Är Riksbanken på väg till att göra svensk ekonomi till en zombie? En levande död ekonomi med permanent minusränta, då chansen att höja räntan under den utdöende högkonjunkturen nu passerat? Idag kommer ett nytt räntebesked, där man bedöms inte höja räntan, och skjuta upp tidigare aviserade räntehöjningar.
![]() |
Zombieekonomin håller författarten i ett strupgrepp. |
Låga räntor riskerar att dra in Sverige i ett permanent tilltsånd av stagnerande ekonomi går resonemanget. Vi går nu in i en ny lågkonjunktur, rent av recession tids nog, med krisräntor från början. Som ränteläget är kommer svenska kronan försvagas ytterligare, och det är knappast så att internationellt kapital är sugna på att söka sig till ett land med fallande valuta och obefintliga räntor. Snarare kommer kapital lämna landet, och nödvändiga investeringar i ekonomin uteblir.
Riksbanken kan ha försatt chansen att normalisera räntorna, alternativt måste höja räntorna kraftigt mitt i en lågkonjunktur, vilken rimligtvis i så fall kommer förvärras.
Väntat besked från Riksbanken idag är att räntan inte ändras och att planerad räntebana skjuts framåt i tiden, dvs kommande räntehöjningar fördröjs när Riksbanken återigen killgissat sitt eget agerande fel.
99 kommentarer
Avskaffa arbetskraftsinvandringen, eller iallafall kräv en månadslön på minst 100.000:- för ett arbetstillstånd så tar inflationen fart, inga problem.
Hur menar du? Förklara gärna mer.
En lagstadgad minimilön på 100 000 sek per månad och stängda gränser. Det skulle nog slå ut praktiskt taget alla verksamhet i Sverige och de stängda gränserna skulle mest handla om att försöka hålla kvar de som vill fly.
James
På vilket sätt har anonym förespråkat en allmän minimilön på 100 000 SEK? Det gällde enbart för arbetstillstånd för de som vill invandra, vilket gör att endast spetskompetens inom näringslivet kommer att få arbetstillstånd. På vilket sätt skulle det förfarandet dränera Sverige?
Räcker väl med att höja räntan så stiger ju inflationen…
Hej Doktor Syn, kan du förklara de positiva effekterna med att i praktiken förbjuda arbetskraftsinvandring för annat än höga chefer? Är det kanske du som är den anonyma postaren ovan?
@james Vi slipper snyfthistorier om mongoliska städerskor som inte har råd att vara sjuka en enda dag eftersom de då faller under minimilönen som krävs för PUT i Sverige.
Vi slipper svenska företag som står och gråter om sin kompetensbrist men vägrar ge svenska juniorer en chans utan istället föredrar att ta in lönedumpande arbetskraft från asien. Jfr Ali Omumi, "ovärderlig" civilingenjör med 15 års erfarenhet. Hans månadslön? 35000:-. Vi slipper sydasiater som jobbar som slavar i 4 år för att de därefter kan ansöka om PUT.
Jag ser de här snyfthistorierna rätt ofta, men jag har mycket svårt att tro att svenska juniorer inte "får en chans". Har du sett vilken brist det är på t ex frontendutvecklare? Boomen ebbar väl ut snart, men just nu vet jag ingen som går arbetslös, och när vi ryckt i studenter har flera av dem redan fixat jobb långt före examen, blir inte många kvar.
Eller sök jobb hos nåt konsultbolag och börja som junior testare, eller nåt? Där verkar det också finnas öppingar. Hur var det med exjobbet?
@Joakim Persson
Var är den här bristen på juniorer?
Jag har försökt hitta jobb som frontendutvecklare i evigheter, det är helt hopplöst. Du ska ha minst 3 års arbetslivserfarenhet och får inte sakna en enda högskolepoäng.
Sist jag sökte jobb hos konsultföretag så fick jag reda på att jag inte var tillräckligt socialt kompetent för att jobba som kodare. De tyckte att jag skulle söka jobb som kundtjänst istället.
James
Därför att staten och kommunerna redan har enorma utgifter för arbetslösa med låg eller ingen utbildning alls. Vi behöver således inte importera städare och pizzabagare. Det finns tillräckligt många arbetslösa för att fylla de eventuella luckorna. Dessutom så utnyttjas reglerna nu så att arbetskraftsinvandringen bara blivit ytterligare en väg att få PUT till släktingar och landsmän.
Doktor Syn
Exakt hur ska vi räkna ut detta? "enorma utgifter för arbetslösa med låg eller ingen utbildning alls"
Är ju i princip helt omöjligt då pengarna som betalas ut i systemen återgår in i systemet via konsumtion.
@anonym: OK, men då har du fått komma till intervju och inte gjort tillräckligt bra ifrån dig på den sociala biten, gissar jag. Det är ju ändå en rätt stor del av jobbet. Men sök jobb som testare, kanske? Svårt att gissa på ett anonymt forum dock. Att sakna HP är ju också ett tecken på att man inte fullföljer åtaganden osv, så länge man inte har en bra story/andra sidoverksamheter som visar att man ändå kan jobba.
@Joakim Persson
Jag har referenser från andra jobb som jag har skött under lång tid, så uppenbarligen har jag andra sidoverksamheter. Och jag vill gärna återvända och avsluta det jag har kvar. Dock är det märkligt att svenska företag som hela tiden skriker om sin arbetskraftsbrist har råd att ha högre krav än t.ex. google och apple. Inget av dessa företag kräver universitetsexamen.
Det går att få jobb utan examen i Sverige också. Varför inte ta examen först? Hur är det med exjobb? Det är ofta en bra väg in.
Det är brist, men också stor risk att anställa.
@Joakim
För tillfället har jag inte CSN för att göra examensarbete.
OK. Som sagt, svårt att veta din personliga situation (bakgrund: jag sitter med och är exjobbshandledare/hjälper till vid rekrytering osv). Kan bara nämna att vi haft exjobbare som inte jobbat heltid pga omständigheter.
Superspontant, utan att känna till övrig situation, så låter det ju en smula konstigt att få helt slut på CSN och inte ha någon examen (eftersom man har sex års studiemedel i Sverige) — den frågan får du garanterat på intervjuerna. Men det finns säkert en bra förklaring.
@Joakim Persson,
Ja, jag blev svårt sjuk därefter drabbades familjemedlemmar av svår sjukdom.
Och det är inte speciellt ovanligt att stå som civilingenjör och ha slut på CSN samtidigt som du har tentor kvar. Fördomsfullt skulle jag säga att det säkert är svårt att förstå detta för högskoleingenjörer och ekonomer där man verkar kunna plugga 20-25h/vecka och ändå bli klar på utsatt tid.
Ja, sjukdomen förklarar såklart mycket. Ledsen för detta.
Är civing, i likhet med de flesta (men inte alla) kollegor och folk som söker jobb. Nu för tiden är det väl 5 års utbildning istället för 4,5 år, så marginalen till 6 års CSN är inte stor — ändå klarade anekdotiskt nästan alla jag pluggade med eller jobbar med av utbildningen inom utsatt tid — nyckeln här är väl att hinna klämma in exjobbet i fönstret, enstaka tentor är mycket lättare att ha överseende med och det finns väl tillräckligt med omtentaperioder för att beta av dem (jag hade själv ett par tentor i backloggen när jag började jobba).
Stefan Östergren. Ja för fan det är manna från ovan. Ju fler bidragstagare vi tar in som låter sina pengar gå till konsumtion desto rikare kommer vi bli.
Stefan
Att pengarna bara går runt är en myt. Det är en del av pengarna som i någon mening "går runt", men om det vore så lätt så kunde ju alla sluta jobba idag och gå runt och konsumera. Tillväxten av människor i Sverige kontra bristen på reell ekonomisk tillväxt bekräftar ju den saken. Visst, att fler människor ska handla på ICA och köpa TV för bidragspengar ger en viss tillväxt för de branscher som berörs, men någon måste ju arbeta ihop de pengarna.
M Ström och Doktor Syn
Påstår inte att situationen är perfekt, långt ifrån.
Den eviga diskussionen invandring kontra icke invandring får vi leva med att den är lika svart-vit som DDR-tv.
@Joakim Person
Och had vi strypt tillgången på arbetskraftsinvandrare, där vi ska tro på att "de bästa av de bästa" jobbar för 22000:- i månaden så lovar jag dig att svenska företag inte hade haft råd att hitta på högre och högre krav för att anställa juniorer. Senast såg jag något om att det skulle saknas 70000 programmerare om bara några år och att det var jättebråttom att utbilda folk. Vad de borde ha sagt var "70000 nya arbetskraftsinvandrare".
@anonym: Det har hänt att vi haft jobb ute som haft _noll_ svenska sökanden. Så ja, arbetskraftsinvandring behövs. Ibland ger man upp och tar ett konsultteam i Indien eller Polen eller Kroatien istället, trots att man vet att det hade varit bättre bygga upp ett nytt team i Sverige, eftersom det är för få sökande.
@Joakim Persson och samtidigt har jag varit pa intervjuer där jag har fått vavän i månader på besked där företagen efterae bestämt att de inte vill anställa juniorer.
@Joakim Persson förövrigt är det svårt att tro på att det skulle vara brist när företagen är mer intresserade av om du har en papperslapp än vad du kan. Jag har t.ex. en ytligt bekant som gjorde exjobb tillsammans med 8 andra personer och effektivt lyckades gömma sig bakom de andra 8 och effektivt kanske utföra 40-80 timmars arbete på hela arbetet.
@anonym: Det är svårt att dra generella slutsatser. Jag kan förstås bara tala utefter vad jag ser. Det är oftast _mycket tydligt_ vem som är skärpt och vem som inte är det bland exjobbarna. Att sen vara åtta personer på samma exjobb låter ganska märkligt… vi har aldrig fler än två (och vi försöker undvika ensamexjobb också).
Det är självklart vad du kan som är intressant, och de bästa personerna har också visat sig efter framgångsrika exjobb och då fått flera erbjudanden. innan du gjort exjobbet har du ofta inte så mycket konkret att peka på, såvida du inte varit väldigt aktiv med egna projekt osv.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Joakim Persson
De var 9 personer totalt på ett kandidatprojekt, och jag har gott om egna projekt på github, detta bryr sig t hock inte arbetsgivarna om, de vill inte ens titta.
Och med tanke på kvalitén jag har sett på en hel del exjobb, där det beståt av att läsa två böcker och intervjua 5 personer på masternivå så låter det faktiskt mest på dig som du bara försöker föråldrade rekryteringmetoder.
Bill Gates har ingen examen.
Mark Zukerberg har ingen examen.
Sophie Alpert har ingen examen.
Steve Jobs hade ingen examen
Wozniak klarade av att grunda apple och driva det till framgång utan examen.
Jack Dorsey har inte heller någon examen för den delen.
Som sagt, svårt att generalisera. För varje Bill Gates finns där ett otal totalt okända personer utan examen som aldrig blev något, men om din idé är att starta eget som ovanstående så är det ju bara att köra, det behövs det ingen examen till.
Att ta examen på utsatt tid eller ha ett hyggligt exjobb att peka på brukar vara en bra början i alla fall, även om det såklart som du säger finns undantag om man har annat som talar för sig. Klart man kollar på github också om den som söker ett utvecklarjobb lagt in lite kul projekt, eller om den som söker är engagerad och jobbar i t ex något open source-projekt med andra, eller om man har gjort något särskilt intressant projekt på högskolan. Beror lite på jobbet osv.
Exjobben vi handleder handlar oftast om att försöka attackera ett (även för oss) okänt problemområde, föreslå vilka metoder man ska använda för att komma vidare, implementera HW/SW i möjligaste mån och sen presentera klart och tydligt vad man har gjort och vad man ska göra som nästa steg. I något fall har det faktiskt lett till konkreta produktförbättringar, i andra fall kanske bara en mindre teoretisk förbättring + ett uppslag till nästa exjobb och en idé om vad man kan göra bättre i området.
Vissa andra kör väldigt mycket mer konkret ("designa en algoritm som gör X"), men vi tycker det är bra att ge ett mer diffust definierat problem och se hur det bryts ned. Ibland ser man redan där väldigt stora skillnader på hur personer jobbar och vem som kopplar praktiken/exjobbet till det de lärt sig på ingenjörsutbildningen, och det har fungerat bra i vår lilla värld.
Det är klart att olika exjobb har olika kvalitet, men jag är imponerad om du synskt nog efter vårt väldigt korta textutbyte här redan kategoriskt har bestämt dig för hur "föråldrade" våra rekryteringsmetoder är.
Har du sökt testartjänster förresten? Inom IT är det en ganska stor andel av jobben som finns där, och det är definitivt värt om man inte lyckas övertyga rekryterarna på utvecklarsidan.
@Joakim Persson Jag jobbar inom skolan idag, och tänker bita mig fast här tills jag får betald KPU. Därefter ska jag se till att berätta för gymnasieungdomen om hur sanningen ser ut bakom allt prat om "ingenjörsbristen".
Som ett addendum, forra gagång det har diskuterades fick jag reda på att det är personliga egenskaper som ae det viktigaste, eftersom det alltid går att lara ut programmering. Min enda kommentarer numera är, dra at helvete med alla era prinsessan på ärtenbeteenden, säg som det är istället. Ni misslyckas med att flytta allting utom administration till Bangalore så nu vill ni flytta hit Bangalore istället.
@anonym
Hej, jag jobbar med IT och kan till viss del hålla med dig om att det är rätt låg kvalitet på många utvecklare idag. Och det är sällan de mest sociala som är duktigast. Problemet är främst chefsrelatetat. Alltför många chefer som inte begriper sig på IT, men som tror att blir bättre om det utförs med hjälp av en dator. Oavsett vilken röra som skapas av oskickliga, men socialt behagliga, utvecklare och arkitekter.
Frontendutvecklare behöver i praktiken ingen civ.ing-examen. Likaså ganska få programmerarroller i praktiken skulle jag säga (utom de som involverar gymnasiematematik på naturnivå o dyl). Däremot är det ju ibland bra som intelligenstest.
Ett annat område som kan vara enklare att ta sig in på mer informellt är IT-admin. De jag har träffat har typiskt inte varit särskilt högutbildade, men kunniga ändå.
Själv har jag anställt ett antal icke-utexaminerade när det begav sig. Inklusive sådana som exjobbar som en slags testperiod, men också andra. Typiskt vill man ju att de dock ska ha goda egenskaper ändå, vilket man isåfall får försöka hitta vid intervjun.
Jag skrattar åt ert prat om goda studieresultat. Jag kommer ihåg en person från en annan civilingenjörsutbildning, han trodde att han var gud, skrev jättebra på alla tentor, visste allt och kunde allt. Jag fick kolla på en del av tentorna i matematisk statistisk som de skrev. Sistauppgiften där var en busenkel tillämpning av likformig konvergens, men det kunde han inte klara, allt han hade lärt sig rann ut dagen efter tentan.
Dessutom är det väl sannolikt viss skillnad på t.ex. Civ.Ing. Industriell Ekonomi resp. Teknisk Fysik.
@anonym: Det låter som att du har råkat ut för tråkigheter och sjukdom som har kraftigt färgat din bild av arbetsmarknaden och vad som krävs för att få ett jobb. Likt flera andra här inom IT-branschen så instämmer jag med att det idag är väldigt lätt att få ett jobb inom IT om man kan programmera och är någorlunda socialt kompetent. Har du båda dessa kompetenser så spelar ditt studieresultat inte någon större roll i min erfarenhet.
Det är en myt att man inte behöver social kompetens som "kodare". Mycket programmering sker i team och "agile" har varit ett modeord länge, och i sådana organisationer och arbetssätt är social kompetens viktigt. Det handlar inte om att "vara bra på att prata", "vara social" eller extrovert, det handlar om att kunna samarbeta med andra människor.
Men det ser ut som att bloggaren har ett kärleksfullt handgrepp på zombie-ekonomin?
Ser ut även som att bloggaren "för", ingen fara med andra ord?
Jag tycker att zombier har oförtjänt dåligt rykte.
Ja, hur skulle riksdagspartierna kunna fylla sina behov av hjärndöda knapptryckare utan zombier?
De kunde fråga dig?
Jag är redan draftad av Satanistiskt Initiativ #AllaSkallNed så då måste de köpa loss mig först. De har de inte råd med.
Hard to get eller hard to want? Jag tror på det senare, nog hade dom haft råd att muta dig med ett happy meal och en slickepinne?
Beaktat hur SEK har bottnat mot USD, EUR och GBP tidigare så har SEK en lång väg kvar utför framöver då den kommande lågkonjunkturen kommer bli långt värre än tidigare. Jag blir inte förvånad om vi får se USD kosta 12-14 kr och GBP 16-18 kr.
Då har vi högre lön i siffror och högre pris på allt.
Då SEK faller mot alla andra valutor som är något att ha, så finns det den här gången heller ingenstans att ta vägen för folk som inte redan säkrat upp sina devalverade SEK. Guldet var åtminstone billigt vid IT-kraschen 2001 och fortfarande hyfsat billigt vid finanskrisen 2008. Guldet kommer fortsätta stiga mot SEK.
Jacqueline
Definitivt högre priser. Högre löner? Nja, möjligtvis för klicken kompetenta inom näringslivet/privat sektor som har utrymme för det. Kolla 90-talskrisen. Då var det i stället fråga om lönesänkningar för många för att få jobba kvar. Dessutom kommer skattehöjningar för att bekosta den enorma arsenal av bidragstagare och personer med bidragsfinansierade jobb som vi har.
GBP är en övervärderad skräpvaluta som lever på minnet när den gällde i ett IMPERIUM där solen aldrig gick ner..
VAD finns kvar av brittisk industriproduktion?
GBP är väl kvar pga London som finanscentrum främst och hittils att de varit kvar som ett av världens finans centra plus att staden är en världsstad.
Britterna är bara sura för att Frankfurt (Bankfurt) de senaste 30 åren blivit mer och mer en ekonomisk metropol..
Det var ju faktiskt de som vann kriget och inte några j-vl- surkålsätare..
@LpTiS
Håller med om GBP. Ett britiskt pund motsvarade för länge sedan 454 gram Sterling silver (925/1000). GBP har försvagats 155 gånger sedan dess, inget fenomen som är unikt för Storbritannien iofs. Svenska kronan har tappat 900 gånger av sitt värde jämfört med en riksdaler från 1820, baserat på de 15 miljoner riksdaler som spenderades på att bygga Göta kanal, som idag motsvarar 14 Miljarder SEK.
Jag tycker det verkar som att vissa mindre ekonomiskt skolade personer tror att ränta är något annat än en siffra, och att det finns en "naturlig" nivå på ränta som borde upprätthållas.
Låga räntor flyttar makt från de som har pengar till de som inte har det. Ofta är det inte den som har pengarna som är mest lämpad att avgöra vad de ska användas till.
"Låga räntor flyttar makt från de som har pengar till de som inte har det. Ofta är det inte den som har pengarna som är mest lämpad att avgöra vad de ska användas till"
Det är sannolikt precis tvärtom. De låga räntorna i Euro-zonen ökar sannolikt klyftorna bland befolkningen och med det ökad oro på gatorna.
Hur tänker du nu? Hela Europa är ju tvunget att importera ett nytt trasproletariat för att återupprätta de försvunna klyftorna.
Ökad invandring = ökande klyftor i samhället.
Dock tror jag de låga räntorna gynnat de kreditvärdiga. De utan kreditvärdighet upplever tillgångsinflation = negativt ur deras perspektiv.
Riksbanken är så kalrt en del av Eurabia-konspirationen: Med noll i ränta blir ju banklånen godkända enligt Sharia.
Det jag menar är att bankorganisationer, pensionsfonder och ärvda familjepengar, där pengarna finns idag kanske inte är de som är bäst lämpade att sätta kapitalet i arbete, utan det är bättre att de lånas ut till andra.
Om räntan är låg blir denna överföring av makt effektivare, och större del av förtjänsten kommer den till del som gör arbetet.
Håller nog för en gångs skull med Stefan. Då samhället i stort är kreditdrivet innebär det att folk med hög kreditvärdighet lånar billigare och billigare och därmed driver upp priserna för de (mindre kreditvärdiga/ovilliga att låna). Billiga pengar ger mest effekt på fast tillgångar såsom mark och byggnader men även risktillgångar som aktier.
Samtidigt är det svårt att se att Sverige på sikt som kunna behålla AAA betyg med tanke på hur extremt misskött detta landet faktiskt är.
Gabbe. Då kan vi ju återgå till ordningen så du slipper hålla med mig.
Att påstå att Sverige är extremt misskött är som att påstå att Zimbabwe är ett föregångsland.
Iblandekonomi, får jag låna lite ärvda familjepengar av dig ? Helst till räntan -2.0%. Låg ränta är ju bra enligt dig. Har hittat en fin BMW X6 på Blocket.
För övrigt, "Låga räntor flyttar makt från de som har pengar till de som inte har det" är precis det som inte skett i verkligheten.
Läs nu Stefans koncisa och tydliga inlägg och lär dig lite av det.
Tror de flesta här är lite väl fixerade vid huspriser. Som just nu inte ökar i reala termer, i lågräntemiljö. Svårt att hävda att priser går upp på grund av låga räntor när de inte gör det. Och, den som vill starta och expandera företag behöver i allmänhet inte bry sig om värdet på grannens villa.
Höga realräntor för snabbare över pengar från de som lånar pengar till de som har pengar. Borde vara ganska självklart. Om inte, fråga din närmsta SMS-lånetagare.
I den mån vissa missgynnas av att inte tillåtas låna beror det på regler om amortering, belåningsgrad och inkomstnivåer, inte räntans nivå. Det är inte lättare för någon som inte har pengar att tillåtas låna om räntan är hög. Bankens kalkyler går ihop ännu sämre då.
@BE Det ibland syftar på är väll att billiga krediter skulle hjälpa unga och hingriga att skapa nya framgångsrika företag. Som grundtes är det väl inte helt hjärndött utifall lånen skett endast mot ränta direkt till den unga hingriga. Strfans invändning är väl att det istället varit så att gamla pengar lånat för att agera riskkapital, och därigrnom stärkt sin position, eller hur?
@Bengt: De flesta jag känner har inte behövt vänta på att familjegården ska skiftas ut som arv innan de kunnat köpa hus. Alla har lånat till husen och fått makten att äga sitt eget boende, långt innan föräldragenerationen släppt sitt kapital till nästa generation. Verkar som de flesta är ganska nöjda med det. Både föräldrar och barn.
iblandekonomi.
Fastighetsprisernas uppgång speglar obligationernas ökade värde (sjunkande nominell ränta). Det är otvetydigt att så är fallet i Sverige.
gbd
Minusräntan kommer inte småföretagen till del, den marknaden är väsensskild från storföretagen som kan ge ut obligationer med en låg nominell ränta.
Nåväl Stefan finns få länder i Europa som utvecklats lika uselt som Sverige sedan år 2006. Men att jämföra Sverige som trots vansinnesstyre de senaste 15 åren med brutala militärdiktaturer som Zimbabwe är trots allt rätt magstarkt.
@gbdcrvx, vet inte exakt vad ibland syftar på. Men jag tror inte tillräckligt låg ränta är problemet för unga ska få lån till "framgångsrika företag". Problemen är avsaknad av erfarenhet, bristfälliga marknadsanalyser osv som gör att man inte får lån.
@Bengt: I en icke lånefinansierad ekonomi är man ung upp till 50-åldern ungefär när den gamla generationen tacklar av eller man själv hunnit bygga upp kapital genom sparande. Finns gott om erfarenhet och energi under den åldern.
@Stefan: Det låter som du tycker vi kan behålla den låga räntan utan att huspriserna kommer att gå upp. Låter som en bra plan i så fall, och ett bra sätt för att omfördela makt från de som har pengar till de som inte har.
@Gabbe: Fakta talar emot att Sverige skulle ha utvecklats dåligt sedan 2006.
iblandekonomi
Du får förklara varför du tror på ditt scenario med omfördelning från "rik" till "fattig" ur ett ekonomiskt perspektiv. Historien talar mot ditt resonemang.
Jag håller med Stefan, sen kan Iblandis ha rätt PGA det är en ny ekonomi.
@Stefan:
1) Fattig person har inte tillgång till kapital.
2) Rik person äger två hus, och har tillgång till kapital.
3) Fattig person lånar pengar med billig ränta av rik person.
4) Fattig person köper ett av den rika personens hus. Nu äger den fattiga lika många hus som den rika. Det är omfördelning.
5) Kostnaden för räntorna är lägre än vad hyran av huset hade varit. Tiden går, inflationen gör att värdet av lånet minskar i förhållande till värdet av huset och den fattigas inkomst. Båda husen tas om hand bättre då den rika bara behöver sköta ett hus, och den fattiga kan sköta det andra.
iblandekonomi
Punkt 1 och 2 håller jag med om.
Punkt 3, 4 håller jag inte med om.
Punkt 5 håller jag delvis med om.
3) Hur kan man inte hålla med om att det är billig ränta och att personer utan kapital lånar?
4) Att äga sitt hus är den typ av fördelning av makt och ansvar som gynnar ett samhälle.
@Iblandekonomi
Kollar man på det mer relevanta måttet Bnp/capita går det inte speciellt bra för Sverige. Produktiviteten utvecklas uselt samtidigt som vår BNP mestadels drivits av bostadsskulder snarare än faktisk tillväxt.
https://kvartal.se/artiklar/expertpanelen-gar-det-bra-for-svensk-ekonomi/
Varför tycker du att BNP per capita är relevant? Anledningen till att BNP är viktigt är för att statsskulden värderas i förhållande till den. BNP per capita används inte till detta och har därför ingen vettig funktion.
Jag tycker det som är viktigt är köpkraft, fördelning av tillgångar, arbetslöshet, lön per arbetad timma, nivå på skola, omsorg och sjukvård samt tillgång till infrastruktur och fastigheter. BNP per capita säger inget om dessa punkter.
iblandekonomi
Punkt 3 och 4 är en utopi.
@Stefan: Nej, det sker varje dag att människor lånar pengar för att köpa saker de inte hade haft råd med utan att låna. Du måste missförstå mig antar jag.
"Fattig person lånar pengar med billig ränta av rik person."
Det sker inte.
"Fattig person köper ett av den rika personens hus. Nu äger den fattiga lika många hus som den rika. Det är omfördelning."
Det sker inte heller.
När vi ändå är inne på BNP/Capita så är det ett tydligt bevis på att klyftorna ökar i Sverige.
@iblandekonomi
1.Arbetslöshet: Ligger vi på plats nummer 17 i EU. Knappast superimponerande.
2. Nivå på skolan: Enligt senaste PISA låg vi bland de sämre i Europa
3. Lön per timme: Här är Sverige bra och en av de bättre i Europa
4.Vård: Dyr och dålig
5. Infrastruktur: Helt okej även om SJ är rena skämtet
6. Fastigheter: Snordyra med byggkostnadsnivåer långt över Europasnitt
Så på 1 av 6 punkter går det bra för Sverige.
@Stefan: Jag pratar inte om uteliggare, utan de som faktiskt köper bostäder för lånade pengar.
@Gabbe:
1) Var hämtar du dina siffror för arbetslöshet?
2) När gjordes denna undersökning. Jag tror det blivit bättre, men vad jag tror spelar mindre roll. Intressant att se nästa mätning.
4) Hur vet du det? Är det för att det står i Aftonbladet?
Jag hade 9 punkter på min lista. Varav alla utom en ser bra ut vad jag vet, eller två om din arbetslöshetssiffra stämmer.
Enligt denna https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Employment_statistics har Sverige en sysselsättningsgrad på 82 % att jämföra med 72 % för EU. Ganska stor skillnad till Sveriges fördel.
Sysselsättningsgraden är högre i Sverige pga massa AMS återgärder där 1 timme sysselsatt i veckan räknas som sysselsatt.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7138016
Nåja, 96% av alla som räknas som sysselsatta jobbar mer än 20h/vecka, så det där "det räcker med 1h/vecka" är ett svagt argument.
Det är lite knepigt det där med arbetslöshet. Sverige är mycket duktiga på att sätta folk i arbete. Beror troligtvis på bland annat på att relativt få är hemmafruar. Skulle ändå vilja säga att lägre arbetslöshet oftast är positivt.
Sysselsättningsgraden för Tjeckien (79%) som har lägst arbetslöshet i EU är lägre än den i Sverige (82). Dvs det är färre av den arbetsföra befolkningen i Tjeckien som jobbar.
Det kan bero på olika sätt att mäta vem som är arbetslös. Sverige har ju omkategoriserat en del sjuka som tidigare inte ingick som arbetslösa tex.
Att en del inte behöver jobba kan i och för sig vara positivt för ett samhälle, om dessa personer blir försörjda av någon annan, men det kan också vara negativt om personer som blir försörjda av någon annan sitter fast under försörjarens kontroll. Svårt att dra slutsatser om detta utifrån siffror bara.
Troligtvis en blind höna som hittade ett korn, men jag tror USA gjorde helt rätt förra året. FED höjde räntan samtidigt som Trump sänkte bolagsskatten utan finansiering.
Högre räntor slår ut zombieföretag, då det stärker valutan och gör det svårt för skuldtyngda bolag att fortsätta. Då dessa bolag går i konkurs eller slimmar verksamheten så frisätts resurser i ekonomin (arbetskraft, lokaler, know-how, investeringskapital mm) som kan sugas upp av framgångsrika företag (dvs de som gör vinst). Med sänkt bolagsskatt ökar möjlighet att ta hand om resurserna och eftersom skattesänkningen inte är finansierad så motverkar det den stramare penningpolitiken.
Det påminner lite om hur Sverige agerade 2008 (en till blind höna?) då vi sänkte bolagsskatten till 26% och Ingves höjde räntan till 4,75%.
Ja, det är konstigt hur den blinda hönan Trump under hela sin över 50 år långa karriär ständigt snubblar över guldkorn i varenda vägvalshörn! ;-P
Det är väl mest drogade lyxprostituerade och nerpissade lakan han snavar runt på, men OK.
Jobbigt att vakna upp i Moskva, inrullad i svettiga och nedpissade lakan.
"Inte igen…"
Jo mycket kan sägas om Trump men ekonomin går extremt bra i USA trots att FED ganska aggressivt höjt räntan tillbaka till mer normala nivåer. Blir väl andra tongångar även i Europa när Tyskland tar över rollen som centralbankschef från Italien.
Draghi, Ingves och Yellen är ju affischnamnen för den galna politiken med låga räntor i samhällen med relativt hög kredittillväxt.
Jag minns att Anders Borg sa att han sänkte bolagsskatten för det skulle kunna motverka den inbromsningen vi ser komma i världsekonomin. Han har en bakgrund som nyliberal och förstår med all säkerhet österisk konjunkturcykelteorin [1]. Däremot var sänkningen bara 9 miljarder (har jag för mig) så påverkan bör ha varit begränsad. Lägg där till att det var en kompensation för de s.k. räntesnurrorna.
När det gäller Trump, så hade han långt innan gått till val på sänkt bolagsskatt och han har ju även propagerat för sänkt ränta. Tror det var mer slump där.
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Austrian_business_cycle_theory
Nu är det ju å andra sidan att en svag valuta gör tillgångar i landet _mer_ attraktiva för utländska investerare, inte mindre (allt annat lika), på liknande sätt som det är lättare för nettoexportörer att sälja sina produkter med en svag valuta.
Ja, väldigt bra affär just nu för utländska bolag att bygga vindkraft i Sverige. Investeringar som stärker Sveriges elproduktion.
Men att valutan tappar i värde mot andra valutor indikerar väl också att den inte är tillräckligt attraktiv att investera i?
Freddo: Nej, det går inte att dra den slutsatsen. En förväntan om ännu lägre krona kan göra det oattraktivt att investera, men det är nog inte många som tror att det är en tillräckligt stark trend på längre sikt för att hindra långsiktiga investeringar.
Riskbanken kommer inte att höja. Däremot kan det bli så att FED sänker inom 5 år och då minskar räntedifferansen.
Nä, det blev framskjuten räntebana och fortsatt återinvesterade obligationsförfall. Det ser inget vidare ut för kronan.
Samtidigt lägger man ner byggprojekt då byggarna inte får ut dom vinsterna dom är vana vid längre:
Hej,
Du får detta mejl då du har anmält intresse för vårt projekt brf Tiljan och bygget av Teaterkvarteret i Kungsbacka. Vi måste tyvärr meddela att projektet inte kommer att genomföras.
Vi har under två års tid arbetat med utformningen av projektet men på grund av yttre omständigheter och förändrande marknadsförutsättningar, som vi inte själva råder över, har vi behövt göra förändringar i det ursprungliga förslaget. Vi har tagit fram en färdigprojekterad och fullt byggbar produkt och haft en nära dialog med Kungsbacka kommunen under processens gång, men dessvärre har vi inte kommit överens om en fortsättning. På grund av det har vi nu gemensamt enats om att avbryta projektet, vilket tyvärr innebär att brf Tiljan i Aranäs inte kommer att byggas.
Det har varit ett stort intresse för projektet och därför känns det förstås väldigt tråkigt att inte kunna erbjuda våra bosparare och medlemmar samt övriga intressenter HSB Göteborgs nyproduktion på ett centralt läge i Kungsbacka.
Vi hoppas kunna återkomma och i framtiden erbjuda nya bostäder i Kungsbacka kommun.
Med vänlig hälsning,
Magnus Löfling, säljchef
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.