle börja följa en grupp som The Automated Economy så riskerar du inte att bli en relik från 1900-talet, Cornu.
Om jag läste The Automated Economy noggrannare skulle du får det riktigt hett om öronen, Cornu, men det finns så mycket annat att intressera sig för.
Jag har inte fördjupat mig i hur SCB beräknar KPI, men nog känns det som priserna ökar mycket snabbare än i slutet av 90-talet. Det är mer som 1990-1991 nu.
Kan tänka mig att det varierar var i Sverige man befinner sig. Stockholm har haft en mycket större kreditexpansion och den låga arbetslösheten driver upp lönerna.
Jag minns även att vi hade fallande KPI runt 1998, vilket bevisar att Riksbankens snack om att det skulle vara så farligt med fallande KPI är nys.
Det är fallande penningmängd som är problemet, inte lägre priser. Om priserna är lägre spenderar folk pengarna på annat och ekonomin snurrar på.
Facebookgruppen jag nämner här ovan nämner presidentkandidaten Andrew Young så ofta att man kan misstänka att den på något sätt är relaterad till honom. Men det beror i hög grad på att han vill införa en basinkomst på 1000 dollar i månaden i USA. Han verkar driva en bra kampanj så här långt.
Allså, det fanns en mycket avancerad McDonalds i Sthlm redan för 10-20 år sen, om den fanns idag skulle arbetet nästan bara vara att fylla på med råvaror. Dock måste ju de tre anställda som är kvar när man sparkar 20 få sin del av produktivitetsutvecklingen, eller, nej, just det, det ska de ju inte!
Varför anställa fler i fler restauranger? Finns det redan idag inte lite väl många restauranger?
Det beror var du är i samhället. Är du lågbelånad, köper mest mat och vardagsutgifter, inga inköp av kapitalvaror så vill jag påstå att prisökningarna på dagligvaror är runt 5 % men löneökning/pension är runt 2 %.
Att det "känns" som om priserna ökar är inte ett övertygande argument. Det blir bara personliga berättelser, och då kan jag ju berätta om min hyra som stiger med 1%, och mina försäkringar som gått ner i pris, och de lokala restaurangerna som haft samma priser i 18 månader.
Nej, KPIF och HIKP (eller andra liknande index) är bättre indikatorer än personliga känslor och anekdoter.
Joakim Persson: bostadspriser är dock inte med i KPI och det är där som vi haft inflation.
Nej, det bästa, kanske enda, är att se vissa långa förvandlingar. Se 5-10-15-20-50 år tillbaka.
Fast här tänker man specifikt konsumentpriser, och bostadspriser är inte konsumentpriser. Men du kan läsa hur KPI hanterar bostadspriser, om du vill (det ingår som en liten komponent) via SCBs hemsida.
Det är en myt att bostadspriser inte påverkar KPI.
Nu är det väl så att krediterna måste växa och så måste också värderingen av tillgångar som fastigheter eller företag.
Joakim Persson: För det första, varför ska priser på bostäder inte räknas in i konsumentpriser i din mening? Vad är det för skillnad på att köpa en bil kontra bostad?
Jag vet redan på vilket sätt bostadspriser ingår i KPI, räntekostnader, månadsavgift och reparationer. I KPIF som riksbanken numera använder ingår dessutom inte räntekostnaderna. Jag anser att det är missvisande, speciellt eftersom många BRfer trollar med månadsavgiften för att göra boendet attraktivt.
@ivl: KPI och KPIF konvergerar på sikt, så det är inget stort problem. En köp av en bostad är inte konsumtion, däremot är t ex avskrivningar, ränta, fastighetsskatt, V/A med mera kostnader, och det är det man har en modell för att mäta i KPI. Indirekt finns priserna med.
Stigande bostadspriser leder till stigande KPI på sikt. Som bekant har räntan sjunkit mer än vad priserna stigit, så det är faktiskt så att räntans andel av totala hushållsutgifter nu är rekordlåg. Se Riksbankens senaste finansiella stabilitetsrapport, sidan 10, diagram 9.
Joakim Persson: ja, på sikt så kommer stigande bostadspriser att påverka KPI, det är dock en fördröjd reaktion som kan ligga flera år efter.
Räntekostnaderna är just det som påverkas av riksbankens politik. Och det är deras lågränte politik som drivit upp bostadspriserna, för när människor tar lån för att köpa bostad så bryr de sig i första hand om månadskostnaderna som de får (avgift, ränta och amortering) och inte om priset i sig.
Priset på bostäder är alltså direkt kopplat till riksbankens politik och just därför förstår jag inte varför de inte mäter det.
Vart har majoriteten av riksbankens nytryckta pengar gått? Jo till just bostadsmarknaden, det är där inflationen varit men riksbanken struntar i att mäta detta.
Det gör de. Senaste tiden när räntan ligger stilla får förändringar i bostadspriser genoslag direkt i KPI.
”Vi ser inte någon konjunkturnedgång framför oss de kommande tre åren och då kommer räntan att stiga gradvis, det är vår bedömning.” – Stefan Ingves
Allt är således frid & fröjd. Kronan kommer att stärkas, bostadspriserna stabiliserar och börsen kommer att tuffa på. Vi kan alla somna tryggt om nätterna och ge oss ut och konsumera på dagarna.
Riksbanken ser säkert effekten på konjunkturen av den billiga kronan. Om kronan stärks efter hand som konjunkturen ökar igen så behövs kanske inte räntehöjningar för att kyla av.
iblandekonomi: Hur kan du säga att kpi följer bostadspriserna när bostadspriserna nära dubblats de senaste 5 åren medan kpi knappt ökat med 2% per år?
Främsta argumentet för att gå med i EU var ju problemet vi hade i Sverige med höga räntor. Verkar onekligen som det för en gångs skull blev så som "experterna" förutsåg. Men är svenskarna nöjda med sina ekonomiskt gynnade liv. Inte så mycket.
Wow. Man har verkligen bestämt sig för att U-landifiera Sverige. Klart att det finns många som tjänar på det.
Tino Sanandajis kommande bok om kompetensflykt från Sverige känns allt mer brännande aktuell.
Eller så känns den bara som propaganda. "Kompetensflykt" är bra för Sverige. Ett annat namn för detta är internationellt utbyte, och leder till att Sverige fortsätter vara en del av internationell utveckling och samverkan.
Hahaha du är alltid kul, men här överträffar du minsann dig själv!
Men visst, internationellt utbyte där kompetens lämnar Sverige i takt med tilltagande U-landifiering av landet, där Sverige blir råvarugruva åt omvärldens utveckling, och där utländska fogdar samverkar med stackarna som bor kvar i landet för att driva ut mer skatt, skog, uran, el osv ur deras kollapsa de samhällen.
Som sagt, det finns många som tjänar på den utvecklingen.
Ja kanske, de rikaste tjänar nog på att vi blir ett u-land, det är väl medelklassen som blir de största förlorarna.
Det ser man ju i fattiga länder, det finns fortfarande kvar de där väldigt rika människorna. Ofta i högre grad än i Sverige, sen är väldigt många fattiga och ingen medelklass där i mellan. Kanske dit vi är på väg.
@Anders: Du har inte titta så noga på verkligheten märker jag. Sverige är långt ifrån U-land eller kollaps.
Roade mig med att titta på facebookflödet för en person som gillar att läsa om brottslighet och samhällsproblem. Oj vilken dyster värld den personen lever i om den inte får information från annat håll. Tom jag hade blivit deprimerad om jag läste sånt hela dagarna.
@ Kent, precis. Sverige har redan en av EUs fattigaste medelklassen samt en av världens skevaste fördelning av rikedom (dvs koncentration av rikedom hos en minimal andel av befolkningen). Båda sakerna grundligt rapporterade på bloggen här.
Orsaken är förstås ffa skattetrycket, men resultatet är hsh att medelsvensson har sin "rikedom" i (1) SEK i bostadsbubblan och (2) i offentligägd och finansierad välfärd.
Allt fler upptäcker nu att (1) spricker och (2) inte levererar.
@Iblandekonomi bäst du håller dig till sagornas värld då (public service ffa!) så du inte blir ledsen. Verkligheten bryr sig inte om din upplevelse ändå.
@Anders Limes:
Huspriser steg med 1,4 % senaste året.
Har du några belägg över huvud taget för något du skriver. (Aftonbladet räknas bara som källa i undantagsfall)
Jag angav alldeles nyss just denna blogg som en utmärkt källa. Jag gör det nu igen för extra tydlighet skull.
Det här är en propagandablogg. Tex vill den få dig att tro att huspriser faller, när de i själva verket ökar.
Vilken tur att du är här då så att du kan skydda läsarna från att bli lurade av bloggaren! Thank you for your service 😊
Vad lever den svenska medelklassen för?
@Anders: Skyll dig själv som det brukar heta. Hoppas du kan samla på dig lite stolthet vad det lider.
Man kan fråga sig hur oberoende vår riksbank är. Kan vi lita på att de inte tagit politiska hänsyn och låtit bli att höja räntan inför valet?
Hur skulle en räntehöjning påverka ett valresultat?
Det kan vi garanterat inte lita på. Vi talar om ett genomkoruppt Sverige.
En räntehöjning, än mer i kombination med avtrappning av ränteavdragen, hade dämpat köpfesten och partystämningen, och kanske fått folk att inse att ekonomin inte går som en Tesla trots allt.
Ok, ekonomin går allså omte bra, då höjer vi ränta och trappar av avdragen?
Vilken ekonomi går då bättre av det?
Det kan inte vara så att ekonomin i väst egentligen sa gnatt när Sovjet föll?
Att kronan sjunker är väl ingen anledning till att helt undvika investeringar på svenska börsen? Den kommer ju inflationsjusteras precis som allt annat, titta t.ex på hur börsindex i Venezuela stigit i takt med valutakollapsen. Bolagen är ju fortfarande värda lika mycket (bortsett från valutaeffekterna på deras verksamhet) och kommer då få ett högre pris uttryckt i SEK när denna sjunker i värde. Precis som andra bestående tillgångar som fastiheter, skog, ädelmetaller…
Det syns tydligt idag, OMXS30 +0,85% vs OMXC20 +0,05% (fast var i ärlighetens namn ganska mycket rapporter idag som gör att det inte riktigt är så enkelt kanske).
Svenska börsen drog på Atlas idag.
Mmm, det är sant, fast lite action hade du 0930 också efter RB-släppet. Men ja, det är cykliskt som dominerar då. Essity såg fint ut med.
Q1-rapporterna så långt är ju rätt positiva får man säga. "Rekordhög orderingång" för Atlas osv.
Men det är ju knappt någon inflation per definition.
Däremot borde priserna i teorin förändras i relation till kronkursen, men har det varit så ex senaste året?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Varför skulle man flytta sina pengar ifrån landet?
Själv har jag dem i amerikanska aktier på ett ISK.
Någon som har ett bättre tips?
Gouldet ska him till Malme igen.